محصولات کشاورزی همدان سالم است؟



یکی از مهمترین دغدغه های مصرف کنندگان محصولات غذایی، سلامت آنهاست. ریشه این نگرانی ها کاربرد متراکم نهاده های شیمیایی در تولید محصولات کشاورزی و باقیمانده سموم و کودها و مواد هورمونی، آنتی بیوتیک ها، افزودنی ها و مکمل های رشد در این محصولات است که سلامتی انسان را به خطر می اندازد.

به گزارش ایسنا، هر چند کنترل عوامل بیماری زای گیاهی با استفاده از سموم و کودهای شیمیایی مفید است اما استفاده از این سموم و کودهای شیمیایی می تواند باعث صدمه زدن به سلامت انسان شود.



تولید محصول سالم فقط به تولیدات گیاهی محدود نمی شود بلکه امروزه تولیدات دامی ما نیز از مصرف هورمون ها و آنتی بیوتیک ها مصون نمانده، به طوری که مصرف این مواد در بسیاری از مرغداری ها رواج یافته است.



توصیه های متخصصان سلامت غذایی درباره خطرات فراوان باقیمانده کودها و سموم شیمیایی در محصولات کشاورزی و هشدارهای کارشناسان محیط زیست درباره آلودگی های خطرناک طبیعت؛ ازجمله آلودگی مخازن آب های زیرزمینی و خاک مزارع به وضوح نشان می دهد که تولید محصول سالم باید به عنوان یکی از اولویت های سیاست های عمومی بخش کشاورزی موردتوجه سیاست گذاران قرار گیرد.



همدان کمترین میزان مصرف سم را دارد

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان همدان در نشست تخصصی محصول سالم که در دفتر خبرگزاری ایسنا برگزار شد، با بیان اینکه سرانه مصرف سموم کشاورزی در همدان به ۰٫۶ لیتر در هکتار رسیده است، گفت: همدان کمترین میزان مصرف سم را در کشور دارد.



شهرام پیشه ور با بیان اینکه حفظ نباتات همان حفظ زندگی است، اظهار کرد: برای داشتن جامعه ای سالم نیاز است تا آحاد مردم دارای یک زندگی سالم باشند که زندگی سالم به غذای سالم مربوط است.



وی با اشاره به تعریف محصولات طبیعی، تصریح کرد: در محصولات طبیعی هیچ گونه دست کاری در آن صورت نمی گیرد و این گونه گیاهان مانند زرشک، بادام کوهی و گیاهان مرتعی به صورت طبیعی در ارتفاعات وجود دارند.



وی بابیان اینکه محصولات ارگانیک با الگوبرداری از روند تولید محصولات طبیعی توسط انسان تولید می شوند، افزود: در کشت گیاهان ارگانیک پروتکل های خاصی وجود دارد و باید از بذوری استفاده شود که سابقه استفاده از سم و کود شیمیایی نداشته باشند و درروند کشت به هیچ وجه از سموم و کودهای شیمیایی استفاده نشود.



پیشه ور با اشاره به اینکه در محصولات طبیعی نظارت بیشتری اعمال و گواهی می شود، ادامه داد: محصول سالم تعریفی بوده که چندین سال قبل در وزارت خانه عنوان شد و تعریف درستی نبوده چراکه باعث می شود مردم تصور کنند بقیه محصولات ناسالم هستند درحالی که مصرف سم در محصولات سالم بیشتر می شود.



مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان همدان تأکید کرد: میزان مصرف سموم شیمیایی در استان همدان در ۲۰ سال پیش ۷۰۰ تن بوده و سرانه مصرف سم بیش از یک لیتر در هکتار بوده که خوشبختانه درحالی که حاضر مصرف سم به ۴۷۶ تن رسیده و سرانه مصرف سم به ۰٫۶ لیتر در هکتار رسیده است.



