<a href="/fa/dashboard/ class="text info">آژانس</a> به دنبال گرفتن امتیاز بیشتر از <a href="/fa/dashboard/ class="text info">ایران</a> است یا اولتیماتوم به غرب؟



باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می دهد؛

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، از زمان اجرایی شدن توافق هسته ای ایران و کشور های ۱+۵ در قالب برجام، آژانس بین المللی انرژی اتمی هر سه ماه یکبار گزارشی از روند اجرایی برجام و تعهدات مرتبط با فعالیت های هسته ای ایران ارائه می دهد. آخرین گزارش آژانس در مورد فعالیت های هسته ای ایران دوشنبه دهم خرداد منتشر شد.

آژانس بین المللی انرژی اتمی در تازه ترین گزارش خود، مدعی شد میزان اورانیوم غنی شده ایران، ۱۶ برابر حد مجاز است و ایران همچنان محدودیت های اعمالی به موجب توافق هسته ای را نقض می کند. آژانس بین المللی انرژی اتمی همچنین در ادامه گزارش ادعایی خود اعلام کرد: ما نمی توانیم از ذخیره اورانیوم غنی شده ایران تحقیق کنیم؛ اما مقدار آن به میزان ۱۶ برابر حد مجاز است.

آژانس بین المللی انرژی اتمی همچنین مدعی شد: نگرانیم مذاکرات فنی با ایران به نتایج مورد انتظار منجر نشود. توضیحات ایران درباره علت وجود آثار اورانیوم در مراکز هسته ای اعلام نشده ناکافی بوده است. بر این اساس، دو گزارش مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره راستی آزمایی اجرای برجام و پادمان دقایقی پیش منتشر و در اختیار کشور های عضو آژانس قرار گرفت.

براساس روال کار آژانس بین المللی انرژی اتمی، گزارش رافائل گروسی، مدیرکل آژانس ۱۰ روز تا یک هفته پیش از برگزاری نشست فصلی شورای حکام آماده و برای مطالعه در اختیار کشور های عضو قرار می گیرد. نشست آتی شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار است روز دوشنبه آینده به صورت مجازی در وین برگزار شود.

این ادعاها در حالی مطرح می شود که روزهای اخیر همکاری ایران با بازرسان آژانس در خصوص ادامه ضبط داده های دوربین های آژانس به مدت یک ماه دیگر تمدید شد. مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی سوم خرداد در کنفرانس خبری در مقر آژانس در وین گفت که فعالیت های نظارت و ارزیابی به مدت یک ماه تا تاریخ ۲۴ ژوئن (سوم تیر) در چارچوب کنونی ادامه خواهد داشت.

این ادعاها بعد از حسن نیت ایران در تمدید مهلت یک ماهه همکاری با آژانس و مذاکراتی که در وین برای احیاء برجام نشان از آن دارد که آژانس باز هم قصد بازی در زمین غرب را دارد، بازی که کارشناسان آن را برای گرفتن امتیازات بیشتر از ایران تلقی می کنند.

ایران این بار تصمیم گرفت تا تفاهم فنی مشترک با آژانس را تمدید نکند/ ایران همیشه پاسخی در آستین دارد!

کاظم غریب آبادی بعد از ادعاهای اخیر آژانس از ارسال نامه علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی به مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی خبر داد و گفت که در این نامه که در واقع پاسخ به نامه هفته قبل آقای گروسی است و بخش کوتاهی از آن در گزارش اخیر مدیرکل نیز آمده، به گفت وگوی تلفنی دو طرف درخصوص سرنوشت تفاهم فنی مشترک که در سوم خردادماه منقضی شد، اشاره شد و آمده است: همانگونه که گفتم، ایران این بار تصمیم گرفت تا تفاهم فنی مشترک را تمدید نکند، اما با هدف تمهید فرصت بیشتر برای ایجاد پیشرفت و به نتیجه رساندن گفت وگوهای فنی ایران و آژانس، ثبت و نگهداری داده ها را برای یک ماه دیگر ادامه دهد.

نماینده دائم کشورمان همچنین گفت که این نامه به تعاملات موجود فیمابین ایران و آژانس در حوزه پادمان نیز پرداخته و در آن آمده است: ایران تاکنون حداکثر تلاش خود را در همکاری با آژانس به شیوه ای محتوایی و با ارائه توضیحات و پاسخ های ضروری به عمل آورده است. ما از آمادگی آژانس برای تعامل فعالانه و متمرکز با ایران با هدف حل و فصل چند موضوع پادمانی، بدون تأخیر، استقبال می کنیم و به طور جدی انتظار داریم که این تعامل متقابل، به زودی منجر به نتیجه عملی در این زمینه شود.

غریب آبادی همچنین در واکنش به انتشار گزارش جدید مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره اجرای برجام در ایران، در مصاحبه ای گفت که این گزارش در پرتو توقف اقدامات داوطلبانه و فراپادمانی از سوی ایران از تاریخ ۲۳ فوریه ۲۰۲۱ تهیه شده است. مدیرکل آژانس در این گزارش تصریح کرده است که فعالیت های راستی آزمایی و نظارتی آژانس در ارتباط با اجرای برجام، تحت تأثیر تصمیم ایران برای توقف اجرای تعهدات هسته ای تحت برجام شامل پروتکل الحاقی قرار گرفته است.

غریب آبادی همچنین تصریح کرد: آنچه جمهوری اسلامی ایران انجام داده است، در راستای اجرای قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها و صیانت از حقوق ملت بوده است. این گزارش نیز به خوبی مبین اجرای تصمیم ۲۳ فوریه ایران است. در این گزارش آمده است، آژانس از ۲۳ فوریه ۲۰۲۱ به داده های جمع آوری شده به وسیله تجهیزات نظارتی خود دسترسی نداشته است؛ از ۲۳ فوریه ۲۰۲۱، ایران پروتکل الحاقی را اجرا نکرده است و همچنین اظهارنامه های خود در این رابطه را به روزرسانی نکرده است.

