نمایشگاه گردشگری پارس در منظر نقد

ایسنا/فارس نمایشگاه گردشگری پارس، در حالی برگزار شد که بر خلاف دوره های قبل نقدهای فراوانی در فضای مجازی و مجازی! را به دنبال داشت؛ نقدها و نظرهایی که بدون ارائه آمار و مستندات مقایسه ای و تنها در قالب بیان دیدگاه های فردی دنبال شد و بعضا با چالش های گفتاری نیز همراه بود.
یازدهمین نمایشگاه گردشگری پارس، که پس از دوره هشتم متوقف شده بود، بعد از یک دوره فترت طولانی، از سه سال قبل با حضور گسترده فعالان حقیقی و حقوقی این حوزه شروع به کار کرد و در دوره های نهم و دهم کارنامه نسبتا خوبی بر جای گذاشت؛ اما امسال و در حالیکه نگاه های زیادی به این رویداد معطوف شده بود، نتوانست نظر تمام مخاطبان را جلب کند به طوریکه نه تنها فعالان حوزه گردشگری و صنایع دستی بلکه بسیاری از غرفه داران نیز آن را کم فروغ توصیف کردند.
همزمانی یازدهمین نمایشگاه گردشگری با دوازدهمین نمایشگاه صنایع دستی و برنامه ریزی برای حضور ارزیابان جهانی این حوزه که برای بررسی پرونده جهانی شدن صنایع دستی شیراز به این شهر سفر کرده بودند، از نکاتی بود که امیدواری زیادی را برای برگزارکنندگان و فعالان این حوزه رقم زده بود؛ اما جای خالی بسیاری از شرکت های هواپیمایی و دفاتر خدمات مسافرتی و جامعه هتلداران و تشکل های مردم نهاد شناخته شده و …. منجر به طرح نقدهای فراوانی شد.
طی روزهای اخیر شاهد طرح نقدهایی فراوان بر کیفیت این رویداد با اهمیت و البته دفاعیه های جانانه ای از آن بودیم، نمایشگاهی که بر خلاف سال های گذشته نه تنها مقام های ملی که حتی مقامات ارشد استانی هم برای افتتاح آن حضور نداشتند، اگرچه استاندار فارس که روز دوم از نمایشگاه بازدید می کرد، از کیفیت نمایشگاه دفاع کرد.
نمایشگاه گردشگری پارس بیشتر یک رفع تکلیف بود
مدیر خانه فرهنگ جاودان به عنوان یکی از منتقدان این نمایشگاه در گفت وگو با ایسنا گفت: گردشگران خارجی صنایع دستی را به صورت چمدانی از کشور خارج می کنند و ما زحمت بازاریابی و فروش در خارج از کشور برای صادرات این چنینی نداریم و اگر نمایشگاه مرتبطی دیده می شود، مهم است که به این موضوع هم توجه ویژه شود و سیاست برگزار کنندگان نمایشگاه در این باره مشخص نبود.
امین طباطبایی گفت: برگزاری چندین دوره این دو نمایشگاه به ویژه نمایشگاه گردشگری که جزو اولین نمایشگاه گردشگری استاندارد و با چارچوب های تخصصی در کشور بوده، پس از ١٠ دوره باید دید که چه مسیری در این سال ها طی کرده و سیاست ها و نگاه به آن چه بوده است؟
او با بیان اینکه تغییر دیدگاهی در مدل های برگزاری نمایشگاه انجام نشده و تلاش شده تنها تکراری از گذشته داشته باشیم در حالی که برخی موارد دیگر کارایی ندارند، تاکید کرد: تغییر خاصی در این نمایشگاه نه تنها در فارس که در سطح کشور ندیدیم.
دبیر شورای گفت و گوی تشکل های مردم نهاد حوزه ی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کشور با بیان اینکه خدماتی که در نمایشگاه گردشگری ارائه شد، صرفا حضور برای رفع تکلیف بود، افزود: شرکت هواپیمایی که در این نمایشگاه شرکت کرده و دارد بسته های غذایی خود را ارائه می دهد، جای سوال ایجاد می کند که این کار چه تاثیری در بلیت این شرکت هواپیمایی دارد؟
او همچنین با بیان اینکه آیا کیفیت پرواز مهم تر است یا نوع ارائه خدمات غذایی؟ عنوان کرد: مدل برگزاری نمایشگاه دچار رکود شده است.
این فعال گردشگری با بیان اینکه اثر بسیار کمی از گردشگری دیجیتالی و ظرفیت ها و تولیدات جذاب شبکه های اجتماعی در این نمایشگاه دیده نشد، گفت: باید اصلاح دیدگاه با توجه به تغییرات در حوزه دیجیتال و رسانه اعمال می شد.
