مساحت اراضی ۱۰۳ هزار کشاورز خراسان رضوی زیر یک هکتار است



ایسنا/خراسان رضوی مدیر کل جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی گفت: براساس سرشماری سال ۹۳ در استان خراسان رضوی ۲۶۶ هزار نفر دارای اراضی زراعی و باغی هستند که از این تعداد مساحت اراضی ۱۰۳ هزار بهره بردار و کشاورز زیر یک هکتار است.

محمدرضا اورانی در همایش ملی گیاهان دارویی که ۲۸ آذرماه در شهرستان کاشمر برگزار شد، عنوان کرد: اقلیم بسیاری از مناطق استان خراسان رضوی، جنوبی و شمالی و حتی کشور خشک و نیمه خشک است. وقتی تبخیر بیشتر شود نیاز محصولات زراعی و باغی به آب بیشتر میشود، از سویی ضمن کاهش بارندگیها نوع بارشها هم تغییر یافته و برف هم کمتر دیده میشود، زمان بارش جابه جا شده به طوری که بارش فصل پاییز در زمستان و بارش زمستان در فروردین می آید، همچنین مدت زمان بارش کاهش ولی شدت آن افزایش یافته و اینها به دلیل تغییر اقلیم است.

وی ادامه داد: هیچ راهی جز تغییر و سازگاری با تغییر اقلیم نداریم، نمیتوان با طبیعت تقابل کرد و جنگید مگر اینکه خصوصیات تغییر اقلیم را بشناسیم و متناسب با آن خود را تجهیز کنیم. مشکل دیگری که بخش کشاورزی کشور به خصوص استان از آن رنج میبرد خرده مالکی است، در اجرای مرحله اول تا سوم قانون اصلاحات ارضی ۵۳ هزار و ۳۰۰ روستا مشمول قانون اصلاحات شدند و از آن زمان کشاورزی صادراتی ما به کشاورزی وابسته تبدیل شد.

مدیر کل جهاد کشاورزی خراسان رضوی مطرح کرد: استان خراسان رضوی در کشور و کاشمر در استان به دلیل خرده مالکی شاگرد اول هستند، همچنین براساس سرشماری سال ۹۳ در استان خراسان رضوی ۳۳۸ هزار کشاورز داریم که از این تعداد ۲۶۶ هزار نفرشان دارای اراضی زراعی و باغی هستند. از تعداد ۲۲۶ هزار نفری که دارای اراضی زراعی و باغی هستند مساحت اراضی ۱۰۳ هزار بهرهبردار و کشاورز زیر یک هکتار است که وقتی میانگین گرفته میشود عدد به دست آمده، حدود ۳ هزار متر مربع است.

اورانی افزود: کشاورز در این زمین که کمتر از یک هکتار است هیچ محصولی را نمیتواند بکارد تا درآمدی داشته و جوابگوی هزینههای زندگیش باشد، در همین راستا هدف گذاری که در استان برای توسعه کشت گیاهان دارویی صورت گرفته در مزارع خرده مالکی است، باید در توسعه کشت گیاهان دارویی به تمام نیازها توجه شود. باید در انتخاب نوع و سطح کشت همه به هم کمک کنیم، وقتی محصولی را کشت میکنیم باید به فکر تامین کارگر برای جمع آوری و تمیز کردن محصول هم بود، در توسعه کشت گیاهان دارویی در این خصوص در ابتدای راه قرار داریم، باید سطحی را انتخاب کنیم که بتوانیم کارگر مورد نیاز را تامین کنیم.

وی همچنین از کشاورزان و تولید کنندگان خواست؛ هر نوع گیاه دارویی را که انتخاب میکنند ابتدا به فکر آب موجود و زمینی که اختصاص می دهند، باشند که آیا از نظر اکولوژیکی متناسب با این گیاه دارویی است یا نه، گاهی مواقع شرایط آب، هوا، خاک و … با هم متفاوت است.

مدیر کل جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی افزود: اولین مورد ضروری در گیاهان دارویی تربیت نیروی انسانی ماهر است، باید سازمان نظام مهندسی، مدیران جهاد کشاورزی در هر شهرستان کارشناسان با انگیزه را شناسایی کنند. در حوزه گیاهان دارویی در استان به تعداد انگشتان دست هم متخصص نداریم، سازمان جهاد کشاورزی باید همزمان با توسعه کشت گیاهان دارویی نسبت به تربیت نیروی انسانی متخصص نیز اقدام کند.

وی ادامه داد: تجربه نشان داده ایرانیها در به انحصار درآوردن محصول نمره خوبی نمیگیرند، باید مراکز تولید، بذر و تهیه نشاء را در گیاهان دارویی با همکاری متخصصان، محققان و صاحبان دانش بیشتر کنیم تا کشاورز و تولید کننده امکان انتخاب داشته باشند.