وی بابیان اینکه باوجوداینکه میزان مصرف سموم شیمیایی کاهش یافته؛ تولیدات به هیچ وجه کاهش نیافته است، افزود: ۶۰۰ عامل خسارت زن در سطح مزارع و باغات استان همدان شناسایی شده که برای مبارزه با این عوامل ۱۸۰ تا ۲۰۰ قلم انواع سموم توصیه شده است که ۸۰ قلم در استان همدان استفاده می شود.



۲۴ هزار هکتار مبارزه بیولوژیک



وی با تأکید بااینکه در کنار سموم شیمیایی مبارزه غیر شیمیایی و بیولوژیک را توصیه می کنیم، اظهار کرد: خوشبختانه توانستیم گام های خوبی برای حفظ تولیدات در استان داشته باشیم، به طوری که در سال گذشته سطح زیر کشت استان همدان ۶۷۰ هزار هکتار بود که توانستیم در مدیریت تلفیقی ۸۳۲ هزار هکتار را در شبکه های پیش مراقبتی داشته باشیم.



پیشه ور بابیان اینکه در سال گذشته در ۲۷۰ هزار هکتار از اراضی استان عملیات پایش و ردیابی صورت گرفته است، خاطرنشان کرد: ۵۵۸ هزار هکتار عملیات مبارزه با آفات صورت گرفته است که از این میزان ۲۴ هزار هکتار مبارزه بیولوژیک بوده است.



مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با تأکید بااینکه بیشتر مبارزات بیولوژیک بر روی محصولات تازه خوری و جالیزی انجام گرفته است، ادامه داد: محصولات باغی، سبزی و صیفی، سیب زمینی، هندوانه ازجمله محصولاتی است که مبارزات بیولوژیک در آن ها صورت می گیرد.



وی تصریح کرد: از ۲۴ هزار هکتار تحت پوشش مبارزه بیولوژیک، در ۷۵۹ هکتار به صورت ویژه برای تولید محصول سالم کار انجام گرفته است به طوری که ۵۲۰ هکتار گوجه فرنگی، ۴۱ هکتار سیب زمینی و ۱۴۵ هکتار سبزی و صیفی تحت پوشش مبارزه بیولوژیک قرار گرفتند.



استفاده از کنه های شکارگر در گلخانه های استان همدان



پیشه ور با اشاره به استفاده از کنه های شکارگر در گلخانه های استان همدان، یادآور شد: سهمیه ابلاغی استان همدان در مبارزه با کنه شکارگر، ۳ هکتار بوده که عملا ۶ هکتار کار شده است و سعی داریم این مبارزات به ۱۰۰ درصد سطوح گلخانه ای استان برسد.



وی با تأکید بااینکه گلخانه ای استان همدان به سمت استفاده از کنه شکارگر رفته اند، افزود: در حال حاضر گلخانه ای زیادی بدون حمایت دولت از این کنه ها استفاده می کنند به خصوص در گلخانه ای زینتی از این روش برای مبارزه با آفات استفاده می کنند.



وی بابیان اینکه قرنطینه نباتی یکی از راه های داشتن محصول سالم است، تصریح کرد: قرنطینه نباتی مانع از ورود و استقرار عوامل خسارت زای گیاهی به کشور و استان می شود به طوری که امسال در قرنطینه خارجی محموله های سیب زمینی در سردخانه های رزن تخلیه و نمونه برداری شده است و درصورتی که عامل خسارت زایی نداشته باشد، اجازه ترخیص داده می شود.



مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با تأکید بااینکه جمعیت جهان روزبه روز افزایش می یابد که این جمعیت نیاز به غذا دارند، اظهار کرد: برای تأمین غذای جمعیت جهان ۲ راه وجود دارد که افزایش سطح زیر کشت و افزایش عملکرد در واحد سطح است که با توجه به کمبود زمین باید عملکرد را در واحد سطح افزایش دهیم.



