نگاهی به رژیم اسرائیل در دوران کرونا؛ ۹ اپیزود ناتوانی

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، مقاله ای زیر نگاهی دقیق و آماری به واقعیت های رژیم صهیونیستی پس از مواجهه با پاندمی کووید-۱۹ است.
کرونا در خانه عنکبوت
سال ۲۰۰۲ و ساخت دیوار حائل پس از انتفاضه فلسطینی ها، پایانی بر افسانه نیل تا فرات بود. سال ۲۰۰۵ خروج اسرائیلی ها از غزه و سال ۲۰۰۶ خروج اسرائیلی ها از جنوب لبنان، پایانی بر افسانه شکست ناپذیری ارتش اسرائیل بود. سال ۲۰۱۴ و جنگ ۵۱ روزه غزه، پایانی بر افسانه سامانه دفاع موشکی گنبد آهنین بود. سال ۲۰۲۰ و درمانده شدن اسرائیل در مقابل ویروس کرونا، پایانی بر افسانه پیشرفته ترین کشور منطقه و بلکه جهان در عرصه فناوری پزشکی است.
رژیمی که ادعای قرار داشتن میان برترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان در فناوری های پزشکی در جهان را دارد و حتی مدعی کشف واکسن کرونا است، اکنون متوسل به آموزش سگ های ارتش برای شناسایی مبتلایان احتمالی به کرونا شده است. رژیمی که سالهاست در بین ۱۰ کشور برتر شادترین مردم و شاخص بالای امید به زندگی قرار می گیرد، اکنون شاخص خودکشی مردم آن از ترس کرونا و معضل اقتصادی، در عرض سه ماه، ۱۰ برابر شده و با افزایش ۵۸ درصدی در قیاس با سال قبل مواجه می شود.
مقامات رژیم صهیونیستی از جمله نخست وزیر نتانیاهو و رئیس رژیم صهیونیستی ریولین نیز سرانجام بعد از ماه ها پنهان کاری و انکار ناتوانی دولت در مهار کرونا، سرانجام در پی فشار مخالفان و معترضان خیابانی، به شکست خود در این زمینه اعتراف کردند و این رژیم بعنوان نخستین منطقه جهان برای بار دوم وارد قرنطینه شد.
در نوشتار حاضر، در قالب ۹ اپیزود به تشریح موضوع کرونا در سرزمین های اشغالی پرداخته می شود:
جدیدترین وضعیت اسرائیل در جدول جهانی
اپیزود۱: سال ۲۰۱۳ تا آوریل۲۰۲۰
اسرائیل در بین «ترین های سلامت»
در یک تحقیق از ۴۸ کشور جهان در ۲۰۱۳, اسرائیل بالاتر از آمریکا در رتبه چهارم «بهترین نظام سلامت از نظر کارایی» در جهان معرفی شد[۱] و در سال ۲۰۱۴ رتبه هفتم از بین ۵۱ کشور جهان را به خود اختصاص داد[۲].
در سال ۲۰۱۵ اسرائیل در رتبه ششم «سالم ترین کشور» در جهان توسط بلومبرگ رتبه بندی شد[۳]. بلومبرگ در سال ۲۰۱۹ نیز اسرائیل را در رده دهم سالم ترین کشورهای جهان از منظر سلامت عمومی قرار داد[۴]. همچنین اسرائیل در آوریل ۲۰۲۰ از سوی یک مرکز هنگ کنگی به عنوان «امن ترین» کشور جهان در مقابل ویروس کرونا معرفی شد.[۵]
اپیزود۲ : ۱۵مارس۲۰۲۰ تا ۳۰آوریل ۲۰۲۰
موج اول کرونا و تبدیل «امن ترین» به «ناامن ترین»
در ۱۵ مارس، کابینه اسرائیل به شین بت (سرویس امنیت داخلی) پیشنهاد داد تا بدون اخذ دستور دادگاه، حرکات شهروندان مبتلا به کرونا را از طریق تلفن های همراه آنها ردیابی کند و مانع تردد آنها شود. این پیشنهاد در ۱۷ مارس به تصویب کنست رسید.
این تدبیر جاسوسی از شهروندان نتیجه نداد تا اینکه در ۱۹ مارس، نتانیاهو وضعیت اضطراری ملی اعلام کرد و متخلفین را به جریمه تهدید کرد. ادوارد اسنودن افشاگر سرشناس آمریکایی در گفتگو با روزنامه اسرائیلی یدیعوت آحرونوت گفت که جاسوسی اسرائیل از تلفن های همراه شهروندان، از کرونا خطرناک تر است[۶]. سرانجام در ۱۹ مارس دیوان عالی اسرائیل به خاطر اعتراضات معترضین و شکایات گروه های مدنی به نقض حریم خصوصی شهروندان، طرح جاسوسی از تلفن همراه مبتلایان به کرونا را متوقف کرد. اکنون امن ترین منطقه دنیا در مقابل کرونا، در موج اول (تا اواخر آوریل) تبدیل به بدترین و ناامن ترین منطقه در بین کشورهای غرب و شرق آسیا، آفریقا و اقیانوسیه شده است.
اپیزود۳ : ۳۰ اکتبر۲۰۱۸ تا ۳۰ اکتبر۲۰۲۰
اقتصاد سست اسرائیل
بر اساس گزارش منابع اسرائیلی، در سال ۲۰۰۸ تولید سالیانه در اسرائیل به ازای سرانه نیروی کار برابر با ۷۰ درصد این میزان در ایالات متحده آمریکا بوده است. در همین سال در زمینه میزان تولیدات و خدمات با فناوری بالا نیز اسرائیل رتبه دوم بعد از ایرلند را در بین کشورهای سازمان همکاری اقتصادی و توسعه داشته است.[۷] همچنین بر اساس این منابع، اسرائیل دومین کشور بعد از ایالات متحده در داشتن شرکت های نوپا و خارج از آمریکای شمالی است که بیش ترین تعداد شرکت های فهرست شده در بورس نزدک را دارد. [۸]موسسه تحقیقاتی سوئیسی IMD در سال ۲۰۱۰ اسرائیل را در رتبه ۱۷ میان کشورهای جهان از لحاظ توسعه یافتگی اقتصادی قرار داد و اقتصاد اسرائیل به عنوان «با دوام ترین» اقتصاد جهان در برابر بحران ها رتبه بندی شد.[۹]
سایت رادیو اسرائیل در اکتبر ۲۰۱۸ گزارشی از وضعیت اقتصادی اسرائیل به نقل از بانک مرکزی اسرائیل ارائه داد و رشد اقتصادی.
