فیلم های بی کیفیتی که بودجه ها را می بلعند



دبیر ششمین جشنواره فیلم و عکس فناوری و صنعتی (فردا) گفت: با تاسف باید اعلام کنیم در زمینه تولید آثار سینمایی مستند صنعتی و فناوری، متناسب با رشد بودجه ها و امکانات و تجهیزات، پیشرفت چشمگیری نداشته ایم و در گذشته فیلم های ماندگار و تاثیر گذار بیشتری در صنعت کشور تولید می شده و امروز خبری از آن فیلم ها نیست.

به گزارش ایسنا، بهزاد رشیدی به بهانه اعلام خبر سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مبنی بر تصویب طرح مستندنگاری دستگاه های اجرایی از طرح های بزرگ و پروژه های مهم در هیئت وزیران با اشاره به فیلم هایی همچون «موج مرجان» و «خارا و پیکان» بیان کرد: از گذشته در صنایع نفت، سد سازی، خودروسازی، فولاد، معدن، پتروشیمی و … فیلم ها و مستندهای با کیفیت و ماندگاری تولید می شده و اینطور بوده که مدیران آن سازمان ها و صنایع، نسبت به ساخت مستند های درجه یک و حمایت از مستندسازان اهمیت کافی می داده و اغلب از بهترین مستندسازان کشور برای کار دعوت می کردند و این همکاری ها معمولا به تولید آثاری با کیفیت و بی بدیل منجر می شد، اما امروز که هم تعداد مستندسازان زیاد شده، هم تجربه های فردی و سازمانی بیشتر شده، هم مبالغ بودجه نسبت به گذشته بیشترشده و هم تجهیزات مستندسازی پیشرفته در اختیار هست، متاسفانه از فیلم های تأثیر گذار و ماندگار سازمانی و صنعتی خبری نیست!

او افزود: امروزه صنعتگر یا مدیر صنعتی، متناسب با نیاز خود تصمیم به تولید اثری می گیرد، ولی الزاما برای این کار به سراغ مستندسازان حرفه ای نمی رود و معمولا به افرادی که اطراف خودش می بیند، رجوع می کند و یا از مشاورانی نظر می خواهد که لزوما متخصص و صادق نیستند و در نهایت در این فضا که صنعت و هنر از هم دورند، آثار سطح پایینی تولید می شود. از طرفی تلویزیون تولیداتی که سطح کیفی خوبی ندارند را پخش نمی کند. و یا برای پخش آنها هزینه گزاف طلب می کند. در صورتیکه اگر اثر خوبی تولید شده باشد و به جنبه های هنری و دراماتیک در آن توجه شده باشد، حتی اگر تبلیغاتی هم باشد، تلویزیون تمایل بیشتری به پخش آن دارد و از آن استقبال می کند.

برخی مدیران پول و سرمایه را هدر می دهند

مدیر دبیرخانه دائمی جشنواره فردا با بیان اینکه «برخی از مدیران با تولید فیلم های بی کیفیت، پول و سرمایه کشور را هدر می دهند» به تجربه پنج دوره جشنواره فیلم و عکس فناوری و صنعتی(فردا) در جهاد دانشگاهی اشاره و تصریح کرد: طی ۱۰ سال گذشته بالغ بر ۲۰۰۰ عنوان از گونه های مختلف فیلم مرتبط با فعالیت های صنعتی و فناوری کشور به دبیرخانه دایمی این جشنواره رسیده و مورد ارزیابی ما قرار گرفته است. متاسفانه باید اعتراف کنیم غیر از فیلم های قابل قبولی که معلوم است حاصل یک تعامل خوب بین مستندسازان کاربلد و مدیران فهیم صنعت یا سازمان های دولتی و خصوصی بوده، سطح سایر مستند سازی ها و فیلم های تولید شده خیلی بالا نیست.

وی افزود: در ایران فیلم کم ساخته نمی شود و بودجه های کلانی صرف مستندسازی می شود. اما چون بخش عمده ای از این کارها توسط افراد کم تجربه و یا بی ارتباط با سینمای مستند ساخته می شوند، آثاری بی کیفیت و گران تولید می شوند.

