نقش و جایگاه سند آمایش سرزمین در برنامه ریزی کلان کشور



سرپرست مرکز پژوهش های توسعه و آینده نگری آمایش را آشتی با سرزمین مادری، ایجاد تعادل در منابع و مصارف، عدالت سرزمینی و تاکید بر اصل ملی بودن و پرهیز از هر گونه نگاه بخشی، جناحی و سیاسی عنوان کرد و گفت: بر پایه آمایش سرزمین؛ در افق ۱۴۲۴ تمام بخش ها و مناطق ایران با تکیه بر پتانسیل ها و ظرفیت های خود می توانند عزت مندانه زیست کرده و از مواهب عدالت سرزمینی برخوردار شوند.

به گزارش ایسنا، دکتر سید مهدی پاک ذات امروز در نشست خبری «بررسی نقش و جایگاه سند آمایش سرزمین در برنامه ریزی کلان کشور» که به مناسبت هفته پژوهش وفناوری در مرکز پژوهش های توسعه و آینده نگری سازمان برنامه و بودجه برگزار شد، با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری و رییس جمهور و اهتمام ریاست سازمان برنامه و بودجه در خصوص تدوین بودجه ۱۴۰۱ و برنامه هفتم توسعه بر مبنای آمایش سرزمین، به تبیین سند آمایش و تاریخچه تدوین این سند پرداخت.



وی ضمن اشاره به مطالعات پایه انجام شده این سند، تشریح کرد: در پنج دهه گذشته چهار دوره مطالعات جامع آمایش سرزمین در کشور تجربه شده است. در ابتدای دهه ۱۳۵۰ مطالعات جامعی توسط یک شرکت فرانسوی انجام شد و پس از انقلاب اسلامی، بنا به اهمیت موضوع، مطالعات طرح پایه آمایش سرزمین اسلامی ایران منتشر شد.



پاک ذات افزود: در تجربه سوم؛ در اوایل دهه ۱۳۸۰ مطالعات جامع آمایش سرزمین با تدوین نظریه پایه توسعه ملی و با هدف تدوین چشم انداز بلند مدت توسعه فضایی در قالب ۶ کتاب و ۱۶ مجلد انجام شد. به نحوی که تدوین و تصویب ضوابط ملی آمایش سرزمین در هیئت وزیران در سال ۱۳۸۳ این مطالعات مبنای تدوین نظرات پایه توسعه استان ها و برنامه چهارم توسعه قرار گرفت.



سرپرست مرکز پژوهش های توسعه و آینده نگری با اشاره به مطالعات انجام شده در سال های بعد از ۱۳۸۵ و محول کردن وظیفه تدوین سند ملی آمایش به سازمان برنامه و بودجه در سال ۱۳۹۷، توضیح داد: در تجربه چهارم؛ آمایش در سطح استانی برای اولین بار در سال ۱۳۸۵ آغاز و در دهه ۱۳۹۰ در قالب بیش از ۱۱۰۰ جلد و برای ۳۱ استان مطالعه شد. با توجه به ضرورت آمایش سرزمین و جایگاه آن در نظام برنامه ریزی و استناد به تکلیف ماده قانونی ۲۵ قانون برنامه ششم توسعه وظیفه انجام مطالعات و تدوین سند ملی آمایش در شهریور ماه ۱۳۹۷ به مرکز پژوهش های توسعه و آینده نگری سازمان برنامه و بودجه محول شد.



وی با بیان این که تدوین این سند با همکاری اندیشمندان و شبکه موسسات پژوهشی در قالب ۲۱ گروه مطالعاتی و با حضور بیش از ۷۰ نفر از صاحب نظران برجسته کشور انجام شده است، گفت: این سند در نهایت در ۱۲ اسفندماه ۱۳۹۹ به تصویب شورای عالی آمایش سرزمین رسید.



پاک ذات تصویب این سند را اتفاقی نادر دانست و عنوان کرد: ۲۲ دستگاه دولتی در سطح کارشناسی تا سطح کلان با وجود تعارض منافع، سند ملی آمایش را امضا کردند.



ادامه دارد
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «نقش و جایگاه سند آمایش سرزمین در برنامه ریزی کلان کشور» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.