طباطبایی همچنین با بیان اینکه خدمات رسان های حوزه فضای مجازی در این نمایشگاه به صورت جدی دیده نمی شد یا اینقد محو بود که نتوانست خود را بروز دهد، افزود: چند هتل در این نمایشگاه احساس کرده بودند که نیاز است بیایند خود را معرفی کنند؟ یا چند دفاتر خدمات مسافرتی و گردشگری که از مسائل اقتصادی رنج می برند، حضور داشتند؟ کمترین تلاشی برای ارائه سرویس های جدید نکرده بودند و جاهایی مانند رستوان ها شرکت نکرده بودند.
او خاطرنشان کرد: بخش خوراک حوزه گردشگری که در همه جای دنیا بسیار مهم است و چرخه بزرگ اقتصادی را در خود دارد تنها به سفره های سنتی خلاصه شده بود.
مدیر خانه فرهنگ جاودان همچنین بیان کرد: انبوهی از اقامتگاه های بوم گردی و مناطق ویژه گردشگری در ایران داریم که حضور نداشتند، وقتی آنها نباشند به سمت سرمایه گذاری هم نمی رویم.
طباطبایی ادامه داد: حلقه بخش خصوصی که اقتصاد گردشگری را می چرخاند در این نمایشگاه غائب بود، شاید دانش فنی کافی در دست اندرکاران این بخش یا وجود نداشت یا نتوانستند سازمان دهی خوبی از خود به عنوان کنشگران اصلی بخش گردشگری از ظرفیت نمایشگاهی داشته باشند.
او ضعف در جذب شرکت کنندگان خارجی و نبود خدمات خارجی ها در این نمایشگاه را از اشکالات جدی عنوان کرد و گفت: در حالی که شیراز دفتر فرهنگی اکو و چندین پیوند خواهر خواندگی دارد اما هیچ اثری از آنها در این نمایشگاه دیده نشد.
دبیر شورای گفت وگوی تشکل های مردم نهاد حوزه ی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کشور با بیان اینکه در چینن نمایشگاهی اثری از سازمان های بین المللی گردشگری به جز حضور ارزیابان جهانی صنایع دستی وجود ندارد، عنوان کرد: این نمایشگاه نیاز به معرفی خوبی داشت و باید زمینه حضور جمعیت زیادی از شهروندان شیرازی برای بازید از نمایشگاه فراهم می کرد.
طباطبایی ادامه داد: برگزاری نمایشگاه یک عادت تکراری شده و برگزار کنندگان خیلی مطمئن از کیفیت شرکت کنندگان نیستند و وقتی آمار بیرون می آید چیزی به مردم اضافه نخواهد شد.
او همچنین با بیان اینکه نبود شرکت کننده انگیزه غرفه داران را کم می کند، گفت: هم مخاطب و هم شرکت کننده در استراتژیک اولیه به جای تقویت همدیگر، همدیگر را تضعیف می کنند.
این فعال گردشگری با بیان اینکه غرفه های حوزه گردشگری این نمایشگاه نیز محتوای جدیدی برای مردم ندارند، افزود: بسیاری از آنها به بروشور سال های گذشته که در انبار داشتند، بسنده کرده بودند و همچنین حضور برخی غرفه ها هیچ ارتباطی با نمایشگاه گردشگری نداشت.
طباطبایی تاکید کرد: لازم است به صورت جدی در برگزاری این نمایشگاه به ویژه گردشگری پارس بازنگری شود، چرا که این نمایشگاه خود می تواند جاذبه ای باشد و بازدید کننده از سایر استان ها را ترغیب به حضور در شیراز کند.
این فعال حوزه گردشگری با اشاره به نیاز استان به اتاق فکر برای برنامه ریزی بهتر و مدیریت منابع در برگزاری چنین رویدادهایی، ابراز امیدواری کرد که در سال آینده شاهد تغییرات محتوایی این نمایشگاه و توجیه پذیری منطقی از برگزاری آن باشیم.
نمی توانیم نامه فدایت شوم برای کسی بفرستیم
مسئول برگزاری یازدهمین نمایشگاه گردشگری پارس و دوازدهمین نمایشگاه سراسری صنایع دستی نیز در گفت وگو با ایسنا، تنوع را مهمترین وجه تمایز این دوره از نمایشگاه نسبت به دوره های قبل ذکر و خاطرنشان کرد: حلقه ارزش گردشگری در این نمایشگاه حضور دارند.
محمود بندرچی با بیان اینکه امسال دفاتر خدمات گردشگری و مسافرتی علاقمند به همکاری و مشارکت نبودند، گفت: نمی توانیم نامه فدایت شوم برای کسی بفرستیم.یکماه پشت در اتاق آقای فخری، رئیس انجمن دفاتر خدمات گردشگری و مسافرتی استان فارس ماندم تا ایشان اجازه ملاقات دادند.
