انتشار بیش از سه هزار کتاب درباره غدیرخم



«یا أیها الرسول بلغ ما أنزل إلیک من ربک وإن لم تفعل فما بلغت رسالته ۚ والله یعصمک من الناس إن الله لا یهدی القوم الکافرین.» این پیامی بود که حق تبارک و تعالی در روز هجدهم ذی الحجه در غدیرخم به پیامبر (ص) نازل کرد و آن هنگام رهبر امت در سفر حج بود، حجی که «حجة الوداع» و «حجة البلاغ» نامیده شد.

خداوند فرمود که «ای پیامبر، آنچه را از جانب پروردگارت به تو نازل شده، ابلاغ کن؛ و اگر نکنی رسالتش را به انجام نرسانده ای؛ و خدا تو را از گزند مردم نگاه می دارد. بی گمان، خدا گروه کافران را هدایت نمی کند.»

آنگاه بود که آخرین پیام آور خداوند، دست نزدیک ترین فرد از نظر سیره به خود را بلند کرد و خطاب به حاضران فرمود: «ای مردم، آیا من از خود شما، به ولایت شما سزاوار تر نیستم؟ مردم پاسخ دادند: آری، ای رسول خدا. حضرت فرمود: خداوند، ولی من است و من، ولی مؤمنین ام و من به خود شما، به ولایت شما سزاوارترم. پس هر کس که من مولای اویم، علی مولای اوست.» رسول خدا (ص) سه بار این جمله را تکرار کرد و فرمود: «خداوندا، دوست بدار و سرپرستی کن هر کسی را که علی را دوست دارد و او را مولای خود بداند و دشمن بدار هر کسی را که او را دشمن می دارد و یاری نما هر کسی را که او را یاری می نماید و به حال خود رها کن هر کس را که او را وا می گذارد.» سپس خطاب به مردم فرمود: «حاضران این پیام را به غایبان برسانند.»

پس از این ابلاغ بود که از جانب خداوند آیه سوم سوره مائده نازل شد که به آیه اکمال مشهور است. در بخشی از آیه آمده است: «الیوم أکملت لکم دینکم و أتممت علیکم نعمتی و رضیت لکم الإسلام دینا؛ امروز دین شما را کامل و نعمت خود را بر شما تمام کردم و دین اسلام را برای شما پسندیدم.»

به عبارتی اهمیت این پیام و اهمیت مسئله جانشینی رسول خدا (ص) آنقدر زیاد بود که حق تبارک و تعالی به پیامبرش فرمود که اگر این ابلاغ صورت نگیرد، رسالتش به تمام و کمال به سرانجام نرسیده است. همچنین پس از ابلاغ نیز فرمود که اکنون دین شما را کامل و نعمت را بر شما تمام کردم. به همین دلیل است که چنین روز پراهمیتی عید اکمل دین نامیده شده و عید آل رسول و پیروان حضرت رسول است؛ بنابراین همه وظیفه دارند درباره این عید بزرگ مطالعه و شناخت خود نسبت به آن را کامل کنند. خوشبختانه از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون منابع مهم و مفیدی پیرامون این رویداد بزرگ منتشر شده است.

براساس آمار بانک اطلاعات خانه کتاب و ادبیات ایران، از سال ۱۳۵۷ تا ۱۴۰۲، ۱۵۰۹ عنوان کتاب با موضوع غدیر خم (در چاپ اول) منتشر شده است که مجموع عناوین چاپ اول و چاپ های مجدد در این بازه زمانی به ۳۳۳۴ عنوان می رسد.

از این تعداد ۳۰۸۳ کتاب در حوزه بزرگسال و ۲۵۱ کتاب در حوزه کودک و نوجوان بوده است. همچنین گفتنی است که ۲۸۹۹ کتاب به صورت تألیفی و ۴۳۵ کتاب نیز در قالب ترجمه به چاپ رسیده اند.
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «انتشار بیش از سه هزار کتاب درباره غدیرخم» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.