رییس جهاد دانشگاهی هنر در ادامه گفت: متاسفانه اغلب تولیدات سمعی و بصری سازمان ها و مراکز صنعتی به ویژه مراکز و سازمان های دولتی فیلم هایی تبلیغاتی و یک بار مصرف هستند، که صرفا براساس سلیقه یک مدیر و بعضا برای خوشایند یک یا چند مدیر تولید می شود و جز در یک جمع محدود، در جای دیگری نمایش داده نمی شود و به هیج وجه بیانگر واقعیت ها، زیبایی ها، زشتی ها و مسائل مبتلا به آن سازمان، صنعت یا موضوع نیست.

وی افزود: خیلی از مدیران صنایع و سازمان ها، به ویژه مدیران روابط عمومی ها، در تولید فیلم نگاهی صرفا تبلیغاتی دارند و ازآنجا که رابطه و رانت در سپردن کارها هم زیاد شده است و متاسفانه برخی از روابط عمومی ها آشنایان خود را در دادن پروژه در اولویت قرار می دهند، نتیجه کار معمولا محصولی ضعیف و یا بی مصرف می شود و فیلم یا مستند تولید شده، صرفا در یک محیط بسته و یا در جمع یک هیئت مدیره و یا در یک نمایشگاه نمایش داده می شود. حال اگر این فیلم در جشنواره ای هم شرکت داده نشود، هیچگاه امکان ارزیابی و نقد برای آن فراهم نمی شود.

رشیدی در بخش دیگری از صحبت های خود گفت: در برخی از سازمان ها و مراکز صنعتی و فناوری می بینیم گروهی یا فردی سال ها است دارد برای آن مجموعه فیلمسازی و یا مستندسازی می کند، درحالی که این گروه هر قدر هم متخصص و کاربلد باشد، بعد از مدتی به تکرار افتاده و انحصار و غیر رقابتی بودن کار باعث افت کیفیت کارها می شود. لذا بهتر است مدیران همواره از نیروی های جدید و ایده های جوانان و سایر مستندسازان نیز استفاده کنند.

وی افزود: از طرفی برخی موسسات تبلیغاتی و فیلمسازی هم با صرف هزینه های زیاد و ایجاد روابط و رانت های گسترده، باعث ایجاد شبکه هایی از روابط غیر اصولی شده و به صورت انحصاری تولیدات سینمایی و یا مستندسازی طرح ها را تصاحب می کنند.

دبیر جشنواره فردا با اشاره با هزینه های بالای تولید فیلم، گفت: گاهی مشاهده می شود مدیران سازمان ها و به ویژه مدیران روابط عمومی آنها، تفاوت چندانی بین گونه های مختلف فیلم قایل نمی شوند و معلوم نیست مخاطبشان کیست و یا هدفشان از تولید فیلم چیست و برای چه منظوری کار را سفارش می دهند؟ در صورتیکه می تواننند متناسب با نیازشان از گونه های مختلفی همچون مستند پژوهشی، مستند آموزشی، مستند معرف، فیلم های تبلیغاتی، تیزر و … استفاده کرده و هریک را به فیلمسازان مرتبط و کار بلد سفارش بدهند.

وی به بیان برخی راهکارهای حل این مشکلات پرداخت و گفت: مهمترین کار برای حل این موضوع ارتقای سطح آگاهی مدیران سازمانها و مراکز سفارش دهنده کار است. اگر آنها از آثار خوب و با کیفیت درک کافی داشته باشند، و فرق بین کار خوب و بد و تفاوت های گونه های مختلف فیلم را به درستی تشخیص می دادند، حتما به سراغ مستندسازان باتجربه و کاربلدی می رفتند و نمی گذاشتند افرادی سودجو با ارایه کارهای بی ارزش و با دریافت هزینه های بالا، کلاه سرشان بگذارند!

رشیدی ادامه داد: اگر مدیران و صاحبان صنایع و سرمایه فیلم خوب ببینند و با صاحبان آثار خوب، گفتگو کنند متوجه سطح کیفی آثاری که با امضا و تایید آنها تولید شده، می شوند.

