بی هویتی فرهنگی در کمین هرمزگانی ها / پولی برای چاپ دانشنامه نداریم



انوشیروان پیش دار در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد آخرین وضعیت چاپ دانشنامه جامع هرمزگان بیان داشت: دانشنامه فرهنگ و تمدن هرمزگان یکی از مهمترین پروژه های فرهنگی استان است، این دانشنامه در فاز اول با ۵۰ عنوان در حوزه های فرهنگ، هنر، موسیقی، بازی های محلی، تمدن، احزاب، گویش ها، مشاغل بومی منطقه و سایر حوزه ها در استان توسط تیم پژوهشی در حال گرد آوری است.

وی با بیان اینکه اعتبار مورد نیاز برای تهیه این دانشنامه در استان ۱۰ میلیارد ریال است، عنوان کرد: ۶ نسخه در سال های گذشته منتشر شد، این دانشنامه تمامی حوزه های فرهنگ و تمدنی را در بر خواهد گرفت و یک تحول اساسی در استان ایجاد خواهد کرد.

پیش دار خاطرنشان کرد: در زمان استاندار قبلی مراجعه کردیم ولی به دلیل نبود اعتبار این پروژه متوقف شد. در استانهای توجه جدی به تهیه دانشنامه شده است در همدان استاندار این استان با تخصیص ۷۰۰ میلیون تومان عنوان کرد این دانشنامه به اندازه ۱۰ پروژه عمرانی اهمیت دارد. همچنین در خراسان شمالی هم تقریبا ۴۰۰ میلیون تومان تامین اعتبار شد.

وی با تاکید بر اینکه نگاه فرهنگی در هرمزگان کم رنگ است، خاطرنشان کرد: در هرمزگان اگر یک طرح اقتصادی به مدیران و مسئولان ارشد استانی ارائه کنید بسیار استقبال می کنند اما زمانی که صحبت از طرح فرهنگی می شود حضور مسئولان کم رنگ می شود. به استاندار وقت و حتی صالح دریانورد مدیر برنامه و بودجه استان نامه نوشتیم و خواستار تامین اعتبار شدیم ولی پاسخی دریافت نکردیم.

خطر بی هویتی فرهنگی هرمزگان را تهدید می کند

مدیر حوزه هنری هرمزگان افزود: متاسفانه فرهنگ هرمزگان فرهنگ شفاهی است که به مرور زمان در حال فراموشی و نابودی است. ترانه های قدیمی، آئین ها، باورها و سنت های بومی و ضرب المثل های هرمزگان در گذر زمان و توسعه صنعتی رو به فراموشی است اگر اقدام به نگارش فرهنگ های قدیمی و بومی هرمزگان نکنیم در آینده دچار بی هویتی فرهنگی خواهیم شد.

وی ابرازداشت: فوت فاطمه دژگانی یک ضایعه بزرگ برای حوزه فرهنگ و هنر هرمزگان است. تعداد چهره های تاثیرگذار و پژوهشگر حوزه فرهنگ هرمزگان انگشت شمار هستند. چهره های مانند استاد رضایی، سایبانی، احمد حبیبی، نعیمی اگر اتفاقی برای آنها بیفتد بخشی از هویت های فرهنگی هرمزگان به فراموشی سپرده خواهد شد و شاهد نابودی هویت و فرهنگ هرمزگان خواهیم بود.

به گفته پیش دار، می توان به واسطه حضور این پژوهشگران و استادان حوزه فرهنگ و هنر دانشنامه استان را به رشته تحریر درآورد. در زمانی که از طریق فضای مجازی مورد هجمه های ضد فرهنگی دشمنان هستیم و بسیاری از فرهنگ های هرمزگان به غلط در بین جوانان ترویج داده می شود، تهیه این دانشنامه می تواند برای هویت و فرهنگ هرمزگان بسیار مهم باشد.