این رادیو می نویسد: «در گزارش کارشناسی که اخیرا درباره وضع اقتصادی اسرائیل انتشار یافت آمده است که از میان هشت و نیم میلیون نفر جمعیت اسرائیل، شمار کل بیکاران به ۱۲۶ هزار نفر کاهش یافته و برای نخستین بار در تاریخ اسرائیل، شمار آنانی که اشتغال دارند، از چهار میلیون نفر فراتر رفته است. این درصد، در مقایسه با اکثر کشورهای جهان بی نظیر است.[۱۰]» این در حالیست که در همین سال ۲۰۱۸، بعد از انتشار بیانیه نتانیاهو در مورد پیشرفت برجام، به یکباره شاخص سهام اسرائیل با سقوط چشمگیری مواجه شد. [۱۱]
همچنین پس از شیوع کرونا در اسرائیل، روزنامه هاآرتص با انتشار یک تحقیق اجتماعی، اعلام کرد که ۴۰ ٪ ساکنان شهر تل آویو به خاطر افزایش بیکاری در سایه بحران کرونا، قادر به پرداخت اجاره خانه و مغازه نیستند. بر اساس این تحقیق، تا اواخر ماه مارس نرخ بیکاری در اسرائیل به ۲۰٪ رسید که این رقم در تاریخ اسرائیل بی سابقه است. این در حالیست که نرخ بیکاری در اسرائیل در ماه فوریه ۳٫۴ ٪بوده است[۱۲]. اداره ملی اشتغال اسرائیل نیز در اواخر ماه مارس اعلام که شمار بیکاران اسرائیل به مرز یک میلیون نفر رسیده است.[۱۳] در یکم آوریل، نرخ بیکاری ملی در اسرائیل به ۲۴٫۶ درصد رسیده بود[۱۴] و بانک مرکزی اسرائیل پیش بینی کرده است که کرونا نرخ بیکاری در اسرائیل را تا ۳۰دسامبر۲۰۲۰، حدود ۷ ٪ دیگر[به بیش از ۳۰٪] افزایش خواهد داد[۱۵]. همچنین روزنامه تخصصی اقتصادی «گلوبز» اسرائیل با اشاره به پیش بینی پیشاکرونای وزیر دارایی اسرائیل مبنی بر رشد ۳ درصدی تولید ناخالص اسرائیل در سال ۲۰۲۰ نوشت: « در خوشبینانه ترین حالت، تولید ناخالص ملی اسرائیل در سال ۲۰۲۰، صفر درصد خواهد بود[۱۶] ». تاکنون حدود ۱۲٫۵ میلیارد دلار به اقتصاد اسرائیل ضربه وارد شده است[۱۷] و بر اساس نظرسنجی انجام گرفته از سوی آژانس گالای اسرائیل، یک چهارم اسرائیلی ها مطمئن نیستند که بتوانند از بحران اقتصادی ناشی از کرونا جان سالم به در ببرند. [۱۸]
دکتر اوهاد شاکد، رئیس بخش فناآوری اطلاعات در دپارتمان بازاریابی دانشکده ساپیر اسرائیل در مورد وضعیت اقتصادی اسرائیل در دوران کرونا گفت: « اسرائیل در بزرگترین بحران اقتصادی تاریخ خود قرار دارد و روزهای وخیم تر، در راه است[۱۹] ». کارشناسان معتقدند که وابستگی مستقیم اقتصاد اسرائیل به اقتصاد آمریکا و اروپا از جمله عوامل تاثیرپذیری اسرائیل از بحران های اقتصادی این دو شریک اصلی است و آینده اقتصادی آمریکا و اروپا در دوران پساکرونا تعیین کننده آینده اقتصادی و حتی بقای اسرائیل است. دکتر زوی اکشتین، رئیس موسسه اقتصاد سیاسی عاآرون اسرائیل و معاون سابق بانک مرکزی اسرائیل معتقد است: « بحران اقتصاد جهانی اخیر با بحران اقتصاد جهانی ۲۰۰۸-۲۰۰۹ متفاوت است. اکنون وضعیت اقتصاد اسرائیل دقیقا مانند وضعیت بسیاری از کشورهای غربی بوده و به همان میزان در خطر بحران «رکود بزرگ» قرار دارد. شباهت اوضاع اسرائیل با غرب به قدری است که نرخ بیکاری اسرائیل در مدت کوتاهی به حدود ۲۵٪ رسیده و نرخ بیکاری آمریکا نیز اکنون دقیقا همین ۲۵ ٪ است ». جان جرکم و دکتر جورج نونز، از تحلیلگران اقتصادی مرکز مطالعات سیاسی اروپا در بروکسل معتقدند که اروپا به خاطر زیرساخت های اقتصادی و اجتماعی مناسب تر نسبت به آمریکا، بحران اقتصادی ناشی از کرونا را زودتر از آمریکا پشت سر خواهد گذاشت[۲۰]». این مسئله به معنای خروج اسرائیل از دامن آمریکا و قرار گرفتن در چتر حمایتی اروپا است و اسرائیلی ها به شدت از این مسئله نگران هستند؛ زیرا اروپا اختلافات عمیقی با اسرائیل در خصوص شهرک سازی ها، بازگشت به مرزهای ۱۹۶۷، تشکیل کشور فلسطینی و نقض حقوق بشر دارد.
شاید اکنون بتوان متوجه شد که چرا اسرائیلی ها تا این حد عجله دارند تا روابطشان با کشورهای ثروتمند حاشیه خلیج فارس را آشکار کنند و حتی پیش از امضای رسمی توافق ابراهیم، با شتاب فراوان اقدام به ارسال هیئت های اقتصادی اسرائیلی به امارات برای انعقاد قرادادهای تجاری کردند. نتانیاهو نیز اعلام کرد که روابط جدید با کشورهای عربی بر اساس دکترین «اقتصاد برای اقتصاد» پایه ریزی شده است. شایان ذکر است که اسرائیل در واقع یک رژیم «شبه رانتیر» است. کشورهای شبه رانتیر کشورهایی هستند که از طریق کمک های سیاسی، نظامی و اقتصادی قدرت های بزرگ و منطقه ای به حیات خود ادامه می دهند؛ مانند کشور سومالی که توسط آمریکا و روسیه حمایت می شود وگرنه عملا قدرت ادامه حیات ندارد. البته اسرائیلی ها شبه رانتیر بودن خود را علنا اعلام نمی کنند و از طریق آمارسازی ها طوری وانمود می کنند که متکی به اقتصاد و قدرت درونی هستند. توضیح اقتصاد اسرائیل در ویکی پدیا با این جمله آغاز می شود: « اقتصاد اسرائیل اقتصادی مبتنی بر بازار و تکنولوژی است.[۲۱]»
اپیزود۴ :
نظام سست اجتماعی اسرائیل
در حالیکه قشر مذهبی در ایران در مقابل کرونا یک عامل مهم بازدارندگی بوده و از طریق اقدامات سازمان یافته بسیج و همچنین اقدامات خودجوش مردمی اقدام به سمپاشی شهرها و تولید مواد شوینده و ماسک و رساندن کمک های مومنانه به مردم کرده و مراسمات مذهبی را کنترل شده پشت سر گذاشتند، اما در اسرائیل وضعیت کاملا معکوس است. رادیو فردا در آوریل ۲۰۲۰ در گزارشی با عنوان « اسرائیل و معضل رشد سریع ابتلا به کرونا در محلات مذهبی» می نویسد: « رشد ابتلا به کرونا در شهرها و محله های مذهبیون محافظه کار در اسرائیل، بالاتر از سایر نقاط است.
