طغیان آب ها و خروش هشدارها در خوزستان



به گزارش خبرگزاری فارس از اهواز، ساعت ۱۹ روز سوم فروردین ماه سال جاری همزمان با سیل ویرانگر شمال کشور، برخی مسؤولان در استان خوزستان با درک شرایط جوی و وضعیت رودخانه های استان، هشدار را برای به راه افتادن سیل در این جلگه به صدا در آوردند.

بر همین اساس، معاون خدمات شهری شهرداری اهواز در بعدازظهر سوم فروردین ماه به فارس گفت: در ۲۴ ساعت آینده تراز آب رودخانه کارون بالا می آید و احتمال طغیان رودخانه وجود دارد که منجر به غیرایمن شدن سواحل رودخانه کارون در شهر اهواز خواهد شد.

هشدار بالا آمدن آب کارون

علیرضا عالی پور اظهار کرد: دبی آب این در حال حاضر یک هزار و ۵۰۰ است که با توجه به پیش بینی هواشناسی و اخطار مدیریت بحران پیش بینی می شود در اثر بارش های حوزه آبریز کارون در بالادست اهواز دبی رودخانه کارون به حدود ۲ هزار برسد که منجر به بالا آمدن تراز آب رودخانه در سواحل کارون شهر اهواز می شود.

وی با اشاره به امکان آب گرفتگی دوباره زیرگذرهای اهواز، اظهار کرد: زیرگذرها در ۴ نقطه پل سوم جنب پارک لاله، پل سلمان فارسی از سمت ساحل غربی، پل سوم از سمت ساحل غربی و زیرگذر شریعتی احتمال آب گرفتگی دارند و در جلسه مدیریت بحران اهواز مقرر شد برخی مجاری آب به سمت رودخانه یک طرفه شود و با تعبیه پمپ های سیار آب به سمت رودخانه تخلیه شود.

همچین در اطلاعیه های منتشر شده از مردم تقاضا شده بود که از خودروهای تک سرنشین استفاده نکنند تا عبور خودروها به حداقل برسد و شاهد کاهش بار ترافیکی در سطح شهر به ویژه زیرگذرها باشیم.

دستور خودداری مردم از اسکان در بستر رودخانه ها

با ملموس شدن وخامت اوضاع ستاد بحران استانداری خوزستان در اطلاعیه ای از مردم خواست تا از اسکان در کنار رودخانه ها خودداری کنند.

سرپرست فرمانداری اهواز با بیان اینکه به ستاد مدیریت بحران شهرستان اهواز اعلام آماده باش داده ایم، گفت: از دهیاران و شوراهای روستاهای حاشیه رودخانه کارون،کرخه و دز درخواست داریم نسبت به اعلام بارندگی و احتمال سیلابی شدن تدابیر لازم را در نظر گیرند.

پل منیخ خرمشهر مسدود شد

همزمان با پیش بینی های صورت گرفته در مدیریت کلان استان خوزستان مبنی بر وقوع سیلاب در این استان، به دلیل افزایش دبی رودخانه کارون پل منیخ خرمشهر مسدود و تا اطلاع ثانوی عبور و مرور از این پل ممنوع اعلام شد.

سرپرست فرمانداری ویژه خرمشهر در این باره به فارس گفت: شهروندان و مسافران نوروزی از تردد بر روی این پل و رودخانه کارون خودداری کنند.

در حالی که استان خوزستان خود را برای یک حادثه مشابه به حوادث شمال کشور آماده می کرد، بستر





رودخانه بهمنشیر در برخی نقاط شهر آبادان از ساعتی پیش شاهد طغیان آب بود.

طغیان بهمنشیر در آبادان

در زیر پل سوم آبادان آب رودخانه به بالاترین حد خود رسیده و ضمن هم سطح شدن با ساحل و بستر رودخانه، از یک کانال به سمت خیابان ساحلی در حال سرازیر شدن است.

زیر پل سوم آبادان، جریان آب تردد خودروها را مختل و عبور عابران را غیر ممکن کرده است.

