آیا ناتو از فکر گسترش به شرق منصرف شده است؟



به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، روزنامه روسی «ایزوستیا» در تحلیلی نوشته است: در بیانیه نهایی اجلاس سران ناتو که روز چهارشنبه ۲۵ ژوئن در لاهه تصویب شد، هیچ عبارتی در خصوص تعهد این اتحاد به سیاست درهای باز وجود ندارد.

این سند جدید که شامل پنج نکته است، شامل مفادی در رابطه با برنامه های افزایش هزینه های نظامی به ۵ درصد تا سال ۲۰۳۵، اهمیت دفاع جمعی و همچنین زمان و مکان اجلاس های بعدی است. این در حالی است که بند مربوط به حمایت از سیاست درهای باز در اعلامیه ای که رهبران ناتو در سال ۲۰۲۴ در واشنگتن تصویب کردند، وجود داشت.

بند مربوط به تعهد ناتو به اصل درهای باز برای نخستین بار در اعلامیه نهایی مصوب سال ۱۹۹۴ ذکر شده بود. این اولین اجلاس کشورهای عضو اتحاد آتلانتیک شمالی پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی بود.

در جامعه کارشناسی معتقدند که این کار به دلایل تاکتیکی انجام شده تا دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، که مخالف عضویت اوکراین در این بلوک است، آزرده خاطر نشود.

البته باید در نظر داشت که ناتو سیاست درهای باز را رها نکرده است. این اتحاد در حال توسعه همکاری با کشورهای باقی مانده از فروپاشی شوروی، از جمله ارمنستان، متحد روسیه در سازمان پیمان امنیت جمعی است.

میخائیل گالوزین، معاون وزیر امور خارجه روسیه در گفتگو با این روزنامه تاکید کرده که مسکو قاطعانه با گسترش این اتحاد مخالف است. به گفته وی، به طور خاص، قابل اعتمادترین و مؤثرترین ضمانت های امنیتی برای ایروان، نه توسعه همکاری با ناتو، بلکه توافق های دوجانبه با روسیه و در چارچوب سازمان پیمان امنیت جمعی است.

در عین حال، گسترش این بلوک در منطقه قفقاز جنوبی ممکن است دور جدیدی از تشدید تنش ها بین گرجستان از یک سو و دو جمهوری آبخازیا و اوستیای جنوبی که در سال ۲۰۰۸ استقلال یافتند، از سوی دیگر را برانگیزد. برای روسیه، گسترش این اتحاد به شرق همچنان غیرقابل قبول است.

به نوشته «ایزوستیا»، تنها استثنا در سال ۲۰۱۷ رخ داد، زمانی که یک اجلاس فوق العاده در رابطه با به قدرت رسیدن دونالد ترامپ در ایالات متحده برگزار شد، ولی طرفین سند نهایی را تصویب نکردند. در همان سال بود که تکمیل مراحل الحاق مونته نگرو به ناتو رسما اعلام شد و این کشور به بیست و نهمین عضو این بلوک تبدیل شد. همانطور که ینس استولتنبرگ، دبیرکل سابق ناتو یادآور شد که این نشانه ای از ادامه سیاست درهای باز و انگیزه ای برای سایر کشورهای نامزد برای پیوستن به ناتو بود.

با این حال، برخی از کارشناسان بعید نمی دانند که سیاست ناتو در مورد گسترش ممکن است در آینده تغییر کند. از این گذشته، کشورهای اروپایی، عمدتا مجارستان و اسلواکی، نیز مخالف پیوستن اوکراین به این اتحاد هستند. بوداپست از پیوستن کی یف به اتحادیه اروپا حمایت نمی کند. همین روز گذشته، مجارستان تصمیم اجلاس اتحادیه اروپا برای آغاز مذاکرات در مورد پذیرش اوکراین در این جامعه را مسدود کرد. اعضای بزرگ این بلوک و کشورهایی مانند آلمان، فرانسه و انگلیس نیز در شرایط کنونی هیچ امکانی برای پیوستن کی یف در ناتو نمی بینند.

انتهای پیام/
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «آیا ناتو از فکر گسترش به شرق منصرف شده است؟» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.