خاخام یاکوف لیتزمن، وزیر بهداشت و یکی از سیاستمداران حزب محافظه کار مذهبی «یهودیت توراتی» متهم است که در آگاهی دادن به جامعه مذهبیون در مورد خطرات کرونا سکوت کرد.[۲۲]» لیتزمن، نخستین عضو کابینه سی و چهارم دولت بود که به کرونا مبتلا شد و در ۲۶ آوریل از سمت خود استعفا داد. رادیو اسرائیل نیز در این باره می نویسد: «کرونا در اسرائیل همچنان بالا می رود، ولی مشکل اساسی، قشر یهودیان مذهبی است.[۲۳]» این معضل تا حدی پیش رفت که حتی پلیس اسرائیل در چند مقطع با شهروندان مذهبی درگیر شد. بی بی سی در این باره نوشت که پلیس اسرائیل حریف یهودیان مذهبی نمی شود و شیوع کرونا در بین مذهبی ها هشت برابر بیشتر از سایر قشرهای جامعه است.[۲۴]
اپیزود۵ :
نگاه یهودیان خارج به بحران کرونا در اسرائیل
منابع یهودی خارج از سرزمین های اشغالی در تحلیل اوضاع بحرانی داخل اسرائیل، مسئله کرونا و عدم توانایی دولت در کنترل آن را اصلی ترین دلیل ناراضایتی ها و تظاهرات مستمر اخیر در اسرائیل می دانند. مجله آمریکایی jewish journal می نویسد که اسرائیل در ۷۲ سال گذشته بحران های زیادی را پشت سر گذاشته است اما بحران ویروس کرونا یکی از قوی ترین و عجیب ترین بحران هایی است که یک چالش هیبریدی(ترکیبی) به وجود آورده است.[۲۵] منابع مورد بررسی قرار گرفته عبارتند از:
روزنامه های Algemeiner ، Jweekly و Jewishnews
، مجله های Jewishjournal و Forward
هفته نامه Jewishvoice
سایت های خبری تحلیلی JTA ، EJP و Vox
نکته جالب، نگاه پست یهودیان خارج به جامعه داخل اسرائیل است. هفته نامه آمریکایی Jewishvoice در توصیه سیاستی خود برای مهار معترضان اسرائیلی می نویسد: « بسته بودن کافه ها، کلوپ ها، باشگاه های ورزشی، استخرها و پاساژها باعث شده تا حوصله جوانان اسرائیلی سر برود و در خیابان کنار هم جمع شوند؛ از آنرو با باز کردن میخانه ها می توان آنها را از تجمعات خیابانی دور کرد.»[۲۶] این نوع نگاه به جامعه اسرائیل از سوی یهودیان خارج، یادآور اتفاقی است که در انتخابات سال ۲۰۱۹ در اسرائیل رخ داد و شعار آزادی مصرف مواد مخدر «ماری جوانا» از سوی موشه فیگلین(رهبر حزب راست گرای افراطی «هویت» و معاون پیشین رئیس مجلس اسرائیل) باعث شد تا جایگاه او در نظرسنجی ها جهش قابل توجهی پیدا کند و ترکیب ناهمگونی از رای دهندگان را به خود جلب کند. بطوریکه سایر نامزدها از جمله بنیامین نتانیاهو نیز از احتمال قانونی شدن ماری جوانا صحبت به میان آوردند.[۲۷] بر اساس نظرسنجی ها، در آن مقطع حزب هویت به عنوان محبوب ترین حزب پس از حزب آبی-سفید در بین دانشجویان اسرائیلی شناخته شد. این در حالیست که تا پیش از شعار آزادی مصرف ماری جوانا، این حزب تازه تاسیس(۲۰۱۵) اصلا در نظرسنجی ها قرار نمی گرفت.[۲۸]
هفته نامه آمریکاییjewish voice در مورد تفاوت دغدغه یهودیان آمریکا با معترضین ۲۰۲۰ اسرائیل می نویسد: « در حالیکه یهودیان آمریکایی تمرکزشان را بر اشغال کرانه باختری معطوف کرده اند، اما اسرائیلی ها نشان دادند که دغدغه اصلی امروز آنها رویای الحاق کرانه باختری نیست. از نظر اسرائیلی ها، مسئله الحاق صرفا یک بحران سازی برای پرت کردن حواس ها از اولویت های مردم است.»[۲۹] افزایش شکاف های ذهنی و ادراکی یهودیان داخل و خارج از اسرائیل به نوعی یادآور پیش بینی هانا آرنت، فیلسوف مشهور یهودی سده بیستم است که ۱۳ روز قبل از تشکیل رسمی دولت جعلی اسرائیل گفت: « در نتیجه تشکیل کشوری یهودی در فلسطین، این یهودیان خود را از پیکره یهودیان جهان جدا کرده و در انزوا، به یک مردم کاملا جدید تبدیل خواهند شد.[۳۰]»
اپیزود۶:
سستی در علم پزشکی
اسرائیل سالها ادعای پیشرو بودن در علم پزشکی چه از منظر علم پزشکی و تولید دارو و چه ساخت تجهیزات پیشرفته در این عرصه را داشته است و این مسئله تبدیل به یک فرضیه غالب حتی در اذهان دشمنان این رژیم شده بود. ویروس کرونا در پس همه تلخی ها و معظلاتش، حداقل برای نخستین بار موجب سنجش حقیقی عیار تمام کشورها و دولتها شده است. ویروس کرونا علاوه بر تلفات جانی بالا در اراضی اشغالی، تلفات آبرویی وسیعی از منظر علمی و امنیتی بر این رژیم تحمیل کرده است. وضعیت اسرائیلی ها به جایی رسید که ارتش و موساد وارد عمل شد و یک رسوایی دیگر به موزه رسوایی های اسرائیل اضافه شد. موساد در موج اول فراگیری کرونا در جهان که معضل کمبود ماسک و سایر مایحتاج پزشکی را به همراه داشت، اقدام به سرقت کالاهای خریداری شده سایر کشورها در پایانه های هوایی و زمینی در اروپا می کرد. روزنامه اشپیگل آلمان در یک افشاگری اعلام کرد که موساد به همه بخش های خود در کشورها اعلام کرده تا به هر ترتیب ممکن، اقدام به تهیه اقلام مورد نیاز از خارج کنند[۳۱]. دویچه وله آلمان نیز می نویسد: « ماموران موساد در کشورهای گوناگون به شکار وسایل می پردازند و حتی پیش آمده است که آنها محموله ای را که در حال انتقال به کشور دیگر بود را خریده اند. مثلا در یک مورد، موساد در تلاش بود تا اقلامی را از آلمان به اسرائیل قاچاق کند اما مقامات مسئول آلمانی به موقع متوجه شده و جلوی آن را گرفتند[۳۲] ». دنی یاتوم رئیس سابق موساد در این باره می گوید: « اکنون بحث مرگ و زندگی مطرح است. ما برای دستیابی به آنچه که نیاز داریم، دست به هر کاری می زنیم[۳۳]».
رونن برگمن، روزنامه نگار، نویسنده کتاب «جنگ پنهان اسرائیل در ایران» و یکی از برجسته ترین تحلیلگران امور نظامی-امنیتی اسرائیل درباره این ماموریت موساد نوشت: « دکتر کریس، رئیس بزرگترین بیمارستان اسرائیل در ملاقات با یوسی کوهن رئیس موساد، به او در مورد وضعیت اضطراری در اسرائیل هشدار داده و از او خواست تا به هر قیمت ممکن، وسایل مورد نیاز برای مبارزه با کرونا تهیه شود. برگمن ادامه می دهد: « علاوه بر موساد، واحد خرید وزارت دفاع و واحد فوق سری اطلاعات ارتش موسوم به واحد۸۱ نیز در این ماموریت مشارکت دارند[۳۴]». یوسی ملمن، یکی دیگر از تحلیلگران برجسته امور امنیتی-نظامی در اسرائیل در سرمقاله ای نوشت که حتی در میان کارکنان موساد هم منتقدانی به این مسئله وجود دارد. ملمن می نویسد: « خیلی ها در موساد می گویند، مبارزه با کرونا جزو وظایف ما نیست ». ملمن ادامه می دهد: « به جز موساد، هیچ کدام از سرویس های امنیتی غربی از سازمان سیا گرفته تا MI۶ و سازمان های اطلاعاتی فرانسه و آلمان، خود را درگیر موضوع کرونا نکرده اند … از اینرو مشخص است که اسرائیل خود را در یک مخمصه بی سابقه یافته است[۳۵]». ملمن همچنین می افزاید که اسرائیل برای تهیه تجهیزات، حتی به برخی کشورهای خلیج فارس متوسل شده است.[۳۶] روزنامه اشپیگل آلمان ضمن تائید این موضوع می نویسد: « امارات متحده عربی و عربستان سعودی از جمله کشورهایی هستند که اسرائیل تجهیزات مورد نیاز برای کرونا را از آنجا تامین می کند. ملمن این مسئله که اسرائیل مجبور است برای نجات خود از تهدید کرونا، به کشورهای عربی بدون علم و فناآوری در عرصه های مختلف همچون پزشکی متوسل شود را یک طعنه و ضعف تمام عیار برای حیثیت اسرائیل می داند.[۳۷]
حال سوال اینجاست که رژیمی که سالها ادعای پیشرو بودن در علم پزشکی داشته و انواع و اقسام «ترین ها» برای خود در این عرصه اختصاص داده، چرا در چنین وضعیتی قرار گرفته است که حتی برای تهیه ساده ترین مایحتاج خود در ماراتن کشورها، مجبور به استفاده از نیروی نظامی-امنیتی آنهم از راه دزدی کالای دیگران و توسل به امارات و عربستان شده است؟ برای پاسخ، باز هم باید به همان مثال «خانه عنکبوت» بازگشت.
