گذری بر حال وروز بورس در خراسان شمالی / سرمایه هایی که به باد رفت



بورس، یکی از واژه های پر استفاده این روزهای مردم خراسان شمالی است که گاهی با جدیت و گاهی با طنزی تلخ میان صحبت هایشان می آید تا با گفتن درموردش شاید راهی برای نجات سرمایه شان پیدا کنند.

به گزارش خبرگزاری فارس از بجنورد، تالار بورس خراسان شمالی با تصویب دولت هشتم، مهرماه سال ۸۹ راه اندازی شد، دولت از کارگزاری های مختلف دعوت کرد تا تالار بورس استان را راه اندازی کند اما به علت پایین بودن میزان معاملات اقتصادی، اکثر کارگزاری ها حاضر به راه اندازی تالار بورس در استان نشدند و تنها کارگزاری که با راه اندازی تالار در این استان موافقت کرد، کارگزاری بانک کشاورزی بود.

در ابتدای راه اندازی، به دلیل عدم شناخت و آگاهی مردم نسبت به وجود این تالار، کل معاملات به یک میلیارد هم نرسید، اما به تدریج به کمک رسانه ها مردم با فعالیت های این تالار آشنا شدند و روند معاملات در بورس روند صعودی پیدا کرد.

شرکت های بورسی استان خراسان شمالی در شروع فعالیت

در تالار بورس خراسان شمالی، شرکت پتروشیمی خراسان و قند شیروان در فرا بورس و شرکت سیمان بجنورد در بورس سهامدار هستند که با توجه به اخبار سیاسی و اقتصادی در هر بازده زمانی، یکی از شرکت ها موردتوجه سرمایه گذاران قرار می گیرند.

معاملات تالار بورس استان نسبت به بورس کشور نزدیک به صفر درصد است که می توان این عقب ماندگی را ناشی از جمعیت کم استان نسبت به کشور و مهم تر از آن نبود شرکت های اقتصادی بزرگ دانست.

اما بورس تهران

تالار شیشه ای بورس کشور نیز طرفداران زیادی نداشت تا اینکه از اواسط بهار ۹۸ تا پایان تابستان، شاخص کل با صعود شگفت انگیزی همراه شد و شاخص توانست رکورد ۵۵ ساله را شکسته و وارد کانال ۳۰۰ هزار واحدی شود.

در مهرماه ۹۷، متوسط حجم روزانه معاملات در بازار بورس ایران با شاخص ۱۶۰ هزار واحدی، زیر ۱۵۰ میلیارد تومان بود که این رقم در ۲۱ مهر ۹۸ به حدود ۲۰۰۰ میلیارد تومان روی شاخص ۳۲۰ هزار واحدی رسید.

شما کدام بازار در ایران سراغ دارید که در فاصله ساعت ۹ تا ۱۲:۳۰، ۲ هزار میلیارد تومان گردش مالی را ثبت کند؟

هجوم مردم به بورس بدون آگاهی

در ماه های اخیر، شاهد هجوم میلیونی هم وطنان در ۳۱ استان کشور به سمت ۱۰۶ کارگزاری بورس ایران بودیم تا با دریافت کد بورسی و دسترسی به سامانه معاملات آنلاین، کد خریدوفروش دریافت کرده و به جمع بورس بازهای ایرانی اضافه شوند.

استان خراسان شمالی نیز از این قاعده مستثنی نبود. سودآوری بورس ایران از فروردین تا مهر۹۸ به گونه ای بوده است که نشریه فایننشیال تایمز آمریکا، بازار بورس ایران را در صدر پربازده ترین بازارهای بورس سال ۲۰۱۹ میلادی معرفی کرد.

نمای کلی بورس از ۹۷ تا ۹۹

اتفاقی که در بورس رخ داد این بود که به یک باره هیجان و شور و شوق زیادی به وجود آمد و بسیاری از مردم وارد بورس شدند و ورود این پول به جای آن که در یک بازه زمانی بلندمدت تقسیم شود در یک بازه زمانی کوتاه مدت و پرفشار وارد شد و این مسئله باعث افزایش شدید قیمت ها و هیجانات در بورس شد.