شهردار آبادان در این باره گفت: با توجه به احتمال بارش باران، شهرداری با تمام نیروها، امکانات و تجهیزات آماده خدمات رسانی به شهروندان و مسافران نوروزی است.

وی با بیان اینکه در صورت آبگرفتگی و سیلاب احتمالی، آمادگی مقابله با آن وجود دارد افزود: مجموعه ماشین آلات و امکانات شهرداری نیز در موقعیت های مشخصی در سطح شهر و به صلاحدید مدیریت بحران شهری مستقر هستند.

حمیدپور خاطرنشان کرد: جای هیچ نگرانی برای شهروندان نیست و وضعیت در دست کنترل خواهد بود، همچنین از شهروندان تقاضا داریم تا اطلاع بعدی از استقرار در بستر و سواحل رودخانه ها خودداری کنند.

سیلاب اروندکنار از خروش اروندرود

در همین روز، آب اروندرود وارد اروندکنار شد و ساکنان این شهر را نگران کرد.

غرق شدن دو کودک در ساعات اولیه طغیان اروند نگرانی مردم را دو چندان و مشکلات برای ساکنان این بخش آغاز شد.

با وخامت اوضاع در اروندکنار، ائمه جمعه خرمشهر و آبادان پیش از سایر مسؤولان برای کمک به مردم سیل زده و جلوگیری از خسارت بیشتر به اروندکنار، اقدام به باز کردن سد خاکی یکی از نهرها کردند.

دو کشته و ۱۸۰ مصدوم در اروندکنار

معاون امدادونجات جمعیت هلال احمر خوزستان در نخستین برآورد از خسارات سیل اروندکنار گفت: سیل بندهای روستاهای دهستان اروندکنار شکسته شد که این روستاها دچار آب گرفتگی شدند و در این سیلاب تا کنون ۱۸۰ نفر آسیب دیدند.

صادق سلامت گفت: روستاهای نهر قصر ۴۰ خانوار، نهر دایر ۶۰ خانوار، ابوچنبه ۵۰ خانوار، ابودگل ۲۰ خانوار و عریض ۱۰ خانوار دچار آسیب ناشی از سیل شدند.

آسیب های سیلاب خرمشهر نیز را در بر گرفت و باعث شد تا سازوکارها برای مقابله با سیلاب آغاز شد.

آماده باش امکانات در خرمشهر

فرماندار ویژه خرمشهر در این خصوص گفت: تمام امکانات و تجهیزات شهرستان در حالت آماده باش است و شهروندان هیچ گونه نگرانی در این زمینه نداشته باشند.

کوروش مودت اظهار کرد: مرخصی تمام اعضای ستاد مدیریت بحران خرمشهر تا روز چهارشنبه هفتم فروردین ماه لغو است و همه در آماده باش کامل قرار دارند.

به گزارش خبرگزاری فارس، سطح آب رودخانه کارون با توجه به بارندگی های چند روز گذشته به سطحی بالاتر از همیشه رسید و بستر رودخانه را در برخی نقاط شهر اهواز به زیر آب برد.

دستور تخلیه برخی روستاهای اندیمشک

فرماندار اندیمشک نیز در رابطه با وضعیت فعلی این شهرستان گفت: با توجه به اعلام هشدار سازمان هواشناسی، از مردم برخی از روستاهای اندیمشک که در مسیر رودخانه بالا رود قرار گرفته اند درخواست کردیم روستاها را ترک کنند.

پیمان جهانگیری گفت: وی بابیان اینکه تا این لحظه سیلی در اندیمشک اتفاق نیفتاده اما تمام آمادگی های موردنیاز برای مقابله با خطرات احتمالی انجام شد، افزود: سه روستای علی آباد، پاپی آباد و دوبندار تخلیه و مکان هایی برای اسکان آن ها نیز مهیا شد؛ عشایر نیز جابه جا شدند.