اپیزود ۷:
قرنطینه دوم؛ از توسل به «های تک» تا توسل به «سگ»
اسرائیل در ماه شهریور(سپتامبر) سال جاری، طعم تابستان داغ کرونا را چشید و وضعیت این رژیم به مرحله فوق اضطراری رسیده است. تا جاییکه در روز پنج شنبه ۱۳ شهریور (سوم سپتامبر) رونی گامزو، رئیس ستاد مقابله با کرونا به ساکنان اراضی اشغالی با لحنی بسیار تند هشدار داد. او گفت: «تمامی اسرائیل در جنگ به سر می برد. متأسفم که احساساتی می شوم، اما ما در لحظاتی سرنوشت ساز به سر می بریم.»
به گفته وزارت بهداشت اسرائیل از شروع پاندمی کرونا تاکنون هرگز شمار افراد مبتلا به اندازه روز چهارشنبه ۱۲ شهریور نبوده است. برای اولین بار در این روز آمار ابتلای تازه به کرونا (در عرض ۲۴ ساعت) به بیش از سه هزار نفر رسید. به همین خاطر اسرائیل از ظهر روز جمعه ۲۸ شهریور دومین قرنطینه سراسری در مقابله با شیوع ویروس کرونا را آغاز کرد. بدین ترتیب اسرائیل نخستین رژیم در میان کشورهای دیگر است که بار دیگر شرایط قرنطینه سراسری را برقرار کرد. این مسئله باعث گسترش اعتراضات و خشم معترضین شد که سه ماه است علیرغم همه غافلگیری های نتانیاهو همچون عادی سازی روابط با کشورهای خلیج فارس، همچنان در خیابانها به اعتراض در خصوص بی کفایتی دولت در مهار کرونا مشغولند. استعفای مجدد خاخام یاکوف لیتزمن در اعتراض به قرنطینه دوم این بار به عنوان وزیر مسکن، بحران اسرائیل را پیچیده تر کرده است. لیتزمن در ماه آوریل نیز در اعتراض به بی کفایتی دولت در مهار کرونا از سمت وزارت بهداشت استعفا داده بود. [۳۸]
اسرائیلی ها که سالهاست ادعای پیشرفته بودن در زمینه های مختلف علمی بویژه فناوری های بالا(های تک) را داشتند و در آمارهایشان اعلام می کنند که در فناوری پزشکی جزو کشورهای برتر صادرکننده و تولیدکننده جهان هستند[۳۹] و حتی در ماه می سال جاری مدعی نزدیک شدن به کشف واکسن کرونا بودند[۴۰]، حالا با ناامید شدن از نیروی انسانی خود، متوسل به سگ شده اند. ارتش اسرائیل در اواخر ماه مارس اعلام کرد که در حال آموزش سگ های یگان «عوکتس» ارتش برای شناسایی مبتلایان به ویروس کرونا است[۴۱]. این مسئله موجی از تمسخر علیه اسرائیلی ها و ادعاهای آنان در خصوص فناوری های پزشکی به همراه داشت.
اپیزود۸ :
خودکشی شادترین ها
طبق رتبه بندی OECD، اسرائیل در سال ۲۰۱۵ در رتبه پنجم شادترین مردم دنیا قرار داشت[۴۲] و در همین سال توسط بلومبرگ در رتبه هشتم از نظر «امید به زندگی» قرار گرفت.[۴۳]حال سوال اینجاست که این چه شادی و چه امید به زندگی است که با یک ویروس به یکباره وارد بحرانی ترین منطقه از منظر روانی می شود و نرخ خودکشی در آن از ترس کرونا و مشکلات اقتصادی تا ده برابر افزایش پیدا می کند؟
لی یارون روزنامه نگار هاآرتص در گزارش میدانی از اوضاع اجتماعی و روانی جامعه اسرائیل خبر داد شیوع ویروس کرونا و تبعات اقتصادی پس از آن و ناامیدی جامعه صهیونیستی باعث شد تا شمار اقدام به خودکشی نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن ۱۰ برابر شود. بر اساس این گزارش، طی ماه می۲۰۲۰ تعداد ۷۰ مورد گزارش خودکشی به ثبت رسیده است در حالیکه این رقم در سال ۲۰۱۹ فقط ۱۰ مورد بوده است. همچنین شمار اقدام به خودکشی در ماه ژوئن ۲۰۲۰ نیز نسبت به سال قبل از آن (۲۰۱۹) نیز ۵۸ درصد افزایش نشان می دهد. گفتنی است این آمار با استناد به گزارش سازمان اورژانس اجتماعی اسرائیل و بر اساس مکالمات به ثبت رسیده درآن ارائه شده و به گفته ناظران، به طور حتم شمار این خودکشی ها بالاتر از شمار ذکر شده است.[۴۴]
اپیزود۹:
دومینوی اعتراف
پروفسور ایلی واچسمن، مشاور ارشد علمی بنیامین نتانیاهو، اولین مقام نزدیک به نخست وزیر بود که در ژوئن ۲۰۲۰ در گفت وگو با شبکه ۱۲ اسرائیل، اعتراف کرد که « اسرائیل قدرت مهار ویروس کرونا را از دست داده است.»[۴۵] در جولای ۲۰۲۰ نظرسنجی شبکه ۱۳ اسرائیل نشان داد که ۷۶درصد اسرائیلی ها نتانیاهو را در مقابل کرونا شکست خورده می دانند؛[۴۶] این در حالیست که در ماه آوریل اکثر اسرائیلی ها معتقد بودند نتانیاهو در مهار کرونا موفق عمل کرده است.[۴۷] نتانیاهو علیرغم انکارهای هفته های قبل خود در خصوص خطر وجودی کرونا برای اسرائیل، در ۱۲ مارس۲۰۲۰ با اشاره به اظهارات «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان که گفته بود ۶۰ تا ۷۰ درصد جمعیت این کشور احتمالا به ویروس کرونا مبتلا خواهند شد، همین واقعه را برای اسرائیل نیز محتمل دانست.[۴۸] یائیر لاپید رئیس حزب اقلیت کنست رژیم صهیونیستی و از جمله رقبای جدی بنیامین نتانیاهو، در توئیتی در ۱۳سپتامبر۲۰۲۰ خطاب به نخست وزیر رژیم صهیونیستی نوشت: « به شکست در مقابله با ویروس کرونا اعتراف کن!»[۴۹] سرانجام در ۱۴ سپتامبر۲۰۲۰ (۲۹شهریور) رئوون ریولین، رئیس اسرائیل، به خاطر ناتوانی نهادهای اسرائیل در مهار کرونا، از ساکنان اراضی اشغالی عمیقا پوزش خواست و اعتراف کرد که در امر مقدس محافظت از جان و سلامت سانان اشغالی، اهمال صورت گرفته است.[۵۰]
کرونا در خانه عنکبوت
سال ۲۰۰۲ و ساخت دیوار حائل پس از انتفاضه فلسطینی ها، پایانی بر افسانه نیل تا فرات بود. سال ۲۰۰۵ خروج اسرائیلی ها از غزه و سال ۲۰۰۶ خروج اسرائیلی ها از جنوب لبنان، پایانی بر افسانه شکست ناپذیری ارتش اسرائیل بود. سال ۲۰۱۴ و جنگ ۵۱ روزه غزه، پایانی بر افسانه سامانه دفاع موشکی گنبد آهنین بود. سال ۲۰۲۰ و درمانده شدن اسرائیل در مقابل ویروس کرونا، پایانی بر افسانه پیشرفته ترین کشور منطقه و بلکه جهان در عرصه فناوری پزشکی است.
