نگاهی به دیوارنگاره جدید میدان ولیعصر(عج) / مباهله با زبان هنر- اخبار موسیقی و تجسمی - اخبار فرهنگی تسنیم



به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، در این اثر هنری که محصول خانه طراحان انقلاب اسلامی است، چند نشانه وجود دارد. بر دو طرف تصویر، علامت صلیب دیده می شود که ذهن مخاطب را به سمت دین مسیحیت سوق می دهد. در این تصویر، دری بزرگ به سمت بیابانی باز شده است و در انتها، پنج چهره نورانی وجود دارد.

این نشانه ها با یک بیت شعر، تکمیل شده و مفهوم مباهله را با زبان هنر پیش روی مخاطب قرار داده است:

اگر که دست جهان، قدرت مقابله داشت / چرا برابر حق، ترس از مباهله داشت؟

دیوارنگاره میدان ولیعصر (عج) به ماجرای مباهله اشاره دارد که در تقویم سال ۱۴۰۱ مصادف شده است با روز یکشنبه ۲ مرداد.(۲۴ ذی الحجه سال ۱۴۴۳هجری قمری)

مباهله در لغت به معنای نفرین و لعنت کردن به یکدیگر است. یعنی دو گروه، در محلی جمع شوند و به درگاه خداوند دعا و تضرع کنند و از خدا بخواهند حقیقت را آشکار و دروغگویان را لعنت کند. ماجرا به دعوت حضرت محمد(ص) از مسیحیان نجران برای پذیرش دین مبین اسلام بر می گردد. در سال دهم هجری، گروهی از مسیحیان نجران در شهر مدینه، نزد حضرت رسول (ص) آمدند و درباره حضرت عیسی(ع) با او گفت و گو کردند. پیامبر (ص) فرمود: «عیسی بنده خدا و کلمه او بود که آن را بر مریم القاء نمود؛ مسیحیان گفتند چگونه ممکن است انسانی بی پدر به دنیا آید؟»

در این میان، آیه ای بر پیامر اسلام (ص) نازل شد که مثل عیسی، مثل آدم است که بدون پدر و مادر و به امر الهی به دنیا آمده است. وقتی عقل و استدلال در وجود آن ها تأثیر نکرد ، پیامبر (ص) به فرمان خداوند به آن ها پییشنهاد مباهله داد: «فمن حاجک فیه من بعد ما جاءک من العلم فقل تعالوا ندع أبناءنا و أبناءکم و نساءنا و نساءکم و أنفسنا و أنفسکم ثم نبتهل فنجعل لعنة الله علی الکذبین.» ال عمران (۶۱)

«هرگاه بعد از علمی که (درباره مسیح) به تو رسیده، (باز) کسانی با تو به ستیز برخیزند، به آن ها بگو: بیایید ما فرزندان خود را دعوت کنیم، شما هم فرزندان خود را، ما زنان خویش را دعوت نماییم، شما هم زنان خود را ما از نفوس خود دعوت کنیم، شما هم از نفوس خود، آن گاه مباهله کنیم و لعنت خدا را بر دروغگویان قرار دهیم.»

در روزی که بزرگان مسیحی گمان می کردند، حضرت محمد(ص) با انبوهی از لشکریان و سربازان خود برای مباهله خواهد آمد، تنها همراهان ایشان، اهل بیت یعنی حضرت علی (ع)، حضرت فاطمه (س)، امام حسن (ع) و امام حسین (ع) بودند. این واقعه چنان تاثیری بر مسیحیان گذاشت که حاضر به مصالحه به جای مباهله شدند.

روز مباهله نه فقط یک رویداد تاریخی بلکه عید بزرگی است که در آن فضیلت و برتری اهل بیت (ع) به ویژه حضرت علی(ع) برای همه آشکار شد. براساس آیه مباهله «انفسنا» حضرت علی (ع)، به حدی از فضیلت رسیده است که «نفس» رسول خدا (ص) شمرده شده و به منزله «جان» پیامبر اسلام (ص) است.

علاوه بر دیوارنگاره میدان ولی عصر(ع)، مفهوم مباهله در نمایش میدانی «روشنای شب تار» هم مورد اشاره قرار گرفته است. این نمایش به کارگردانی حسن بزرا و تهیه کنندگی علی اسماعیلی هر شب در بوستان ولایت تهران روی صحنه می رود که روایتگر ولایت حضرت علی(ع) در تاریخ پیش و پس از اسلام است.

«روشنای شب تار» محصول سازمان هنری رسانه ای اوج با مشارکت بنیاد فرهنگی رودکی است که به همت موسسه هنری رسانه ای سیمای ققنوس اجرا می شود.

انتهای پیام/
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «نگاهی به دیوارنگاره جدید میدان ولیعصر(عج) / مباهله با زبان هنر- اخبار موسیقی و تجسمی - اخبار فرهنگی تسنیم» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.