استاندار خوزستان نیز در خصوص اتفاقات رخ داده در استان خوزستان، در جمع خبرنگاران درباره وضعیت فعلی استان در مقابله با سیل اظهار کرد: بارش های قابل ملاحظه ای داخل استان و هم در بالادست سدهای استان های مجاور داریم و سیلاب ها به سمت ما در جریان است اما تاکنون سیلی استان را نگرفته است.

وی افزود: در روزهای گذشته به واسطه رصد مانیتورینگ وضعیت سدها سعی کردیم در حد توان ظرفیت خالی در پشت سدها ایجاد کنیم.

استاندار خوزستان بیان کرد: اکنون سد دز حدود ۷۰۰ میلیون مترمکعب و سد مارون ۲۰۰ میلیون مترمکعب ظرفیت خالی دارند و موفق شدیم این ظرفیت را مدیریت کنیم.

ممنوع الخروج شدن مدیران استان

شریعتی با اشاره به ممنوع الخروج کردن کلیه مدیران و فرمانداران استان گفت: مدیران و فرماندارانی که خارج از استان بودند به آن ها گفتیم به استان برگردند و آن هایی که امکان برگشت نداشتند از آن ها خواستیم نماینده تام الاختیار را جایگزین خود کنند.

در همین اوضاع و احوال پس از افزایش بارش ها در استان های بالادست خوزستان و به منظور کنترل سیلاب و خسارات احتمالی دستور رهاسازی آب از سدها صادر شد.

پس از افزایش بارش ها در استان های بالادست خوزستان و به منظور کنترل سیلاب و خسارات احتمالی دستور رهاسازی آب از سدها صادر شد.

اعلام وضعیت اضطراری در دزفول

همزمان با توجه به شرایط جوی در ۴۸ ساعت آینده و پیش بینی بارش ۸۰ میلی متری در سطح شهر دزفول و بارش ۱۵۰ میلی متری در کوهستان برای شهرستان دزفول اعلام وضعیت اضطراری شد.

فرماندار دزفول با اعلام این خبر، تأکید کرد: بارندگی های روزهای آینده باعث افزایش حجم سد دز می شود که مجبور به افزایش خروجی سد می شویم و از طرفی روان آب ها در سطح شهر احتمال خطر را افزایش می دهد.

محمد حیدری یادآور شد: برخی سیل بندها دچار اشکالاتی شدند که در تلاش هستیم هرچه سریع تر برطرف کنیم و تا کنون هیچ روستایی در منطقه دزفول تخلیه نشده است.

۳ روستای اهواز در معرض سیلاب

بر همین اساس، سه روستای مرکزی شهر اهواز در معرض سیلاب قرار گرفت.

بخشدار بخش مرکزی اهواز با تأیید این خبر، با اشاره به خطرات پیش روی برای روستاهای مرکزی شهر اهواز، اظهار کرد: سیل روستاهای سید نبی، سید معن و یدیم را تهدید می کند.

علی بلمچی گفت: چنانچه رهاسازی آب بیش از یک هزار و ۳۰۰ مترمکعب بر ثانیه باشد سیل بندها شکسته و آب سرریز می شود.

فرماندار شوش نیز به فارس گفت: با توجه به شدت بارش باران در ساعات آینده به ۸ روستا هشدار داده شد که احتیاط کنند و احشام را از روستاها تخلیه کنند که ۶ روستا در حاشیه رودخانه دز و ۲ روستا در حاشیه رودخانه کرخه هستند.

هشدار تخلیه به چند روستا در بهبهان

هم زمان با افزایش خروجی سد مارون، مسؤولان شهرستان بهبهان نیز، به چند روستای این شهرستان هشدار تخلیه دادند.

فرماندار بهبهان گفت: با توجه به پیش بینی بارش باران در ساعات آینده برای استان کهگیلویه و بویراحمد و شهر بهبهان به دو روستا در منطقه تشان بهبهان اعلام شد ترجیحا از روستا خارج شوند.