او عنوان کرد: ایشان و آقای سیادتان(رئیس جامعه هتلداران استان فارس) افتخار حضور در جلسه شورای سیاستگذاری این نمایشگاه دادند و قرار شد اعضای خود را تشویق به حضور کنند، حال اینکه نیامده اند چه کاری می توانم انجام دهم؟
مسئول برگزاری یازدهمین نمایشگاه گردشگری پارس و دوازدهمین نمایشگاه سراسری صنایع دستی ادامه داد: تلاش ما در این دوره از برگزاری نمایشگاه این بود که دفاتر خدمات گردشگری که در حوزه سلامت فعالیت می کنند، دعوت شوند، چون ارزآوری دارند، البته این دوره چون روحیه مردم به سمت بوم گردی سوق یافته بود، تعداد زیادی از اقامتگاه ها حضور دارند، لذا کسی خلاء هتل ها و آژانس های گردشگری را احساس نکرد.
بندرچی با بیان اینکه عدوات نظامی که در این نمایشگاه در معرض دید علاقمندان قرار گرفته مربوط به موزه دفاع مقدس است، افزود: جای خالی گردشگری دفاع مقدس در دوره های قبلی احساس می شد به همین دلیل این نمایشگاه برای نسلی که از جنگ چیزی نمی دانند و آن را ندیده اند، بهترین فرصت برای حضور موزه دفاع مقدس بود.
او با بیان اینکه با توجه به حجم تبلیغات انجام شده، حجم بازید کنندگان قوی تر از سال گذشته بوده است، گفت: در این دو نمایشگاه مناطق آزاد مانند کیش، ایرلاین هایی چون ترکیش، پرشیاتور، کیش ایر و هما حضور داشتند.
نمایشگاه گردشگری یا چندشنبه بازار
رئیس انجمن دفاتر خدمات گردشگری و مسافرتی استان فارس نیز بیان کرد: اگرچه نام نمایشگاه گردشگری پارس مربوط به شیراز است اما در عملکرد اینگونه نبود.
محمود فخری افزود: نمایشگاه گردشگری را آبروی استان دانست و افزود: بر اساس گزارشی که تا امروز به بنده رسیده، باید نام نمایشگاه گردشگری پارس و نمایشگاه صنایع دستی را فروشگاه صنایع دستی بنامیم.
او با بیان اینکه اگر قرار است نمایشگاهی تحت عنوان گردشگری برپا شود باید سر فصل و چارچوب ها و ویژگی های خاص این حوزه را رعایت کرد، گفت: نمایشگاه گردشگری این نیست که ٤ کیلو آش بیاوریم!
رئیس انجمن دفاتر خدمات گردشگری و مسافرتی استان فارس اگرچه همزمانی این دو نمایشگاه را اشکال نمی داند اما خاطرنشان کرد که نمایشگاه گردشگری یک حوزه تخصصی است که برای یازدهمین بار برگزار می شود.امسال نخستین سالی است که هیچ کدام از صنوف در نمایشگاه حضور ندارند.
فخری اظهار کرد: کسی مسئولیت برگزاری این دو نمایشگاه را بر عهده گرفته که بومی استان فارس نیست و مدیرکل میراث فرهنگی باید رؤسای صنوف را دعوت می کرد. آیا کسی در استان فارس وجود نداشت که توان برگزاری نمایشگاه را داشته باشد؟ در حالی که افراد توانمند زیادی در حوزه گردشگری استان فارس توان برگزاری این نمایشگاه را داشتند اما چرا کسی نیامد؟ آیا زد و بندی بوده است؟
او ادامه داد: از سازمان میراث فرهنگی نامه ای خط خطی شده فکس کردند، حتی اصل نامه را هم نفرستادند و بنده نیز عین همان نامه را به دفاتر خدمات گردشگری اطلاع رسانی و همچنین آن را به مدیر اجرایی نمایشگاه اعلام کردم.
فخری با بیان اینکه هشت شب به مدت دو ساعت با مسئول برگزاری نمایشگاه امسال گردشگری پارس، جلسه برگزار شد، عنوان کرد: سازمان میراث فرهنگی باید در این زمینه به عنوان پدر گردشگری استان وارد می شد و همه صنوف را دعوت می کرد و نه یک جلسه بلکه ٥٠ جلسه برگزار می کرد اما چرا مدیرکل میراث خود را کنار کشید؟
او ادامه داد: این نمایشگاه طی ١٠ سال گذشته در شیراز برگزار شده اما هیچ سالی وجود نداشته که صنوف گردشگری در نمایشگاه حضور نداشته باشند.
فخری خاطرنشان کرد: اکثر ایرلاین ها سال قبل بودند، سفرای خارجی داشتیم. تنها۲۰ نفر از نمایندگان مجلس آمدند. در سال های قبل حداقل معاون گردشگری کشور در آیین افتتاحیه حضور پیدا می کرد اما امسال چه کسانی برای افتتاحیه آمدند؟ چرا اینقد مغرور هستیم؟ چرا از متخصصان استفاده نمی کنیم؟ گفت: آقایان حداقل بگذارند اهل فن و متخصصان بیایند.
