همایش «فلسفه فقه نظام» در قم برگزار می شود



به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام سید سجاد ایزدهی ظهر دوشنبه در نشست خبری با اصحاب رسانه با بیان اینکه پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به مناسبت سالروز جهانی فلسفه بحث فلسفه مضاف را مورد نظر قرار داده است، افزود: فلسفه مضاف عمدتا رویکرد قبل از علم را شامل می شود یعنی هر دانشی یک چیستی و چگونگی دارد که این ها در دانش تأثیرگذار است و فلسفه مضاف را در بر می گیرد.

وی گفت: رویکردی که پیشادانشی است پاسخ به آن در حل مسئله و ساختار دانش و انتظار از دانش تأثیرگذار است.

دبیر علمی همایش فلسفه فقه نظام عنوان کرد: قبل از انقلاب در زمینه فقه، نظامی نداشتیم و فقه عمدتا مسئولیت پاسخ به سؤالات مؤمنان و یا معاملات در سطح خرد را در بر می گرفت اما بعد از انقلاب نرم افزار کشور بر اساس فقه شیعه است.

وی گفت: فقه حکومتی بعد از انقلاب بسیار مورد توجه قرار گرفته است که مسئله حکومت و چگونه حکومت کردن را مورد نظر قرار می دهد.

حجت الاسلام ایزدهی با بیان اینکه علاوه بر رویکرد فقه حکومتی چیزی به عنوان فقه نظام نداریم، افزود: فقه نظام می خواهد بین فقه غیر حکومتی و حکومتی ارتباط فراهم سازد و از فقه حکومتی رویکردی به سامان ایجاد کند.

وی بیان کرد: نمی توان در حوزه اقتصاد به گونه ای سیاستگذاری کرد که در حوزه فرهنگ رویکردی متفاوت داشت، بلکه در یک نظام باید کل مجموعه را لحاظ کرد و بر این اساس به اداره حکومت پرداخت.

رئیس پژوهشکده نظام های اسلامی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی مراد از فقه نظام را نظامی هدف دار دانست و افزود: خرده نظام ها در یک نظام باید با یکدیگر منسجم باشند و در راستای اهداف کلان حرکت کنند.

وی در نظام سیاسی مهم ترین مسئله را کارآمدی دانست و تصریح کرد: اگر بخشی از نظام به چالش بخورد کل نظام با چالش مواجه می شود.

حجت الاسلام ایزدهی بیان کرد: در نظام معرفتی فقه باید به این نتیجه دست یابیم که فقه رویکردی یکپارچه، منسجم، هدفمند و غایت مدار است که بر اساس نیازهای روز می خواهد جامعه اسلامی را پیش ببرد و فقه حکومتی مرتبط با جامعه ایجاد کند.

وی با بیان اینکه همایش فلسفه فقه نظام با کمک اندیشمندان به واکاوی فقه نظام می پردازد، افزود: این همایش در ۶ آذرماه ساعت ۱۸ و ۳۰ دقیقه تا ۲۱ در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی واقع در خیابان ۱۵ خرداد برگزار می شود.

دبیر علمی همایش فلسفه فقه نظام ادامه داد: سخنرانان همایش فلسفه فقه نظام آیت الله رشاد، آیت الله علیدوست و آیت الله اراکی هستند.

وی بیان کرد: همایش فقه نظام که شامل چکیده مقالات، فلسفه فقه سیاسی و مجموعه گفتارهایی است که در تهران برگزار شده است و برخی از افرادی که چکیده یا مقاله ارائه داده اند نیز به ارائه مقالات خود می پردازند.

حجت الاسلام ایزدهی گفت: طی یک ماه گذشته فراخوان برای ارسال مقالات به این همایش اعلام شد اما همچنان امکان ارسال مقاله وجود دارد زیرا زمان کوتاه بود و همچنین در خرداد سال آینده همایشی مفصل با محوریت فقه نظام و با همکاری نهادهای کلان نظام برگزار خواهد شد.

وی ابراز کرد: برای همایش فقه نظام هشت مقاله کامل و ۱۶ چکیده تاکنون ارسال شده است.

پرسش و پاسخ در همایش «فلسفه فقه نظام» در قم برگزار می شود

گفتگو با هوش مصنوعی