مروری بر برخی وقایع گیلان در ۱۳ آبان



خبرگزاری مهر، گروه استان ها: سال ها پیش آوای عدالت خواهی مردم وقتی از دیوارها عبور کرد و به نیمکت های چوبی، گچ و تخته سیاه مدارس رسید، حال و هوای کلاس های درس را نیز دگرگون کرد.

رویای پایان حکومت شاهنشاهی و به بار نشستن درخت عدالت در اذهان دانش آموزان جان گرفت و سبب شد تا آنها نیز به صفوف مبارزه علیه رژیم پهلوی بپیوندند. این دانش آموزان سن و سالی نداشته اما آرمان های بزرگی در سر داشتند و برای رسیدن به اهدافشان دلاورانه قدم در عرصه مبارزات گذاشته و در این مسیر از جان خویش نیز گذشتند.

امروز نیز بعد از گذشت سال ها از آن رخدادهای تاریخی و حیاتی در این روز به ویژه شهادت دانش آموزان در دانشگاه تهران، دانش آموزان ایرانی با حضور پرشور و حماسی خود در راهپیمایی ۱۳ آبان نشان می دهند هنوز راه شهدا و آرمان های استکبارستیزانه آنها از یادها نرفته و دانش آموزان امروز نیز همانند دانش آموزان آن دوران پشت ولی زمان خود بوده و در برابر استکبار ایستادگی می کنند.

دانش آموزان گیلانی همپای سایرین در مبارزات انقلابی

پیروزی انقلاب اسلامی نمونه ای روشن از نتیجه بخشی وحدت مردم است.

رئیس اتحادیه انجمن های اسلامی دانش آموزی گیلان درباره سابقه مبارزاتی داشن آموزان گیلانی در دوران انقلاب با اشاره به اینکه با آغاز سال تحصیلی در مهر ماه سال ۱۳۵۷ فعالیت های دانش آموزان وارد عرصه جدیدی شد به خبرنگار مهر گفت: دانش آموزان به عنوان عناصری مهم از این سال وارد صحنه مبارزات شدند دانش آموزان به عنوان عناصری مهم، از این سال وارد صحنه مبارزات شدند.

یاسر تقوی با بیان اینکه ورود دانش آموزان به صحنه مبارزات جان تازه ای به جنبش اسلامی است، افزود: در واقع می توان گفت از مهر ۵۷ هیچ شهری نبود که تظاهرات دانش آموزان در آن از هر اجتماع دیگری جدی تر نباشد و خیابان های شهری نبود که از خون نوجوانان و جوانان وطن رنگین نشده باشد.

وی رفتار غیرانسانی و منافی عفت یکی از ماموران شهربانی نسبت به یک دختر دانش آموز و آتش سوزی مسجد جامع کرمان را دو جرقه اصلی در ادامه مبارزات دانش آموزان و معلمان علیه رژیم طاغوت عنوان کرد.

تحصن و اعتصاب در مدارس گیلان در سال ۵۷

وی در ادامه به اعتصاب دانش آموزان دبیرستان عظمت ماسالی در شهرستان آستارا در ۱۱ مهر سال ۵۷، تظاهرات دانش آموزان دبیرستان ۱۵ بهمن رودسر در ۱۲ مهر و اعتصاب مدارس رودسر در روزهای۱۳ و ۱۵ مهر ماه اشاره و تصریح کرد: اعتصاب مدارس و تحصن معلمان مقابل اداره آموزش و پرورش لاهیجان و تظاهرات دانش آموزان و حمله به اداره آموزش و پرورش روز ۱۵ مهر ماه ۵۷ و در همین روز اعتصاب مدارس و تظاهرات خیابانی در رشت و همچنین اعتصاب مدارس و تظاهرات معلمان و دانش آموزان و دستگیری چهار نفر در لنگرود و اعتصاب مدارس و تظاهرات دانش آموزان کوچصفهان در روز ۱۷ مهر تنها نمونه های از فعالیت های دانش آموزان گیلان این سال است.

تقوی با اشاره به تعطیلی مدارس تهران در سوم آبان این سال و بستن دانشگاه تهران توسط نیروهای حکومتی در روز ۴ آبان و روند مبارزات مردم، بیان کرد: شلیک نارنجک، گاز اشک آور و تیراندازی به سوی تجمع کنندگان و به شهادت رسیدن و مجروح شدن صدها دانش آموز، واقایعی بود که در روز ۱۳ آبان سال ۵۷ رقم خورد.