رئیس انجمن دفاتر خدمات گردشگری و مسافرتی استان فارس با بیان اینکه چرا شیرازی ها باید بروند اربیل عراق نمایشگاه برگزار کنند؟ گفت: همه به ما اعتراض می کنند که در شیراز چه خبر است؟
تجمیع دو نمایشگاه گردشگری و صنایع دستی با هدف صرفه جویی
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس نیز در گفت وگو با ایسنا، بیان کرد: سال های گذشته در دو نوبت آذرماه نمایشگاه گردشگری و اسفندماه نمایشگاه صنایع دستی برگزار می شد اما امسال مقرر شد در راستای صرفه جویی در وقت و هزینه هر دو نمایشگاه در یک موقعیت مکان و زمانی برگزار شود.
مصیب امیری افزود: از گذشته سه پرونده ثبت جهانی منبت آباده، ثبت شیراز به عنوان شهر جهانی صنایع دستی و ثبت گلیم در دستور کار قرار گرفته بود که سال گذشته منبت آباده به سرانجام رسید و در تلاشیم تا پایان امسال نیز شیراز به عنوان شهر جهانی صنایع دستی به ثبت برسد.
او که برگزاری دو رویداد نمایشگاهی در حوزه گردشگری و صنایع دستی را فرصتی مغتنم برای ثبت شیراز به عنوان شهر جهانی صنایع دستی دانست و گفت: ارزیابان جهانی صنایع دستی در این دو نمایشگاه حضور پیدا کردند و امید است تا پایان سال موضوع ثبت جهانی شیراز در رشته صنایع دستی به نتیجه برسد.
مدیرکل میراث فرهنگی فارس ادامه داد: استان فارس با ۸۰ رشته و سایر استان های کشور با ۶۰ رشته صنایع دستی در این نمایشگاه حضور پیدا کردند.
امیری همچنین در خصوص برپایی یازدهمین نمایشگاه گردشگری پارس گفت: امسال بخشی از دفاتر خدمات گردشگری که مجوز گردشگری سلامت داشتند هم در این نمایشگاه حضور پیدا کردند و امید است که از این پس شاهد رشد و انضباط بیشتری از ورود گردشگران سلامت به استان فارس با برپایی این نمایشگاه باشیم.
او حضور بیمارستان های تخصصی به ویژه بیمارستان هایی که در حوزه گردشگری سلامت کار می کنند، آژانس های گردشگری که مجوز گردشگری سلامت از میراث فرهنگی دارند و حضور داره کل اوقاف، حرم مطهر شاهچراغ(ع) و حرم مطهر سید علاءالدین حسین(ع) برای اولین بار در نمایشگاه در قالب گردشگری مذهبی را وجه تمایز نامیشگاه امسال گردشگری پارس نسبت به سال های قبل عنوان کرد.
مدیرکل میراث فرهنگی فارس با تاکید بر اینکه به همه صنوف گردشگری برای حضور در این دو مایشگاه اطلاع رسانی شده بود، گفت: فضای نمایشگاهی فضای عرضه و تقاضاست و کسانی که نیاز به معرفی بیشتر را احساس می کردند، حضور پیدا کردهاند و هیچ محدودیتی هم برای حضور صنوف گردشگری در این نمایشگاه وجود نداشت.
نظر برخی بازدید کنندگان و غرفه داران
یکی از بازدید کنندگان نیز در گفت وگو با ایسنا گفت: آثار این نمایشگاه مانند آثار تکراری همه نمایشگاه های خیابانی و فصلی بودند و وسیله خاصی نظرم را جلب نکرد.
خانم زمانی بیان کرد: در این نمایشگاه به دنبال هدیه ای برای تولد دوستم بودم اما تصور می کنم از نظر قیمتی در صورتی که بیرون از نمایشگاه تهیه کنم، مقرون به صرفه تر است.
این شهروند شیرازی گفت: آثار فاخر کمتری نسبت به دو نمایشگاه قبلی در معرض دید بازدید کنندگان قرار گرفته بود.
یکی دیگر از بازدیدکنندگان نیز گفت: حضور در این نمایشگاه را با هدف آشنایی با شرکت های مسافرتی و خدمات گردشگری که در سطح بین المللی فعالیت دارند در برنامه کاری خود قرار دادم اما هیچ یک از این شرکتها را نیافتم.
نیک اقبال با بیان اینکه این نمایشگاه بیشتر به حوزه صنایع دستی اختصاص داشت تا گردشگری، گفت: انتظار من از آنچه در مورد نمایشگاه گردشگری پارس شنیده بودم، برآورده نشد؛ البته فکر می کنم بحث تحریم و مشکلات اقتصادی نیز در این موضوع دخیل بوده است.
به گزارش ایسنا، شماری از غرفه داران نمایشگاه گردشگری پارس نیز، فضای این نمایشگاه را بی رمق و کم رونق توصیف کرده و تاکید کردند که انتظارشان از این نمایشگاه با توجه به سابقه آن، بسیار بیشتر بود.