رژیمی که ادعای قرار داشتن میان برترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان در فناوری های پزشکی در جهان را دارد و حتی مدعی کشف واکسن کرونا است، اکنون متوسل به آموزش سگ های ارتش برای شناسایی مبتلایان احتمالی به کرونا شده است. رژیمی که سالهاست در بین ۱۰ کشور برتر شادترین مردم و شاخص بالای امید به زندگی قرار می گیرد، اکنون شاخص خودکشی مردم آن از ترس کرونا و معضل اقتصادی، در عرض سه ماه، ۱۰ برابر شده و با افزایش ۵۸ درصدی در قیاس با سال قبل مواجه می شود.
مقامات رژیم صهیونیستی از جمله نخست وزیر نتانیاهو و رئیس رژیم صهیونیستی ریولین نیز سرانجام بعد از ماه ها پنهان کاری و انکار ناتوانی دولت در مهار کرونا، سرانجام در پی فشار مخالفان و معترضان خیابانی، به شکست خود در این زمینه اعتراف کردند و این رژیم بعنوان نخستین منطقه جهان برای بار دوم وارد قرنطینه شد.
در نوشتار حاضر، در قالب ۹ اپیزود به تشریح موضوع کرونا در سرزمین های اشغالی پرداخته می شود:
جدیدترین وضعیت اسرائیل در جدول جهانی
اپیزود۱: سال ۲۰۱۳ تا آوریل۲۰۲۰
اسرائیل در بین «ترین های سلامت»
در یک تحقیق از ۴۸ کشور جهان در ۲۰۱۳, اسرائیل بالاتر از آمریکا در رتبه چهارم «بهترین نظام سلامت از نظر کارایی» در جهان معرفی شد[۱] و در سال ۲۰۱۴ رتبه هفتم از بین ۵۱ کشور جهان را به خود اختصاص داد[۲].
در سال ۲۰۱۵ اسرائیل در رتبه ششم «سالم ترین کشور» در جهان توسط بلومبرگ رتبه بندی شد[۳]. بلومبرگ در سال ۲۰۱۹ نیز اسرائیل را در رده دهم سالم ترین کشورهای جهان از منظر سلامت عمومی قرار داد[۴]. همچنین اسرائیل در آوریل ۲۰۲۰ از سوی یک مرکز هنگ کنگی به عنوان «امن ترین» کشور جهان در مقابل ویروس کرونا معرفی شد.[۵]
اپیزود۲ : ۱۵مارس۲۰۲۰ تا ۳۰آوریل ۲۰۲۰
موج اول کرونا و تبدیل «امن ترین» به «ناامن ترین»
در ۱۵ مارس، کابینه اسرائیل به شین بت (سرویس امنیت داخلی) پیشنهاد داد تا بدون اخذ دستور دادگاه، حرکات شهروندان مبتلا به کرونا را از طریق تلفن های همراه آنها ردیابی کند و مانع تردد آنها شود. این پیشنهاد در ۱۷ مارس به تصویب کنست رسید.
این تدبیر جاسوسی از شهروندان نتیجه نداد تا اینکه در ۱۹ مارس، نتانیاهو وضعیت اضطراری ملی اعلام کرد و متخلفین را به جریمه تهدید کرد. ادوارد اسنودن افشاگر سرشناس آمریکایی در گفتگو با روزنامه اسرائیلی یدیعوت آحرونوت گفت که جاسوسی اسرائیل از تلفن های همراه شهروندان، از کرونا خطرناک تر است[۶]. سرانجام در ۱۹ مارس دیوان عالی اسرائیل به خاطر اعتراضات معترضین و شکایات گروه های مدنی به نقض حریم خصوصی شهروندان، طرح جاسوسی از تلفن همراه مبتلایان به کرونا را متوقف کرد. اکنون امن ترین منطقه دنیا در مقابل کرونا، در موج اول (تا اواخر آوریل) تبدیل به بدترین و ناامن ترین منطقه در بین کشورهای غرب و شرق آسیا، آفریقا و اقیانوسیه شده است.
اپیزود۳ : ۳۰ اکتبر۲۰۱۸ تا ۳۰ اکتبر۲۰۲۰
اقتصاد سست اسرائیل
بر اساس گزارش منابع اسرائیلی، در سال ۲۰۰۸ تولید سالیانه در اسرائیل به ازای سرانه نیروی کار برابر با ۷۰ درصد این میزان در ایالات متحده آمریکا بوده است. در همین سال در زمینه میزان تولیدات و خدمات با فناوری بالا نیز اسرائیل رتبه دوم بعد از ایرلند را در بین کشورهای سازمان همکاری اقتصادی و توسعه داشته است.[۷] همچنین بر اساس این منابع، اسرائیل دومین کشور بعد از ایالات متحده در داشتن شرکت های نوپا و خارج از آمریکای شمالی است که بیش ترین تعداد شرکت های فهرست شده در بورس نزدک را دارد. [۸]موسسه تحقیقاتی سوئیسی IMD در سال ۲۰۱۰ اسرائیل را در رتبه ۱۷ میان کشورهای جهان از لحاظ توسعه یافتگی اقتصادی قرار داد و اقتصاد اسرائیل به عنوان «با دوام ترین» اقتصاد جهان در برابر بحران ها رتبه بندی شد.[۹]
سایت رادیو اسرائیل در اکتبر ۲۰۱۸ گزارشی از وضعیت اقتصادی اسرائیل به نقل از بانک مرکزی اسرائیل ارائه داد و رشد اقتصادی.
