نگاهی به پیشرفت های پزشکی و درمان استان بوشهر پس از انقلاب



انقلاب اسلامی ایران در حالی به چهلمین سالگرد پیروزی خود رسیده است که دستاوردها و پیشرفت های آن در عرصه داخلی و بین المللی نمایان است.

به گزارش خبرگزاری فارس از بوشهر، امروز انقلاب اسلامی ایران علی رغم هجمه همه جانبه استکبار جهانی و تحریم های ناجوانمردانه، در اعماق قلوب مردم آزادی خواه جهان جای گرفته و هر روز بر پیشرفت و عظمت آن افزوده می شود بنابراین پیشرفت ایران اسلامی در طول این چهار دهه بر کسی پوشیده نیست و بیان این دستاوردها نیز در سطح جامعه موج امیدآفرینی و ایستادگی بیش از پیش مردم در برابر این توطئه ها خواهد شد، اکنون پس از گذشت ۴۰ سال از عمر گران مایه این شجره پر امید، نیکوست به بازخوانی برخی دستاوردهای فراوان و بی سابقه آن در حوزه های مختلف پرداخته شود.

استان بوشهر با مساحتی حدود ۲۷ هزار و ۶۵۳ کیلومتر مربع و جمعیتی برابر یک میلیون ۱۶۳ هزار نفر، یکی از مهم ترین و اقتصادی ترین استان های کشور بوده که در زمان قبل از انقلاب با شدیدترین محرومیت ها و بی توجهی ها مواجه بود.

درحالی که پس از پیروزی انقلاب اسلامی استان بوشهر شاهد تحولات شگرفی بود و به یکی از استان های مهم و حساس ایران تبدیل شد که نگاهی کوتاه به آمارهای به دست آمده از حوزه های مختلف به خوبی سخن ما را تأیید می کند.

یکی از حوزه هایی که در این ۴۰ سال تغییرات شگرفی داشته است حوزه سلامت بوده است از این رو بر آن شدیم در این گزارش دستاوردهای انقلاب اسلامی در طول این چهل سال در حوزه «سلامت» استان بوشهر را به اطلاع مردم شریف برسانیم.

در قبل از انقلاب، ایران نیازمند پزشکان خارجی و پرستارهای خارجی بود و صدالبته استان بوشهر نیز از این قاعده مستثنی نبود اما بعد از انقلاب اسلامی ایران جایگاه ۱۹ پزشکی جهان را کسب کرده و بسیاری از مردم کشورهای همسایه از جمله عراق، افغانستان، آذربایجان، ترکیه، کشورهای حاشیه خلیج فارس از برای درمان به ایران می آیند.

در دورترین نقطه استان بوشهر بهترین خدمات درمانی هستیم که نسبت به ۴۰ سال قابل مقایسه نیست.

قبل از انقلاب وضعیت درمان استان بوشهر اصلا مطلوب نبوده است ولی بعد از انقلاب دسترسی عادلانه مردم به خدمات پزشکی کاملا ملموس است به گونه ای که تمام بیمارستان های ۱۰ شهرستان راه اندازی شده است

پیچیده ترین عمل ها توسط پزشکان بومی بوشهر در سراسر این استان در حال انجام است.

در اوایل انقلاب هیچ گونه مرکز آموزش عالی در استان بوشهر وجود نداشته است درحالی که اکنون دانشگاه علوم پزشکی بوشهر با بیش از ۲۰۰ هیأت علمی و ده ها دانشکده در ده ها رشته تحصیلی در حال تربیت دانشجو است و حتی در رشته های PHD و پسا دکتری نیز به تربیت دانشجو می پردازد.

در حوزه درمان استان بوشهر بیمارستان های تابعه (وابسته به دانشگاه علوم پزشکی) قبل از انقلاب دو عدد بوده و بیمارستان های غیر تابعه نیز وجود نداشته است درحالی که اکنون بیمارستان های وابسته به دانشگاه به تعداد ۱۰ و غیر تابعه به هشت رسیده است.

بعد از انقلاب بخش های بستری ۳۲، تخت های بستری ۱۰۱۲، تعداد تخت تعداد تخت ICU ۶۵، CCU۵۳، NICU۳۱، PICU ۴، تعداد تخت BICU ۴ بوده درحالی که تعداد آن ها در قبل از انقلاب یا مشخص نیست یا اصلا وجود نداشته است.

پرستار شاغل در بیمارستان های استان بوشهر در بعد از انقلاب هزار و ۱۶، سی.تی.اسکن ۹ دستگاه، ام.آر.آی چهار دستگاه، آنژیوگرافی دو دستگاه، سنگ شکن یک دستگاه، اکوکاردیوگرافی شش دستگاه، تست ورزش پنج دستگاه این در حالی است که دستگاه های نامبرده در قبل از انقلاب در استان بوشهر وجود نداشته و مردم برای مداوا مجبور به رفتن به استان های دیگر بوده اند.

دستگاه نوار مغز قبل از انقلاب دو عدد و بعد از انقلاب ۱۰ دستگاه، دستگاه نوار قلب قبل از انقلاب ۹ و بعد از انقلاب ۸۰ دستگاه، دستگاه رادیولوژی قبل از انقلاب دو عدد و بعد از انقلاب ۱۰ دستگاه در استان بوشهر بوده است.

