نقش شایسته گزینی در عمران و آبادانی شهرها



خبرگزاری مهر، گروه استان ها- سیده سمیه رعد: چند روزی بیشتر به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، شوراهای شهر و روستا و انتخابات میان دوره ای مجلس نمانده و جامعه درگیر حال و هوای رقابت بین چهره های مختلفی شده که هر کدام معتقدند بهتر از آن یکی مشکلات را حل می کند.

البته تشخیص اینکه چه کسی واقعا اصلح و شایسته است قدری دشوار به نظر می رسد اما می توان با در نظر گرفتن برخی شاخص ها، نگاه به تجارب سال های گذشته و بهره گیری از مشورت صاحب نظران، سره را از ناسره تشخیص داد.

اگر چه نمی توان انتخاب مردم را مقصر تمامی مشکلات کشور و شهرها دانست چرا که آنها نیز با توجه به وعده داوطلبان انتخاباتی به آنها اعتماد کرده و رأی داده اند اما یک انتخاب درست، شایسته و عقلانی می تواند مسیر کشور را تا حد زیادی از انحراف و خطر دور کند.

مزیت انتخاب شخص اصلح برای برون رفت از بحران ها

حداقل مزیت انتخاب یک شخص اصلح در هر سطح مدیریتی، سپردن سکان هدایت کشور و شهر به شخص توانمند، مدبر، با تقوا، متخصص و اهل خردی است که در بزنگاه های مختلف و بحران های داخلی و خارجی، به جای بهانه گیری و انداختن توپ تقصیر در زمین دیگران، مسئولیت وضعیت ایجاد شده را می پذیرد و به جای فرافکنی و نبش قبر عملکرد پیشینیان، به فکر راه چاره می شود.

نگاهی کلی به عملکرد شوراهای شهر و روستا در چهار سال اخیر نشان می دهد که سهل انگاری در انتخاب چه عواقب شومی برای مردم در پی دارد و بی توجهی به گذشته و میزان تعهد و تخصص داوطلبان، شهر و روستای محل زندگی ما را به ناکجا آباد پسرفت می کشاند.

بررسی نقطه نظرات کاندیدا و مراجعه به صاحب نظران

در این مورد عضو هیئت علمی و استاد دانشگاه گیلان با اشاره به ضرورت تعیین شاخص در حوزه های مختلف برای انتخاب یک کاندیدای اصلح، بیان کرد: ابتدا باید بررسی کنیم که از نظر هر شخصی بهترین روش برای اداره شهر، استان و یا کشور چیست سپس در مورد برنامه هایی که داوطلبان انتخابات ارائه می دهند تحقیق کنیم و آن را با معیارهای خود بسنجیم.

غلامرضا خانکشی پور با بیان اینکه داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری نقطه نظرات خود درباره موضوعات مختلف را در مناظرات تلویزیونی مطرح می کنند و می توان درستی یا نادرستی آن را سنجید، ادامه داد: اگر نتوانیم درباره شخصی به درستی و با توجه به دیده ها و شنیده های خود تصمیم گیری کنیم باید به نهادها، گروه ها و اشخاص معتبر و متخصص در این حیطه که مورد اعتماد هستند مراجعه کنیم.

وی با اشاره به ضرورت شرکت در انتخابات، تصریح کرد: در مجموع باید با در نظر گرفتن شرایط مختلف و بررسی افراد، در انتخابات شرکت کنیم زیرا اگر بعدا از نتیجه هم راضی نباشیم حداقل خود را مذمت نمی کنیم و برای اصلاح امور تلاش می کنیم.

پاسخ کلیشه ای نشانه عدم تبحر داوطلبان در موضوعات مختلف است

این پژوهشگر با بیان اینکه به جهت شیوع کرونا و عدم برگزاری تجمع های انتخاباتی، از موقعیت ایجاد شده نهایت استفاده جهت بررسی داوطلبان در شبکه های مجازی را بردیم، گفت: گروه های مختلفی را در شبکه های اجتماعی ایجاد کردیم و هر شب از یک کاندیدا دعوت می کنیم که به سوالات اعضا پاسخ دهد؛ این پاسخ ها گاهی خوب و مستدل و گاهی ضعیف و کلیشه ای است که عدم تبحر فرد در موضوع را نشان می دهد و محک خوبی را برای حضار ایجاد می کند.