پیشه ور با اشاره به اینکه استفاده از نهاده های شیمیایی، تکنولوژی و ماشین آلات و مبارزه با عوامل خسارت زا باعث افزایش عملکرد در واحد سطح خواهد شد، یادآور شد: اینکه گفته می شود طعم و مزه میوه های امروزی با گذشته تغییر کرده است به دلیل ایجاد ارقام جدید و اصلاح نباتات برای داشتن تولید بیشتر بوده و به استفاده از سموم و کودهای شیمیایی ارتباطی ندارد چراکه در اصلاح نباتات تقویت صفات مطلوب تولید موردتوجه است و عطر و طعم از مسائل جانبی به شمار می رود.



اعتقاد ندارم که خاک سالمی نداریم



وی درباره این که گفته می شود در ایران محصول سالمی نداریم چون خاک ما سالم نیست، عنوان کرد: اعتقاد ندارم که خاک سالمی نداریم بلکه باید گفت ما بهترین خاک های دنیا را در کشور داریم و آنچه سلامت خاک ها را دچار چالش می کند انباشت پسماندهای ویژه و دفع زباله است.



مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با اشاره به جلوگیری از کشت و آبیاری سبزیجات با فاضلاب، افزود: بیش از ۱۰ سال است که سازمان جهاد کشاورزی استان این موضوع را به جد پیگیری می کند و با تغییر کاربری مزارع سبزی کاری و شخم زدن با این اقدام مقابله شده است.



پیشه ور بابیان اینکه مطالعات شهرک سبزی در استان مطرح شده است، تصریح کرد: امروزه سبزی کاری های همدان به نقاط مختلف استان و بدور از فاضلاب منتقل شده است و از طرفی با ترویج کشت سبزی در منازل توسط زنان روستایی امکان تولید سبزی سالم فراهم شده است.



همه سبزیجات تولیدی استان همدان سالم هستند



مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان همدان بابیان اینکه همه سبزیجات تولیدی استان همدان سالم هستند، تأکید کرد: به دلیل اینکه در کشت سبزیجات هیچ گونه سمومی استفاده نمی شود، همه سبزیجات ما سالم هستند.



وی با تأکید با اینکه در کنار کاهش مصرف سموم؛ استفاده بهینه از سموم را در دستور کارداریم، افزود: امروزه سموم پرخطر و پرمصرف کنار گذاشته شده و سموم کم خطر در بین کشاورزان رواج یافته است.



وی با اشاره به اینکه سموم نسل جدید دوره کارنس ۳ ساعتی دارند، یادآور شد: در استان همدان سموم مصرفی برای محصولات جالیزی دارای دوره کارنس یک تا ۳ روزه هستند و در کشت سبزیجات نیز به غیراز علف کش ها هیچ سموم قارچ کشی استفاده نمی شود.



در پروسه تولید مرغ های گوشتی هیچ گونه هورمونی استفاده نمی شود



معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان بابیان اینکه وظیفه اصلی معاونت دام و طیور برنامه ریزی و نظارت و حمایت از تولید مواد پروتئینی موردنیاز سالم و کافی برای مردم است، گفت: در استان همدان ۵ میلیون واحد دامی وجود دارد که شامل، ۳۷۰ هزار رأس گاو، یک میلیون و ۴۰۰ هزار رأس گوسفند و بره و ۲۸۶۷ کلنی زنبورعسل است.



محمد نظرپور با اشاره به اینکه یکی از سیاست های سازمان جهاد کشاورزی افزایش و توسعه دامداری های صنعتی در استان است، اظهار کرد: ۱۴۴۵ واحد صنعتی پرورش دام، طیور و سایر ماکیان در استان ایجادشده که ۷۹۴ واحد مربوط به دام سبک و سنین صنعتی با ظرفیت ۱۲۲ هزار رأس است.



وی با تأکید بر تولید محصولات سالم دام و طیور، افزود: در پروسه تولید مرغ های گوشتی هیچ گونه هورمونی استفاده نمی شود چراکه این مواد گران قیمت بوده و صرفه ای برای مرغدار ندارد.



