نگاه های سیاسی مانع حل مشکلات فضای مجازی است



صادق جهانبخش در گفت وگو با خبرنگار مهر پیرامون اثرات فضای مجازی بر روند رقابت های انتخاباتی اظهار کرد: به دلیل شیوع ویروس کرونا، فضای مجازی در حال حاضر از اصلی ترین بسترهای تبلیغ کاندیدهای انتخابات محسوب می شود.

کارشناس رسانه و فضای مجازی ادامه داد: با توجه به تجربه دوره های قبلی انتخابات، با شرایط حال حاضر شروع بعضی از بداخلاقی های انتخاباتی و شایعاتی که درباره برخی نامزدها مطرح می شود یا حتی برجسته سازی و دو قطبی سازی و رفتارهای خاص انتخاباتی را در فضای مجازی به عنوان آسیب شاهد هستیم.

وی افزود: همان طور که در تبلیغات میدانی یعنی پخش پوستر و اقدامات از این دست قوانینی داریم باید درباره تبلیغات انتخابات در فضای مجازی نیز قوانینی وجود داشته باشد که متأسفانه ما در این موضوع خلاء قانونی داریم و همین امر باعث دامن زدن به اتفاقاتی می شود که در تبلیغات فضای مجازی نامزدها ناخوشایند است.

این کارشناس فضای مجازی تصریح کرد: چگونگی مدیریت فضای مجازی در دوران انتخابات کار دشواری است اما مدیریت کردن فضای مجازی مسئله ای فارغ از انتخابات است؛ به طور کلی در استفاده از فضای مجازی باید فاکتورها و مولفه هایی را مدنظر قرار دهیم و سلیقه مخاطب را به قدری ارتقا دهیم که درگیر اخبار جعلی نشود و هر خبر بدون منبعی را نپذیرد و متوجه عملیات روانی که مجموعه های رسانه ای به کار می برند باشد.

وی ادامه داد: همه این مسائل و آسیب ها باید پیش از این بررسی و پیگیری می شد، ضرورت ارتقا سواد رسانه ای یک موضوع مهم است که در کشور ما تا به حال جدی گرفته نشده است.

جهانبخش تاکید کرد: عدم وجود قوانین در حوزه فضای مجازی باعث مشکلات متعددی است، برای مثال شاهد نتیجه خلاء قانونی در انتخابات ۹۶ بودیم؛ توهین ها، تهمت ها و شایعاتی منتشر می شد و کسی که متضرر می شد توان پاسخ دادن را نداشت. در مواردی نیز یک رسانه خارجی خبری درباره یک نامزد انتخاباتی کار می کرد و رسانه های داخل خبر را به طور غیر مستقیم بازنشر می دادند اما همه این اتفاقات قابل پیگیری نبود.

وی خاطر نشان کرد: مجموع این دو یعنی ارتقا سواد رسانه ای جامعه و پیگیری نهادهای ناظر انتخابات، یک انتخابات خوب را به وجود می آورد.

این کارشناس رسانه عنوان کرد: مجلس با قانون گذاری در این باره و شورای نگهبان که نهاد ناظر بر انتخابات است با پیگیری این موارد می توانند آسیب های فضای مجازی را کاهش دهند و همچنین مجموعه مسئولین فارغ از اینکه در کدام یک از قوای سه گانه مشغول هستند در این زمینه کم کاری کرده اند و این سهل انگاری باعث آسیب های زیادی شده که نمود آن در انتخابات بیشتر است.

وی در خصوص علت حل نشدن مشکلات فضای مجازی بیان کرد: فضای مجازی گوشت قربانی مسئولین است و بستری است که در آن برای خود وجهه سازی می کنند.

جهانبخش با اشاره به اینکه نگاه های سیاسی مانع حل شدن مشکلات فضای مجازی است بیان کرد: در انتخابات استفاده از تکنیک های اغنایی، دو قطبی سازی، برجسته سازی های سیاسی، اهریمن سازی و یا نقطه مقابل آن فرشته سازی از برخی نامزدهای دیگر متأسفانه یکی از مهم ترین اشکالاتی است که بر انتخاب درست مردم تأثیر می گذارد.

کارشناس رسانه و فضای مجازی در پایان گفت: باید مخاطبان و کسانی که خواهان ورود به عرصه انتخابات هستند، با شناخت به رسانه و بازی های روانی و سیاسی ورود کنند تا شاهد انتخاب بهتری باشیم.
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «نگاه های سیاسی مانع حل مشکلات فضای مجازی است» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.