گذری بر نکات مهم جزء پانزدهم قرآن / ۳ مصداق بارز «باقیات الصالحات»



به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، امروز شنبه ۲۰ اردیبهشت مصادف با پانزدهمین روز از ماه مبارک رمضان است و طبق روال روزهای قبل صوت ترتیل جزء پانزدهم قرآن کریم با صدای «عبدالباسط و عباس امام جمعه» جهت بهره مندی هرچه بیشتر مخاطبان منتشر شد که در اینجا می توانید بشنوید.

حجت الاسلام سیدعلی بطحایی کارشناس مسائل دینی در گفت وگو با تسنیم به بیان نکاتی مهم از جزء پانزدهم قرآن کریم پرداخت که متن آن در ادامه آمده است:

*****

آیه ۴۶ سوره کهف؛ ﴿ المال و البنون زینة الحیاة الدنیا و الباقیات الصالحات خیر عند ربک ثوابا و خیر أملا﴾

در روایات، برای «باقیات الصالحات» نمونه هایی همچون، نمازهای پنجگانه (تفسیر برهان)، ذکر خدا (بحار، ج ۷۴، ص ۱۰۸) و محبت اهل بیت علیهم السلام بیان شده است (تفسیر نورالثقلین) اما اینها مصادیقی است که مفاهیم قرآن را مخصوص به خود نمی کند.



آیات ۲۳ و ۲۴ سوره کهف؛ ﴿ و لا تقولن لشیء إنی فاعل ذلک غدا﴾ ﴿ إلا أن یشاء الله و اذکر ربک إذا نسیت و قل عسی أن یهدین ربی لأقرب من هذا رشدا﴾

گفتن «ان شاءالله» که اعتقاد به قدرت و مشیت الهی را می رساند، تکیه کلام اولیای الهی است. چنان که در قرآن نیز از زبان پیامبران نقل شده است: یعقوب به فرزندانش می فرماید: ﴿ادخلوا مصر إن شاء الله آمنین﴾ (یوسف ۹۹) وارد مصر شوید، ان شاءالله در امانید.



آیه ۸۰ سوره اسراء؛ ﴿ و قل رب أدخلنی مدخل صدق و أخرجنی مخرج صدق و اجعل لی من لدنک سلطانا نصیرا﴾

از مصادیق «سلطان نصیر» داشتن جانشینی لایق، یاری باوفا و وزیری دلسوز و کاردان است.

آیه ۵۳ سوره اسراء؛ ﴿ و قل لعبادی یقولوا التی هی أحسن إن الشیطان ینزغ بینهم إن الشیطان کان للإنسان عدوا مبینا﴾

«کلام أحسن» شامل هر نوع سخن شایسته است، همچون: سلام، دعا، ارشاد، اظهار محبت، امربه معروف و نهی از منکر، ذکر خدا، توبه و استغفار و امثال آن.



آیه ۲۷ سوره اسراء؛ ﴿ إن المبذرین کانوا إخوان الشیاطین و کان الشیطان لربه کفورا﴾

«تبذیر» گرچه بیشتر در مسائل مالی است اما در مورد نعمت های دیگر نیز وجود دارد، مانند: هدر دادن عمر و جوانی، به کار گرفتن فکر، چشم، گوش و زبان در راه ناصحیح، سپردن مسئولیت ها به افراد ناصالح، پذیرش مسئولیت بدون داشتن لیاقت و بیش از حد توان و ظرفیت، آموزش و آموختن مطالب غیر ضروری و غیر مفید و امثال اینها.(تفسیر اطیب البیان)

انتهای پیام/

پرسش و پاسخ در گذری بر نکات مهم جزء پانزدهم قرآن / ۳ مصداق بارز «باقیات الصالحات»

گفتگو با هوش مصنوعی