مرغ سایز؛ محصولی سالم



وی با اشاره به تولید محصول سالم در دام های روستایی نیز گفت: در دام روستایی اقداماتی انجام شده عملیاتی انجام می شود تا تولید گوشت سالم صورت گیرد به طوری که بهسازی و نوسازی محل نگهداری و پرورش دام، تجهیز واحدهای روستایی به شیردوش و سیلو از اقدامت صورت گرفته در راستای تولید گوشت سالم است.



نظر پور بابیان اینکه ۹۹ درصد از تولیدات مرغ و تخم مرغ استان همدان در واحدهای صنعتی تولید می شود، خاطرنشان کرد: در پرورش مرغ بحث تولید مرغ سایز مطرح است که مرغی سالم بوده و دارای وزن استاندارد است.



وی با اشاره به اینکه خوراک مرغ در مرغداری های صنعتی ذرت و سویاست، عنوان کرد: ۸۰ درصد تخم مرغ تولیدی استان در واحدهای صنعتی تولیدشده و هویت دار هستند.



نظرپور با اشاره به افزایش سرانه مصرف مرغ در استان خاطرنشان کرد: مصرف سرانه مرغ در استان از ۲ کیلوگرم به ۲۹ کیلوگرم رسیده است.



بهبود تغذیه دام و طیور در سال های اخیر



معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با اشاره به نقش زنجیره های تولید در تولید محصولات سالم، یادآور شد: در استان همدان ۲ زنجیره دام در استان وجود دارد و زنجیره تولید گوشت قرمز و گوشت مرغ در دست اقدام است.



وی علت تغییر طعم تولیدات دامی را تغییر شیوه تغذیه ای دانست و ادامه داد: شیوه تغذیه دام و طیور نسبت به قبل تغییر کرده و شرایط تغذیه ای بهبودیافته است.



استفاده از هورمون در مرغداری ها دروغ بسیار بزرگی است



معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان همدان با تأکید بااینکه استفاده از هورمون در مرغداری ها دروغ بسیار بزرگی است، گفت: اگر تولیدکننده ها از هورمون ها استفاده کنند قیمت مرغ به حدی بالا می رود که تولیدکنندگان نمی توانند ادامه دهند.



امیرحسین مکاری بابیان اینکه امروزه مرغ ها در شرایط مناسبی نگهداری می شوند، اظهار کرد: انجام کارهای دقیق در خصوص تغذیه دائم، دمای مناسب محیط و تحرک کم باعث شده مرغ ها ظرف ۴۰ روز به وزن یک کیلوگرم برسند درحالی که ۱۰ سال گذشته این آرزوی تولیدکننده بود.



وی با اشاره به اینکه امروزه با کاهش تلفات در مرغداری ها روبرو هستیم، تصریح کرد: مرغداران نیازی به استفاده از هورمون ندارند و اینکه گفته می شود، طعم مرغ ها با گذشته فرق کرده است به این دلیل است که شرایط تغذیه ای و نگهداری مرغ ها تغییر کرده درحالی که درگذشته طیور با غذاهای معمولی پرورش داده می شدند.



مکاری با تأکید بااینکه اینکه در سال های گذشته چیزی به عنوان مصرف هورمون در گوشت ها یافت نشده است، افزود: ۳ مؤلفه در نظارت وجود دارد به طوری که نظارت بر فضاهای تولید دام و طیور، نظارت توسط مسئولان فنی در فضاهای پرورش دام و طیور، بازرسی از طریق بازرسان از مراکز تولید نگهداری عرضه و فرآوری از مؤلفه های نظارت است.



معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان همدان ادامه داد: علاوه بر مباحث شیمیایی و آنتی بیوتیک ها؛ مقدار فلزات سنگین در استان همدان نمونه برداری شده و بر اساس آزمایشات واحدهای مشکل دار مشخص می شود.