این رادیو می نویسد: «در گزارش کارشناسی که اخیرا درباره وضع اقتصادی اسرائیل انتشار یافت آمده است که از میان هشت و نیم میلیون نفر جمعیت اسرائیل، شمار کل بیکاران به ۱۲۶ هزار نفر کاهش یافته و برای نخستین بار در تاریخ اسرائیل، شمار آنانی که اشتغال دارند، از چهار میلیون نفر فراتر رفته است. این درصد، در مقایسه با اکثر کشورهای جهان بی نظیر است.[۱۰]» این در حالیست که در همین سال ۲۰۱۸، بعد از انتشار بیانیه نتانیاهو در مورد پیشرفت برجام، به یکباره شاخص سهام اسرائیل با سقوط چشمگیری مواجه شد. [۱۱]
همچنین پس از شیوع کرونا در اسرائیل، روزنامه هاآرتص با انتشار یک تحقیق اجتماعی، اعلام کرد که ۴۰ ٪ ساکنان شهر تل آویو به خاطر افزایش بیکاری در سایه بحران کرونا، قادر به پرداخت اجاره خانه و مغازه نیستند. بر اساس این تحقیق، تا اواخر ماه مارس نرخ بیکاری در اسرائیل به ۲۰٪ رسید که این رقم در تاریخ اسرائیل بی سابقه است. این در حالیست که نرخ بیکاری در اسرائیل در ماه فوریه ۳٫۴ ٪بوده است[۱۲]. اداره ملی اشتغال اسرائیل نیز در اواخر ماه مارس اعلام که شمار بیکاران اسرائیل به مرز یک میلیون نفر رسیده است.[۱۳] در یکم آوریل، نرخ بیکاری ملی در اسرائیل به ۲۴٫۶ درصد رسیده بود[۱۴] و بانک مرکزی اسرائیل پیش بینی کرده است که کرونا نرخ بیکاری در اسرائیل را تا ۳۰دسامبر۲۰۲۰، حدود ۷ ٪ دیگر[به بیش از ۳۰٪] افزایش خواهد داد[۱۵]. همچنین روزنامه تخصصی اقتصادی «گلوبز» اسرائیل با اشاره به پیش بینی پیشاکرونای وزیر دارایی اسرائیل مبنی بر رشد ۳ درصدی تولید ناخالص اسرائیل در سال ۲۰۲۰ نوشت: « در خوشبینانه ترین حالت، تولید ناخالص ملی اسرائیل در سال ۲۰۲۰، صفر درصد خواهد بود[۱۶] ». تاکنون حدود ۱۲٫۵ میلیارد دلار به اقتصاد اسرائیل ضربه وارد شده است[۱۷] و بر اساس نظرسنجی انجام گرفته از سوی آژانس گالای اسرائیل، یک چهارم اسرائیلی ها مطمئن نیستند که بتوانند از بحران اقتصادی ناشی از کرونا جان سالم به در ببرند. [۱۸]
دکتر اوهاد شاکد، رئیس بخش فناآوری اطلاعات در دپارتمان بازاریابی دانشکده ساپیر اسرائیل در مورد وضعیت اقتصادی اسرائیل در دوران کرونا گفت: « اسرائیل در بزرگترین بحران اقتصادی تاریخ خود قرار دارد و روزهای وخیم تر، در راه است[۱۹] ». کارشناسان معتقدند که وابستگی مستقیم اقتصاد اسرائیل به اقتصاد آمریکا و اروپا از جمله عوامل تاثیرپذیری اسرائیل از بحران های اقتصادی این دو شریک اصلی است و آینده اقتصادی آمریکا و اروپا در دوران پساکرونا تعیین کننده آینده اقتصادی و حتی بقای اسرائیل است. دکتر زوی اکشتین، رئیس موسسه اقتصاد سیاسی عاآرون اسرائیل و معاون سابق بانک مرکزی اسرائیل معتقد است: « بحران اقتصاد جهانی اخیر با بحران اقتصاد جهانی ۲۰۰۸-۲۰۰۹ متفاوت است. اکنون وضعیت اقتصاد اسرائیل دقیقا مانند وضعیت بسیاری از کشورهای غربی بوده و به همان میزان در خطر بحران «رکود بزرگ» قرار دارد. شباهت اوضاع اسرائیل با غرب به قدری است که نرخ بیکاری اسرائیل در مدت کوتاهی به حدود ۲۵٪ رسیده و نرخ بیکاری آمریکا نیز اکنون دقیقا همین ۲۵ ٪ است ». جان جرکم و دکتر جورج نونز، از تحلیلگران اقتصادی مرکز مطالعات سیاسی اروپا در بروکسل معتقدند که اروپا به خاطر زیرساخت های اقتصادی و اجتماعی مناسب تر نسبت به آمریکا، بحران اقتصادی ناشی از کرونا را زودتر از آمریکا پشت سر خواهد گذاشت[۲۰]». این مسئله به معنای خروج اسرائیل از دامن آمریکا و قرار گرفتن در چتر حمایتی اروپا است و اسرائیلی ها به شدت از این مسئله نگران هستند؛ زیرا اروپا اختلافات عمیقی با اسرائیل در خصوص شهرک سازی ها، بازگشت به مرزهای ۱۹۶۷، تشکیل کشور فلسطینی و نقض حقوق بشر دارد.
شاید اکنون بتوان متوجه شد که چرا اسرائیلی ها تا این حد عجله دارند تا روابطشان با کشورهای ثروتمند حاشیه خلیج فارس را آشکار کنند و حتی پیش از امضای رسمی توافق ابراهیم، با شتاب فراوان اقدام به ارسال هیئت های اقتصادی اسرائیلی به امارات برای انعقاد قرادادهای تجاری کردند. نتانیاهو نیز اعلام کرد که روابط جدید با کشورهای عربی بر اساس دکترین «اقتصاد برای اقتصاد» پایه ریزی شده است. شایان ذکر است که اسرائیل در واقع یک رژیم «شبه رانتیر» است. کشورهای شبه رانتیر کشورهایی هستند که از طریق کمک های سیاسی، نظامی و اقتصادی قدرت های بزرگ و منطقه ای به حیات خود ادامه می دهند؛ مانند کشور سومالی که توسط آمریکا و روسیه حمایت می شود وگرنه عملا قدرت ادامه حیات ندارد. البته اسرائیلی ها شبه رانتیر بودن خود را علنا اعلام نمی کنند و از طریق آمارسازی ها طوری وانمود می کنند که متکی به اقتصاد و قدرت درونی هستند. توضیح اقتصاد اسرائیل در ویکی پدیا با این جمله آغاز می شود: « اقتصاد اسرائیل اقتصادی مبتنی بر بازار و تکنولوژی است.[۲۱]»
اپیزود۴ :
نظام سست اجتماعی اسرائیل
در حالیکه قشر مذهبی در ایران در مقابل کرونا یک عامل مهم بازدارندگی بوده و از طریق اقدامات سازمان یافته بسیج و همچنین اقدامات خودجوش مردمی اقدام به سمپاشی شهرها و تولید مواد شوینده و ماسک و رساندن کمک های مومنانه به مردم کرده و مراسمات مذهبی را کنترل شده پشت سر گذاشتند، اما در اسرائیل وضعیت کاملا معکوس است. رادیو فردا در آوریل ۲۰۲۰ در گزارشی با عنوان « اسرائیل و معضل رشد سریع ابتلا به کرونا در محلات مذهبی» می نویسد: « رشد ابتلا به کرونا در شهرها و محله های مذهبیون محافظه کار در اسرائیل، بالاتر از سایر نقاط است.
