دامداران کلات در دام مشکلات



ایسنا/خراسان رضوی کلات، یکی از شهرستان های خراسان رضوی است که با وجود داشتن ۴۰۰ هزار رأس دام سبک و تأمین ۵ درصد پروتئین استان، اما بیش از ۴۰ سال با مشکلات فروانی در این حوزه دست و پنجه نرم می کند، فرماندار این شهرستان گفته است چون تا کنون نام قبیله، طائفه و عشیره ۱۲ هزار دامدار شهرستان کلات به ثبت نرسیده این مشکلات همچنان پا برجا هستند.

متأسفانه به دلیل اینکه همچنان دامداران این شهرستان بدون متولی هستند با کمبودها و معضلات فراوانی مواجه هستند، به علت کوهستانی بودن منطقه در زمان وقوع سیلاب و بارندگیهای شدید راههای ارتباطی آن قطع میشوند و کسی نیست که پاسخگوی مشکلات آنها باشد و خودشان باید معضلاتشان را رفع کنند.

در همین خصوص مهدی ناصری، فرماندار کلات به ایسنا گفت: اگر چه همه ساله با آغاز فصل بهار یک چهارم جمعیت شهرستان در محلههای دامداری ساکن میشوند، ولی چون روستایی و عشایری محسوب نمیشوند، خدماتی به آنها داده نمیشود.

وی بیان کرد: با وجود اینکه بین ۱۰تا ۱۲ هزار نفر در محلههای دامداری ساکن هستند، اما در بارندگیهای بهاره که بیش از ۸۰ درصد راه های ارتباطی آنها قطع شده بود به دلیل نداشتن متولی هیچکس پاسخگوی مشکلات آنان نبود و همیشه این قشر با معضلات بسیاری مواجه هستند.

فرماندار کلات افزود: ادارات راهداری، امور عشایر، جهاد کشاورزی هیچکدام پاسخگوی مشکلات این افراد که با خانواده خود در بیابان مشغول فعالیت و دامداری هستند و تولید کشور را بر عهده دارند، نیست.

وی مطرح کرد: برخی از محلات دامداری در سیلاب های ابتدای سال جاری به مدت یک هفته نه تنها هیچ راه دسترسی و ارتباطی نداشتند، بلکه مخابرات هم پوششی نداشت و برای تامین مایحتاج عمومی با مشکلات جدی مواجه بودند، متاسفانه مشکلات این افراد برای شهرستان به یک معضل جدی تبدیل شده است.

ناصری اظهار کرد: امکانات لجستیکی مناسبی نداریم و یا بسیار محدودند و از سویی دامداران پراکنده، گسترده و عمدتا در مناطق مرزی مستقر هستند و مهمتر اینکه متولی ندارند، به همین علت خودشان باید مشکلات را رفع کنند، از سویی بخش خصوصی فعالی هم در شهرستان نداریم که با استفاده از ماشینآلات خود بتوانند مشکلات مسیرهای ارتباطی دامداران را رفع نمایند.

وی ادامه داد: این دامداران چون روستایی و عشایر به شمار نمیآیند، اگر در سیلابها مشکلی برایشان اتفاق بیفتد تقاضایشان را به فرمانداری می آورند، از سویی چون دستگاه متولی ندارند اعتبار خاصی برای رفع مشکلاتشان تخصیص پیدا نمی کند، این موجب شده ما هم در خدمت رسانی به این عزیزان با مشکلات جدی مواجه باشیم.

فرماندار کلات گفت: با وجود اینکه طی دو سال اخیر مشخص شدن سازمان متولی برای این افراد جزء مهمترین درخواستهای شهرستان بوده، ولی تا کنون به نتیجه نرسیدهایم، از سویی امور عشایر اعلام نموده چون ضوابط خاصی داریم تحت پوشش قرار گرفتن آنها باید منطبق با قوانین و ضوابط باشد.

مرکز آمار، عشایر کلات را تائید نمی کند

رئیس امور عشایر کلات نیز با انتقاد از ظلمی که تا کنون در حق دامداران این شهرستان شده است، به ایسنا گفت: دامداران برای تحت پوشش قرار گرفتن سه ویژگی باید داشته باشند، که ساختار اجتماعی قبیلهای و طائفهای، اتکای معاش به دامداری و شیوه زندگی شبانی مبتنی بر کوچ از آن جمله است.

عباسعلی اسماعیلزاده افزود: بر اساس این سه ویژگی هر چند طی سال های ۶۶، ۷۷ و ۸۷ سرشماری عشایر انجام شد ولی متاسفانه دامداران کلات به عنوان عشایر مورد تائید مرکز آمار قرار نگرفتند.

