نیاز 940 میلیاردی برای تکمیل طرح آبرسانی به بیرجند و طبس - تسنیم



به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، عباس سارانی امروز در نشست خبری با بیان اینکه طرح آبرسانی به مرکز استان با هدف کسری آب شرب به میزان ۱۵۰ لیتر بر ثانیه ( ۳٫۲ میلیون مترمکعب در سال) به ۴۸ درصد پیشرفت فیزیکی رسیده است گفت: طرح آبرسانی به طبس با هدف تامین ۱۰۰ لیتر بر ثانیه اکنون ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

وی با اشاره به کمبود منابع آبی در استان بر لزوم مدیریت مصرف آب تاکید کرد و افزود: متوسط بارندگی استان اکنون ۵۱ میلیمتر است که این میزان نسبت به درازمدت ۲۸ درصد کاهش یافته است.

کاهش ۵۰ درصدی حجم روان آب ها

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی بیان کرد: میزان بارش در بازه زمانی ۲۱ ساله ( ۱۳۸۲ – ۱۴۰۳) نسبت به بازه زمانی ۲۱ ساله ( ۱۳۶۱ – ۱۳۸۲ ) معادل ۱۴ درصد کاهش یافته است.

وی با اشاره به کاهش ۵۰ درصدی حجم روان آب تاکید کرد: کاهش بارش و روان آب سبب کاهش آب تجدیدپذیر استان و افت میزان آبدهی قنوات، چشمه ها، چاه ها و ورودی آب به مخازن سدهای استان شده است.

خراسان جنوبی ۹۵ درصد به منابع آب زیرزمینی وابسته است

سارانی با اشاره به اینکه خراسان جنوبی ۹۵ درصد به منابع آب زیرزمینی وابسته است به همان میزان روان آب و منابع آب سطحی نیز کاهش می یابد، ادامه داد: اما در میانگین کشوری میزان وابستگی به آب های زیرزمینی ۴۵ درصد و آب های سطحی ۵۵ درصد گزارش شده است.

وی با اشاره به اینکه اکنون بیش از ۱۳ هزار منبع آبی از جمله سه هزار و ۲۹۱ حلقه چاه و ۶ هزار و ۹۸۳ قنات در استان وجود دارد، خاطرنشان کرد: در مجموع ۹۰۵ هزار میلیون مترمکعب برداشت و استفاده می شود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی خاطرنشان کرد: با توجه به ابلاغی توسط شرکت مدیریت منابع آب ایران، ارزش اقتصادی حجم کسری مخزن سال آبی گذشته استان بیش از ۱۲٫۶ هزار میلیارد تومان یعنی بیش از چهار برابر کل اعتبارات استان است.

کاهش ۲۲ درصدی تخلیه قنوات و ۴۰ درصدی تخلیه چشمه ها

وی با اشاره به کاهش ۲۲ درصدی تخلیه قنوات و ۴۰ درصدی تخلیه چشمه ها یادآور شد: برداشت بیش از ۱٫۵ برابری نسبت به آب قابل برنامه ریزی از آبخوان ها سبب شده که ۷۴ درصد محدوده های استان از نظر وضعیت بهره برداری ممنوعه و ممنوعه بحرانی باشد.

سارانی با اشاره فرونشست زمین در ۱۷ محدوده مطالعاتی در ۹ شهرستان استان افزود: برداشت از چاه های کشاورزی استان ۱۶۲ درصد آب قابل برنامه ریزی مصوب وزارت نیرو و آب قابل برنامه ریزی استان برابر با ۷۵ درصد آب تجدیدپذیر استان است.

وی با بیان اینکه میزان برداشت آب در بخش کشاورزی ۵۵۳ میلیون مترمکعب است، تاکید کرد: باید براساس آب قابل برنامه ریزی به ۳۴۶ میلیون مترمکعب کاهش یابد.

لزوم صرفه جویی بیش از ۱۷۵ میلیون متر مکعب آب توسط دستگاه های اجرایی

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی با بیان اینکه سند سازگاری با کم آبی استان در دوازدهمین جلسه کارگروه ملی سازگاری با کم آبی سال ۹۸ در دو فاز به تصویب رسید یادآور شد: بر اساس این سند میزان صرفه جویی از منابع آب زیرزمینی دستگاه های وظیفه مند در فاز نخست برنامه ۱۷۵٫۹ میلیون مترمکعب مشخص شده است.

وی ادامه داد: از ابتدای برنامه سازگاری با کم آبی در استان تا پایان ۶ ماه نخست امسال سهم میزان کلی کاهش برداشت از منابع آب زیرزمینی مصوب در برنامه سازگاری ۸۳٫۶۶۱ میلیون مترمکعب گزارش شدهع است.

