پشت پرده طرح ممنوعیت ورود شاهزادگان سعودی به آمریکا چه می گذرد؟



چشم انداز روابط عربستان و آمریکا

با سرک بر رسانه ها و بررسی اوضاع و احوال روابط عربستان با آمریکا می توان فهمید که روابط میان ریاض و واشنگتن در دوره اوباما سردترین روزهای خود را گذراند اما به دلیل نیازهای دو کشور به هم این روابط قطع نشد، به نظر می رسید عربستان در ابهام و پریشانی به سر می برد که در کاهش حمایت آمریکا خصوصا پس از نفوذ افزاینده ایران در منطقه چه باید کند؟ در این شرایط تغییر دولت در آمریکا، فرصت مناسبی در اختیار عربستان قرار داد. دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا برخلاف اوباما، از توافق با ایران حمایت نکرد و افزایش روابط با عربستان را خواستار و معامله با این کشور را به نفع خود می دانست. وعده های تبلیغاتی وی عربستان را متوجه این فرصت برای گرم تر کردن روابط با آمریکا کرده و بر همین اساس در شش ماهه اول ریاست جمهوری ترامپ شاهزاده بن سلمان و ترامپ سفرهایی به کشورهای مقابل داشته اند که نتایج آن شکستن یخ روابط فی مابین بوده است.

محمد بن سلمان در مارس ۲۰۱۷، به ایالات متحده سفر کرد. این شاهزاده سعودی مورد استقبال گرم واشنگتن و شخص ترامپ قرار گرفت. این شاهزاده بلندپرواز و جنگ طلب به خوبی اهمیت روابط با ترامپ را دریافت و در دیدار با رئیس جمهور کاخ سفید برخی از مواضع علیه کشورش مانند قرار گرفتن در لیست سیاه سازمان ملل برای جنایت علیه کودکان در یمن را تغییر داد و با سفارش خرید تسلیحات گسترده برای عربستان به خوبی رییس جمهور تاجر پیشه واشنگتن را تطمیع کرد.

ترامپ و دوشیدن گاو شیرده!

این تعبیری بود که ترامپ برای عربستان به کار برد، رئیس جمهور مستقر واشنگتن با بستن قرارداد تسلیحاتی کلان به خوبی این عبارت خود را معنا کرده و معتقد به بازگرداندن سرمایه های آمریکا با دلارهای سعودی است.

نکته قابل توجه این بود که این گاو شیرده خود در کمال رضایت مایل به این معامله بوده است و مانند دهه های پیشین امنیت خود را در حمایت ایالات متحده جستجو می کرد، در حقیقت شاهزادگان ماجراجوی سعودی در ازای پرداخت پول و نفت به ترامپ حمایت وی را در سیاست های منطقه ای به خصوص مبارزه با ایران و افزایش ایران هراسی خواستار شده بودند و در این راه حتی مایل به برقراری ارتباط با رژیم صهیونیستی و جلب نظر ترامپ شدند.

در حال حاضر اما با ارائه طرح ممنوعیت ورود شاهزادگان سعودی بسیاری معتقدند که عربستان دیگر چیزی برای باج دادن به کاخ سفید ندارد به همین دلیل آمریکا اکنون احساس می کند به اندازه کافی عربستان را دوشیده و دیگر احتیاجی به آن ها ندارد.

قرداد ۵۰۰ میلیارد دلاری واشنگتن و ریاض!

گفته شده ترامپ در جریان سفر(سال ۲۰۱۷) به عربستان سعودی، قراردادی به ارزش حدودا ۱۱۰ میلیارد دلار با این کشور به امضاء رسانده است.در حقیقت این توافق که بخشی از آن به ارزش ۳۵۰ میلیارد دلار است برای مدت ۱۰ سال بوده و بخش ۱۱۰ میلیارد دلاری آن به صورت آنی و در جریان همان سفر عملیاتی شد، گفته شده که این قرارداد توسط کاخ سفید با عبارت «توسعه چشمگیر روابط امنیتی» میان دو کشور مورد تقدیر و ستایش قرار گرفته است.