خانکشی پور افزود: شاخص ها و معیارهایی را تعیین کردیم که بر اساس آن داوطلبان را مورد بررسی قرار می دهیم و تعهد، تقوا، کارآمدی، تخصص و میزان محبوبیتی که فرد می تواند بین مردم ایجاد کند را با استفاده از این معیارها می سنجیم و در نهایت داوطلبان بر اساس رتبه کسب شده به مردم معرفی می شوند.

وی «انتخاب» را یکی از مهم ترین و تاثیرگذارترین مقوله های زندگی برشمرد و تصریح کرد: اگر در حوزه سیاسی اشتباه انتخاب کنیم دچار مشکلات زیادی در جامعه می شویم و اگر شیوه انتخاب مردم اصلاح نشود وضع همچنان به همین گونه باقی می ماند. اگر در حوزه سیاسی اشتباه انتخاب کنیم دچار مشکلات زیادی در جامعه می شویم و اگر شیوه انتخاب مردم اصلاح نشود وضع همچنان به همین گونه باقی می ماند.

انتخاب تأثیر گذارترین مقوله در زندگی فردی و اجتماعی

یکی از رشتوندان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به شاخصه های یک کاندید اصلح، گفت: کاندیدای اصلح باید متخصص متعهد، معتقد به استفاده از ظرفیت های داخلی، انقلابی و جهادی باشد و به جای چشم داشتن به خارج، از جوانان و داشته های داخلی جهت حل مشکلات بهره گیرد.

وی با تاکید بر اینکه کاندیدای شایسته و اصلحی که بتواند در شرایط فعلی کشور را از بن بست ایجاد شده رها کند باید به طور واقعی به سیاست های اقتصاد مقاومتی باور داشته باشد، بیان کرد: فردی که می خواهد اداره امور را در دست گیرد باید اول از همه طرفدار تولید باشد.

این شهروند با انتقاد از روند تأیید صلاحیت برخی کاندیداها، افزود: متأسفانه هیئت نظارت آنطور که باید در تأیید صلاحیت ها دقت لازم را اعمال نمی کند و نتیجه آن هم تشکیل شوراهای شهر دوره پنجم می شود که دیدیم چه فجایعی را به بار آوردند و بسیاری از اعضای شوراهای شهر در کشور به دلیل تخلفات مالی و اخلاقی دستگیر شدند.

وی با بیان اینکه باید افراد ولایتمدار که به فکر آبادانی کشور و خدمت به مردم هستند تأیید صلاحیت شوند، گفت: در دوره های قبلی این معیارها مورد توجه قرار نگرفت و افراد ناشایستی به شوراها راه یافتند.

شایسته گزینی اصل مهم و اساسی برای انتخاب اصلح

همچنین نماینده مردم رشت و خمام در مجلس در گفتگو با خبرنگار مهر شایسته گزینی را یکی از اصول مهم و اساسی در انتخاب دانست و گفت: این موضوع مهم موجب رقابتی عادلانه و در نتیجه منجر به حضور افراد متخصص و کارآمد در فرآیند انتخابات می شود.

محمدرضا احمدی با بیان اینکه عرصه مدیریت کلان نیازمند یک مدیر شایسته است، ادامه داد: در این صورت شاهد تعالی، پیشرفت و توسعه در حوزه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جامعه خواهیم بود به علاوه، تنها در صورت گزینش فرد اصلح و شایسته موجبات پرورش مدیران و کارکنان شایسته در سطوح مختلف فراهم آورده می شود.

نماینده مردم رشت و خمام در مجلس با اشاره به سخنان حضرت امیرالمومنین علی (ع)، بیان کرد: طبق فرمایش امام علی (ع)، «خوش سابقه ترین آنها در نزد عموم را برگزین و آن کسی که از همه بیشتر چهره اش به امانت داری شناخته شده است انتخاب کن » که این جمله به نوعی گواهی بر همین انتخاب شایسته هست، همین موضوعی که در صورت عدم توجه مردم به آن موجبات ضرر و زیان جامعه را در بر خواهد داشت و دود آن به چشم خودش می رود.

