ناگفته های روزهای سخت داروخانه ها در بحران کرونا



ایسنا/خراسان شمالی شاید داروخانه ها یکی از جاهایی بودند که در روزهای نخست شیوع کرونا در کشور، بیشترین مشکلات و چالش ها را در مواجهه با مردم داشتند، اما کمتر به آنها پرداخته شد.

در ایام شیوع کرونا داروسازان خدمات قابل توجهی چه در صنعت و چه در داروخانه ها ارائه کرده اند و در زمان هایی که خیلی از مشاغل تشویق به خانه نشینی و دورکاری شدند، همکاران داروساز فعال بوده و در حال خدمت رسانی به مردم بودند.

همچنین در شرایط کرونایی که خدمت رسانی داروخانه ها به جامعه مضاعف شده بود، برخی مسائل از جمله کمبود اقلام پیشگیرانه مانند ماسک، داروخانه ها را دچار چالش هایی کرد، به همین دلیل داروسازان معتقدند سوءمدیریت، متهم کردن داروخانه ها به گران فروشی و احتکار و … سبب شده تا طی این مدت داروسازان مورد اذیت قرار گیرند.

داروسازن در خط مقدم ابتلا به کرونا

دکتر آرمان ریحانی رئیس انجمن داروسازان خراسان شمالی در گفت و گو با ایسنا، در ارتباط با مشکلات داروسازان در داروخانه ها گفت: حدود یک سال و نیم از شیوع ویروس کرونا در کشور می گذرد و در این میان در برهه ای از مان با کمبود شدید ماسک و مواد ضدعفونی کننده بودیم و در حال حاضر با کمیود شدید برخی از اقلام دارویی در داروخانه ها مواجه هستیم.

وی با اشاره به اینکه داروسازان و افراد شاغل در داروخانه ها در خط مقدم خطر ابتلا به این ویروس قرار دارند، افزود: حتی خطری که داروساز و افراد شاغل در داروخانه را تهدید می کند بیشتر از یک پزشک و یا پرستار است.

دکتر ادامه داد: روزانه تعداد زیادی از بیمار مبتلا به کرونا با شروع علائم بیماری که ممکن است حتی خود او نداند که به کرونا مبتلا شده برای خرید دارو و خوددرمانی به داروخانه مراجعه کند و یا مشاوره دارویی تقاضا داشته باشد که پزشک داروساز و افراد شاغل در داروخانه را در معرض خطر ابتلا قرار دهد.

در موج پنجم کرونا داروخانه ها با کم لطفی زیادی مواجه شدند

وی تصریح کرد: از سوی دیگر بیماران مبتلا به کرونایی که به داروخانه مراجعه می کنند تعدادشان زیاد است و شاید در برخی از فاصله های زمانی ۱۰ تا ۱۵ بیمار مبتلا به این بیماری در انتظار گرفتن داروهای خود باشند اما متاسفانه این روزها با کم لطفی های زیادی مواجه می شوند.

دکتر ریحانی تاکیدکرد: متاسفانه مردم کمبود برخی از اقلام دارویی در داروخانه ها که این روزها با آن مواجه شدیم را از چشم داروخانه ها می بینند و زمانیکه به آن ها اعلام می شود که این قلم دارو را نداریم شروع به داد زدن بر سر داروساز می کنند که چرا این دارو را ندارید و تمام ترکش های کمبود دارو به داروساز در داروخانه اصابت می شود.

وی خاطرنشان کرد: این در حالی است که مشکل کمبود دارو از سوی داروخانه ها نیست و بیشتر از سوی شرکت های پخش دارویی نشات می گیرد.

دکتر ریحانی با اشاره به اینکه موج پنجم کرونا به شدت داروخانه ها را اذیت کرد، تصریح کرد: باید شرکت های پخش دارویی و دولت بحران در این موج را پیش بینی می کردند و اقدامات لازم را انجام می دادند و در حال حاضر بسیاری از بیماران بدحال مبتلا به بیماری کووید ۱۹ برای پیدا کردن یک قلم دارویی همچون سرم در داروخانه ها سرگردان بودند.