خاخام یاکوف لیتزمن، وزیر بهداشت و یکی از سیاستمداران حزب محافظه کار مذهبی «یهودیت توراتی» متهم است که در آگاهی دادن به جامعه مذهبیون در مورد خطرات کرونا سکوت کرد.[۲۲]» لیتزمن، نخستین عضو کابینه سی و چهارم دولت بود که به کرونا مبتلا شد و در ۲۶ آوریل از سمت خود استعفا داد. رادیو اسرائیل نیز در این باره می نویسد: «کرونا در اسرائیل همچنان بالا می رود، ولی مشکل اساسی، قشر یهودیان مذهبی است.[۲۳]» این معضل تا حدی پیش رفت که حتی پلیس اسرائیل در چند مقطع با شهروندان مذهبی درگیر شد. بی بی سی در این باره نوشت که پلیس اسرائیل حریف یهودیان مذهبی نمی شود و شیوع کرونا در بین مذهبی ها هشت برابر بیشتر از سایر قشرهای جامعه است.[۲۴]
اپیزود۵ :
نگاه یهودیان خارج به بحران کرونا در اسرائیل
منابع یهودی خارج از سرزمین های اشغالی در تحلیل اوضاع بحرانی داخل اسرائیل، مسئله کرونا و عدم توانایی دولت در کنترل آن را اصلی ترین دلیل ناراضایتی ها و تظاهرات مستمر اخیر در اسرائیل می دانند. مجله آمریکایی jewish journal می نویسد که اسرائیل در ۷۲ سال گذشته بحران های زیادی را پشت سر گذاشته است اما بحران ویروس کرونا یکی از قوی ترین و عجیب ترین بحران هایی است که یک چالش هیبریدی(ترکیبی) به وجود آورده است.[۲۵] منابع مورد بررسی قرار گرفته عبارتند از:
روزنامه های Algemeiner ، Jweekly و Jewishnews
، مجله های Jewishjournal و Forward
هفته نامه Jewishvoice
سایت های خبری تحلیلی JTA ، EJP و Vox
نکته جالب، نگاه پست یهودیان خارج به جامعه داخل اسرائیل است. هفته نامه آمریکایی Jewishvoice در توصیه سیاستی خود برای مهار معترضان اسرائیلی می نویسد: « بسته بودن کافه ها، کلوپ ها، باشگاه های ورزشی، استخرها و پاساژها باعث شده تا حوصله جوانان اسرائیلی سر برود و در خیابان کنار هم جمع شوند؛ از آنرو با باز کردن میخانه ها می توان آنها را از تجمعات خیابانی دور کرد.»[۲۶] این نوع نگاه به جامعه اسرائیل از سوی یهودیان خارج، یادآور اتفاقی است که در انتخابات سال ۲۰۱۹ در اسرائیل رخ داد و شعار آزادی مصرف مواد مخدر «ماری جوانا» از سوی موشه فیگلین(رهبر حزب راست گرای افراطی «هویت» و معاون پیشین رئیس مجلس اسرائیل) باعث شد تا جایگاه او در نظرسنجی ها جهش قابل توجهی پیدا کند و ترکیب ناهمگونی از رای دهندگان را به خود جلب کند. بطوریکه سایر نامزدها از جمله بنیامین نتانیاهو نیز از احتمال قانونی شدن ماری جوانا صحبت به میان آوردند.[۲۷] بر اساس نظرسنجی ها، در آن مقطع حزب هویت به عنوان محبوب ترین حزب پس از حزب آبی-سفید در بین دانشجویان اسرائیلی شناخته شد. این در حالیست که تا پیش از شعار آزادی مصرف ماری جوانا، این حزب تازه تاسیس(۲۰۱۵) اصلا در نظرسنجی ها قرار نمی گرفت.[۲۸]
هفته نامه آمریکاییjewish voice در مورد تفاوت دغدغه یهودیان آمریکا با معترضین ۲۰۲۰ اسرائیل می نویسد: « در حالیکه یهودیان آمریکایی تمرکزشان را بر اشغال کرانه باختری معطوف کرده اند، اما اسرائیلی ها نشان دادند که دغدغه اصلی امروز آنها رویای الحاق کرانه باختری نیست. از نظر اسرائیلی ها، مسئله الحاق صرفا یک بحران سازی برای پرت کردن حواس ها از اولویت های مردم است.»[۲۹] افزایش شکاف های ذهنی و ادراکی یهودیان داخل و خارج از اسرائیل به نوعی یادآور پیش بینی هانا آرنت، فیلسوف مشهور یهودی سده بیستم است که ۱۳ روز قبل از تشکیل رسمی دولت جعلی اسرائیل گفت: « در نتیجه تشکیل کشوری یهودی در فلسطین، این یهودیان خود را از پیکره یهودیان جهان جدا کرده و در انزوا، به یک مردم کاملا جدید تبدیل خواهند شد.[۳۰]»
اپیزود۶:
سستی در علم پزشکی
اسرائیل سالها ادعای پیشرو بودن در علم پزشکی چه از منظر علم پزشکی و تولید دارو و چه ساخت تجهیزات پیشرفته در این عرصه را داشته است و این مسئله تبدیل به یک فرضیه غالب حتی در اذهان دشمنان این رژیم شده بود. ویروس کرونا در پس همه تلخی ها و معظلاتش، حداقل برای نخستین بار موجب سنجش حقیقی عیار تمام کشورها و دولتها شده است. ویروس کرونا علاوه بر تلفات جانی بالا در اراضی اشغالی، تلفات آبرویی وسیعی از منظر علمی و امنیتی بر این رژیم تحمیل کرده است. وضعیت اسرائیلی ها به جایی رسید که ارتش و موساد وارد عمل شد و یک رسوایی دیگر به موزه رسوایی های اسرائیل اضافه شد. موساد در موج اول فراگیری کرونا در جهان که معضل کمبود ماسک و سایر مایحتاج پزشکی را به همراه داشت، اقدام به سرقت کالاهای خریداری شده سایر کشورها در پایانه های هوایی و زمینی در اروپا می کرد. روزنامه اشپیگل آلمان در یک افشاگری اعلام کرد که موساد به همه بخش های خود در کشورها اعلام کرده تا به هر ترتیب ممکن، اقدام به تهیه اقلام مورد نیاز از خارج کنند[۳۱]. دویچه وله آلمان نیز می نویسد: « ماموران موساد در کشورهای گوناگون به شکار وسایل می پردازند و حتی پیش آمده است که آنها محموله ای را که در حال انتقال به کشور دیگر بود را خریده اند. مثلا در یک مورد، موساد در تلاش بود تا اقلامی را از آلمان به اسرائیل قاچاق کند اما مقامات مسئول آلمانی به موقع متوجه شده و جلوی آن را گرفتند[۳۲] ». دنی یاتوم رئیس سابق موساد در این باره می گوید: « اکنون بحث مرگ و زندگی مطرح است. ما برای دستیابی به آنچه که نیاز داریم، دست به هر کاری می زنیم[۳۳]».
رونن برگمن، روزنامه نگار، نویسنده کتاب «جنگ پنهان اسرائیل در ایران» و یکی از برجسته ترین تحلیلگران امور نظامی-امنیتی اسرائیل درباره این ماموریت موساد نوشت: « دکتر کریس، رئیس بزرگترین بیمارستان اسرائیل در ملاقات با یوسی کوهن رئیس موساد، به او در مورد وضعیت اضطراری در اسرائیل هشدار داده و از او خواست تا به هر قیمت ممکن، وسایل مورد نیاز برای مبارزه با کرونا تهیه شود. برگمن ادامه می دهد: « علاوه بر موساد، واحد خرید وزارت دفاع و واحد فوق سری اطلاعات ارتش موسوم به واحد۸۱ نیز در این ماموریت مشارکت دارند[۳۴]». یوسی ملمن، یکی دیگر از تحلیلگران برجسته امور امنیتی-نظامی در اسرائیل در سرمقاله ای نوشت که حتی در میان کارکنان موساد هم منتقدانی به این مسئله وجود دارد. ملمن می نویسد: « خیلی ها در موساد می گویند، مبارزه با کرونا جزو وظایف ما نیست ». ملمن ادامه می دهد: « به جز موساد، هیچ کدام از سرویس های امنیتی غربی از سازمان سیا گرفته تا MI۶ و سازمان های اطلاعاتی فرانسه و آلمان، خود را درگیر موضوع کرونا نکرده اند … از اینرو مشخص است که اسرائیل خود را در یک مخمصه بی سابقه یافته است[۳۵]». ملمن همچنین می افزاید که اسرائیل برای تهیه تجهیزات، حتی به برخی کشورهای خلیج فارس متوسل شده است.[۳۶] روزنامه اشپیگل آلمان ضمن تائید این موضوع می نویسد: « امارات متحده عربی و عربستان سعودی از جمله کشورهایی هستند که اسرائیل تجهیزات مورد نیاز برای کرونا را از آنجا تامین می کند. ملمن این مسئله که اسرائیل مجبور است برای نجات خود از تهدید کرونا، به کشورهای عربی بدون علم و فناآوری در عرصه های مختلف همچون پزشکی متوسل شود را یک طعنه و ضعف تمام عیار برای حیثیت اسرائیل می داند.[۳۷]
حال سوال اینجاست که رژیمی که سالها ادعای پیشرو بودن در علم پزشکی داشته و انواع و اقسام «ترین ها» برای خود در این عرصه اختصاص داده، چرا در چنین وضعیتی قرار گرفته است که حتی برای تهیه ساده ترین مایحتاج خود در ماراتن کشورها، مجبور به استفاده از نیروی نظامی-امنیتی آنهم از راه دزدی کالای دیگران و توسل به امارات و عربستان شده است؟ برای پاسخ، باز هم باید به همان مثال «خانه عنکبوت» بازگشت.