این غرفه داران که حاضر نبودند نامشان اعلام شود، تاکید داشتند که شیراز و نام و پیشینه نمایشگاه گردشگری پارس، توان جذب و جلب بسیاری از فعالان حوزه گردشگری نه تنها در کشور بلکه در جهان را دارد.
انتهای پیام
یازدهمین نمایشگاه گردشگری پارس، که پس از دوره هشتم متوقف شده بود، بعد از یک دوره فترت طولانی، از سه سال قبل با حضور گسترده فعالان حقیقی و حقوقی این حوزه شروع به کار کرد و در دوره های نهم و دهم کارنامه نسبتا خوبی بر جای گذاشت؛ اما امسال و در حالیکه نگاه های زیادی به این رویداد معطوف شده بود، نتوانست نظر تمام مخاطبان را جلب کند به طوریکه نه تنها فعالان حوزه گردشگری و صنایع دستی بلکه بسیاری از غرفه داران نیز آن را کم فروغ توصیف کردند.
همزمانی یازدهمین نمایشگاه گردشگری با دوازدهمین نمایشگاه صنایع دستی و برنامه ریزی برای حضور ارزیابان جهانی این حوزه که برای بررسی پرونده جهانی شدن صنایع دستی شیراز به این شهر سفر کرده بودند، از نکاتی بود که امیدواری زیادی را برای برگزارکنندگان و فعالان این حوزه رقم زده بود؛ اما جای خالی بسیاری از شرکت های هواپیمایی و دفاتر خدمات مسافرتی و جامعه هتلداران و تشکل های مردم نهاد شناخته شده و …. منجر به طرح نقدهای فراوانی شد.
طی روزهای اخیر شاهد طرح نقدهایی فراوان بر کیفیت این رویداد با اهمیت و البته دفاعیه های جانانه ای از آن بودیم، نمایشگاهی که بر خلاف سال های گذشته نه تنها مقام های ملی که حتی مقامات ارشد استانی هم برای افتتاح آن حضور نداشتند، اگرچه استاندار فارس که روز دوم از نمایشگاه بازدید می کرد، از کیفیت نمایشگاه دفاع کرد.
نمایشگاه گردشگری پارس بیشتر یک رفع تکلیف بود
مدیر خانه فرهنگ جاودان به عنوان یکی از منتقدان این نمایشگاه در گفت وگو با ایسنا گفت: گردشگران خارجی صنایع دستی را به صورت چمدانی از کشور خارج می کنند و ما زحمت بازاریابی و فروش در خارج از کشور برای صادرات این چنینی نداریم و اگر نمایشگاه مرتبطی دیده می شود، مهم است که به این موضوع هم توجه ویژه شود و سیاست برگزار کنندگان نمایشگاه در این باره مشخص نبود.
امین طباطبایی گفت: برگزاری چندین دوره این دو نمایشگاه به ویژه نمایشگاه گردشگری که جزو اولین نمایشگاه گردشگری استاندارد و با چارچوب های تخصصی در کشور بوده، پس از ١٠ دوره باید دید که چه مسیری در این سال ها طی کرده و سیاست ها و نگاه به آن چه بوده است؟
او با بیان اینکه تغییر دیدگاهی در مدل های برگزاری نمایشگاه انجام نشده و تلاش شده تنها تکراری از گذشته داشته باشیم در حالی که برخی موارد دیگر کارایی ندارند، تاکید کرد: تغییر خاصی در این نمایشگاه نه تنها در فارس که در سطح کشور ندیدیم.
دبیر شورای گفت و گوی تشکل های مردم نهاد حوزه ی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کشور با بیان اینکه خدماتی که در نمایشگاه گردشگری ارائه شد، صرفا حضور برای رفع تکلیف بود، افزود: شرکت هواپیمایی که در این نمایشگاه شرکت کرده و دارد بسته های غذایی خود را ارائه می دهد، جای سوال ایجاد می کند که این کار چه تاثیری در بلیت این شرکت هواپیمایی دارد؟
او همچنین با بیان اینکه آیا کیفیت پرواز مهم تر است یا نوع ارائه خدمات غذایی؟ عنوان کرد: مدل برگزاری نمایشگاه دچار رکود شده است.
این فعال گردشگری با بیان اینکه اثر بسیار کمی از گردشگری دیجیتالی و ظرفیت ها و تولیدات جذاب شبکه های اجتماعی در این نمایشگاه دیده نشد، گفت: باید اصلاح دیدگاه با توجه به تغییرات در حوزه دیجیتال و رسانه اعمال می شد.
طباطبایی همچنین با بیان اینکه خدمات رسان های حوزه فضای مجازی در این نمایشگاه به صورت جدی دیده نمی شد یا اینقد محو بود که نتوانست خود را بروز دهد، افزود: چند هتل در این نمایشگاه احساس کرده بودند که نیاز است بیایند خود را معرفی کنند؟ یا چند دفاتر خدمات مسافرتی و گردشگری که از مسائل اقتصادی رنج می برند، حضور داشتند؟ کمترین تلاشی برای ارائه سرویس های جدید نکرده بودند و جاهایی مانند رستوان ها شرکت نکرده بودند.
