سیاست اداره کل پژوهشی و تولید علم، الکترونیکی کردن کتاب های جدید و قدیم است



ایسنا/خراسان رضوی مدیر کل خدمات پژوهشی و تولید علم دانشگاه آزاد اسلامی مشهد گفت: امروزه به دلیل مسائل بهداشتی و نیز سرعت دسترسی، پژوهشگران ترجیح به استفاده از نسخه های الکترونیک کتب و مقالات دارند بنابراین سیاست اداره کل پژوهشی و تولید علم در مشهد به سمت الکترونیکی کردن کتاب های جدید و قدیم است.

دکتر رحیم دبیری در گفت وگو با ایسنا، در خصوص وضعیت انتشارات دانشگاه در دوران کرونا، اظهار کرد: همه گیری بیماری کرونا بسیاری از فعالیت های فرهنگی و پژوهشی را تحت تاثیر خود قرار داد. انتشار کتب و مجلات نیز یکی از این مواردی است که به هرحال اداره کل خدمات پژوهشی و تولید علم دانشگاه آزاد اسلامی مشهد سعی کرده است که میزان این تاثیرات به حداقل ممکن برسد و وضعیت انتشارات کتب و مجلات در ایام کرونا افت کمی و کیفی پیدا نکند، به طور مثال با برگزاری منظم شورای انتشارات به صورت مجازی، تسریع در امور انتشارات ایجاد شده است و در این ایام کتاب های زیادی توسط این شورا مورد بحث و ارزیابی قرار گرفتند.

وی افزود: آیین نامه جامع نشر دانشگاه آزاد اسلامی حمایت های مناسبی از صاحبان اثر دارد و خوشبختانه اعضاء هیات علمی استقبال مناسبی از این موضوع انجام دادند و در سال گذشته و در ایام کرونا، واحد مشهد بیش از ۳۰ کتاب را مورد ارزیابی و داوری قرار داد که از این تعداد حدود ۱۶ کتاب تالیفی و سه کتاب ترجمه جهت انتشار مورد تایید شورای انتشارات قرار گرفت.

مدیر کل خدمات پژوهشی و تولید علم دانشگاه آزاد اسلامی مشهد تصریح کرد: همه گیری بیماری کرونا از یک سو و افزایش قیمت کاغذ از سوی دیگر در زمینه فروش و چاپ کتاب معضلات جدی را ایجاد کرده است. امروزه پژوهشگران اغلب به دلیل رعایت پروتکل های بهداشتی ترجیح به استفاده از انتشارات الکترونیک به جای استفاده از کتاب های چاپی دارند. بنابراین در امر فروش کتب چاپی در ایام کرونا دچار کاهش محسوسی شده ایم. به ویژه فروشگاه کتاب دانشگاه نیز به دلیل فراگیری بیماری کرونا تعطیل است.

وی در خصوص سیاست دانشگاه در رابطه با کتاب های الکترونیکی در سال های آینده خاطرنشان کرد: همانطور که مطرح شد، امروزه به دلیل مسائل بهداشتی و نیز سرعت دسترسی، پژوهشگران ترجیح به استفاده از نسخه های الکترونیک کتب و مقالات دارند بنابراین سیاست اداره کل پژوهشی و تولید علم در مشهد به سمت الکترونیکی کردن کتاب های جدید و قدیم است و در این راستا در حال رایزنی و عقد قرارداد با دو شرکت فروش کتاب الکترونیکی نیز هستیم.

دبیری در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه سیستم ارزیابی برای چاپ کتاب به چه صورت است، بیان کرد: بر اساس آیین نامه های موجود سازمان مرکزی، کتاب ها تحت ارزیابی و داوری متخصصان امر قرار می گیرد و در این راستا با مشورت دبیران تخصصی رشته در شورای انتشارات برای دو داور جهت ارزیابی ارسال می شود. در این بخش سعی می کنیم از داورانی که به لحاظ مرتبه علمی دارای معیارهای مورد انتظار در آیین نامه سازمان مرکزی هستند، استفاده شود. بعد از این مرحله و اخذ نظرات داوران تخصصی، در شورای انتشارات نیز کیفیت و فروش کتاب مورد بحث و ارزیابی قرار می گیرد.

وی در خصوص رویکرد حمایتی از چاپ کتاب در بین نخبگان و اساتید، گفت: در این زمینه با پژوهشگران برتر واحد، رایزنی لازم انجام شده تا کتب مناسب و به روز تالیف یا ترجمه شود. همچنین تاکنون بعضی از پایان نامه های برتر دانشجویی نیز در قالب چاپ کتاب پس از طی مراحل ارزیابی مورد حمایت شورای انتشارات واحد قرار گرفته و در حال چاپ نهایی نیز هستند.

مدیر کل خدمات پژوهشی و تولید علم دانشگاه آزاد اسلامی مشهد عنوان کرد: اخیرا سازمان مرکزی در جهت حمایت از دانشجویان و اساتید در آخرین نمایشگاه مجازی کتاب تهران، تخفیفات و بن های خرید کتاب در اختیار دانشجویان و اساتید قرار داده بود؛ به طوری که پژوهشگران، بعضی از کتب را با تخفیف ۷۵ درصدی تهیه کنند.

دبیری در خصوص تدابیر دانشگاه برای گرانی کاغذ و راه های پیش رو عرضه کتاب، افزود: خبر خوب اینکه خوشبختانه معاون پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد با پیگیری های مستمر، در سال جاری موفق به دریافت مجوز نشر از وزارت ارشاد اسلامی شدند. با توجه به اینکه ناشران می توانند از تخفیفات مناسب و سهمیه جهت خرید کاغذ اقدام نمایند این امر می تواند قیمت تمام شده کتب را تا حد قابل توجهی کاهش دهد. برای عرضه و فروش به صورت مجازی نیز از طریق سامانه های فروش تمهیداتی در نظر گرفته شده است. همچنین به صورت هفتگی کتاب های منتشر شده به گروه های هدف ارسال و معرفی می شود.

انتهای پیام

پرسش و پاسخ در سیاست اداره کل پژوهشی و تولید علم، الکترونیکی کردن کتاب های جدید و قدیم است

گفتگو با هوش مصنوعی