محمد حری گفت: خروجی سد مارون از روز شنبه افزایش پیدا کرد و هم اکنون به ۱۱۵ مترمکعب در ثانیه رسیده است و با توجه به ظرفیت خالی سد مارون که ۲۰۰ میلیون مترمکعب است فعلا این میزان خروجی تعیین شده است.

وضعیت بحرانی در اروندکنار

اوضاع در اروندکنار هر لحظه رو به وخامت بیشتری می رفت تا جایی که برخی مسؤولان این شهر در گفت وگویی تلفنی با فارس، وضعیت را در این شهر بحرانی قلمداد کرد.

شهردار اروندکنار تصریح کرد: با توجه به تشدید بارندگی ها و سیلاب های بالا دست کارون احتمال تشدید طغیان رودخانه و ایجاد سیلاب تقویت می شود و با امکانات موجود در شهر نمی توان با آن مقابله کرد.

مطوری خاطرنشان کرد: هشدار می دهیم اگر سیلاب های شمال خوزستان کنترل نشوند و با مد دریا برخورد کند اروندکنار به زیر آب خواهد رفت.

در همین اوضاع دستور تخلیه روستاهای جرف خرمشهر به دلیل افزایش حجم آب رودخانه ها داده شد.

دستور تخلیه روستای جرف

بخشدار مینوشهر گفت: به دلیل افزایش حجم آب رودخانه ها اروند کبیر و صغیر در خرمشهر دستور تخلیه روستاهای جرف خرمشهر صادر شد، تعداد خانوارهای در معرض خطر در این ۲ روستا بین ۵۰ تا ۶۰ خانواده است.

اسفندیار تمی عنوان کرد: با وجود اینکه مد آب اروند کبیر و اروند صغیر به اوج خود رسیده است، تمام نیروهای امدادی و خدماتی برای هرگونه حادثه به صورت آماده باش کامل هستند.

همزمان مدیرعامل سد و نیروگاه دز، وضعیت این نیروگاه را عادی عنوان کرد و گفت: به خاطر مهار روان آب های پایین دست خروجی این سد کاهش بافته است.

سعید رئوفی نسب بیان کرد: ورودی آب این سد در حال حاضر ۳۲۰۰ متر مکعب بر ثانیه است، و در حال مدیریت میزان آبهای ورودی و خروجی هستیم، به مدت ۱۲ ساعت خروجی را کم کرده ایم تا آبهای پایین دست تخلیه شود و مجددا به همان ۸۰۰ متر مکعب بر ثانیه برمی گردیم.

شهردار اهواز نیز در جلسه ستاد بحران این شهرستان با تأکید بر اینکه رودخانه کارون ظرفیت رهاسازی ۲۵۰۰ مترمکعب بر ثانیه آب را ندارد، گفت: در صورت رهاسازی آب با ظرفیت ۲۵۰۰ مترمکعب بر ثانیه قطعا اهواز با بحران جدی مواجه خواهد شد.

مرخصی فرمانداران و مدیران لغو شد

استاندار خوزستان نیز در نشست شورای هماهنگی مدیریت بحران استان خوزستان با تأکید بر ضرورت بسیج همه امکانات برای پیشگیری از وقوع خسارات، اظهار کرد: با توجه به شرایط موجود، کلیه مرخصی ها لغو شد و فرمانداران و مدیران دستگاه های اجرایی در اماده باش کامل باشند.

وی افزود: با این میزان بارش در حوضه دز و کارون ممکن است شرایط به نحوی شود که پایین دست، تحمل آن را نداشته باشد.

استاندار خوزستان با اشاره به وقوع مد اکبر در اروند رود و افزایش ورودی آب از کارون و شط العرب، بیان کرد: طغیان آب سبب ورود آب به خیابان ها شده و مردم را نگران کرده است؛ در آنجا به بیل مکانیکی و سایر تجهیزات نیاز است که سریع تر باید فراهم شود.