اپیزود ۷:
قرنطینه دوم؛ از توسل به «های تک» تا توسل به «سگ»
اسرائیل در ماه شهریور(سپتامبر) سال جاری، طعم تابستان داغ کرونا را چشید و وضعیت این رژیم به مرحله فوق اضطراری رسیده است. تا جاییکه در روز پنج شنبه ۱۳ شهریور (سوم سپتامبر) رونی گامزو، رئیس ستاد مقابله با کرونا به ساکنان اراضی اشغالی با لحنی بسیار تند هشدار داد. او گفت: «تمامی اسرائیل در جنگ به سر می برد. متأسفم که احساساتی می شوم، اما ما در لحظاتی سرنوشت ساز به سر می بریم.»
به گفته وزارت بهداشت اسرائیل از شروع پاندمی کرونا تاکنون هرگز شمار افراد مبتلا به اندازه روز چهارشنبه ۱۲ شهریور نبوده است. برای اولین بار در این روز آمار ابتلای تازه به کرونا (در عرض ۲۴ ساعت) به بیش از سه هزار نفر رسید. به همین خاطر اسرائیل از ظهر روز جمعه ۲۸ شهریور دومین قرنطینه سراسری در مقابله با شیوع ویروس کرونا را آغاز کرد. بدین ترتیب اسرائیل نخستین رژیم در میان کشورهای دیگر است که بار دیگر شرایط قرنطینه سراسری را برقرار کرد. این مسئله باعث گسترش اعتراضات و خشم معترضین شد که سه ماه است علیرغم همه غافلگیری های نتانیاهو همچون عادی سازی روابط با کشورهای خلیج فارس، همچنان در خیابانها به اعتراض در خصوص بی کفایتی دولت در مهار کرونا مشغولند. استعفای مجدد خاخام یاکوف لیتزمن در اعتراض به قرنطینه دوم این بار به عنوان وزیر مسکن، بحران اسرائیل را پیچیده تر کرده است. لیتزمن در ماه آوریل نیز در اعتراض به بی کفایتی دولت در مهار کرونا از سمت وزارت بهداشت استعفا داده بود. [۳۸]
اسرائیلی ها که سالهاست ادعای پیشرفته بودن در زمینه های مختلف علمی بویژه فناوری های بالا(های تک) را داشتند و در آمارهایشان اعلام می کنند که در فناوری پزشکی جزو کشورهای برتر صادرکننده و تولیدکننده جهان هستند[۳۹] و حتی در ماه می سال جاری مدعی نزدیک شدن به کشف واکسن کرونا بودند[۴۰]، حالا با ناامید شدن از نیروی انسانی خود، متوسل به سگ شده اند. ارتش اسرائیل در اواخر ماه مارس اعلام کرد که در حال آموزش سگ های یگان «عوکتس» ارتش برای شناسایی مبتلایان به ویروس کرونا است[۴۱]. این مسئله موجی از تمسخر علیه اسرائیلی ها و ادعاهای آنان در خصوص فناوری های پزشکی به همراه داشت.
اپیزود۸ :
خودکشی شادترین ها
طبق رتبه بندی OECD، اسرائیل در سال ۲۰۱۵ در رتبه پنجم شادترین مردم دنیا قرار داشت[۴۲] و در همین سال توسط بلومبرگ در رتبه هشتم از نظر «امید به زندگی» قرار گرفت.[۴۳]حال سوال اینجاست که این چه شادی و چه امید به زندگی است که با یک ویروس به یکباره وارد بحرانی ترین منطقه از منظر روانی می شود و نرخ خودکشی در آن از ترس کرونا و مشکلات اقتصادی تا ده برابر افزایش پیدا می کند؟
لی یارون روزنامه نگار هاآرتص در گزارش میدانی از اوضاع اجتماعی و روانی جامعه اسرائیل خبر داد شیوع ویروس کرونا و تبعات اقتصادی پس از آن و ناامیدی جامعه صهیونیستی باعث شد تا شمار اقدام به خودکشی نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن ۱۰ برابر شود. بر اساس این گزارش، طی ماه می۲۰۲۰ تعداد ۷۰ مورد گزارش خودکشی به ثبت رسیده است در حالیکه این رقم در سال ۲۰۱۹ فقط ۱۰ مورد بوده است. همچنین شمار اقدام به خودکشی در ماه ژوئن ۲۰۲۰ نیز نسبت به سال قبل از آن (۲۰۱۹) نیز ۵۸ درصد افزایش نشان می دهد. گفتنی است این آمار با استناد به گزارش سازمان اورژانس اجتماعی اسرائیل و بر اساس مکالمات به ثبت رسیده درآن ارائه شده و به گفته ناظران، به طور حتم شمار این خودکشی ها بالاتر از شمار ذکر شده است.[۴۴]
اپیزود۹:
دومینوی اعتراف
پروفسور ایلی واچسمن، مشاور ارشد علمی بنیامین نتانیاهو، اولین مقام نزدیک به نخست وزیر بود که در ژوئن ۲۰۲۰ در گفت وگو با شبکه ۱۲ اسرائیل، اعتراف کرد که « اسرائیل قدرت مهار ویروس کرونا را از دست داده است.»[۴۵] در جولای ۲۰۲۰ نظرسنجی شبکه ۱۳ اسرائیل نشان داد که ۷۶درصد اسرائیلی ها نتانیاهو را در مقابل کرونا شکست خورده می دانند؛[۴۶] این در حالیست که در ماه آوریل اکثر اسرائیلی ها معتقد بودند نتانیاهو در مهار کرونا موفق عمل کرده است.[۴۷] نتانیاهو علیرغم انکارهای هفته های قبل خود در خصوص خطر وجودی کرونا برای اسرائیل، در ۱۲ مارس۲۰۲۰ با اشاره به اظهارات «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان که گفته بود ۶۰ تا ۷۰ درصد جمعیت این کشور احتمالا به ویروس کرونا مبتلا خواهند شد، همین واقعه را برای اسرائیل نیز محتمل دانست.[۴۸] یائیر لاپید رئیس حزب اقلیت کنست رژیم صهیونیستی و از جمله رقبای جدی بنیامین نتانیاهو، در توئیتی در ۱۳سپتامبر۲۰۲۰ خطاب به نخست وزیر رژیم صهیونیستی نوشت: « به شکست در مقابله با ویروس کرونا اعتراف کن!»[۴۹] سرانجام در ۱۴ سپتامبر۲۰۲۰ (۲۹شهریور) رئوون ریولین، رئیس اسرائیل، به خاطر ناتوانی نهادهای اسرائیل در مهار کرونا، از ساکنان اراضی اشغالی عمیقا پوزش خواست و اعتراف کرد که در امر مقدس محافظت از جان و سلامت سانان اشغالی، اهمال صورت گرفته است.[۵۰]
گفتگو با هوش مصنوعی
💬 سلام! میخوای دربارهی «نگاهی به رژیم اسرائیل در دوران کرونا؛ ۹ اپیزود ناتوانی» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.