دورریز مرغ در کشتارگاه های همدان ۰٫۶۵ درصد است



وی با بیان اینکه به دنبال این هستیم که دام و طیور بیمار نباشند، تأکید کرد: سال ۹۷ نزدیک به ۱۵۳ هزار رأس شامل ۲۰ هزار گاو و بیش از ۱۳ میلیون قطعه طیور در کشتارگاه ها کشتار شدند که از مجموع آن ها بیش از ۷۹ تن وزن لاشه کامل در کشتارگاه های استان ضبط شده است.



مکاری با اشاره به اینکه در ۸ ماهه سال گذشته ۵۱۲ تن گوشت در کشتارگاه ها و مراکز عرضه استان ضبط شده است، یادآور شد: در کشتارگاه های دام ۹ درصد و در طیور ۰٫۶۵ درصد دور ریخته می شود.



وی با بیان اینکه از ۱۳ میلیون قطعه طیور کشتار شده در استان ۸۶ هزار و ۶۸۳ قطعه دور ریخته شده است، تصریح کرد: بیماری، شرایط نازل کیفی، شکستگی در نقل وانتقال از دلایل دورریز دام و طیور است.



معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان همدان با تأکید بااینکه هرچه نظارت در دوره تولید افزایش یابد دورریز کمتر خواهد شد، افزود: در سال ۹۷ بیش از ۱۱۳ هزار بازدید از مراکز تولید، توزیع و فرآوری صورت گرفته است.



همدان تنها استان واکسیناسیون کننده دام عشایر است



مکاری بابیان اینکه بیش از ۳۶۳ تن فرآورده دامی معدوم شده است، گفت: مشکل این است که محصول از کشتارگاه با شرایط لازم و بسته بندی تولیدشده است اما به دلیل عدم رعایت نکات لازم در حمل و عرضه دچار فساد می شوند بنابراین دامپزشکی در بازدیدهای خود اقدام به معدوم سازی می کنند.



وی ادامه داد: ۱۲۵ مورد پلمب در استان همدان صورت گرفت و ۶۱۵ واحد متخلف به مراجع قضائی معرفی شده است.



وی بابیان اینکه بیش از ۸ میلیون نوبت واکسیناسیون دام و طیور در استان انجام گرفته است، خاطرنشان کرد: استان همدان تنها استانی است که دام های عشایر را در مناطق قشلاقی واکسیناسیون می کند.



مکاری با اشاره به اینکه در استان همدان واکسیناسیون تب برفکی ۲۰۶ درصد و آبله گوسفندی ۱۱۰ درصد از هدف گذاری محقق شده است، افزود: در کنترل آنفلوانزای فوق حاد پرندگان استان همدان به شدت خوب عمل کرد.



تمام کشتارگاه های استان به پیش سرد مجهز هستند



معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان همدان بابیان اینکه در استان همدان سالانه ۲۵ میلیون قطعه پرنده تولید می شود، عنوان کرد: بیش از ۱۳ میلیون قطعه پرنده در استان کشتار می شود که میزان ۰٫۶۵ درصد حذف می شود و این عدد در کشتارگاه های دام ۹ درصد حذف می شود.



وی با اشاره به اینکه در تمام مرغداری های استان مسئول فنی دامپزشکی وجود دارد، افزود: در استان همدان برخلاف سایر استان ها چیزی به عنوان کشتار غیرمجاز نداریم.



مکاری با بیان اینکه در استان همدان کشتارگاه سنتی دام وجود ندارد و هر آنچه بوده تعطیل شده است، تصریح کرد: تمام کشتارگاه های استان به پیش سرد مجهز هستند که در خیلی از استان ها آرزو است و همدان تنها استانی است که آلایش دامی به صورت بسته بندی عرضه می شود.



