از هر ۴ اصفهانی یک نفر به فشار خون بالا مبتلا است



ایسنا/اصفهان کارشناس مسئول برنامه پیشگیری و کنترل بیماری های قلبی عروقی و دیابت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان شیوع فشار خون در بزرگسالان در استان اصفهان را ۲۵ درصد اعلام کرد و گفت: از هر ۴ فرد بالای ۱۸ سال یک نفر به فشار خون بالا مبتلا است.

دکتر رامش حسین خانی در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: فشار خون بالا یکی از شایع ترین بیماری های مزمن در جهان و یکی از مهمترین عوامل خطر بیماری هایی همچون بیماری های قلبی عروقی است.

وی با بیان اینکه از هر ۱۰۰ بیمار مبتلا به فشار خون ۵۰ نفر از بیماری خود اطلاع ندارند چون فشار خون هیچ علامتی ندارد و تنها راه تشخیص آن اندازه گیری فشار خون است، افزود: متاسفانه همه افراد حداقل یک مرتبه در سال برای اندازه گیری فشار خون اقدام نمی کنند تا هرچه زودتر تحت درمان قرار بگیرند. افرادی هم که از فشار خون بالای خود مطلع هستند یا بیماری را نمی پذیرند و یا درست درمان نمی کنند، یعنی زمانی که فشار خون کنترل شد داروهایشان را قطع می کنند که باعث می شود بعد از مدتی دوباره با فشار خون بالاتر مراجعه کنند.

فشار خون بالا؛ بدون درد و علائم اما با عوارض زیاد

کارشناس مسئول برنامه پیشگیری و کنترل بیماری های قلبی عروقی و دیابت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه از هر ۱۰۰ نفر مبتلا به فشار خون بالا تنها ۲۵ نفر دارو می خورند، گفت: شاید فشار خون بالای نیمی از افرادی که دارو مصرف می کنند کنترل می شود و به همین خاطر می توان گفت از هر ۱۰۰ بیمار فشار خون شاید بیماری ۱۶ نفر کنترل شود، درحالی که فشار خون بالا درد و علامتی ندارد اما عوارض زیادی همچون سکته قلبی، سکته مغزی، نارسایی کلیه و حتی نابینایی دارد.

وی با تاکید بر اهمیت کنترل فشار خون بالا، تصریح کرد: درمان فشار خون بالا مصرف دارو و اصلاح شیوه زندگی با اقداماتی همچون ترک سیگار، رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی مناسب است. عدد ۱۲ روی ۸ فشار خون نرمال است، اما عدد ۱۴ روی ۹ به بالا فشار خون بالا است و بین ۱۲ تا ۱۴ را هم مرحله مقدماتی فشار خون بالا می گوییم که بیمار دارو لازم ندارند، ولی با اصلاح شیوه زندگی می توان به فشار خون نرمال برگشت.

حسین خانی شیوع فشار خون در بزرگسالان در استان اصفهان را ۲۵ درصد اعلام کرد و گفت: از هر ۴ فرد بالای ۱۸ سال یک نفر به فشار خون بالا مبتلا است، این درحالی است که از هر ۴ نفر که در کشور فوت می کنند یک نفر به دلیل مرگ های منتسب به فشار خون است، بنابراین اهمیت زیادی دارد که فشار خون بالا تشخیص داده شده و درمان شود و حتی قبل از ابتلا بتوانیم از آن پیشگیری کنیم.

عواملی که افراد را مستعد فشار خون بالا می کند

وی با یادآوری اینکه فشار خون مثل بیماری های واگیردار نیست، بلکه یکسری عوامل خطر، فرد را مستعد به فشار خون بالا می کند، تصریح کرد: از جمله این عوامل سن است که با افزایش سن احتمال ابتلا به فشار خون بالا زیاد می شود. فشار خون بالا همچنین در مردان تا ۵۰ سالگی شیوع بیشتری نسبت به زنان دارد، اما بعد از ۵۰ سالگی در زنان و مردان یکسان است. سابقه خانوادگی نیز در این بیماری موثر است، به طوری که اگر در خانواده فردی با بیماری فشار خون و یا قلبی عروقی باشد، احتمال ابتلای اعضای خانواده بیشتر است. این عوامل خطر به افراد هشدار داده می شود، اما اصلاح شیوه زندگی اهمیت بسیار زیادی دارد.

