هنرمندی که به آثارش روح می بخشد / کسب مقام های بین المللی تصویرگر اردبیلی



رسول حاجی زاده، هنرمند طراح، تصویرگر و کارتونیست بین المللی سال هاست که در عرصه تصویرگری و کاریکاتور توانسته مقام های ملی و بین المللی بسیاری را کسب نماید.

به گزارش خبرگزاری فارس از اردبیل، رسول حاجی زاده، هنرمند طراح، تصویرگر و کارتونیست بین المللی که اخیرا تصویرسازی خطبه منای امام حسین(ع) را انجام داده بود، اثرش در حوزه هنری استان اردبیل رونمایی شد.

این هنرمند اردبیلی سال هاست که در عرصه تصویرگری و کاریکاتور توانسته مقام های ملی و بین المللی بسیاری را کسب نماید.

به سراغ این هنرمند خلاق اردبیلی رفتیم تا از کارها و برنامه هایش برایمان بگوید.

حاجی زاده با بیان اینکه در خلق آثاری از این دست تاکیدش بر کیفیت هنری نبوده و بیشتر به وجه تبلیغی آنها توجه داشته است، در مورد انتخاب سوژه های مذهبی می گوید: انتخاب هایم عامدانه نیست؛ همانطور که برای شعرا، اشعار به نوعی الهام می شود و یا حتی در حین عبادت و نماز خواندن، ایده ای تداعی شده و ذهنشان آماده سرودن آن شعر می شود، هنرمندان نقاش و تصویرگر مذهبی هم ایده هایشان را به این صورت به دست می آورند.

پس از اینکه موضوعی برایم تداعی شده و آن را انتخاب کردم، حس اولیه و پلانی(نمایی) برای آن مشخص می کنم و بعد از آن، روی ترکیب بندی، فرم، نور و سایه و زاویه دوربین(دید) آن نما کار می کنم تا بهترین حالت انتخاب و اجرا شود.

این هنرمند اردبیلی در پاسخ به این سوال که آیا چنین رویکردهایی، با آموزش و یا اعتقاد هنرمند ارتباط دارد تاکید کرد: بله، طبیعتا هر چقدر موضوعی برای هنرمند مهم و عزیز باشد و هر چقدر هنرمند خود را نسبت به آن بدهکار بداند، برایش بیشتر تلاش خواهد کرد.

به هر حال می شود سوال کرد که در ۱۴۰۰ سالی که از شهادت امام حسین(ع) می گذرد، در عرصه هنرهای تجسمی ( نقاشی و تصویرگری …) برایش چه کرده ایم؟ نه اینکه کاری نکرده باشیم اما آیا واقعا آن کاری که باید را انجام داده ایم؟

فارس: چه انگیزه ای باعث شد که روی به هنر بیاورید و چه کلاس هایی را تاکنون سپری کرده اید؟

علاقه و شوق فراوانی که به هنر داشتم به همان اوان کودکی بر می گردد که ناگاه و همواره مجذوب و شیفته زیبایی های هنر بودم و با عشق و حیرت تمام آثار هنرمندان و بزرگان این عرصه را در کتاب های هنر رصد می کردم.

عشق و علاقه ای که از سال ۱۳۷۰ مرا برای تلمذ اصولی و علمی سر کلاس های اساتید هنر زمان (استاد مرحوم اکبرمنصوری ، استاد احمد پروستان، استاد خسرو حیدری، استاد مردانه، استاد اکبرزاده مرحوم، استاد رجبی اصل و …) نشاند و تا الان کماکان در وجودم موج می زند و سبب ساز حرکت و تکاپو است.

جا دارد از زحمات بی دریغ اساتید گرانقدر شهرمان که مشوق و راهنما و معلم بنده در این طی طریق بودند، کمال تشکر و قدردانی را داشته باشم و دست بوسشان هستم.

شور یادگیری و تشویق و ترغیب استاد حیدری عزیز مرا بر آن داشت که در کلاس هنر طراحی بیشتر حضور پیدا کنم همکلاسی و رقیب و برادر بنده در کلاس استاد شهرام رضایی عزیز بودند و هرکجا کلاس طراحی و هنر بود باهم بودیم.

از سال ۷۶ محضر استاد جواد علیزاده را درک کردم و تا الان هم ارتباط صمیمی با ایشان را دارم. سال ۷۷ با گرفتن اساسنامه انجمن کاریکاتور شروع به تاسیس انجمن کاریکاتور در اردبیل کردم بعد از چندی سال تلاش متاسفانه به دلیل نبود حمایت های لازم، انجمن کاریکاتور تعطیل شد.

سال ۸۱ مجدد با پیگیری دوستانم آقایان قاسم لطفی و شهرام رضایی همزمان با تاسیس حوزه هنری استان اردبیل خانه کاریکاتور را با ۸ نفر راه اندازی کردیم.