رییس جهاد دانشگاهی هنر در مورد راه حل این موضوع گفت: معتقدم برای برون رفت از وضع نامناسب موجود و تولید آثار کیفی و حتی در تراز جهانی، چاره ای جز تغییر نگاه مدیران سازمان ها و نظارت درست بر هزینه های انجام شده در زمینه مستندسازی طرح های کلان، سپردن پروژه های مستندسازی به افراد با صلاحیت و مستندساز، تغییر نگاه های سنتی و روزمره و سرمایه گذاری و حمایتهای جدی صنایع، شرکتها و سازمان های فناوری کشور از هنرمندان پیشرو و سازنده و همچنین اعتماد به نگاه انتقادی و خلاقیت های هنری مستندسازان نداریم.

رشیدی با اشاره به مصوبه دولت در مورد مستند سازی پروژه های ملی گفت: مستند سازی پروژه ها و فعالیت های مراکز دولتی یک ضرورت اجتناب ناپذیر است. اینکه دولت سازمان ها را با یک مصوبه، به مستند سازی ملزم کرده، هرچند اتفاق مبارکی است، اما صرف این مصوبه و ابلاغ آن به دستگاه ها مشکل را رفع نمی کند. چراکه موضوعات و روابط پیچیده ای در این زمینه وجود دارد که بدون شناسایی و رفع آنها نمی توان انتظار داشت این مصوبه مشکلات را حل کرده و از هدر رفتن سرمایه های کشور جلوگیری کند.

وی گفت: باید دید مدیران ارشد و مخصوصا مدیران روابط عمومی دستگا ها و مراکز دولتی چقدر با کارکرد های تولید فیلم و گونه های مختلف آن آشنا هستند، باید دید چه تعریف و انتظاری از مستندنگاری طرح ها و مستندسازی فعالیت هایشان در ذهن دارند؟ باید پرسید که ایشان چگونه پیمانکاران و همکاران خود را برای سفارش کار، انتخاب می کنند؟ چگونه با ایشان قرارداد می بندند؟ به چه میزان به هنرمندان اعتماد کرده و دست ایشان را باز می گذارند؟ و در نهایت با چه فرآیندی کار را از مستندساز تحویل می گیرند؟

دبیر ششمین جشنواره فیلم و عکس فناوری و صنعتی تاکید کرد: باید تولیدات هنری سازمان ها به طور مداوم ارزیابی شده و مورد و نقد بررسی قرار گیرند و جشنواره ها بهترین جا برای عیار سنجی مستندهای تولید شده است.

کارکردهای مستندسازی طرح ها و دستاوردهای ملی

بهزاد رشیدی در ادامه با تشریح کارکردهای بالای مستندنگاری و ساخت فیلم های مستند باکیفیت در دستگاه ها و مرکز دولتی در کشور، گفت: اگر فیلم های با کیفیت در مورد طرح های ملی، فعالیت های عمرانی، دستاوردهای صنعتی و فناوری و تجربه های مدیریتی ساخته شود و به شکل های مختلف در بسترهای موجود نمایش داده شود، در کنار کارکردهای سرگرم کننده و آموزش دهنده فیلم ها، درحقیقت فرآیند های تولیدی و دانش تخصصی و مدیریتی به مخاطبان منتقل شده است، توان داخل و دانش بومی ایران در بین مردم و حتی در بازارهای جهانی معرفی شده و اعتمادسازی نسبت به محصولات و خدمات ایرانی ایجاد می شود و به فروش و رونق بیشتر آن می انجامد و این دقیقا همان عملی شدن شعار سال یعنی «پشتیبانی از تولید ایرانی» است.

وی ادامه داد: این مستندها و فیلم ها به آموزش و بهسازی نیرو انسانی و افزایش بهره وری در خود صنایع و مراکز و دستگاه های دولتی و خصوصی هم کمک می کند و بسیاری از فعالیت ها و تجربه های تکرارناپذیر مدیریتی و تخصصی ثبت و مستند سازی و قابل انتقال به آیندگان می شود.