اصفهانی ها هر روز ۲ برابر حد مجاز نمک مصرف می کنند

کارشناس مسئول برنامه پیشگیری و کنترل بیماری های قلبی عروقی و دیابت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به تاثیر تغذیه نامناسب در ابتلا به فشار خون و بیماری های قلبی، گفت: مصرف نمک در اصفهان زیاد است. هر فرد در روز باید ۵ تا ۶ گرم نمک مصرف کند، درحالی که مصرف نمک در اصفهان روزی ۱۳ گرم است. این میزان مصرف فقط به صورت نمک نیست، بلکه در غذاهای فرآوری شده، لبنیات، نان، ترشی جات، رب، انواع سس و هر ماده غذایی آماده ای که می خریم وجود دارد، به همین دلیل مصرف بیشتر مواد غذایی خانگی، سبزیجات و میوه ها توصیه می کنیم.

وی کم تحرکی را یکی دیگر از عوامل خطر برشمرد و افزود: در دوران کرونا به افراد تاکید می شود از خانه بیرون نیایند، اما افراد باید در منزل نرمش و فعالیت بدنی داشته باشند، چون کم تحرکی باعث چاقی و اضافه وزن شده و خود عامل تمام بیماری ها از جمله فشار خون است.

شیب تند اضافه وزن در جوانان ۱۸ تا ۳۰ ساله اصفهانی

این پزشک با اشاره به رشد زیاد اضافه وزن و چاقی در جوانان ۱۸ تا ۳۰ ساله در اصفهان، گفت: البته اضافه وزن و چاقی در سایر گروه های سنی هم زیاد شده، ولی در این گروه سنی شیب تندتری داشته است، بنابراین رژیم غذایی مناسب و تحرک کافی اهمیت زیادی دارد و از ابتلا به بیماری هایی همچون فشار خون بالا پیشگیری می کند.

حسین خانی با بیان اینکه مصرف سیگار و قلیان علاوه بر مضرات دیگر باعث افزایش فشار خون می شود، بر کنترل استرس نیز تاکید کرد و افزود: عوامل خطر متابولیک دیگری داریم مثل دیابت و چربی خون که احتمال ابتلا به فشار خون بالا را افزایش می دهد.

وی اضافه کرد: بیماری فشار خون بالا با یک بار اندازه گیری فشار خون مشخص نمی شود، اگر کسی یک بار فشار خون خود را اندازه گیری کرد و بالا بود حتما باید در چند مرتبه اندازه گیری کند و میانگین چندبار محاسبه شود. وقتی تشخیص داده شد که بیمار مبتلا به فشار خون است باید درمان را دنبال کند و مهمترین کار هم مصرف دارو است. بیمار نمی تواند دارو را کم و یا قطع کند چون احتمال بازگشت بیماری وجود دارد.

مراجعه هر ۳ ماه یک بار به پزشک

این کارشناس مسئول برنامه پیشگیری و کنترل بیماری های قلبی عروقی و دیابت، با تاکید بر لزوم مراجعه حداقل سه ماه یکبار افراد به پزشک، گفت: با مراجعه به پزشک فشار خون چک و عوارض بررسی می شود و در صورت نیاز دارو را اضافه کرده و یا تغییر می دهد.

وی با اشاره به اینکه تعداد زیادی از مبتلایان به کرونا بیماری های فشار خون و قلبی و عروقی دارند، تصریح کرد: اگر فشار خون کنترل باشد احتمال اینکه افراد نوع شدید بیماری را بگیرد کمتر است، ولی به طور کلی مبتلایان به فشار خون بالا در مقایسه با افراد سالم به نوع شدید کرونا بیشتر مبتلا می شوند، بنابراین افراد دارای بیماری های زمینه ای بهتر است تا جایی که امکان دارد در منزل بمانند مگر در مواقع ضروری، همچنین داروهایشان را درست مصرف کنند تا فشار خون و قند آنها کنترل باشد و اگر کرونا گرفتند دچار مشکل خاصی نشوند.

انتهای پیام
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «از هر ۴ اصفهانی یک نفر به فشار خون بالا مبتلا است» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.