پس از چندین سال فعالیت مستمر و برپایی کلاس ها و وورکشاپ های حرفه ای و نمایشگاه های کاریکاتور ماهنامه کارتون در اردبیل منتشر شد. این نشریه، پنجمین نشریه(ماهنامه) تخصصی کارتون و کاریکاتور در کشور بود. برگزاری مسابقه سراسری کاریکاتور و همچنین برپایی اولین رویداد بین المللی کارتون انرژی صلح آمیز هسته ای از فعالیت های ناب خانه کاریکاتور استان اردبیل بود.

سال ۹۰ اعضای خانه کاریکاتور استان نزدیک به ۶۰ نفر شده و استان اردبیل جزو قطب های کاریکاتور کشور به حساب می آمدند.

به دلیل حضور مستمر در صدا و سیما در واحد انیمیشن و بعدها در دفتر و روابط عمومی اداره و تحصیلات دانشگاهی قریب به ۱۰ سال از فعالیت حرفه ای کاریکاتور دور شدم.

در اواخر سال ۹۸ با دعوت استاد شهرام رضایی عزیز و ترغیب ایشان مجدد شروع فعالیتم استارت خورد و به لطف و محبت خدای متعال کسب عناوین مختلف ملی و بین المللی بنده شروع شد تا جایی که در سال ۹۹ نزدیک به ۲۰ عنوان مقام و کسب عنوان ستاره هنری در ایران نمونه بارزش بود.

در طی این سال ها در اکثر نمایشگاه ها و جشنواره های داخلی و بین المللی شرکت کرده ام و این توفیق را داشتم که حائز کسب رتبه در جشنواره های مختلف باشم.

این هنرمند کاریکاتوریست و طراح اردبیلی مقام های بسیاری در سطح ملی و بین المللی کسب کرده که از آن جمله می توان به؛ ستاره برتر هنری ایران به خاطر کسب عناوین مختلف بین المللی سال ۹۹، جزو یکصد کاریکاتوریست برتر یکصد سال اخیر ایران، هنرمند برگزیده سال پیامبر اکرم (ص) سال ۱۳۸۵ ایران-اردبیل، جوان برتر گروه هنر در جشنواره حضرت علی اکبر(ع) سال ۸۸، کسب جایزه ویژه و تندیس ششمین جشنواره رسانه ای ابوذر، کسب مدال طلای مسابقه UYACC کشور چین ۲۰۲۰، کسب تندیس و مدال برنز کشور مقدونیه ۲۰۲۰، کسب جایزه ویژه REDBULL کشور اتریش ۲۰۲۰، کسب لوح تقدیر از مسابقات بین المللی کشور های کلمبیا، کنیا، اندونزی و … اشاره کرد.

وی می گوید؛ ۹۵ عنوان به دست آمده بعد از ۲۷ سال تلاش و پشتکار، گر چه خوشحالی غیرقابل وصفی در وجود انسان ایجاد می کند ولی بار مسؤولیت هنری بسیار سنگینی بر دوش هنرمند می گذارد.

حاجی زاده ادامه می دهد؛ هنر، مهارت، توانایی و قدرت خلق زیبایی است و اگر توام با خلاقیت و نوآوری باشد از مرحله صنعت و تکنیک عبور کرده و به هنری ماندگار و جاویدان تبدیل می شود. هنر تصویرسازی و کارتون از جمله دست نایافتنی ترین و سخت ترین هنرها است و جایگاهی بس والا در فرهنگ سازی جامعه دارد.

فارس: چه تعریفی از هنر متعالی دارید؟

پیچ و تاب این هنر با طبیعت ما که ملهم از عاطفه و لطافت است سازگاری کامل دارد. لذا هنگامی که تصویرگر با مضمون متعالی و متنی والا عجین می شود به سمت جاودانگی و دلبری می رود و درخششی صدچندان پیدا می کند.

با تمام تعاریفی که از هنر می شود به زعم بنده بالاترین هنرها، هنر انسانیت و تعالی روحی و معرفتی شخص است. به نظر حقیر اگر استادی در صدر هنر باشد ولی از اخلاق، صداقت، نوع دوستی و معرفت بهره ای نداشته باشد، ابتر و بر مسیر حضیض در حرکت است.

هنرمندان و مسؤولان نسبت به اهل بیت(ع) و مضمون کم لطفی کرده اند. بیش از ۱۴۰۰ سال واقعه عاشورا گذشته چه اثراتی از هنر را می بینیم؟

هنرمندان مسؤولیتی در قبال دین، مذهب و جامعه شان بر عهده دارند. البته هنرمندان هم مانند دیگر اقشار جامعه علاقه مندند در زمینه عاشورا و محرم فعالیت کنند. امام حسین(ع) و ائمه اطهار(ع) ریشه در فرهنگ ملت ایران دارد و مردم ایران از زمانی که متولد می شوند با فرهنگ عاشورا آشنا هستند. اهالی هنرهای تجسمی می توانند از عاشورا و اربعین تاثیر بگیرند و آثار ماندگاری خلق کنند.

انتهای پیام/۳۴۶۳/ی
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «هنرمندی که به آثارش روح می بخشد / کسب مقام های بین المللی تصویرگر اردبیلی» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.