شریعتی با تاکید بر ضرورت مدیریت آب خروجی سدها، گفت: به گونه ای مدیریت شود که دبی کارون در اهواز بیش از ۲۰۰۰ مترمکعب در ثانیه نشود و شاهد کمترین میزان خسارات باشیم.

اسکان سیل زدگان اروندکنار در مساجد و اماکن ورزشی

در همین اوضاع از اروندکنار خبر رسید که برخی از منازل شهر تخلیه شدند و اسکان سیل زدگان در سالن های ورزشی و مساجد در حال صورت گرفتن است.

فرمانده ناحیه مقاومت بسیج آبادان با تأیید این خبر گفت: با بالا آمدن آب رودخانه و همچنین افزایش ورودی آب به بهمنشیر و اروند برخی از منازل اروندکنار دچار آبگرفتگی شدند که مجبور به تخلیه آنها شدیم.

همزمان فرمانده سپاه ولیعصر(عج) خوزستان در گفت وگو با فارس گفت: قرارگاه امدادرسانی سپاه خوزستان برای خدمت به مردم سیل زده ایجاد شد.

سردار حسن شاهوار پور، فرمانده سپاه حضرت ولیعصر(عج) خوزستان در گفت وگو با خبرنگار فارس در اهواز، اظهار کرد: کلیه رده های سپاه و بسیج جهت امدادرسانی به مردم در خوزستان و استان های همجوار در صورت وقوع هرگونه حادثه احتمالی آمادگی کامل دارند.

آمادگی سپاه خوزستان برای مقابله با حوادث احتمالی

وی افزود: قرارگاه امدادرسانی و خدمات رسانی سپاه در خوزستان جهت مقابله با حوادث احتمالی ناشی از وقوع سیلاب ها راه اندازی شده است.

فرمانده سپاه خوزستان گفت: با توجه به هشدار دستگاه های مربوطه در خصوص بارش های سنگین طی ۴۸ ساعت آینده حرکت کاروان های راهیان نور به مسیرهای مواصلاتی چهار یادمان دفاع مقدس که شامل یادمان های فکه، چذابه، دهلاویه و شهدای هور است، متوقف شد.

غرق شدن هفت فروند قایق صیادی در هندیجان

همچنین در هندیجان مد کم سابقه آب باعث غرق شدن هفت فروند قایق صیادی شد.

رئیس اداره شیلات شهرستان هندیجان با تأیید این خبر، گفت: پنج فروند قایق صیادی در اسکله بحرکان هندیجان به دلیل مد دریا و شدت توفان غرق شدند.

همزمان معاون سازمان آب و برق خوزستان در تشریح شرایط استان، مطرح کرد: احتمال افزایش دبی خروجی سدها تا ۱/۵ برابر وضعیت فعلی وجود دارد به همین دلیل باید تمهیدات لازم برای خروجی فاضلاب ها و جاده های ساحلی دوطرف کارون پیش بینی شود.

هوشنگ حسونی زاده در جلسه ستاد بحران خوزستان با بیان اینکه میزان بارش ها نشان دهنده بارش های بالای ۱۰۰میلی متر در ورودی های حوزه های مختلف است، اظهار کرد: در حوزه رود دز نیز بالای ۱۰۰میلی متر بارش داشتیم و براساس پیش بینی ها دو پیک بارش داریم که یکی از دیروز شروع شروع شده و دیگری از روز شنبه آغاز می شود.

وی افزود: بنابراین حجم ورودی آب را در دو مقطع ۵ روزه و ۱۴ روزه پیش بینی کردیم که به عنوان مثال حجم ورودی ۵ روزه تا ۷۰۰ میلیون مترمکعب و ۱۴روزه تا ۲ میلیارد و ۱۲۴ هزار مترمکعب می رسد و ضرورت دارد برای اینکه پیک بعدی را کنترل کنیم، خروجی سد را افزایش دهیم.

افزایش خروجی سد دز

معاون سازمان آب و برق خوزستان گفت: خروجی از سد دز افزایش می یابد بنابراین باید برای پایین دست سد دز تمهیدات لازم اندیشیده شود و سیل بندهای ضعیف و روستاهای در معرض سیل حفاظت شوند.