نکته دیگر این که این خوش بینی میان مردم نسبت به صنعت و تولید ایجاد شد بدین معنی که حال که وارد بورس می شویم مشکلات مربوط به این بخش ها مانند قیمت گذاری دستوری محصولات نیز حل می شود. عدم آمادگی شرکت های بورسی نیز برای جذب سرمایه باعث شد نقدینگی به سمت تولید نرود.

اما ریزش از کجا شروع شد؟

دارا دوم درواقع بورس را ترکاند! چیزی که باعث سبز شدن تالار شیشه ای شده بود اعتماد مردم بی تجربه بود. مردمی که به ناچار برای حفظ ارزش پول خود در تورم بالا و به اصطلاح با بلد شدن بورس از طرف رسانه ها، نقدینگی خود را وارد آن کرده بودند، با اماواگرهای دولت در مورد عرضه ی دارا دوم خنجری به اعتماد مردم فرورفت و خون آن تالار شیشه ای سبز را قرمز کرد.

ای کاش عده ای در دولت تلاش می کردند بی تلاش باقی بمانند!

از آن زمان به بعد حتی عرضه های وسوسه انگیز و تلاش های دولت برای متقاعد کردن حقوقی ها، هیچ کدام نتوانست روزهای اوج بورس تهران را برگرداند.

دولت از زمانی که شاخص بورس در مسیر سقوط قرار گرفت برای جلوگیری از ریزش بازار اقدام به اجرای برخی از مقررات کرد که به دلیل بی اعتمادی های حاصل شده در بازار نتوانست چندان تأثیر مثبتی را بر بازار بگذارد.

حقوقی های وابسته به دولت و شبه دولتی ها در ۶ ماهه نخست امسال، ۵۰ هزار میلیارد تومان از بازار سهام خارج کردند و اکنون سهمی را که در قله فروختند، حاضر به خرید آن پس از ۷۰ ٪ اصلاح هم نیستند.

آزادسازی سهام عدالت برای جبران کم کاری ها

آزادسازی سهام عدالت بعد از گذشت ۱۴سال در حالی به مراحل نهایی نزدیک شد که سازمان خصوصی سازی انتخاب دو روش مدیریت مستقیم و غیرمستقیم را پیش روی ۴۹ میلیون نفر مشمول دریافت این سهام قرارداد و جزئیات نحوه اجرایی شدن این امر را به شورای عالی بورس محول کرد.

نظر کارشناس اقتصادی در مورد بورس تهران

عبدالمجید شیخی در گفت وگو با خبرنگار فارس در بجنورد اظهار کرد: در حال حاضر در تمام اقتصاد ما وجود دلال بازی و بازار ثانویه رخنه کرده است که سبب ایجاد مشکلات فراوانی در وضعیت اقتصادی کشور شده است.

وی تصریح کرد: در بازار ارز، کالا و خدمات، تجارت خارجی و حتی بازار کار، وجود بازار ثانویه و دلال بازی وجود دارد که همین وجود بازار ثانویه مخل اقتصاد و وضعیت اقتصادی است و ما را روزبه روز از عدالت اجتماعی دور و دورتر می کند.

این استاد اقتصاد افزود: در بازار خریدوفروش خودرو، مسکن و … بخش مجازی اقتصاد بر بخش حقیقی آن غلبه کرده و فلسفه پول که تولید کالا و خدمات است دچار اشکال شده است و بااینکه پول در جامعه می چرخد اما خبری از تولید نیست که این امر جزئی از فعالیت های دلال بازی در جامعه است.

وی تأکید کرد: وجود بازار ثانویه دلال بازی است و باید بازار ثانویه از بازار بورس حذف شود و فروشنده سهام باید اصالتا خود پذیره نویس و خریدار سهام نیز باید همان مرجوع باشد و خریدوفروش دست دوم، سوم و الی آخر در این امر حذف شود.

شیخی تصریح کرد: تنها باید بازار اولیه در بورس رسمیت داشته باشد تا شاهد چنین مشکلاتی در این زمینه نباشیم.

وی گفت: تا زمانی که بخش مجازی، بخش قالب بر اقتصاد باشد و باوجود پول های سرگردان که دست عده ای قرار دارد که همیشه سعی در تخلیه بازار می کنند همین وضعیت بر جامعه حاکم خواهد بود.