وی ادامه داد: به همین مناسبت دانش آموزان تهرانی در روز ۱۵ بهمن سال ۵۷ به منظور گرامیداشت یاد شهدای دانش آموز با صدور بیانیه ای ۱۳ آبان را روز دانش آموز نامیدند.

شهدای دانش آموز گیلان

حضور دانش آموزان در سالهای انقلاب و هشت سال دفاع مقدس، روایت روشنی از غیرت، همت و شجاعت نوجوانان این مرز و بوم است. شهید «نادر حاجی عباسی» که او را بعنوان نخستین شهید آستارا می شناسیم، هنگام شهادت دانش آموز سال سوم دبیرستان بود. زمانی که نیروهای نظامی حکومت پهلوی، پاسگاه های مرزی را رها کردند، او با تعدادی از جوانان همراه با «حجت الاسلام لنکرانی» و یک روحانی دیگر تصمیم به حفاظت از پاسگاهای مرزی گرفتند و سرانجام این دانش آموز در یکی از پاسگاه های مرزی به نام قنبر محله به شهادت رسید.

شهید «حمید سجاسی» دانش آموز گیلانی دیگری است که علیه حکومت پهلوی در فعالیت های سیاسی حضور داشت و پس از شناسایی از سوی ماموران حکومت شاه مورد اصابت گلوله قرار گرفت و به درجه رفیع شهادت نائل شد یا شهید «فریبرز برشنورد» دانش آموز صومعه سرایی به عنوان اولیت شهید دانش آموز استان گیلان از وی یاد می شود در هشت آبان سال ۵۷ در تظاهرات علیه رژیم پهلوی به شهادت رسید.

استان گیلان از این دست شهدای دانش آموز و نوجوان و جوان که مبارزه علیه طاغوت را به تحصیل ترجیح دادند، فراوان دارد. در پی شهادتش در تمام نقاط گیلان مراسمی بر پا و هر کدام از این مراسم به تظاهراتی علیه رژیم منجر شد. نرگس برشنورد درباره روز شهادت برادرش می گوید: ساعت یک ظهر روز ۸ آبان ۱۳۵۷ به شکمش گلوله خورد و او را به بیمارستان فومن رساندند اما پزشکان نتوانستند برای وی کاری انجام دهند او به عنوان اولین شهید دانش آموز انقلاب گیلان نام گرفت.

شهید فرحناز معصومی، مهدی همراه و مردا بلال زاده هر سه از رشت، محمد هدایت بازرگان و مهدی قاسمی از رودسر و شهرام طلوعی از صومعه سرا از دیگر شهدای دانش آموز استان گیلان در دوران انقلاب اسلامی هستند.

گیلان ۱۲ شهید دانش آموز دارد

در این رابطه معاون فرهنگی و آموزشی بنیاد شهید و امور ایثارگران گیلان در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه این استان در دوران اتقلاب ۶۰ شهید تقدیم کرده است، اظهار کرد: از این تعداد ۱۲ شهید از دانش آموزان هستند.

محمدرضا داوطلب با اشاره به حضور و مبارزه دانش آموزان گیلان در دوران انقلاب و هشت سال دفاع مقدس، گفت: گیلان در دوران دفاع مقدس نیز ۶۵۰ شهید دانش آموز و ۱۰۰ شهید معلم تقدیم کرده است.

آگاهی، بصیرت و شهامت آموزان در مبارزات انقلاب

حکایت آگاهی، آزادگی و شهامت دانش آموزانی که چهار دهه پیش قدم در مسیر مبارزه گذاشتند، افسانه نیست. آنان فرزندان همین سرزمین بودند و یادشان تا همیشه باقی خواهد ماند. نوجوانان و جوانان امروز همچنان به آنها می بالند و از یاد نمی برند که پاسداشت خونشان تنها با تلاش در مسیر تحقق آرمان های آنها ممکن است. مبارزه با تبعیض و فساد، تلاش برای گسترش عدالت و ساختن ایرانی آباد و سربلند، مسیری روشن است که آینده سازان این مرز و بوم به آن می اندیشند.

پرسش و پاسخ در مروری بر برخی وقایع گیلان در ۱۳ آبان

گفتگو با هوش مصنوعی