منبع کشف شده توانایی تامین ۲۰ درصد نیاز ترکیه را دارد



به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، روز گذشته ۳۱ مرداد، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه طی سخنانی از کشف ذخایر عظیم گازی در دریای سیاه خبر داد.

وی با بیان اینکه ترکیه بزرگترین منبع گازی تاریخ ترکیه را در دریای سیاه کشف کرده است، گفت که این میدان ۳۲۰ میلیارد متر مکعب گاز دارد و در سال ۲۰۲۳ برداشت از آن آغاز خواهد شد.

رئیس جمهور ترکیه همچنین گفت که شبیه این کشف در دریای مدیترانه را نیز خواهیم دید. نه تنها در دریا بلکه در خشکی نیز فعالیت برای کشف منابع انرژی را با سرعت و دقت بیشتری دنبال خواهیم کرد.

در پس سخنان اردوغان، برات آلبایراک وزیر خزانه داری ترکیه نیز با اشاره به واردات سالانه بیش از ۴۰ میلیارد دلار انرژی از خارج گفت، این کشف ترکیه را وارد دوره جدیدی خواهد کرد.

باید گفت که رسانه های ترکیه در ۱۸ سال اخیر حدودا ۱۰ بار از کشف منابع انرژی در مناطق مختلف این کشور خبر داده اند. اما همه این ها صرفا در قالب خبر مانده و هیچ گاه اخباری در خصوص نتیجه این منابع انرژی انعکاس داده نشد.

اینکه خبر کشف منبع انرژی در دریای سیاه که «میدان ساکاریا» نام دارد، تا چه حد می تواند نتیجه بخش باشد، خود جای سوال است.

خبرگزاری تسنیم در خصوص جزییات این منابع گازی کشف شده و تاثیر آن در اقتصاد و روابط انرژی ترکیه و ایران، گفتگویی با دکتر «صحبت قاربوز»، کارشناس نفت و انرژی و مدیر نفت و گاز در انجمن شرکتهای انرژی مدیترانه (OME)در پاریس، انجام داده است که در ادامه می خوانیم:

تسنیم: همانطور که می دانید روز گذشته رئیس جمهور ترکیه از کشف یک میدان گازی در دریای سیاه خبر داد؟ این میدان گازی تا چه حد می تواند نیاز انرژی ترکیه را تامین کند؟

قاربوز: مصرف گاز طبیعی ترکیه در سال گذشته ۴۵ میلیارد متر مکعب بوده است. برای اینکه بتوانیم بگوییم چه میزان از نیاز انرژی مان با ذخایر یافت شده می تواند تأمین شود، لازم است بدانیم تولید سالانه از این میدان گازی چقدر خواهد بود. اما ما هیچ اطلاعاتی در این رابطه نداریم.

اما اگر این ۳۲۰ میلیارد متر مکعب گاز کشف شده، قابل استخراج باشد، می تواند با ذخایر عظیم گازی «میدان تامار» در سواحل مدیترانه که توسط اسرائیل کشف شده است، مقایسه شود. اگر سالانه از میدان گازی ساکاریا ۸ الی ۱۰ میلیارد متر مکعب گاز تولید کنیم، ۲۰ درصد از نیاز گازی ترکیه تامین خواهد شد.

تسنیم: این رویداد در شرایط اقتصادی و سیاست خارجی ترکیه چه تاثیری خواهد داشت؟

قاربوز: برای توسعه این میدان و بهره برداری از آن، باید بسیاری از امکانات زیرساختی از جمله خط لوله احداث شود. این یعنی یک سرمایه گذاری میلیارد دلاری؛ برای همین یک بستر کار، درآمد زایی و شرایط استخدام برای شرکت های داخلی و خارجی را فراهم خواهد کرد.

انجام چنین فعالیت حفاری برای شرکت های خارجی می تواند جذابیت داشته باشد. نگاه شرکت ها وسرمایه گذاران خارجی می تواند در سیاست خارجی ترکیه نیزتاثیر گذار باشد، طوری که در کاهش تنش ها تاثیری مطلوب بگذارد.

تسنیم: ترکیه در ۱۸ سال اخیر ۱۰ بار از کشف ذخایر انرژی در منطقه های مختلف این کشور خبر داده است. اما هیچ کدام پس از اعلام خبر به نتیجه ای نرسیده است. با این حساب نتیجه خبر کشف ذخایر گازی دیروز ترکیه چه خواهد بود؟

قاربوز: بله درست است؛ بارها در زمان های مختلف اخباری در خصوص کشف منابع انرژی انعکاس داده می شد که باور کردنی هم نبود. اما تفاوت خبر دیروز با اخبار گذاشته این است که این خبر را شخص رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه و همچنین دو وزیر او بیان کردند، در نتیجه این خبر قابل باورتر است.

اما عنوان کلمه « ذخیره» تا چه حد می تواند درست باشد یا نباشد، هنوز مشخص نیست. نیاز است برای بدست آوردن آمار و ارقام درست در خصوص این ذخایر گازی چاه های آن باز و آزمایش های لازم انجام شود. برای این امر نیاز به زمان بیشتری است. احتمالا در سال پیش رو می توانیم دریابیم که در این میدان گازی چقدر ذخایر وجود دارد.

تسنیم: این موضوع درمراودات انرژی ترکیه و ایران چه تاثیری خواهد داشت؟

قاربوز: قرار داد گازی بین شرکت ملی گاز ایران و شرکت بوتاش ترکیه در پایان سال ۲۰۲۶ به پایان خواهد رسید. طبق این قرار داد، ایران موظف است سالانه ۹٫۶ میلیارد متر مکعب نیاز گازی ترکیه را تامین کند.

دیروز هم رئیس جمهور ترکیه عنوان کرد که تولید گاز از میدان ساکاریا از سال ۲۰۲۳ آغاز خواهد شد. بنابراین وابسته است به میزان گاز تولید شده و سایر اکتشافات احتمالی تا آن زمان که آیا لازم است این قرار داد دوباره تمدید شود یا نه.

زیرا تا پایان سال ۲۰۲۶، قراردادهایی که ۴۵ میلیارد متر مکعب از نیاز گازی ترکیه را فراهم می کند به پایان خواهد رسید. این بستگی به میزان تولید گازی ترکیه دارد که به این نتیجه برسد کدام یک از این روابط گازی تمدید و کدام مراودات انرژی را تمام کند.

در اصل تولید گازی ملی در ترکیه موجب قوی تر شدن این کشور در میز مذاکره خواهد بود.

انتهای پیام/
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «منبع کشف شده توانایی تامین ۲۰ درصد نیاز ترکیه را دارد» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.