این کارشناس اقتصادی افزود: افرادی با تخلیه بازار سبب ایجاد گرانی، کمبودها، احتکار و سایر مشکلات امروز جامعه می شوند و عموما مردم نیز با دیدن چنین شرایطی به صورت ناخودآگاه با موج ایجادشده همراه می شوند و موج ایجادشده را تشدید می کنند.

وی گفت: به طور مثال با گرانی هایی که ایجاد می شود ازجمله در بازار ارز وقتی مردم می بینند ارز در حال گران شدن است به این سمت هجوم آورده و موج ایجادشده را تشدید می کنند.

شیخی در پایان بابیان اینکه وجود بازار ثانویه یکی از مشکلات اقتصاد سرمایه داری است، تصریح کرد: در اقتصاد اسلامی بازار ثانویه جایی ندارد و تنها بر بخش فعالیت حقیقی تأکید شده و بخش مجازی و بازار ثانویه جزء مکروهات و حرام ها است.

خبرهایی از بهارستان

محمد وحیدی نماینده مردم ۵ شهرستان خراسان شمالی در مجلس نیز در گفت وگو با خبرنگار فارس در بجنورد اظهار کرد: در خصوص بورس روسای قوا با توجه به اینکه سهامداران خرد در حال ضرر هستند پیشنهاد هایی را به مجلس ارائه دادند که سامانه مدیریتی بورس به گونه ای باشد که از ضرر جلوگیری شود اما خروجی هنوز نامعلوم است.

وی گفت: برخی از نمایندگان نیز مصر بر این بودند که اختیاراتی به مجموعه ای از گروه های تحقیق و تفحص داده شود تا بروند و وضعیت سهام افراد، نوع ضرر، دستورات مدیریتی وزارت خانه که آسیب زننده بوده است را بررسی کند که اگر مجلس این را تصویب کند این اتفاق خواهد افتاد.

اما خراسان شمالی

مجید درخشانی مدیرکل امور اقتصاد و دارایی خراسان شمالی در گفتگو با خبرنگار فارس در بجنورد اظهار کرد: در آخرین آماری که به دست آمده است وجود ۳۶۵ هزار نفر(۶۸درصد)، روش غیرمستقیم را برای سهام عدالت انتخاب کردند و سهامدار شرکت سرمایه گذاری استانی هستند و می توانند در انتخابات شرکت کنند.

وی گفت: سرمایه شرکت استانی (وسخراش) هنگام ورود به بورس در سامانه کدال ۶ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان ثبت شد

مدیرکل امور اقتصاد و دارایی خراسان شمالی تصریح کرد: در شهریورماه سال گذشته یک واحد بخش خصوصی به نام «کیا الکترود» هم توانست وارد بازار فرا بورس شود.

وی افزود: جلسات و همایش های جهت معرفی و مزایای بورس برگزار شد و در حال حاضر چند شرکت بزرگ استان در بخش خصوصی در حال طی کردن مراحل ورود به بورس هستند که این فرایند حدود ۶ ماه تا یک سال طول می کشد.

درخشانی ادامه داد: در سال ۹۹ نسبت به سال ۹۸، ۱۰۰ درصد رشد خریدوفروش از طریق کارگزاری های استان داشتیم که مطمئنا این آمار در سال ۱۴۰۰ به مراتب کمتر شده است.

در آمارهای جدول فوق بااینکه رشد بورس در سال ۹۹ را نشان می دهد اما خبرهای خوبی را برای سال جاری به ما نشان نمی دهد. دلیل این ادعا رکود تالار شیشه ای و از بین رفتن سرمایه ی و نقدینگی افراد بی تجربه ای است که بدون آگاهی سرمایه ی خود را در قایقی سوراخ گذاشتند.

نیاز به ورود جدی در موضوع بورس

با این توضیحات و با توجه به مشکلاتی که برای بسیاری از مردم به وجود آمده، نیاز است تا کارشناسان و مسئولین امر با ورود جدی به موضوع بورس، باعث شوند، اولا شرایطی ایجاد کنند تا اندک سرمایه مردم که سال ها برای به دست آوردن آن زحمت کشیده شده به خودشان برگردد، دوما، با مدیریت صحیح بازار، اعتماد ازدست رفته مردم که این اعتماد یکی از مهم ترین سرمایه های کشور است را، به بازار سرمایه برگردانند.

انتهای پیام/ز/ی
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «گذری بر حال وروز بورس در خراسان شمالی / سرمایه هایی که به باد رفت» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.