تعداد LDR (بلوک های زایمانی) بعد از انقلاب دو عدد، هتلینگ (متراژ) ۱۰ هزار مترمربع، تخت دیالیز ۹۵ عدد، کلینیک تخصصی ۱۰ این در حالی است که قبل از انقلاب این موارد صفر بوده است.

پایگاه های اورژانس شهری قبل از انقلاب دو عدد و بعد از انقلاب ۱۵، پایگاه اورژانس جاده ای قبل از انقلاب نبوده و بعد از انقلاب به ۳۵ پایگاه رسیده است و پایگاه های اورژانس هوایی نیز در سالیان اخیر در استان راه اندازی شده است.

تعداد آمبولانس های موجود در استان بوشهر پنج دستگاه بوده درحالی که امروز این تعداد به ۱۵۷ دستگاه رسیده است، اتوبوس آمبولانس بعد از انقلاب یک دستگاه در استان موجود است، آمبولانس های تخت ویژه MICU تعداد ۱۰ دستگاه و موتورلانس (آمبولانس موتوری) ۴ دستگاه به ناوگان اورژانس در سالیان اخیر اضافه شده است.

در حوزه بهداشت متوسط سن یا امید به زندگی ایرانیان در اوایل انقلاب ۵۵ سال بوده و الآن ۸۰ سال است یعنی ۲۵ سال امید به زندگی مردم ایران بالا رفته است.

گسترش شبکه های بهداشت در سراسر استان بوشهر

۱۰۰ درصد شهرها و روستاهای استان بوشهر دارای مراکز خدمات جامع سلامت و خانه ای بهداشت است و در شهرستان های ده گانه استان ده ها مرکز خدمات جامع سلامت گسترش یافته است.

شبکه های بهداشت و درمان قبل از انقلاب نبوده و الآن در ۱۰ شهرستان استان موجود است، مرکز خدمات جامع سلامت شهری، مرکز خدمات جامع سلامت روستایی، پایگاه سلامت شهری، خانه بهداشت، اتاق احیا در قبل از انقلاب وجود نداشته و فقط ۳۰ بهداری در سطح استان بوده درحالی که بعد از انقلاب به ترتیب ۱۰، ۵۶، ۳۰، ۷۷، ۲۲۳ و ۲۳ ایجادشده است به عبارتی قبل از انقلاب وضعیت بهداشت در حد بسیار بد بوده ولی در حال حاضر در برخی موارد با پیشرفتی چند صددرصدی علاوه بر تأمین نیازهای اولیه بهداشتی در برخی موارد از جمله بیماری فلج اطفال ریشه کن شده است بنابراین همسو با کشورهای توسعه یافته به دنبال پیشگیری از بیماری های غیر واگیر هستیم.

وضعیت پزشک عمومی، پزشکان متخصص و فوق تخصص، دندان پزشک، مرکز پیشگیری بهداشت دهان و دندان، کلینیک سیار دندان پزشکی، مراقبین سلامت و بهورزان قبل از انقلاب یا نامشخص است یا اصلا وجود نداشته و در محدود مواردی پزشکان هندی به طبابت می پرداختند این در صورتی است که در بعد از انقلاب در استان بوشهر آمار آن ها به ترتیب پزشک عمومی ۵۱۸ نفر، پزشکان متخصص و فوق تخصص ۵۲۱ نفر، دندان پزشک ۳۲۵ نفر، مرکز پیشگیری بهداشت دهان و دندان ۱۲ مرکز، کلینیک سیار دندان پزشکی ۱۰ دستگاه، مراقبین سلامت ۴۵۷ نفر و بهورزان ۳۷۷ نفر است.

در حوزه آموزش حوزه سلامت استان بوشهر قبل از انقلاب آموزشی صورت نمی گرفته و آمار صفر بوده است درحالی که بعد از انقلاب تعداد رشته های تحصیلی ۳۳ رشته، تعداد دانشجویان به تفکیک رشته تحصیلی دو هزر و ۱۳۶ نفر، دانشجویان پزشکی ۵۴۶ نفر، دانشجویان دندان پزشکی ۲۱۱ نفر، دانشجویان پرستاری ۲۶۲ نفر، دانشجویان مامایی ۱۰۱ نفر، دانشجویان پیراپزشکی ۶۳۹ نفر، دانشجویان بهداشت ۳۷۷ نفر، اعضای هیأت علمی ۲۰۰ نفر و فضای فیزیکی آموزشی هفت هزار و ۱۵۷ است.

وجود چهار مرکز تحقیقاتی، ۲۶ داروخانه دولتی، ۹۲ داروخانه خصوصی، ۱۱۷ داروساز، ۱۷ انجمن و سمن مردم نهاد از دیگر موفقیت و دست آورده های حوزه سلامت استان بوشهر بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران است.

انتهای پیام/

پرسش و پاسخ در نگاهی به پیشرفت های پزشکی و درمان استان بوشهر پس از انقلاب

گفتگو با هوش مصنوعی