احمدی در پاسخ به این پرسش که چگونه باید به یک انتخاب شایسته دست یافت، تصریح کرد: چالش همیشگی انتخابات شایسته گزینی بوده و اغلب مردم بر حسب تبلیغات موجود، گرایش مذهبی یا قومی قبیله ای، یا همشهری، هم ولایتی بودن و یا در نهایت گروهی اندک با مطالعه شخصیت ها، مورد نظر را برمی گزینند و رأی می دهند. چالش همیشگی انتخابات شایسته گزینی بوده و اغلب مردم بر حسب تبلیغات موجود، گرایش مذهبی یا قومی قبیله ای، یا همشهری، هم ولایتی بودن و یا در نهایت گروهی اندک با مطالعه شخصیت ها، فرد مورد نظر را برمی گزینند و رأی می دهند

وی با بیان اینکه قطعا در این راستا نقش رسانه ها، افراد دارای تریبون، اصحاب قلم، روحانیون و فرهنگیان، حتی برخی چهره های محبوب و شاخص جامعه نظیر هنرمندان و ورزشکاران در هدایت درست و روش صحیح رأی دادن مردم بسیار مؤثر است، گفت: در شرایط کرونایی، نقش مهم رسانه ها در ارتقای افکار عمومی را بیش از پیش باید ملاک قرار بدهیم و بر الگو سازی شایسته گزینی در رسانه ها کار تولید محتوای میدانی و علمی درستی صورت بگیرد تا انتخابات از آفت های بسیاری در امان بماند.

احمدی با اشاره به معیار انتخاب شایسته در شورای شهر، عنوان کرد: انتخابات شورای شهر و روستا یکی از حساس ترین و اثرگذار ترین انتخاب ها برای شهر و روستا است و به واسطه انتخاب شورای شهر اصلح، خوب و متحد می توانیم شهردار خوبی داشته باشیم که در این صورت شاهد تحولاتی شگرف در سطح شهر خواهیم بود.

پرهیز از زد و بندهای سیاسی از سوی کاندیدا شورای شهر

وی اضافه کرد: اعضای شورای شهر باید اشخاصی مطیع قانون، دلسوز مردم و سابقه مدیریتی یا اجرایی قابل قبول داشته و امانت دار خوبی برای حفظ منابع و استفاده درست جهت ارتقا سطح شهر و رفع موانع و مشکلات باشند و فکر سو استفاده از منابع و برداشت ناروا از صندوق شورای شهر نباشند.

احمدی با بیان اینکه اعضای شورای شهر باید از زد و بند پرهیز کرده و برای معضلات و مشکلات شهر طرح و برنامه داشته باشند، بیان کرد: شهردار را بر اساس توانایی انتخاب کنند و یا بر حسب لج بازی یا باند بازی کارها را به تعویق نیاندازند.

نماینده مردم رشت و خمام در مجلس با بیان اینکه اعضای شورای شهر و روستا باید اخلاق مدار باشند و رویکرد شایسته با مردم داشته باشند، افزود: شئونات اخلاقی را رعایت کرده و بیش از هرچیزی متعهد بودن و مطیع قانون بودن بسیار حائز اهمیت است که اولین ضرورت برای افراد و دست اندرکاران عرصه شورای شهر به حساب می آید.

در این راستا خبرگزاری مهر در طرحی به نام جنبش از ما از نامزدهای انتخاباتی و مردم درخواست دارد تا با حضور در سایت azmaa.net در چالش شفافیت شرکت کنند یعنی به صورت شفاف عملکرد و برنامه های حوزه های مختلف را به بوته نظرات مردمی و قضاوت بگذارند و این آمادگی وجود دارد که حتی مطالب بیان شده توسط نامزدهای انتخاباتی در خبرگزاری مهر و همچنین سایت «از ما» منتشر شود.

پرسش و پاسخ در نقش شایسته گزینی در عمران و آبادانی شهرها

گفتگو با هوش مصنوعی