مدیر حوزه هنری هرمزگان تصریح کرد: استانهای که نگاه فرهنگی داشته اند بیش از ۱۰۰ عنوان و جلد از این کتاب را تهیه و به چاپ رسانده اند. هنوز در هرمزگان که یک استان ساحلی و بندری است و قدمت چند صد ساله در لنج سازی و دریانوردی های طولانی دارد هیچ کتاب معتبری در حوزه بندری و دریایی نداریم. چرا بنادر و دریانوردی هرمزگان همراهی برای جمع آوری و چاپ دانشنامه در حوزه بنادر قدیمی و شیوه های دریانوردی باستان در هرمزگان نمی کند. یا چرا گمرک اقدامی به معرفی گمرکات قدیمی و نقش تجارت در هرمزگان قدیم نمی کند. این دانشنامه می تواند پاسخی به تمامی نیازهای فرهنگی و اقتصادی استان باشد.

نگاه مسئولان استان اقتصادی است/بدون تخصیص اعتبار توقع معجزه دارند

وی افزود: به آقای اکرمی معاونت سابق سیاسی و امنیتی استانداری هرمزگان نامه زده بودیم و خواستار این شدیم تا دستگاههای دولتی و غیردولتی را همراه کند اما هیچ پاسخی برای همراهی همکاری سازمان ها و حتی استانداری ندیدیم.

این کارشناس حوزه فرهنگی هرمزگان عنوان کرد: در حوزه لنج سازی، معماری هرمزگان هیچ کتاب مرجعی وجود ندارد. اگر بندر لافت و کنگ نباشد هیچ اثری از معماری هرمزگان وجود نخواهد داشت و کشورهای عربی تلاش زیادی برای مصادره این فرهنگ و معماری غنی می کنند. بارها تلاش برای ثبت جهانی و انتشار مطالبی در مورد این معماری به نام خودشان کرده اند.

وی تصریح کرد: زمانی که پای مسائل اقتصادی به میان می آید جلسات و کارگروه های زیادی تشکیل می شود و تمامی مدیران را به صف می کنند اما تا کنون یکبار اعلام نکرده اند جلسه ای برای حل مشکل فرهنگی استان و انتشار دانشنامه برگزار شود. متاسفانه کم کاری از سوی مدیران حوزه فرهنگی استان هم هست که باید مطالعه بیشتری از مدیران ارشد استانی کنند.

مدیر حوزه هنری هرمزگان ابرازداشت: در جلسه ای که حوزه فرهنگی استان با استاندار هرمزگان برگزار کردند صحبت استاندار این بود که هنرمندان بروند کار کنند و بنده از مدیران فرهنگی گلایه دارم که کار نمی کنند.

وی با اشاره به اینکه مقام معظم رهبری فرمودند که در فرهنگ احساس ولنگاری می کنم، خاطرنشان کرد: متاسفانه در استان هرمزگان هنوز نگاه ها به حوزه فرهنگی کم رنگ و غیر ضروری است در حالی که باید برای جلوگیری از فراموشی فرهنگ ها و تمدن های قدیمی استان تلاش کنیم. یکی از راه های مقابله و پیشگیری از آسیب های اجتماعی حتی در آینده توجه جدی به فرهنگ ها، آئین ها و سنت های قدیمی و بومی استان است.

دستگاههای فرهنگی هم باید مطالبه گر باشند

پیش دار اظهارداشت: حوزه فرهنگی در استان در سالهای اخیر دچار آشفتگی بود. در زمانی شاهد اختلافات میان استانداری و مدیرکل سابق ارشاد بودیم، در برهه ای شش ماه نبود متولی در حوزه فرهنگ و ارشاد هرمزگان بودیم. در همین زمان هم رسانه ها به اختلافات دامن می زدند. این رفتارها و اتفاقات لطمه زیادی به حوزه فرهنگ و هنر استان وارد کرد.

وی افزود: یک اشکال جدی هم به حوزه فرهنگ و هنر بر می گردد مسئولان و متولیان فرهنگی استان هم باید مطالبه منطقی از مسئولان داشته باشند.

مدیر حوزه هنری هرمزگان هشدار داد: با وضعیت کنونی که در حوزه فرهنگ و هنر هرمزگان وجود دارد تا کمتر از ۲۰ سال آینده فرهنگ، گویش، لهجه، لباس این استان از بین می رود و هرمزگان و نسل آینده این استان دچار بی هویتی فرهنگی خواهند شد.

پرسش و پاسخ در بی هویتی فرهنگی در کمین هرمزگانی ها / پولی برای چاپ دانشنامه نداریم

گفتگو با هوش مصنوعی