رئیس انجمن داروسازان خراسان شمالی در ادامه در ارتباط با یکی از مهمترین خواسته های داروسازان گفت: تصمیم اخیر سازمان غذا و دارو و آئین نامه جدیدی که در نظر گرفته اند به هیچ عنوان نظر کارشناسی انجمن داروسازان را در نظر نگرفته اند.

وی توضیح داد: اخیرا آئین نامه های تصویب شده که این آئین نامه اگر ابلاغ و اجرا شود سبب خواهد شد تا داروساز و داروخانه ها از شهرهای کوچک به شهرهای بزرگ تر هجوم ببرند و از سوی دیگر داروخانه ها بیشتر در یک مکان مستقر شوند.

وی بیان کرد: این امر موجب می شود تا دسترسی مردم به داروخانه ها کمتر شود و اگر هدف ما تراکم زدایی باشد این آئین نامه خلاف این موضوع است.

اختصاص سهمیه دارو به داروخانه ها مناسب نیست

دکتر افشن یکی دیگر از داروسازان خراسان شمالی نیز در ادامه در گفت و گو با ایسنا، گفت: تا وقتی اوضاع آرام است همیشه از بخش خصوصی صحبت می شود و صحبت آن آورده می شود، اما وقتیکه اوضاع بحرانی می شود این بخش به فراموشی سپرده می شود.

وی افزود: در موج پنجم کرونا، متاسفانه بسیاری از بیماران مبتلا به کرونا به داروخانه مراجعه می کردند و با خواهش از داروساز تقاضا می کرند که خواهش می کنیم فلان قرص و یا یک دانه سرم بدهید اما در داروخانه سرمی موجود نبود که به بیمار بدهیم.

دکتر افشین ادامه داد: از شرکت پخش دارو تقاضا می کردیم که فلان دارو را ارسال کنید، اعلام می کردند که غذا و دارو دستور داده تا دارو را فقط به بیمارستان بدهید، دارو به بیمارستان مراجعه می کرد از آنجا نیز ناامید خارج می شد و به داروخانه مراجعه می کرد و نتیجه کار آن می شد که بیماران بدحال کرونایی در داروخانه ها سرگردان بودند.

افشین خاطرنشان کرد: از سوی دیگر اختصاص سهمیه داروخانه ها خوب نیست و سلیقه ای عمل می شود، برخی از اقلام دارویی فقط به یک تعداد از داروخانه ها داده می شود

وی توضیح داد: به عنوان مثال داروی انسولین فقط به یک تعداد از داروخانه ها داده می شود و یک بیمار باید برای پیدا کردن داروی خود تمام داروخانه ها را جست و جو کند تا بالاخره بتواند آن را پیدا کند.

شرکت پخش دارویی بومی یکی از نیازهای اساسی استان

دکتر حق بین معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی همچنین در گفت و گو با ایسنا، در ارتباط با شرکت های پخش دارویی در استان بیان کرد: شرکت های پخش دارویی که سهمیه دارویی را به استان می دهند، شرکت های قوی نیستند.

وی تاکیدکرد: اگر شرکت های پخش دارویی بومی در این استان وجود داشته باشند که دارای انبار نیز باشند مشکل تامین دارو در مواقع بحران در این استان حل می شود.

معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی گفت: در حقیقت زمانیکه دارویی نایاب می شود به طور قطع شرکت پخش، اختصاص داروها را به منطقه ای که در آنجا واقع شده است، می دهد.

وی تصریح کرد: زمانیکه شرکت پخش دارویی به همراه انبار آن در استان واقع باشد، اولویت اختصاص دارو از سوی آن شرکت نیز همان استان می شود.

انتهای پیام

پرسش و پاسخ در ناگفته های روزهای سخت داروخانه ها در بحران کرونا

گفتگو با هوش مصنوعی