در امنیت غذایی تنها مصرف کردن سم مطرح نیست



دبیر اتاق فکر سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه کشاورزی متعارف مفهوم متمایزکننده کشاورزی پایدار از کشاورزی است که اصول پایداری در آن رعایت نمی شود، گفت: در سال های ۱۹۶۰ با افزایش جمعیت جهان نیاز به غذا زیاد بود با انقلاب سبز و ورود نهاده های شیمیایی اتفاق افتاد که جهش کوانتومی در تولید ایجاد شد و این جهش منجر به آلودگی های محیط زیست و غذای تولیدی شد.



مختار بهادری با اشاره به اینکه در رویداد تکاملی «کشاورزی پایدار» را می بینیم، اظهار کرد: موضوع غذای سالم در قالب کشاورزی پایدار مطرح شده است.



وی با بیان اینکه ایمنی غذا یکی از مهمترین مؤلفه های امنیت غذایی است، تصریح کرد: امنیت غذایی از چندین مؤلفه تشکیل شده، به طوری که ابتدا باید غذا به اندازه کافی تولید شده و در دسترس جامعه قرار گیرد، مردم توانایی خرید داشته باشند و مؤلفه سوم این است که غذای تولیدی ایمنی کافی را داشته باشد.



وی در امنیت غذایی تنها مصرف کردن سم مطرح نیست، افزود: در امنیت غذایی تنها بحث مصرف سم مطرح نیست بلکه درست مصرف کردن نیز اهمیت دارد که دوره کارنس سم رعایت شود.



بهادری خاطرنشان کرد: در کشاورزی تجاری ممکن است سم زیادی مصرف شود اما سلامت آنچه که عرضه می شود اهمیت دارد.



نقشه امنیت غذایی ایران وضعیت مناسبی نیست



دبیر اتاق فکر سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با تأکید بر اینکه آلودگی در محصولات کشاورزی الزاما آلودگی های شیمیایی ناشی از نهاده های مصنوعی نیست، بیان کرد: بیماری های گیاه و دام، نگهداری بعد از برداشت و انبارداری و بسته بندی از نکاتی است که در بخش کشاورزی مورد توجه قرار می گیرد.



وی با اشاره به نظام تولید و مصرف، ادامه داد: اخیرا می بینیم شیرهایی با ویتامین و گندم های غنی شده تولید می شود اما متأسفانه آمارها نشان می دهد نقشه امنیت غذایی ایران وضعیت مناسبی نیست عرضه غذا کافی است اما ترکیب سفره مردم نیازهای سلولی آنها را تأمین نمی کند به این دلیل می بینیم مردم به پرخوری روی می آورند.



بهادری با تأکید بر فرهنگ و سواد تغذیه ای، تصریح کرد: در ایران میزان مصرف شیر، تخم مرغ و لبنیات ۲۵ درصد کمتر از مقادیر توصیه شده در سبد غذایی مطلوب است که این مسائل تنها به تولید غذای سالم برنمی گردد بلکه به نگهداری و نحوه مصرف جامعه بستگی دارد که در واقع فرهنگ و سواد تغذیه ای مردم است.



قریب به اتفاق محصولات کشاورزی محصولی سالم است



دبیر اتاق فکر سازمان جهادکشاورزی استان همدان عنوان کرد: فرهنگ تغذیه ای است که هنوز تخم مرغ رسمی در جامعه طرفدار بیشتری دارد درحالیکه امروزه تخم مرغ های تولیدی در مرغداری ها با تغذیه کنترل شده ای تولید می شود.



وی با بیان اینکه ۱۲۲ میلیون تن محصول کشاورزی تولید می شود که ممکن است بخش اندکی از کنترل خارج شود، گفت: قریب به اتفاق محصولات تولیدی در کشور محصولی سالم است.



بهادری اظهار کرد: در محصولات گواهی شده میزان مصرف نهاده ها و ارزش غذایی آن کنترل می شود و بر این اساس یک محصول سالم تولید می شود.



