نقش والدین در کاهش حوادث چهارشنبه سوری



به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وبدا، هیوا اعظمی عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان در خصوص حفظ تندرستی و سلامتی با رعایت نکات ایمنی در مراسم چهارشنبه سوری، گفت: چهارشنبه سوری یکی از جشن های کهن ایرانی است، اما در سال های اخیر به دلیل استفاده از مواد محترقه خطرناک و غیرایمن، این مراسم به یکی از پرحادثه ترین مراسم های سالانه بدل شده است.

عضو هیأت علمی گروه فوریت های پزشکی همدان گفت: هر ساله تعداد زیادی از هموطنان، به ویژه کودکان و نوجوانان، به علت سوختگی های شدید، قطع عضو، آسیب های چشمی و شنوایی و سایر جراحات جدی، نیازمند دریافت خدمات تخصصی فوریت های پزشکی و بستری در بیمارستان ها می شوند. از این رو، رعایت نکات پیشگیرانه می تواند نقش مؤثری در کاهش آمار حوادث و هزینه های انسانی و درمانی ایفا کند.

وی بیان کرد: در صورت استفاده از مواد محترقه حتما از وسایل آتش بازی مجاز و دارای تاییدیه ایمنی از نهادهای ذی ربط (مانند نیروی انتظامی، وزارت بهداشت و سازمان آتش نشانی) استفاده و از خرید و استفاده از مواد محترقه دست ساز، غیرمجاز، قاچاق و فاقد برچسب استاندارد به شدت خودداری شود.

اعظمی ادامه داد: خرید مواد محترقه باید صرفا توسط افراد بالغ و آگاه انجام گیرد و در نگهداری آن ها دقت ویژه ای لحاظ شود تا از دسترس کودکان و افراد ناآگاه دور باشد.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان تصریح کرد: انجام آتش بازی و استفاده از وسایل نورافشانی باید در فضای باز، دارای تهویه و دور از درختان، تیرهای برق، مخازن گاز و مواد اشتعال زا صورت گیرد و برگزاری این مراسم در کوچه های باریک، بالکن، پشت بام، معابر عمومی شلوغ و مجاورت وسایل نقلیه پارک شده ممنوع است و باید محوطه مشخص و کنترل شده ای برای آتش بازی تعیین شود تا خطر سرایت آتش یا انفجار به حداقل برسد.

رعایت فاصله ایمنی از مواد آتش زا و پرهیز از رفتارهای پرخطر

وی خاطر نشان کرد: رعایت فاصله ایمن حداقل ۵ تا ۱۰ متر از محل انفجار یا آتش بازی برای تمامی افراد حاضر الزامی است و پرتاب مستقیم مواد محترقه به سمت افراد، حیوانات، خودروها یا پنجره منازل ممنوع و خطرناک است.

وی اظهار داشت: افراد از انداختن مواد محترقه به داخل آتش شعله ور یا همزمان روشن کردن چند وسیله جدا خودداری شود.

نقش والدین و نظارت بزرگسالان بر رفتار کودکان و نوجوانان

عضو هیأت علمی گروه فوریت های پزشکی همدان ادامه داد: والدین باید نظارت جدی، مستقیم و فعال بر کودکان و نوجوانان داشته باشند و آموزش مستقیم و شفاف درباره خطرات مواد محترقه، عواقب قانونی و جانی استفاده از وسایل غیرمجاز و رفتارهای پرخطر به کودکان و نوجوانان داده شود و از تشویق به رفتارهای خطرناک یا نادیده گرفتن اقدامات پر ریسک فرزندان به شدت خودداری شود.

انتخاب پوشش مناسب برای پیشگیری از سوختگی

اعظمی تاکید کرد: از لباس های نخی، مقاوم در برابر آتش، آستین بلند و شلوار بلند استفاده شود و از پوشیدن لباس های نایلونی، پلاستیکی یا مواد مصنوعی که قابلیت اشتعال بالایی دارند، پرهیز شود.

وی افزود: استفاده از کلاه، عینک ایمنی و دستکش می تواند خطر آسیب به سر، چشم و دست ها را به طور قابل توجهی کاهش دهد.

آمادگی برای مقابله با حوادث احتمالی و دسترسی به تجهیزات ایمنی

وی اذعان کرد: جهت مقابله با حوادث احتمالی در محل برگزاری مراسم باید وسایل اولیه اطفای حریق مانند کپسول آتش نشانی، سطل آب، پتوی خفه کننده حریق و داروهای کمک های اولیه به میزان کافی موجود باشد و خانواده ها چگونگی استفاده صحیح از کپسول آتش نشانی و سایر وسایل ایمنی به اعضای خانواده یا شرکت کنندگان آموزش دهند و شماره های اضطراری نظیر اورژانس ۱۱۵، آتش نشانی ۱۲۵ و پلیس ۱۱۰ باید در دسترس و به همه اعضای خانواده اطلاع داده شود.

پرهیز از نگهداری مقادیر زیاد مواد محترقه در منزل

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان خاطر نشان کرد: انبار کردن مواد محترقه و نگهداری آن ها در منزل یا فضاهای بسته (مانند انباری، زیرزمین، خودرو و…) به شدت خطرناک است و مواد محترقه باید در مکان خشک، خنک، دور از منابع گرما و جرقه و با رعایت اصول ایمنی نگهداری شوند. وی در ادامه عنوان کرد: ترقه های قوی، نارنجک های دستی، بمب های دست ساز و کوکتل مولوتف از خطرناک ترین وسایل هستند که علاوه بر آسیب های جدی به فرد و اطرافیان، می توانند موجب مرگ یا نقص عضو شوند و استفاده از این مواد همچنین پیگرد قانونی جدی به دنبال دارد.

پرسش و پاسخ در نقش والدین در کاهش حوادث چهارشنبه سوری

گفتگو با هوش مصنوعی