ضرورت پیوند دو مرکز تولید علم در سایه تقویت اشتراکات



حوزههای علمیه دارای جایگاه ارزشمندی در جامعه اسلامی هستند و در تربیت اسلامی نقش سازنده ای ایفا می کنند؛ همچنین دانشگاه نیز در حوزه اندیشه علمی، جامعه را به سمت رشد و پویایی سوق می دهد، از این رو این دو همچون دو بال در تعالی و پیشرفت جامعه نقش اساسی ایفا می کنند. چرا که اگر پژوهشهای علمی در کنار معارف دینی قرار بگیرند همراهی این دو می تواند جامعه را به سعادت و توسعه برساند.

به گزارش ایسنا، از سال ۱۳۵۸ و همزمان با روز ۲۷ آذرماه شهادت آیت الله دکتر محمد مفتح که خود از پیونددهندگان حوزه و دانشگاه بود،این روز به طور رسمی روز وحدت حوزه و دانشگاه نامیده شد تا یادآور دلاوری ها و مجاهدت های عالم دانشمندی باشد که جان خویشتن را در راه تحقق وحدت حوزه و دانشگاه نثار کرد. تاکنون ضمن برگزاری مراسم بزرگداشت این روز، تلاش هایی در راه تحقق این مهم انجام شده است. بی شک آسیبهایی در مسیر ایجاد وحدت میان حوزه و دانشگاه وجود دارد که شناخت این آسیب ها می تواند در جامعه، فضای علمی و دینی را در دانشگاه ها و حوزه های علمیه پیاده سازد.

در این راستا دکتر سعید نمکی وزیر بهداشت روز گذشته در آیین نکودآشت وحدت حوزه و دانشگاه و گرامیداشت سالروز شهادت آیت الله دکتر مفتح گفت: «این مرد بزرگ اولین پرچم دار اتحاد حوزه و دانشگاه در سال های بعد از انقلاب بود. چون از سال های قبل از انقلاب، درگیر مسائل انقلاب اسلامی بودم و با دوستانی که در راستای انقلاب تلاش می کردند، همراهی داشتم، چهره هایی مانند شهیدان مفتح و بهشتی برای ما در نهضت اسلامی پیشوا و الگو بودند».

وزیر بهداشت افزود: «بزرگانی مانند شهید مفتح و بهشتی، فکر بلند، روح پاکیزه، شفافیت و صداقت داشتند که دیگران را به خود جذب می کردند. دومین حرکتی که شهید مفتح آغاز کرد، شکوفایی واژه وحدت حوزه و دانشگاه بود و امروز بیشترین نیاز را به وحدت بین جریان های درون نظام داریم متاسفانه امروز سیاست زدگی، خودخواهی، خودمحوری و انحصار طلبی ما را به جایی کشانده که شاخه ای که بر روی آن نشسته ایم را می بریم».

وی ادامه داد: «متاسفانه حاضریم برای حذف دیگران، مبانی اصیل انقلاب و نظام را زیر سوال ببریم و اعتماد عمومی که بزرگترین سرمایه اجتماعی نظام است را فرو بریزیم و بارها گفته ام که فراموش نکنید که »اندر پس پرده گفتگوی من و توست/ چون پرده بر افتاد، نه تو مانی و نه من".

برخی کوته فکران از گسست بین حوزه و اجتماع حرف می زنند

دکتر نمکی همچنین تاکد کرد: «بزرگ مردی مانند شهید آیت الله دکتر مفتح از وحدت حوزه و دانشگاه، سخن می گوید اما برخی افراد کوته فکر برای مطرح کردن خودشان از گسست اجتماعی بین حوزه و اجتماع و نیز اصلاح طلب و اصولگرا و معتدل حرف می زنند و امروز تمام دشمنان ما، برای براندازی جمهوری اسلامی ایران، متحد شده اند که قطعا ره به جایی نخواهند برد اما در درون خودمان به سمت کثرت و گسست، حرکت می کنیم و باید خط خودمان را از شرک، نفاق و دورویی جدا کنیم اما در درون نظام، وحدت بین حوزه و دانشگاه و بین نیروهای درونی، اصلی ترین رکنی است که باید به آن توجه کنیم».

فعالیت جدی در زمینه پیوند میان حوزه و دانشگاه در کشور صورت نگرفت

در همین رابطه دکتر محمد مهدی طهرانچی در پانزدهمین جلسه شورای فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی به اهمیت وحدت میان حوزه و دانشگاه اشاره کرده و در خصوص تاثیر این موضوع به مسائل آموزشی و فرهنگی، می گوید: «متأسفانه هنوز فعالیت جدی در زمینه پیوند میان حوزه و دانشگاه در کشور صورت نگرفته و خیلی جدی به این مقوله پرداخت نشده است».

وی تأکید می کند: «اگر بخواهیم دانشگاه اسلامی خلق کنیم، باید وحدت میان حوزه و دانشگاه را جدی بگیریم، چرا که حوزه نظام هزار ساله آموزش عالی ما بوده است و تمام علوم از جمله ریاضیات، علوم طبیعی، فلسفه، ادبیات، فقه و … را آموزش می داد. امام راحل در راستای وحدت بین حوزه و دانشگاه یک حرکت جدی ایجاد کردند و نه تنها دانشگاه را تکفیر نکردند، بلکه از این نهاد علمی به عنوان کارخانه آدم سازی تعبیر کردند و مقام معظم رهبری نیز در زمینه وحدت حوزه و دانشگاه در کشور پیش قراول هستند».

