کاهش بیش از ۴۰ درصدی انتشار کتاب در مهر ماه



به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، این ادعا که اقتصاد نشر در میان سایر حوزه های دیگر فرهنگ بیشترین آسیب را در طول یک سال گذشته و به صورت مشخص از ۸ ماه گذشته تاکنون متحمل شده است، ادعای چندان نادرستی نیست؛ زیرا به جرأت می توان گفت کتاب و کتابخوانی در یکسال گذشته با مشکلات بیشتری نسبت به سال های قبل از آن روبرو بوده است.

این مشکل البته که جهانی است و تنها به ایران محدود نمی شود. همین حالا در اغلب کشورهای اروپایی به ویژه فرانسه که موج جدید کرونا به راه افتاده است و قرنطینه های احتمالی حاکم خواهد شد ، کتابفروشان و ناشران نگران از تعطیلی های دوباره و صدمات غیرقابل جبران به اقتصاد نشر هستند.

در ایران نیز که نمایشگاه کتاب تهران در سال جاری تعطیل شد و این احتمال وجود دارد که برای سال آتی نیز با توجه به ریشه کن نشدن ویروس کرونا احتمال برگزاری نمایشگاه کتاب وجود نداشته باشد، ناشران با ضررهای ریز و درشت اقتصادی روبرو شده اند. به این باید بی مهری و کم لطفی چندین ساله مخاطب به کتاب و کتابخوانی و رشد سرسام آور بهای کاغذ، چاپ و مرکب و سایر مواد اولیه چاپ کتاب را نیز افزود.

مشکلاتی که حالا در نیمه دوم سال رفته رفته خود را در شمارگان کتاب های منتشر شده، تعداد عناوین چاپ شده و … نشان می دهد. ناشرانی که ترجیح می دهند کتاب های خود را به چاپخانه نفرستند و بیش از این متضرر نشوند.

آمارهای نشر نیز برخلاف میل مسئولان این کاهش شمار انتشار کتاب در سال جاری را به خوبی نشان می دهد. بر این اساس اگرچه از ابتدای اردیبهشت ماه که نشر تازه شروع به کار کرد، تاکنون شمار عناوین منتشر شده کتاب کاهش های بسیار چشمگیر نداشته است ، اما بر کسی پوشیده نیست که انتشار کتاب در ۱۰۰ نسخه و ۲۰۰ نسخه به چه معنا است؟

با این حالا در مهرماه نیز به مانند دو تا سه ماه گذشته با ریزش عناوین منتشر شده روبرو بوده ایم. بر اساس آمارهای مؤسسه خانه کتاب و ادبیات ایران، در مهرماه سال جاری پنج هزار و ۸۸ عنوان کتاب منتشر شده است که از این تعداد ۳ هزار و ۷۸۵ عنوان تالیف و هزار و ۱۰۳۰ عنوان ترجمه بوده است.

همچنین شمار کتاب های چاپ اول ۳ هزار و ۱۹۱عنوان و شماره تجدید چاپی ها هزار و ۸۹۷ عنوان بوده است. شمارگان کل کتاب های منتشر شده در مهرماه سال جاری شش میلیون و ۶۲۳ هزار و ۷۵۱ نسخه بوده است.

در میان رده های دیویی منتشر شده در مهر ماه ، ادبیات با ۱۰۶۴ عنوان در صدر قرار دارد.که ۷۵۴ عنوان کتاب در حوزه ادبیات تالیفی و ۳۱۰ عنوان ترجمه هستند. پس از ادبیات کمک آموزشی با ۹۲۱ عنوان و کودک و نوجوان با ۷۱۵ عنوان قرار دارند.

در حوزه کودک و نوجوان ۴۰۸ عنوان کتاب تألیفی و ۱۰۷ عنوان کتاب ترجمه هستند، شمار کتاب های چاپ اول ۳۲۰ عنوان و تجدید چاپ ۳۹۵ عنوان است.

اما مقایسه آمار نشر در مهر ماه سال جاری با بازه زمانی مشابه سال گذشته یعنی مهر ۹۸ نشان از کاهش بیش از ۴۰ درصدی عناوین در سال جاری دارد. چرا که در مهر سال گذشته ۹ هزار و ۱۴۵ عنوان کتاب منتشر شده است.

در عین حال شمارگان کل کتاب های منتشر شده در مهر ماه سال۱۴ میلیون و ۹۴۱ هزار و ۲۹۳ نسخه بوده است.

انتهای پیام/
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «کاهش بیش از ۴۰ درصدی انتشار کتاب در مهر ماه» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.