بررسی آرمان خواهی و عمل گرایی در سیره امام موسی صدر؛ مدارا عنصر تمایز امام موسی صدر بود



به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، امام موسی صدر از اساتید بسیار مطرح فقه و اصول در قم محسوب می شد. شاگردان وی معتقد بودند که اگر امام موسی صدر در حوزه می ماند، حتما از مراجع دوره بعد (دوره فعلی) پس از امام خمینی (ره) و مرحوم گلپایگانی (ره) خواهد بود ولی وی به این نتیجه رسید که لبنان نیاز به یک نهضت فکری فرهنگی و یک نهضت عمیق اسلامی دارد و از آن جا که او اصالتا از خاندان صدر در عراق و لبنان بود، نهایتا به لبنان مهاجرت کرد. امام موسی صدر در لبنان حرکتی را شروع کرد که نه تنها شیعه، بلکه اهل سنت و پیروان دیگر ادیان چون مسیحیت را نیز تحت یک پرچم واحد برای مبارزه با رژیم صهیونیستی اسرائیل گرد آورد.

به دلیل همین قدرت های علمی، مدیریتی و دقت های امام موسی صدر بود که در دید دشمنان، چه بسا به عنوان یکی از رهبران آینده جهان اسلام قلمداد شد و نقشه ترور وی کشیده شد.

برای بررسی آرمان خواهی و عمل گرایی در سیره امام موسی صدر، کارگاه نیم روزه ای با ارائه و سخنرانی اعضای جمعیت پیشرفت و عدالت ایران اسلامی اصفهان برگزار شد.

رشد جامعه در گرو بهره برداری از سرمایه های داخلی است

در این برنامه مهدی طغیانی، عضو هیئت علمی دانشگاه و فارغ التحصیل دکتری اقتصادی با بیان اینکه برای پی بردن به راز احیای مردم لبنان توسط امام موسی صدر باید فکر او را دسته بندی کرد، اظهار داشت: امام موسی صدر احیای فکر مردم را در گرو احیای فکر و اندیشه دینی و اسلامی می دانست. همانطور که در قرآن کریم هم اشاره شده است رابطه ولاء بین مومنین به حرکت آنها در جامعه اسلامی معنا می دهد و در واقع نخ تسبیحی که شیعیان را دور یکدیگر جمع می کند، امام عصر و یا همان ولاء است که امام موسی صدر این اصل را احیا می کند.

وی ادامه داد: در فضای تولید و رونق تولید نیز لازم است که این رابطه تغییر نگرش و تغییر عمل ایجاد شود. به عبارتی با فقدان اندیشه تولید ملی و حمایت از آن مواجه هستیم و عنصر آن ولاء است. به بیان دیگر کسی که تولید می کند باید این فکر را داشته باشد که برای خویشاوندان خود، برادر و خواهرش ساخت و تولید می کند و برعکس آن خریداران هم باید چنین تفکراتی داشته باشند.

طغیانی افزود: شعار «شیعه ما می میرد اما دستش را جلوی کسی دراز نمی کند» را امام موسی صدر به مردم لبنان به دلیل اینکه تکدی گری در بیروت زیاد بود، یاد داد که به نوعی از ظرفیت دینی استفاده کرده است.

وی با اشاره به سئوالات متداول در حوزه اقتصاد خاطرنشان کرد: چرا برخی از کشورها سریع رشد می کنند و برخی در تله فقر گرفتار هستند؟ با این سوال بسیار مواجه شده ایم که در جواب آن باید گفت، سطح زندگی افراد را توان تولید آن جامعه مشخص می کند. از این رو باید منابع بیشتر شود و ظرفیت های خالی را در هر جامعه ای به کار گرفت و از آنچه که هست بهره برداری بیشتری شود. یک سوم رشد کشورها ناشی از دانش و تکنولوژی نیست بلکه بهره برداری بیشتر از سرمایه ها و توان داخلی است.

در ادامه حجت الاسلام محمد وحید صافی، دبیر کمیته فرهنگی جمعیت پیشرفت و عدالت گفت: برای ساخت جامعه باید تقدم با خودسازی باشد زیرا لازمه خودسازی حضور و ارتباط با جامعه است.

وی افزود: گفتمان و سبک کار امام موسی صدر در لبنان چیزی فراتر از یک کار تربیتی، فرهنگی و یا تشکیلاتی بود. امام موسی صدر الگویی جدید تحت عنوان «جماعت سازی مبتنی بر کنش ولایی» برای اصلاح گری و احیای تفکر اسلامی ارائه داد.

مدارا عنصر تمایز امام موسی صدر با دیگر فقها

فرزانه سادات کمیلی در این برنامه گفت: ما در مورد یکی از بزرگ ترین متفکران قرن ۲۰ صحبت می کنیم که دارای اندیشه و عمل گرایی توامان بود. در آن زمان ۱۸ فرقه در جامعه لبنان وجود داشته، کشور آشفته و از هم گسیخته ای بوده به همین خاطر نمی توان گفت امام موسی صدر صرفا برای شیعیان به آنجا رفتند.

وی خاطرنشان کرد: امام موسی صدر تلاش کرد که توازن قدرت به گونه ای باشد که کفه به سمت شیعیان بیشتر شود و مجلس اعلی شیعیان را راه اندازی می کند. امام موسی صدر در کنار تمام فضائل علمی و عقبه مذهبی، نسبت به سایر فقها دارای عنصر «مدارا» بود که او را شاخص کرده بود. در واقع امام موسی صدر معتقد بود تحمل عقاید دیگری درعین اعتقاد به عقاید خود سبب پیشبرد بسیاری از مسائل می شود. علاوه بر این امام موسی صدر جزو نخستین ها هستند و اولین روحانی است که در دانشگاه ورود پیدا می کند و در آن عرصه و پا به حوزه می گذارد و اقتصاد می خواند.

دبیر علمی نشست تخصصی آرمان خواهی و عمل گرایی در سیره امام موسی صدر نیز گفت: ما به واسطه انقلاب اسلامی است که سیدموسی صدر را برای امروز خود بازخوانی می کنیم و این نیازهای زمان است که ما را محتاج نگرش دوباره به او می کند.

محمود فروزبخش افزود: عزم آن داریم که بر سرزمین انقلاب اسلامی بایستیم و از آن جایگاه به موقعیت صدر نظر بیندازیم. با لفظی شجاعانه تر می توانیم بگوییم «اکنون قطار انقلاب اسلامی به ایستگاه سید موسی صدر رسیده است» این رجوع به معنای کاستن اهمیت دیدگاه های امام خمینی (ره) نیست؛ زیرا ما در این سفر سوار بر کشتی حضرت روح الله هستیم و از عرشه آن داریم به امکاناتمان در تاریخ نظر می اندازیم و یکی از امکانات ما در تاریخ تشیع تجربیات امام موسی صدر در لبنان است که بازخوانی و توجه به آن در زمان فعلی می تواند برای ما امکاناتی را فراهم کند. اما آن چیز که در این زمانه ما را بیش از گذشته متوجه امام موسی صدر کرده است موفقیت او در جامعه لبنان بوده است. جامعه ای که به شدت متکثر بوده و از اقوام و آراء و سلیقه های گوناگون تشکیل شده است.

انتهای پیام/ ع
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «بررسی آرمان خواهی و عمل گرایی در سیره امام موسی صدر؛ مدارا عنصر تمایز امام موسی صدر بود» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.