او خاطرنشان کرد: بخش خوراک حوزه گردشگری که در همه جای دنیا بسیار مهم است و چرخه بزرگ اقتصادی را در خود دارد تنها به سفره های سنتی خلاصه شده بود.
مدیر خانه فرهنگ جاودان همچنین بیان کرد: انبوهی از اقامتگاه های بوم گردی و مناطق ویژه گردشگری در ایران داریم که حضور نداشتند، وقتی آنها نباشند به سمت سرمایه گذاری هم نمی رویم.
طباطبایی ادامه داد: حلقه بخش خصوصی که اقتصاد گردشگری را می چرخاند در این نمایشگاه غائب بود، شاید دانش فنی کافی در دست اندرکاران این بخش یا وجود نداشت یا نتوانستند سازمان دهی خوبی از خود به عنوان کنشگران اصلی بخش گردشگری از ظرفیت نمایشگاهی داشته باشند.
او ضعف در جذب شرکت کنندگان خارجی و نبود خدمات خارجی ها در این نمایشگاه را از اشکالات جدی عنوان کرد و گفت: در حالی که شیراز دفتر فرهنگی اکو و چندین پیوند خواهر خواندگی دارد اما هیچ اثری از آنها در این نمایشگاه دیده نشد.
دبیر شورای گفت وگوی تشکل های مردم نهاد حوزه ی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کشور با بیان اینکه در چینن نمایشگاهی اثری از سازمان های بین المللی گردشگری به جز حضور ارزیابان جهانی صنایع دستی وجود ندارد، عنوان کرد: این نمایشگاه نیاز به معرفی خوبی داشت و باید زمینه حضور جمعیت زیادی از شهروندان شیرازی برای بازید از نمایشگاه فراهم می کرد.
طباطبایی ادامه داد: برگزاری نمایشگاه یک عادت تکراری شده و برگزار کنندگان خیلی مطمئن از کیفیت شرکت کنندگان نیستند و وقتی آمار بیرون می آید چیزی به مردم اضافه نخواهد شد.
او همچنین با بیان اینکه نبود شرکت کننده انگیزه غرفه داران را کم می کند، گفت: هم مخاطب و هم شرکت کننده در استراتژیک اولیه به جای تقویت همدیگر، همدیگر را تضعیف می کنند.
این فعال گردشگری با بیان اینکه غرفه های حوزه گردشگری این نمایشگاه نیز محتوای جدیدی برای مردم ندارند، افزود: بسیاری از آنها به بروشور سال های گذشته که در انبار داشتند، بسنده کرده بودند و همچنین حضور برخی غرفه ها هیچ ارتباطی با نمایشگاه گردشگری نداشت.
طباطبایی تاکید کرد: لازم است به صورت جدی در برگزاری این نمایشگاه به ویژه گردشگری پارس بازنگری شود، چرا که این نمایشگاه خود می تواند جاذبه ای باشد و بازدید کننده از سایر استان ها را ترغیب به حضور در شیراز کند.
این فعال حوزه گردشگری با اشاره به نیاز استان به اتاق فکر برای برنامه ریزی بهتر و مدیریت منابع در برگزاری چنین رویدادهایی، ابراز امیدواری کرد که در سال آینده شاهد تغییرات محتوایی این نمایشگاه و توجیه پذیری منطقی از برگزاری آن باشیم.
نمی توانیم نامه فدایت شوم برای کسی بفرستیم
مسئول برگزاری یازدهمین نمایشگاه گردشگری پارس و دوازدهمین نمایشگاه سراسری صنایع دستی نیز در گفت وگو با ایسنا، تنوع را مهمترین وجه تمایز این دوره از نمایشگاه نسبت به دوره های قبل ذکر و خاطرنشان کرد: حلقه ارزش گردشگری در این نمایشگاه حضور دارند.
محمود بندرچی با بیان اینکه امسال دفاتر خدمات گردشگری و مسافرتی علاقمند به همکاری و مشارکت نبودند، گفت: نمی توانیم نامه فدایت شوم برای کسی بفرستیم.یکماه پشت در اتاق آقای فخری، رئیس انجمن دفاتر خدمات گردشگری و مسافرتی استان فارس ماندم تا ایشان اجازه ملاقات دادند.
او عنوان کرد: ایشان و آقای سیادتان(رئیس جامعه هتلداران استان فارس) افتخار حضور در جلسه شورای سیاستگذاری این نمایشگاه دادند و قرار شد اعضای خود را تشویق به حضور کنند، حال اینکه نیامده اند چه کاری می توانم انجام دهم؟
مسئول برگزاری یازدهمین نمایشگاه گردشگری پارس و دوازدهمین نمایشگاه سراسری صنایع دستی ادامه داد: تلاش ما در این دوره از برگزاری نمایشگاه این بود که دفاتر خدمات گردشگری که در حوزه سلامت فعالیت می کنند، دعوت شوند، چون ارزآوری دارند، البته این دوره چون روحیه مردم به سمت بوم گردی سوق یافته بود، تعداد زیادی از اقامتگاه ها حضور دارند، لذا کسی خلاء هتل ها و آژانس های گردشگری را احساس نکرد.
