حمایت ویژه از تحقیقات در زمینه جوانی جمعیت در کرمانشاه- اخبار کرمانشاه - اخبار استانها تسنیم



به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمانشاه، سیروس جلیلی در نشست خبری با اصحاب رسانه که امروز به منظور ارائه پروژه های برتر دانشگاه برگزار شد، اظهار داشت: ۱۰ حوزه فعالیت تحقیقاتی در ۱۰ سال گذشته دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه استخراج شده که بیشترین فراوانی مربوط به سرطان است.

وی با بیان اینکه ۵۰۰ مقاله در حوزه نازایی در دانشگاه وجود دارد عنوان کرد: بعد از موضوع سرطان، موضوعات زنان، زایمان، نازایی و بیماری های قلبی و عروقی بیشترین تعداد مقالات را در این دانشگاه به خود اختصاص داده اند.

جلیلی با اشاره به اینکه هدف این است که تحقیقات به سمت هدفمند شدن، اجتماعی شدن و رسانه ای شدن حرکت کنند گفت: در جهت رفع مشکلات ناشی از بیماری ها، سموم و پاندمی های سریع در کشور از این طرح ها حمایت ویژه می شود.

وی با بیان اینکه مشکلات کاهش جمعیت در کشور و تأکیدات مقام معظم رهبری در جهت رفع موانع موجود، برخی محققان به این دعوت رهبری لبیک گفتند و به همکارانی که در زمینه جمعیت طرح تحقیقاتی ارائه دهند تسهیلات ویژه ای تعلق می گیرد.

مهدی تقدسی مجری طرح با موضوع کووید و خودایمنی در این نشست اظهار داشت: محققان تلاش می کنند مشکلات سطح کشور و استان را احصا کنند و با فکر خود در جهت رفع این مشکلات برآیند و یکی از مشکلاتی که اخیرا در جامعه با آن درگیر بودیم کرونا بود که تلاش شد از جنبه ایمنی شناسی بررسی شود.

وی عنوان کرد: بیماری کووید که اکنون نیز درگیر یکی از موج های آن هستیم تنها به معنای یک بیماری گذرا نبود و در واقع این بیماری ناشی از واکنش زیان بار سیستم دفاعی بدن علیه بیماری است و دلیل اصلی فوت بیماران پدیده خودایمنی و پاسخ اغراق آمیز سیستم دفاعی به کرونا است.

تقدسی با بیان اینکه در تحقیق انجام شده ۱۶۷ بیمار از افراد بستری در بیمارستان امام رضا(ع) انتخاب شدند که اکثرا به فرم شدید و بحرانی بیماری مبتلا بودند گفت: در نتیجه این تحقیقات متوجه شدیم ریسک ابتلا به خودایمنی در آینده در افرادی که مبتلا به کرونا هستند احتمال دارد بیشتر از افراد نرمال باشد و البته این نتایج صد در صد نیستند.

مکانیزم های حمایتی برای فرزندآوری به صورت پایدار وجود داشته باشد

شاهین سلطانی مجری اول طرح بررسی تمایل به فرزندآوری و عوامل مرتبط با آن در میان زوجین ایرانی نیز در این نشست اظهار داشت: در طی دو دهه اخیر به دنبال کاهش نرخ فرزند آوری جمعیت با شدت فزاینده ای به سمت سالمندی حرکت می کند و نیاز است برنامه ها و سیاست هایی طراحی شود که این شتاب کاهش یابد و جوانی جمعیت حفظ شود.

وی با بیان اینکه این تحقیق در بخش اول کمی و در استان و بخش دوم و سیستماتیکی در کشور انجام شد عنوان کرد: بخش نخست مطالعه نشان داد بعد اجتماعی، اقتصادی و مراقبت و روان شناختی سه بعد مهم در تمایل به فرزنداوری هستند.

سلطانی با بیان اینکه نگرشی در جامعه و استان وجود دارد که داشتن فرزند بیشتر ممکن است کیفیت زندگی را کاهش دهد گفت: این تحقیق که روی ۲۰۰۰ نفر از بانوان بالای ۱۸ سال انجام شد نشان داد که بالا بودن سن زنان، افزایش سن ازدواج و تحصیلات از جمله عواملی هستند که تمایل به فرزندآوری را کاهش می دهند.

وی با اشاره به اینکه در بخش دوم مطالعه عوامل مختلفی شناسایی شد که باید برای هر کدام برنامه ویژه ای سیاستگذاری شود افزود: نگرانی های اقتصادی و اجتماعی، سختی مراقبت از فرزندان، نگرانی از تأمین هزینه های زندگی و هنجارهای شکل گرفته درباره فرزند کمتر، عدم رضایت از زندگی، افزایش سن ازدواج، افزایش فاصله تولد بین فرزندان و جنسیت فرزند اول از عوامل تأثیرگذار بر فرزندآوری هستند.

سلطانی با تأکید بر دسترسی به درمان های ناباروری و تبلیغات رسانه ای برای فرزندآوری عنوان کرد: نگرش منفی در جامعه وجود دارد که فرزند بیشتر زندگی را سرد می کند.

این محقق کرمانشاهی با بیان اینکه برنامه ریزی ها و سیاستگذاری ها در زمینه جوانی جمعیت باید به صورت هدفمند باشد گفت: یکی از طرح های خوانی جمعیت تحویل خودرو به مادران دارای فرزند دوم و سوم است که البته هدفمند نیست و مشکل را رفع نمی کند و برنامه ها باید هدفمند باشد.