وی بیان کرد: با بارش های پیش بینی به نوعی می توان گفت سد دز پر شده است و تراز به ۳۵۱ خواهد رسید و درصورتی که تا ۱۸ فروردین بارش ها محقق شود قطعا سد دز پر خواهد شد.

وضعیت بحرانی در ایذه

در همین اوضاع و احوال با ثبت بیش از ۷۰ میلیمتر باران در چند ساعت، این شهر در وضعیت بحرانی قرار گرفت.

در این شهرستان بیش از ۷۰ میلی متر بارش باران گزارش شده است که با توجه به پیش بینی های صورت گرفته و حجم بارش ها احتمال ۳ رقمی شدن این عدد تا ساعات آینده وجود دارد.

مسیر ایذه-پیان در حد فاصل پل بلوطک شیخان به طور کامل از دسترس خارج شد و تردد در آن غیرممکن شده است.

از شهروندان خواسته شده به هیچ وجه و به جز در موارد بحرانی و مورد نیاز از منازل خود خارج نشوند.

با بالا آمدن آب کارون و در صورتی که برخی قایقداران از هشدارها تمکین نمی کردند، سرپرست فرمانداری خرمشهر برای توقیف قایق های تفریحی در کارون و اروند دستور ویژه صادر کرد.

دستور توقیف قایق های تفریحی در خرمشهر

کوروش مودت سرپرست فرمانداری ویژه خرمشهر به گارد بندر و هنگ مرزی برای توقیف قایق های تفریحی در کارون و اروند دستور ویژه داد.

همچنین سازمان آتش نشانی اهواز، آتش نشانی اهواز اعلام کرد با توجه به شرایط جوی اخیر و بالا آمدن سطح آب رودخانه کارون، از همشهریان و میهمان نوروزی تقاضا کرد برای حفظ سلامتی و جان خود از تفریح با قایق های ساحل رودخانه به صورت جدی پرهیز کنند.

آتش نشانی اهواز ضمن جمع آوری ایستگاه های قایق سواری، از عموم شهروندان و مسافران عزیز می خواهد از قایق سواری در سطح رودخانه به صورت جدی خودداری کنند.

درخواست از مسافران برای امتناع از قایق سواری

در این اطلاعیه از قایق داران خواسته شده است که با توجه به هشداری مکرر سازمان هواشناسی مبنی بر احتمال سیل و طغیان رودخانه ها سریعا نسبت به جمع آوری قایق های خود اقدام و از حضور در سواحل رودخانه پرهیز کنند.

وی افزود: تردد اتوبوس های مسافربری در محور ایذه به شهرکرد و بلعکس تا ۴۸ ساعت آینده ممنوع است و باید از مسیر جایگزین خرم آباد به سمت اصفهان استفاده شود.

ممنوعیت تردد خودروهای راهیان نور

رئیس پلیس راه خوزستان با اشاره به مسدود بودن محور اندیکا به شهرکرد، عنوان کرد: با توجه به پیش بینی ها امکان ایجاد مشکل در برخی ها وجود دارد و تردد کامیون ها و تریلرها تا ۴۸ ساعت در کل مسیرهای استان خوزستان ممنوع است.

وی گفت: جاده قدیم اندیمشک به پل دختر به دلیل ریزش کوه مسدود است و آزادراه اندیمشک به خرم آباد در مسیر رفت ترافیک سنگین است و در مسیر برگشت یک مورد ریزش کوه بود که ساعتی پیش برطرف شد.

در حال حاضر نیز جاده ساحلی اهواز به دلیل شدت بارندگی از روز گذشته به زیر آب رفته است و تردد خودروها به سختی درحال انجام است.

گزارش: علی دایلی

انتهای پیام/۷۲۰۱۳/خ

پرسش و پاسخ در طغیان آب ها و خروش هشدارها در خوزستان

گفتگو با هوش مصنوعی