بندرچی با بیان اینکه عدوات نظامی که در این نمایشگاه در معرض دید علاقمندان قرار گرفته مربوط به موزه دفاع مقدس است، افزود: جای خالی گردشگری دفاع مقدس در دوره های قبلی احساس می شد به همین دلیل این نمایشگاه برای نسلی که از جنگ چیزی نمی دانند و آن را ندیده اند، بهترین فرصت برای حضور موزه دفاع مقدس بود.
او با بیان اینکه با توجه به حجم تبلیغات انجام شده، حجم بازید کنندگان قوی تر از سال گذشته بوده است، گفت: در این دو نمایشگاه مناطق آزاد مانند کیش، ایرلاین هایی چون ترکیش، پرشیاتور، کیش ایر و هما حضور داشتند.
نمایشگاه گردشگری یا چندشنبه بازار
رئیس انجمن دفاتر خدمات گردشگری و مسافرتی استان فارس نیز بیان کرد: اگرچه نام نمایشگاه گردشگری پارس مربوط به شیراز است اما در عملکرد اینگونه نبود.
محمود فخری افزود: نمایشگاه گردشگری را آبروی استان دانست و افزود: بر اساس گزارشی که تا امروز به بنده رسیده، باید نام نمایشگاه گردشگری پارس و نمایشگاه صنایع دستی را فروشگاه صنایع دستی بنامیم.
او با بیان اینکه اگر قرار است نمایشگاهی تحت عنوان گردشگری برپا شود باید سر فصل و چارچوب ها و ویژگی های خاص این حوزه را رعایت کرد، گفت: نمایشگاه گردشگری این نیست که ٤ کیلو آش بیاوریم!
رئیس انجمن دفاتر خدمات گردشگری و مسافرتی استان فارس اگرچه همزمانی این دو نمایشگاه را اشکال نمی داند اما خاطرنشان کرد که نمایشگاه گردشگری یک حوزه تخصصی است که برای یازدهمین بار برگزار می شود.امسال نخستین سالی است که هیچ کدام از صنوف در نمایشگاه حضور ندارند.
فخری اظهار کرد: کسی مسئولیت برگزاری این دو نمایشگاه را بر عهده گرفته که بومی استان فارس نیست و مدیرکل میراث فرهنگی باید رؤسای صنوف را دعوت می کرد. آیا کسی در استان فارس وجود نداشت که توان برگزاری نمایشگاه را داشته باشد؟ در حالی که افراد توانمند زیادی در حوزه گردشگری استان فارس توان برگزاری این نمایشگاه را داشتند اما چرا کسی نیامد؟ آیا زد و بندی بوده است؟
او ادامه داد: از سازمان میراث فرهنگی نامه ای خط خطی شده فکس کردند، حتی اصل نامه را هم نفرستادند و بنده نیز عین همان نامه را به دفاتر خدمات گردشگری اطلاع رسانی و همچنین آن را به مدیر اجرایی نمایشگاه اعلام کردم.
فخری با بیان اینکه هشت شب به مدت دو ساعت با مسئول برگزاری نمایشگاه امسال گردشگری پارس، جلسه برگزار شد، عنوان کرد: سازمان میراث فرهنگی باید در این زمینه به عنوان پدر گردشگری استان وارد می شد و همه صنوف را دعوت می کرد و نه یک جلسه بلکه ٥٠ جلسه برگزار می کرد اما چرا مدیرکل میراث خود را کنار کشید؟
او ادامه داد: این نمایشگاه طی ١٠ سال گذشته در شیراز برگزار شده اما هیچ سالی وجود نداشته که صنوف گردشگری در نمایشگاه حضور نداشته باشند.
فخری خاطرنشان کرد: اکثر ایرلاین ها سال قبل بودند، سفرای خارجی داشتیم. تنها۲۰ نفر از نمایندگان مجلس آمدند. در سال های قبل حداقل معاون گردشگری کشور در آیین افتتاحیه حضور پیدا می کرد اما امسال چه کسانی برای افتتاحیه آمدند؟ چرا اینقد مغرور هستیم؟ چرا از متخصصان استفاده نمی کنیم؟ گفت: آقایان حداقل بگذارند اهل فن و متخصصان بیایند.
رئیس انجمن دفاتر خدمات گردشگری و مسافرتی استان فارس با بیان اینکه چرا شیرازی ها باید بروند اربیل عراق نمایشگاه برگزار کنند؟ گفت: همه به ما اعتراض می کنند که در شیراز چه خبر است؟
تجمیع دو نمایشگاه گردشگری و صنایع دستی با هدف صرفه جویی
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس نیز در گفت وگو با ایسنا، بیان کرد: سال های گذشته در دو نوبت آذرماه نمایشگاه گردشگری و اسفندماه نمایشگاه صنایع دستی برگزار می شد اما امسال مقرر شد در راستای صرفه جویی در وقت و هزینه هر دو نمایشگاه در یک موقعیت مکان و زمانی برگزار شود.