آژانس به دنبال گرفتن امتیاز بیشتر است یا به غرب هشدار می دهد؟

رحیم بایزیدی مدیر گروه روابط بین الملل پژوهشکده تحقیقات راهبردی در گفت وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره ادعای آژانس در آستانه احیاء برجام، گفت که گزارش آخر آژانس حاوی دو نکته اساسی است؛ نکته اول اینکه، پس از ماه ها، ایران توضیحات لازم را برای وجود ذرات مواد هسته ای در هر یک از سه مکانی که آژانس دسترسی های تکمیلی (بازرسی) را انجام داده، ارائه نداده است، نکته دوم هم اینکه، ذخایر اورانیوم غنی شده ایران به رقمی نزدیک به ۳۲۴۱ کیلوگرم یعنی ۱۶ برابر سقف مجاز در برجام که ۲۰۲ کیلوگرم بود، رسیده است.

بایزیدی ادامه داد: موضوعی که از دید ما در راستای اجرای قانون مصوب مجلس تحت عنوان اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها بوده است. گزارش آژانس در حالی منتشر شده است که حدود سه ماه پیش سه کشور بریتانیا، فرانسه و آلمان قطعنامه ای با مضامین مشابه که از ایران به دلیل عدم توضیح در مورد ردیابی مواد هسته ای انتقاد می کرد، را از دستور کار خارج کردند.

مدیر گروه روابط بین الملل پژوهشکده تحقیقات راهبردی تصریح کرد: گزارش اخیر آژانس دوباره بر عدم التزام ایران به برجام تاکید دارد، این در حالی است که مقامات ایران بار ها اعلام کرده اند که گام های کاهش تعهدات هسته ای، واکنشی است به عدم انجام تعهدات توسط سایر اعضای برجام. انتشار گزارش آژانس در این مقطع زمانی می تواند دو دلیل مهم داشته باشد؛ دلیل اول اینکه احتمالا تشدید فشار های سیاسی بر ایران برای تن دادن به برخی مطالبات سایر طرف های مذاکره از جمله آمریکا و تروئیکای اروپایی در فرایند احیاء برجام است.

بایزیدی ادامه داد: آمریکا و تروئیکای اروپایی می دانند که حتی اگر شورای حکام آژانس، قطعنامه ای هم علیه ایران تصویب کند و پرونده را به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع دهد، با توجه به تحولات بین المللی در سال های اخیر، احتمال تایید شدن آن بسیار کم خواهد بود؛ لذا به دنبال این هدف خواهند بود که در فرصت باقی مانده حداکثر امتیازات قابل حصول را از مذاکرات احیاء برجام اخذ کنند.

مدیر گروه روابط بین الملل پژوهشکده تحقیقات راهبردی تاکید کرد: دلیل دومی که برای گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی می توان ارائه کرد، تلاش آژانس برای هشدار به کشور های غربی در مذاکرات برجام است، بدین معنی که اگر این کشور ها هرچه سریعتر به توافق اتمی باز نگردند، ایران فعالیت های هسته ای خود را با سرعت بیشتر و نظارت کمتر ادامه خواهد داد.

بایزیدی با اشاره به بازی آژانس در تیم غرب، اظهار کرد: با نگاه مختصری به ترکیب ۳۵ کشور عضو شورای حکام آژانس به این نتیجه خواهیم رسید که اکثریت قاطع اعضای این شورا، متشکل از قدرت های غربی و یا متحدانشان هستند؛ لذا رویکرد کلی این نهاد در تقابل با برنامه هسته ای ایران است. به عنوان مثال یکی از نکاتی که در گزارش جدید آژانس بین المللی انرژی هسته ای احتمال وجود سوگیری در آن را نشان می دهد، اشاره به عدم کافی بودن توضیحات ایران درباره «مراکز هسته ای اعلام نشده» است، این در حالی است که ایران با وجود اتمام فرصت سه ماهه برای احیاء برجام، یک ماه دیگر این بازه زمانی را تمدید کرد.

آژانس از احیاء برجام خشنود می شود؟

مدیر گروه روابط بین الملل پژوهشکده تحقیقات راهبردی ادامه داد: حتی با وجود گزارش اخیر آژانس، به دلیل در جریان بودن مذاکرات و در پیش بودن انتخابات ریاست جمهوری در ایران، این نهاد به نظر نمی رسد که اقدام جدی انجام دهد. به عبارتی دیگر، به احتمال زیاد، آژانس تا زمان مشخص شدن نتیجه مذاکرات برجام گزینه جدی جز صبر کردن پیش روی خود نخواهد داشت.

وی افزود: در صورتی که مذاکرات احیاء برجام به نتیجه برسد، این نهاد احتمالا از احیاء رژیم بازرسی ها خشنود خواهد شد، اما در صورتی که مذاکرات احیاء برجام به نتیجه نرسد، باید انتظار رویکرد سخت تری را از جانب آژانس داشته باشیم، هر چند، همانطور که پیشتر نیز گفته شد، حتی در صورت ارجاع پرونده جدید ایران توسط شورای حکام به شورای امنیت سازمان ملل، شانس تصویب قطعنامه جدید علیه ایران بسیار پایین خواهد بود.

گزارش از فاطمه زهرا نصراللهی

انتهای پیام/
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «آژانس به دنبال گرفتن امتیاز بیشتر از ایران است یا اولتیماتوم به غرب؟» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.