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی همچنین ارتقای تعامل حوزه و دانشگاه با تأکید بر حل مشکلات فرهنگی سیاسی و اجتماعی جامعه را یکی از راهبردهای اساسی سند دانشگاه اسلامی عنوان می کند و می افزاید: «ایجاد سازوکار و ساختارکارآمد وحدت حوزه و دانشگاه و تقویت نهادها و مراکز موجود، شناسایی زمینه های همکاری مشترک و تعیین اولویت های همکاری حوزه و دانشگاه در جهت رفع نیازهای جامعه و حل مسائل کلان فرهنگی، سیاسی و اجتماعی از اقدامات در این راهبرد است».

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی می گوید: «حمایت از حضور علمی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی حوزویان و دانشگاهیان در مراکز علمی یکدیگر، معرفی اسوه های علمی، فرهنگی سیاسی و اجتماعی حوزه و دانشگاه به یکدیگر، آسیب شناسی تعامل حوزه و دانشگاه و بررسی راهکارهای ارتقای آن، حمایت و توسعه حوزه های علوم اسلامی دانشگاهیان و استفاده از ظرفیت آنها در جهت ارتقاء سطح آموزش عالی کشور را از دیگر اقدامات ارتقای تعامل حوزه و دانشگاه است که باید مورد توجه قرار بگیرد».

جایگاه حوزه

به گزارش ایسنا، حوزه های علمیه در جامعه دینی و نظام ما دارای جایگاهی بس مهم و والا است. نقش حوزه ها در حرکت اسلامی و تربیت جامعه بسیار حساس و سرنوشت ساز است. با نگاهی به تاریخ پرفراز و نشیب کشورمان در می یابیم که عالمان دینی همواره سرپرستی و هدایت جامعه را بر عهده داشته و در حوادث و به ویژه مبارزات مردم علیه طاغوت و حکومت های جائز زمان خویش، پیشاپیش مردم به قیام برخاسته اند. با پیروزی انقلاب و تشکیل حکومت اسلامی، و پدید آمدن افق های تازه، مسئولیت سنگین تری بر عهده حوزویان قرار گرفته است.

جایگاه دانشگاه

دانشگاه همواره جایگاه آموزش و کاوش در حوزه اندیشه های علمی بوده است و رسالت بلند آنان سوق دادن جامعه به سوی مقاصد بلند فرهنگی و اجتماعی است. دانشگاهیان به عنوان روشن فکرانی که از افق بالاتری به جامعه می نگرند، می توانند در پیشبرد جامعه به سوی رشد و تعالی نقش بسیار مهمی ایفا نمایند.

نقش روحانی و دانشجو

در نظام گذشته تلاش های بسیاری برای منزوی کردن روحانیت و از سوی دیگر غربی کردن کشور و نهادهای فرهنگی و آموزشی، به ویژه دانشگاه ها، صورت پذیرفت. با پیروزی انقلاب و در سایه رهبری امام رحمه الله دو قشر روحانی و دانشجو برای پیروزی انقلاب اسلامی پیشگام گردیدند. روحانی و دانشجو با درک موقعیت حساس و مهم خود همواره نقش خود را در انقلاب حفظ کردند و پیشاپیش سایر اقشار برای ایفای مسئولیت های خویش وارد عمل شده اند. به دلیل اهمیت نقش این دو قشر در هدایت جامعه است که وحدت میان آنها همواره مد نظر امام راحل رحمه الله و مقام معظم رهبری(مدظله العالی) بوده و هست.

وحدت حوزه و دانشگاه در کلام امام

امام خمینی(ره)، رهبر کبیر انقلاب، درباره ضرورت وحدت حوزه و دانشگاه در بیاناتی فرموده اند:«امروز یکی از ضروری ترین تشکل ها بسیج دانشجو و طلبه است. طلاب علوم دینی و دانشجویان دانشگاه ها باید با تمام توان خود در مراکزشان از انقلاب و اسلام دفاع کنند. فرزندان بسیجی ام در این دو مرکز، پاسدار اصول تغییر ناپذیر نه شرقی نه غربی باشند، امروز دانشگاه و حوزه از هر محلی بیشتر به اتحاد و یگانگی احتیاج دارند».

به گزارش ایسنا، اگر چه نگاه ها و دیدگاه های متفاوتی بین دو مرکز علمی دانشگاه و حوزه وجود دارد اما نکته مهم این است که وحدت همواره بر مشترکات تاکید دارد بیش از آنکه افتراقات برجسته شود باید تلاش شود وجه تشابه این دو حوزه تقویت شود چرا که در این نگاه قرار نیست تکثر و تنوع بین حوزه و دانشگاه نادیده گرفته شود، بلکه قرار است آرمان ها و ویژگی های مشترک و مشکلات پیش روی حرکت جامعه بهتر دیده شود و درک کردن این حقیقت که راه عبور از مشکلات تجمیع همه توان ها و قدرت ها است. لذا باید بهانه های کوچک و نامعلوم که گاه سال ها موجب جدایی و افتراق بین دو مرکز است، به فراموشی سپرده شود و تلاش جدی تری در برطرف کردن موانع این وحدت که عدم وضوح و تبیین دقیق مفهوم آن نزد طرفین از جمله این موانع است، صورت بگیرد تا موانع وحدت و همدلی این دو قشر فرهیخته از میان رفته و پیوندهای دوستی و اتحاد مستحکم تر شود.

انتهای پیام
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «ضرورت پیوند دو مرکز تولید علم در سایه تقویت اشتراکات» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.