مصیب امیری افزود: از گذشته سه پرونده ثبت جهانی منبت آباده، ثبت شیراز به عنوان شهر جهانی صنایع دستی و ثبت گلیم در دستور کار قرار گرفته بود که سال گذشته منبت آباده به سرانجام رسید و در تلاشیم تا پایان امسال نیز شیراز به عنوان شهر جهانی صنایع دستی به ثبت برسد.
او که برگزاری دو رویداد نمایشگاهی در حوزه گردشگری و صنایع دستی را فرصتی مغتنم برای ثبت شیراز به عنوان شهر جهانی صنایع دستی دانست و گفت: ارزیابان جهانی صنایع دستی در این دو نمایشگاه حضور پیدا کردند و امید است تا پایان سال موضوع ثبت جهانی شیراز در رشته صنایع دستی به نتیجه برسد.
مدیرکل میراث فرهنگی فارس ادامه داد: استان فارس با ۸۰ رشته و سایر استان های کشور با ۶۰ رشته صنایع دستی در این نمایشگاه حضور پیدا کردند.
امیری همچنین در خصوص برپایی یازدهمین نمایشگاه گردشگری پارس گفت: امسال بخشی از دفاتر خدمات گردشگری که مجوز گردشگری سلامت داشتند هم در این نمایشگاه حضور پیدا کردند و امید است که از این پس شاهد رشد و انضباط بیشتری از ورود گردشگران سلامت به استان فارس با برپایی این نمایشگاه باشیم.
او حضور بیمارستان های تخصصی به ویژه بیمارستان هایی که در حوزه گردشگری سلامت کار می کنند، آژانس های گردشگری که مجوز گردشگری سلامت از میراث فرهنگی دارند و حضور داره کل اوقاف، حرم مطهر شاهچراغ(ع) و حرم مطهر سید علاءالدین حسین(ع) برای اولین بار در نمایشگاه در قالب گردشگری مذهبی را وجه تمایز نامیشگاه امسال گردشگری پارس نسبت به سال های قبل عنوان کرد.
مدیرکل میراث فرهنگی فارس با تاکید بر اینکه به همه صنوف گردشگری برای حضور در این دو مایشگاه اطلاع رسانی شده بود، گفت: فضای نمایشگاهی فضای عرضه و تقاضاست و کسانی که نیاز به معرفی بیشتر را احساس می کردند، حضور پیدا کردهاند و هیچ محدودیتی هم برای حضور صنوف گردشگری در این نمایشگاه وجود نداشت.
نظر برخی بازدید کنندگان و غرفه داران
یکی از بازدید کنندگان نیز در گفت وگو با ایسنا گفت: آثار این نمایشگاه مانند آثار تکراری همه نمایشگاه های خیابانی و فصلی بودند و وسیله خاصی نظرم را جلب نکرد.
خانم زمانی بیان کرد: در این نمایشگاه به دنبال هدیه ای برای تولد دوستم بودم اما تصور می کنم از نظر قیمتی در صورتی که بیرون از نمایشگاه تهیه کنم، مقرون به صرفه تر است.
این شهروند شیرازی گفت: آثار فاخر کمتری نسبت به دو نمایشگاه قبلی در معرض دید بازدید کنندگان قرار گرفته بود.
یکی دیگر از بازدیدکنندگان نیز گفت: حضور در این نمایشگاه را با هدف آشنایی با شرکت های مسافرتی و خدمات گردشگری که در سطح بین المللی فعالیت دارند در برنامه کاری خود قرار دادم اما هیچ یک از این شرکتها را نیافتم.
نیک اقبال با بیان اینکه این نمایشگاه بیشتر به حوزه صنایع دستی اختصاص داشت تا گردشگری، گفت: انتظار من از آنچه در مورد نمایشگاه گردشگری پارس شنیده بودم، برآورده نشد؛ البته فکر می کنم بحث تحریم و مشکلات اقتصادی نیز در این موضوع دخیل بوده است.
به گزارش ایسنا، شماری از غرفه داران نمایشگاه گردشگری پارس نیز، فضای این نمایشگاه را بی رمق و کم رونق توصیف کرده و تاکید کردند که انتظارشان از این نمایشگاه با توجه به سابقه آن، بسیار بیشتر بود.
این غرفه داران که حاضر نبودند نامشان اعلام شود، تاکید داشتند که شیراز و نام و پیشینه نمایشگاه گردشگری پارس، توان جذب و جلب بسیاری از فعالان حوزه گردشگری نه تنها در کشور بلکه در جهان را دارد.
انتهای پیام
پرسش و پاسخ در
نمایشگاه گردشگری پارس در منظر نقد
گفتگو با هوش مصنوعی