دبیر اتاق فکر سازمان جهادکشاورزی استان همدان درباره غنی سازی محصولات غذایی، یادآور شد: اگر مصرف میوه، سبزیجات و پروتئین ها متعارف باشد نیاز سلولی بدن تأمین می شود.



وی عنوان کرد: امنیت غذایی موضوعی نیست که فقط مجموعه کشاورزی این کار را انجام دهد بلکه نیازمند اصلاح نظام و فرهنگ تغذیه و همکاری سایر ارگان هاست.



برای تولید محصول سالم زیرساخت های آن ایجاد شود



کارشناس گروه توسعه روستایی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با تأکید براینکه در سلامت انسان فقط محصول سالم مطرح نیست، گفت: امروزه ۷۰ درصد جمعیت کشور شهرنشین هستند که از هوای ناپاک استفاده می کنند و هوای پاک، محیط زیست سالم، آب سالم، تغذیه صحیح و رعایت بهداشت نیز در سلامت انسان مؤثر است.



غلامعلی آئینی با بیان اینکه در ایران سرانه تولید زباله به ازای هر نفر ۹۰۰ گرم است، اظهار کرد: این در حالیست که در کشورهای اروپایی سرانه تولید زباله ۲۹۹ گرم است.



وی با اشاره به اینکه با وجود اینکه استان همدان صنعتی نیست اما پسماندهای ویژه و فلزات سنگین وجود دارد، تصریح کرد: در این منابع آبی و خاکی استان اثرگذار است و باعث بروز مشکلاتی می شود.



آئینی با بیان اینکه اگر می خواهیم محصول سالم تولید کنیم باید زیرساخت های تولید را مد نظر قرار دهیم، تأکید کرد: یکی از زیرساخت های تولید محصول سالم خاک است و می دانیم برای تولید هر سانتی متر خاک ۷۰۰ سال زمان نیاز است اما به راحتی آلوده می کنیم.



وی با اشاره به آلودگی خاک ها از طریق فاضلاب، یادآور شد: در حال حاضر اغلب شهرها و تمام روستاهای استان فاقد شبکه فاضلاب هستند، به طوری که ۱۰۵۸ روستا در استان همدان اقدام به جمع آوری زباله می کنند اما نتوانسته ایم این زباله ها را در یک مکان مشخص دفع کنیم.



کارشناس گروه توسعه روستایی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان اظهار کرد: نهاده ها و بذور و سموم شیمیایی استفاده شده در تولید محصولات کشاورزی سالم تأثیرگذار است که همه بر مبنای برنامه و طبق اصول و استانداردها استفاده می شود.



وی با اشاره به اینکه از ۴۳ مخاطره طبیعی موجود در کشور، ۳۲ مخاطره در استان وجود دارد، افزود: در استان همدان ۳۰۰ دشت دارای فروچاله و فرونشست هستند که این موضوع در تولید محصول سالم مؤثر است.



آئینی با بیان اینکه دفتر پژوهشی محیط زیست و سلامت غذایی در وزارت جهاد کشاورزی تشکیل شده است، یادآور شد: این دفتر سالیان سال در وزارت جهاد کشاورزی ایجاد شده و در هر استان گروه پژوهشی تشکیل شده است که شرح وظایف این دفتر پژوهشی تهیه شده، به طوری که آموزش روستاییان، فرهنگ سازی، سلامت غذایی و آشنایی با محصولات سالم از وظایف تهیه شده برای این گروه است.



وی با تأکید بر اینکه استان همدان منطقه ای است که می شود از آن به عنوان شهر آفتاب یادکرد، ادامه داد: وجود آفتاب عامل مهمی در غنای خاک است اما از این خاک استفاده بهینه ای نمی شود.

گزارش از: بنت الهدا نوری؛ خبرنگار ایسنا، منطقه همدان



انتهای پیام
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «محصولات کشاورزی همدان سالم است؟» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.