وی مطرح کرد: با وجود اینکه بر اساس آخرین سرشماری در سال ۸۷ تعداد عشایر این شهرستان ۳۷۳ خانوار اعلام شد، ولی هیچکدام از آنها کلاتی نیستند و از عشایر کوچروی شهرستان های مشهد، قوچان و چناران هستند.

رئیس امور عشایر شهرستان کلات عنوان کرد: اگر انصاف را در نظر بگیریم، دامداران شهرستان کلات به خصوص دامداران لائینی همانند دیگر عشایر در هزار مسجد و یا دامداران روستاهای خشت، گرو، دربند و چناریها زندگی میکنند.

وی بیان کرد: چون مشخصات طوایف دامداران شهرستان کلات در مرکز آمار به ثبت نرسیده است، به همین دلیل در سرشماریها مورد تائید قرار نمی گیرند و این موجب شده در زمان سرشماری به سراغشان نروند و از دریافت خدمات محروم باشند.

اسماعیلزاده اظهار کرد: اگر چه سال ۹۸ مقرر بود مجدد آمارگیری انجام شود، اما این کار صورت نگرفت، البته همان زمان با تلاش شبانه روزی توانستم مشخصات ۵۷۰ خانوار را در سامانه مربوط به مرکز آمار ثبت کنم اما از این تعداد تا کنون هیچ کدامشان تائید نشدهاند.

وی با بیان اینکه در سطح شهرستان حدود یک هزار خانوار عشایری داریم که تا کنون در حقشان اجحاف بسیاری شده است، بیان کرد: با وجود اینکه این دامداران از طایفه زیدانلو، رشوانلو، اینانلو هستند، ولی چون در گذشته نام طایفه آنها در مرکز آمار ثبت نشده اکنون مورد تائید قرار نمی گیرند.

رئیس امور عشایر کلات مطرح کرد: برای رفع مشکلات دامداران شهرستان کلات فقط مرکز آمار باید این خانوارها را به عنوان طایفه بشناسد و اجازه دهند آمارگیری صورت گیرد. تا زمانی که مسئولان در تهران این افراد را به عنوان عشایر تائید نکنند، نمیشود خدماتی به آنها ارائه داد و مشکلاتشان همچنان پابرجا خواهد بود.

وی گفت: در وضعیت فعلی چون این افراد به عنوان دامداران بدون متولی در شهرستان شناخته می شوند، اداره راه، آب و فاضلاب روستایی و امور عشایر نمیتوانند به آنها خدمات ارائه دهند.

اسماعیلزاده افزود: دامداران شهرستان کلات از دهستان هزار مسجد شامل روستاهای کرناوه، کالو، لائین، عزیزآباد، بابا رمضان، احمدآباد، رباط، کریمآباد، سنگ دیوار، حاجیآباد، اسدآباد و از دامداران دهستان کبود گنبد شامل روستاهای چرم نو، چرم کهنه، دربند، گرو، خشت، اقداش، قله زو، سیرزار و همچنین دامداران بخش زاوین از روستاهای چنار هستند.

وی تاکید کرد: چون مشکلات دامداران کلات در شهرستان رفع نمی شود، برای ثبت طوایفشان در مرکز آمار نیازمند قدرت بالا دستی هستیم، با وجود اینکه از سوی نمایندگان شهرستان در مجلس شورای اسلامی پیگیری هایی شده ولی همچنان مشکلات پابرجاست و وزارت جهادکشاورزی و مرکز آمار باید راهکار ارائه دهند.

در بارشهای بهاره سال جاری جادههای محلات دامداری به شدت تخریب شدند و دامداران شهرستان نیز در این حوزه با مشکلات زیادی رو به رو شدند و سیلاب ها و بارش ها به این قشر تولید کننده بارها خسارت و آسیب زدند؛ این دامداران سهم قابل توجهی از تولید پروتئین استان خراسان رضوی را بر عهده دارند، رفع مشکلات این افراد در حال حاضر در گرو توجه مسئولان بالا دستی است و در واقع مسئولان استانی و کشوری هستند که باید در راستای رفع مشکلات این ۱۲ هزار دامدار بدون حامی شهرستان کلات تمام تلاش خود را به کار ببندند و اجازه ندهند که بنا به هر دلیلی این افراد بدون حامی و بدون متولی روزگار بگذرانند. مشکلات طبیعی کلات که هر ساله با بارش های سیل آسا از یک طرف و تبعات ثبت نشدن مشخصات طوایف دامداران، آنها را تا کنون بسیار رنج داده و این در حالی است که دامداران تولید کنندگان مهمی در کشور به شمار می روند.

انتهای پیام

پرسش و پاسخ در دامداران کلات در دام مشکلات

گفتگو با هوش مصنوعی