در حال حاضر اما شرایط به گونه ای شده است که واشنگتن تلاش می کند تا به نوعی عربستان را از دستیابی به سلاح های پیشرفته منع کند، چراکه در طول ۴ سال گذشته واشنگتن سلاح های بسیار پیشرفته ای در اختیار رژیم آل سعود در راستای کشتار مردم یمن قرار داده است، در حقیقت کاخ سفید انتظار داشت که جنگ یمن در ظرف ۱ ماه به پایان برسد، ولی ریاض با گذشت بیش از ۴ سال نتوانست معادله میدانی را به نفع خود تغییر دهد بنابراین آمریکایی ها از هر نوع پیروزی برای عربستان در یمن ناامید شدند.

چه چیزی زمینه اختلاف بین واشنگتن و ریاض را به وجود آورد؟

حسن هانی زاده کارشناس مسائل بین الملل در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به تجهیزات و سلاح های آمریکا، خاطر نشان کرد: ناتوانی سامانه ضد موشکی واشنگتن در برابر پهپاد های یمن نقطه اختلاف عربستان و کاخ سفید را به وجود آورد، چراکه ریاض میلیارد ها دلار برای سامانه های ضد موشکی کاخ سفید پرداخت کرده است ولی نتوانست امنیت لازم را برای عربستان ایجاد کند.

وی همچنین تصریح کرد: که آمریکا بر روی سامانه های گنبد آهنینی که در رژیم صهیونیستی وجود دارد تبلیغ بسیاری کرده بود، ولی مشخص شد که از کارایی لازم برخودار نیست، چراکه حماس توانست با استفاده از تاکنیک های فنی این سامانه های گنبد آهنین را ناکارآمد کند،در نتیجه این یک شکست فنی برای واشنگتن در رابطه با سلاح های پیشرفته آن ها تلقی می شود چراکه آمریکایی ها برای سلاح های پیشرفته خود تبلیغات وسیعی انجام دادند.

هانی زاده ادامه داد:در حال حاضر حدود ۱۴ سامانه موشکی واشنگتن در ریاض برای مقابله با موشک های بالستیکی موجود است، ولی در طول ۴ سال گذشته به خصوص ۱ سال اخیر موشک های بالستیکی یمن تاسیسات نظامی و استراتژیکی عربستان را مورد هدف قرار داده است و سامانه های ضد موشکی کاخ سفید نتوانست این پهپاد ها را رصد کنند که این امر ناکارآمدی این سامانه را مشخص کرد.

دوستی خاله خرسه آمریکا با عربستان!

۲۱تیر ماه سال جاری بود که نشریه آمریکایی تایم مدعی شد جمهوری خواهان مجلس سنای آمریکا به منظور تنبیه عربستان سعودی بابت مسائل حقوق بشری در حال آماده سازی طرحی هستند که در صورت تبدیل آن به قانون، صدها نفر از اعضای خاندان سعودی شاغل در حکومت عربستان از سفر به خاک آمریکا منع می شوند.منابع آگاه به تایم گفته اند که قرار است «جیم ریچ» رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنا چهارشنبه آینده از این طرح رونمایی کند.

جیم ریچ نیز با انتشار بیانیه ای مدعی شد: این قانون تلاش دارد تا روابط میان آمریکا و عربستان سعودی را در زمینه های مختلف تغییر دهد و امیدوارم دیگر نمایندگان مجلس سنا از این طرح حمایت کنند. این قانون می تواند تغییرات زیادی در پی داشته باشد.

احتمالات پشت پرده طرح ممنوعیت ورود شاهزاده های سعودی /آیا مجلس سنا به دنبال مقاصد حزبی و شخصی خود طرح صادر می کند؟

پرسش و پاسخ در پشت پرده طرح ممنوعیت ورود شاهزادگان سعودی به آمریکا چه می گذرد؟

گفتگو با هوش مصنوعی