سارانی با تاکید بر تداوم روند فعلی و تاخیر در اجرای برنامه های سازگاری با کم آبی خاطرنشان کرد: بی توجهی به این طرح مهم کاهش آبدهی و افت کیفیت آب چاه های کشاورزی و شرب، تامین نشدن آب شرب و نیاز به اجرای خطوط انتقال طولانی برای تامین آب نقاط جمعیتی، تامین نشدن نیاز آبی طرح های صنعتی، معدنی و توسعه اقتصادی استان و افزایش نارضایتی های اجتماعی و مهاجرت را در پی خواهد داشت.

تاکنون ۹۸ درصد چاه ها مجهز به کنتور هوشمند شده است

وی با اشاره به نصب کنتورهای هوشمند بر روی چاه های استان در قالب طرح سازگاری با کم آبی عنوان کرد: از مجموعه ۲ هزار و ۶۹ چاه کشاورزی تاکنون ۹۸ درصد چاه ها مجهز به کنتور هوشمند شده است.

سارانی ادامه داد: از ۴۷۳ چاه در بخش صنعت و خدمات ۳۹۴ مورد معادل ۸۵ درصد و از ۳۲۸ چاه بخش شرب ۲۰۷ چاه معادل ۶۳ درصد تاکنون مجهز به کنتور هوشمند شده است.

هزینه کرد ۵۴ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان برای مدیریت خطر سیلاب

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی با اشاره به هزینه کرد ۵۴ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان برای مدیریت و کاهش خطر سیلاب در رودخانه های استان اضافه کرد: انجام مطالعات تعیین حد بستر و حریم سراسری و مرحله نخست ساماندهی رودخانه های استان به طول پنج هزار و ۲۷۹ کیلومتر، نشانه گذاری و روپرگذاری به طول ۵۵۴ کیلومتر و ساماندهی، صدور مجوز ۳۹٫۹۱ کیلومتر از بستر رودخانه ها از جمله این اقدامات است.

وی با اشاره به بخشی از پروژه های مدیریت روان آب ها و سیلاب های استان بیان کرد: سد تغذیه مصنوعی بندان با پیشرفت فیزیکی ۹۸ درصد در حال اجرا بود و برای تکمیل نیاز به ۲۵ میلیارد تومان اعتبار دارد.

سارانی با بیان اینکه سد آهنگران با پیشرفت فیزیکی ۴۱ درصدی برای تکمیل نیاز به ۱۰۰ میلیارد تومان است، ادامه داد: سد گزیک درمیان با پیشرفت فیزیکی ۱۵ درصد نیز برای تکمیل به ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.

مطالعات اجرای سدهای مشوکی سربیشه و چاهداشی نهبندان انجام شده است

وی ادامه داد: مطالعات اجرای سدهای مشوکی سربیشه و چاهداشی نهبندان انجام شده و آماده اجرا است همچنین سدهای پیرحاجات، اکبریه قاین و آیسک سرایان نیز در حال مطالعه است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی با اشاره به تامین آب ۸۱ واحد صنعتی، معدنی خدماتی و کشاورزی صنعتی به میزان چهار هزار و ۶۲۱ میلیون مترمکعب در استان یادآور شد: تامین آب موقت ۲۴ واحد صنعتی و معدنی به میزان دو هزار و ۲۱۴ هزار مترمکعب، تامین آب هشت واحد نامتعارف به میزان ۲۰۴ هزار مترمکعب، ۲۸ واحد تخصیص برنامه ای به میزان هزار و ۶۷۷ هزار مترمکعب، ۱۳ واحد مواد ۲۷ و ۲۸ قانون توزیع عادلانه آب به میزان ۱۳۱ هزار مترمکعب و ۱۱ واحد تغییر کاربری به میزان ۲۰۶ هزار مترمکعب از جمله این اقدامات است.

سارانی، با بیان اینکه اعتبارات مصوب امسال ۱۹۸ میلیارد تومان بود که تاکنون ۱۱۳ میلیارد تومان معادل ۵۷ درصد تخصیص پیدا کرده است، ادامه داد: علاوه بر این نیز ۳۴۴ میلیارد تومان خارج از اعتبار در استان جذب شده است.

انتهای پیام/ ۲۵۷

پرسش و پاسخ در نیاز 940 میلیاردی برای تکمیل طرح آبرسانی به بیرجند و طبس - تسنیم

گفتگو با هوش مصنوعی