چرا زلزله شدید میانه تلفات زیادی به بار نیاورد؟



ایسنا/آذربایجان شرقی استاد پژوهشگاه بین المللی زلزله و مهندسی زلزله،گفت: وقوع زمین لرزه در محدوده ای روستایی و ژرفای نسبتا زیاد آن موجب شده تا خسارت ها و تلفات این زمین لرزه که بزرگای آن در حد یک زمین لرزه شدید بوده است، نسبتا محدود باشد.

دکتر مهدی زارع، استاد پژوهشگاه بین المللی زلزله و مهندسی زلزله در گفت وگو با ایسنا اظهار کرد: زمین لرزه با بزرگای ۵٫۹ ساعت ۲:۱۷ بامداد جمعه ۱۷ آبان در محدوده روستای ترک در ۲۵ کیلومتری شمال میانه را به لرزه درآورد. زلزله شمال میانه تا ساعت ۱۱:۲۰ صبح جمعه ۷ پس لرزه با بزرگای بیش از ۳٫۵ داشته است که بزرگترین آنها با بزرگای ۴٫۳ در ساعت ۳:۰۲ بامداد روی داده است.

وی با اشاره به مشخصات زمین شناسی محل رخ داد زلزله بیان کرد: گسل شاخص در این منطقه گسلی فعال با راستای شمال شرق - جنوب غرب است که به عنوان گسل بزقوش - گرمرود شناخته می شود. سازوکار این زلزله، امتداد لغز و گسل مسبب با شیبی به سوی شمال غرب و ژرفای آن حدود ۱۸ کیلومتر برآورد شده است.

زارع تصریح کرد: سازوکار گسله امتداد لغز چپگرد و با مولفه فشاری است و به احتمال وقوع زمین لرزه در محدوده ای روستایی و ژرفای نسبتا زیاد آن موجب شده تا خسارت ها و تلفات این زمین لرزه که بزرگای آن در حد یک زمین لرزه شدید بوده است، نسبتا محدود باشد.

او همچنین از احتمال آزاد شدن تدریجی انرژی موجود در بافت زمین محل رخداد زلزله میانه و وقوع لرزه های بزرگتر خبر داده است.

وی ادامه داد: این روند گسله در انتهای خود به سامانه گسلی تبریززنجان می رسد. ساز و کار غالب گسل های با روند شمال شرق – جنوب غرب در منطقه مذبور امتداد لغز چپگرد و سازو کار غالب گسلش در پهنه تبریز-زنجان و به ویژه گسل شمال تبریز امتدادد لغز راستگرد است.

زارع یادآور شد: زلزله های تاریخی در این پهنه شامل زلزله های ۱۸۴۴ و ۱۸۷۹ در قرن نوزدهم در زمان قاجاریه و مهمترین اتفاق قبلی زلزله ۱۰ اسفند ۱۳۷۵ (۲۸فوریه ۱۹۹۷) زدر منطقه گلستان اردبیل با بزرگای ۶٫۰ است که در شمال پهنه کانونی همین زلزله ۱۷-۸-۹۸ با بزرگای ۵٫۹ رخ داده است.

انتهای پیام
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «چرا زلزله شدید میانه تلفات زیادی به بار نیاورد؟» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.