وی تاکید کرد تولید و نمایش این فیلم ها از منظر کارکردهای فرهنگی هم خیلی مهم است و با ایجاد اعتماد و خود باوری، به ویژه در بین جوانان، به بالندگی فرهنگ و اقتصاد ایرانی و همچنین اقتدارملی نیز کمک می کند.

الگوی کاری جشنواره فردا در جهاددانشگاهی

رییس جهاد دانشگاهی هنر در ادامه با اشاره به فعالیت های این واحد، افزود: براساس این کارکردها، ما در جهاددانشگاهی دبیرخانه دائمی جشنواره ملی فیلم و عکس فناوری و صنعتی را ایجاد کرده ایم و یک دهه است به دنبال توسعه ارتباط و تعامل مستندسازان با مراکز صنعتی هستیم و تلاش می کنیم ضرورت و اهمیت مستندسازی بیش از پیش مطرح شود، تا فیلم های با کیفیت از طرح ها، دستاوردها و فعالیت های کشور در حوزه های مختلف بیشتر ساخته شود.

وی گفت: ما در جهاد دانشگاهی هنر سعی می کنیم هنرمندان فیلمساز و عکاس را به مراکز صنعتی و فناوری و سازمان های متولی حوزه های تخصصی مختلف وصل کنیم و بستر گفت و گو و تعامل ایشان را فراهم کنیم تا از تعامل این دو قشر، ایده های تازه و انواع گونه های فیلم و عکس جذاب و هنرمندانه تولید و عرضه شود. در ادامه سعی می کنیم فیلم ها و عکس های تولید شده را در قالب جشنواره فردا ارزیابی کنیم و همچنین این آثار در سالنهای سینما و در بسترهایی همچون تلویزیون، فضاهای مجازی و اینترنتی، محیط های آموزشی و دانشگاهی و در دل خود سازمان ها و شرکت های صنعتی به نمایش درآوریم و حتی به سایر جشنواره های داخلی و خارجی ارسال شده و به عنوان محصولی که نمایانگر واقعیت ها و توانمندی های ایران است، به نمایش درآیند.

در این بین بهترین هنرمندان و مستندسازان فعال در این عرصه ها را هم شناسایی کرده و از ایشان تقدیر می کنیم و به نوعی ایشان را به مدیران سازمان ها و مراکز دولتی و خصوصی معرفی می کنیم.

مصوبه ای امیدبخش، اما …

وی گفت: باید مصوبه هیئت وزیران را به فال نیک گرفت و بدون پیش داوری، منتظر نحوه اجرای آن ماند. آیین نامه هیات وزیران اگر درست اجرایی شود، می تواند از کارهای سلیقه ای مدیران دستگاه ها و ارگان های دولتی و تولید کارهای تبلیغاتی کم کیفیت و تشریفاتی جلوگیری کند. بدون تردید استفاده از ظرفیت بالای انجمن های سینمایی از جمله انجمن صنفی کارگردانان سینمای مستند و انجمن تهیه کنندگان سینمای مستند می تواند سطح تولیدات سینمای صنعتی را ارتقا دهد و به تخصصی تر شدن و کیفی شدن مستندنگاری در حوزه های مختلف بیانجامد. علاوه بر این مراکزی همچون مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی نیز ساختارها و بودجه های بسیار خوبی در اختیار دارد که می تواند در قالب همکاری ها و تولیدات مشارکتی، بخشی از آن در خدمت موضوعات سازمانی و صنعتی و فناوری قرار گیرد.

دبیر جشنواره فردا در پایان ابراز امیدواری کرد: این مصوبه باعث شود مدیران ارشد و مدیران روابط عمومی سازمان ها و مراکز صنعتی از قابلیت های هنر و به ویژه ظرفیت های هنری مستندسازان و فیلمسازان خلاق بیشتر استفاده کنند و آثاری تولید شود که به شکلی هنرمندانه و جذاب، روایتگر واقعیت ها و پیشرفت های کشور باشد.

انتهای پیام

پرسش و پاسخ در فیلم های بی کیفیتی که بودجه ها را می بلعند

گفتگو با هوش مصنوعی