اورانی افزود: در پویشها و همایش های این چنینی باید صاحبان دانش ایده و دانش بنیان و صاحبان خلاقیت و نخبگان را دعوت کنیم، تا با مشکلات و موانع پیشرو آشنا شوند تا برای آن ها ایدهپردازی کرده و راه حل پیدا کنند.

وی همچنین بیان کرد: باید در حوزه ماشین آلات کاشت، داشت و برداشت وارد شد، همچنین باید بیمه محصولات گیاهان دارویی را در لیست گیاهان تحت پوشش بیاوریم. اگر بخواهیم در بازار حرف برای گفتن داشته و هزینهها جوابگوی تولید باشد باید شرکتهای تعاونی تشکیل شود، کشاورزان و تولیدکنندگان باید اختلافات جزئی خود را کنار گذاشته و به منافع دراز مدت فکر کنند، در حوزه محصولات زراعی و باغی به این رویکرد نیاز داریم.

اورانی گفت: گیاهان دارویی یک ثروت است، از اکنون باید اراده کرده و خام فروشی را ممنوع کنیم، در این راستا باید فارغ التحصیلان، متخصصان دارویی و آرایشی را به این همایشها دعوت کنیم، اگرچه گیاه دارویی را تولید و در قالب قراردادی به شرکت می دهیم و آن ها هم صادر میکنند و همه سود میبرند اما سود اصلی را کشور مقصد میبرد. باید ارزش افزوده گیاهان دارویی را از صفر تا صد به داخل کشور برگردانیم این امکان پذیر است، به شرط اینکه همه به برد فکر کنیم و به این فکر باشیم که همه سود کنیم نه اینکه به دنبال سود خود در ضرر دیگران باشیم.

وی بیان کرد: غیر از سطح زیر کشت زعفران، حدود ۲۹ هزار هکتار سطح زیر کشت گیاهان دارویی در استان خراسان رضوی است، این استان قطب کشور در تولید گیاهان دارویی است و از نظر اکولوژی و اقلیم فضای بسیار خوبی دارد.

کشت ۵۰ درصد گیاهان دارویی کشور در خراسان رضوی

در این همایش مجری طرح گیاهان دارویی در جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: ایجاد اشتغال در گیاهان دارویی بسیار زیاد است، به طوری که برای برداشت گل گاو زبان به مدت ۵۰ روز ۷۰ تا ۸۰ کارگر نیاز داریم.

یوسف گازران افزود: در خراسان رضوی گیاهان دارویی بازار فروش محلی بسیار خوبی دارند، البته هنوز کشاورزان، تجار و بازاریان را نمیشناسند اما با این وجود برای فروش مشکلی نداریم. فرهنگ مصرف گیاهان دارویی در استان خراسان رضوی بسیار خوب است، درآمدی که از گیاهان دارویی حاصل میشود بسیار بیشتر از برخی محصولاتی است که در روستاها کشت میشوند.

وی ادامه داد: در حال حاضر ۵۰ درصد گیاهان دارویی کشور در خراسان رضوی کشت و کار می شود، خراسان رضوی در کشت گیاهان دارویی رتبه یک کشور را دارد. با توجه به اینکه مراتع رو به افول بوده و سرانجام از بین خواهند رفت و از مراتع بیش از حد برداشت میشود سعی شده محصولات مرتعی را زراعی کنیم، در همین راستا ۲۵ هکتار زیره کوهی، ۶۰۰ هکتار آنغوزه، ۱۰۰ هکتار باریجه، ۳۰۰ هکتار خار شتر و … در این استان به صورت زراعی کشت شده است.

مجری طرح گیاهان دارویی در جهاد کشاورزی خراسان رضوی اظهار کرد: کشاورزان به دلیل نیاز مالی که دارند محصول را در سرخرمن میفروشند اما اگر هم بخواهند چند ماه نگه دارند برای نگهداری باید فراوری اولیه را داشته باشند.

وی گفت: برای اولین بار در کشور برای دو محصول زعفران و زیره سبز در استان خراسان رضوی بورس راهاندازی شد، هنوز برای هیچ گیاه دارویی در دیگر استان ها بورس تشکیل نشده است، امیدواریم برای فروش بهتر محصولات با قیمت مناسبتر محصولات دیگر نیز وارد بورس شوند.

انتهای پیام

پرسش و پاسخ در مساحت اراضی ۱۰۳ هزار کشاورز خراسان رضوی زیر یک هکتار است

گفتگو با هوش مصنوعی