وی افزود: باید در رسانه ها از روانشناسان کمک گرفته شود و شواهد و نمونه هایی را نشان دهیم که داشتن فرزند بیشتر به معنای زندگی سردتر نیست و خانواده های موفق را معرفی کنیم.

سلطانی افزایش مدت زمان مرخصی زایمان برای زنان شاغل، اعمال سیاست های منعطف برای حمایت از مادران صاحب فرزند، راه اندازی مراکز مراقبتی ویژه نوزادان و درگیر کردن رسانه های داخلی در تولید محتوا به منظور تشویق زوجین برای فرزند بیشتر را از جمله راهکارها در این زمینه عنوان کرد.

وی با بیان اینکه باید مکانیزم های حمایتی پایدار باشد گفت: یکی از مشکلات این است که ممکن است طرح های حمایتی دولت بعد از مدتی کنسل شود در نتیجه خانواده ها اطمینان ندارند که طرح های حمایتی برای همیشه وجود داشته باشد.

سلطانی افزود: باید سیاست های هدفمندی داشته باشیم و یک برنامه مشخص برای تمام نقاط به طور یکسان اجرا نشود.

حذف ۱۰۰ درصد آلاینده های فاضلاب در ۳۰ دقیقه با روش اکسیداسیون پیشرفته

مسعود مرادی مجری اول طرح حذف آنتی بیوتیک تتراسایکلین از محیط های آلی به روش اکسیداسیون پیشرفته نیز در این نشست اظهار داشت: کشور ما خشک و نیمه خشک است و در بیشتر استان های کشور با بحران و تنش آبی مواجه هستیم و یکی از نگرانی های اخیر نیز آلاینده های نوظهور است.

وی با بیان اینکه آلاینده های نوظهور که بار بیماری را افزایش می دهند سبب نگرانی در جوامع علمی شده است زیرا در غلظت پایین نیز می توانند سبب بیماری شوند عنوان کرد: دانشمندان در تکاپو هستند که از روش های جدید اکسیداسیون پیشرفته برای حذف آلاینده ها استفاده کنند.

مرادی تتراسایکلین را یکی از این آلاینده عنوان کرد و گفت: برای توسعه پایدار باید راهکار داشته باشیم و یکی از راهکارها مسئله بازیافت فاضلاب برای مصارف مختلف است.

وی با اشاره به اینکه تولید فاضلاب کشور ۳۲ میلیارد مترمکعب است که پنج میلیارد مترمکعب فاضلاب انسانی و ۲۸ میلیارد مترمکعب کشاورزی است افزود: هزینه تصفیه آب بسیار بالا است و در ازای هزینه بسیار پایین در اختیار مردم قرار می گیرد و چنانچه این آب با همین هزینه برای فضای سبز استفاده شود در واقع هدررفت منابع آبی است در صورتی که می توان از فاضلاب تصفیه شده برای فضای سبز استفاده شود.

مرادی با بیان اینکه روش اکسیداسیون پیشرفته در دنیا در حد آزمایشگاهی و پایلوت قابلیت کاربرد دارد ولی در حال پیشرفت و توسعه است گفت: در مطالعه انجام شده پساب فاضلاب در آزمایشگاه شبیه سازی شد و به این نتیجه رسیدیم با اکسیداسیون پیشرفته می توان در ۳۰ دقیقه ۱۰۰ درصد آلاینده ها را حذف کرد و از طرفی کاتالیست مورد استفاده نیز بعد از چند بار استفاده کارایی خود را از دست نمی دهد.

استفاده از حلا ل های غیرسمی برای استخراج آلاینده های موجود در آب

نظیر فتاحی مجری طرح اندازه گیری کلروفنول ها در آب به روش میکرواستخراج در این نشست اظهار داشت: در زمان های گذشته آلاینده های ایجاد شده توسط طبیعت خود به خود از بین می رفت که با گسترش صنایع و کارخانجات و رشد جمعیت این توازن به هم خورد و آلاینده های شیمیایی با وجود کارخانه های صنعتی وارد محیط زیست شدند.

وی با بیان اینکه این آلاینده ها به دو دسته آلی و معدنی تقسیم می شوند عنوان کرد: آلاینده های آلی شامل علف کش و آفت کش و سموم و آلاینده های معدنی نیز شامل عناصری همچون آرسنیک و فلزات سنگین و آلاینده هایی است که وارد محیط زیست می شوند و ممکن است وارد خاک و در نهایت آبهای سطحی و زیرزمینی و مواد غذایی شوند.

فتاحی با اشاره به اینکه این آلاینده ها اگر بیش از حد مجاز شود خطرساز است و در درازمدت بیماری های را بین انسان و سایر موجودات و مشکلات زیست محیطی دیگر ایجاد می کنند گفت: کلروفنول ها جزو ترکیبات سمی و خطرناک هستند که بیشتر در صنایع چوبف تولید کاغذ و بسته بندی، تولید کارتن، کارخانجات و در صنایع پتروشیمی استفاده می شوند و وارد محیط زیست و در نهایت آب های محیطی می شوند و از این طریق نیز به مواد غذایی نفوذ می کنند در نتیجه اندازه گیری این ترکیبات و شناسایی در هر مکانی مهم و کاربردی است.

وی افزود: از سال ها قبل برای اندازه گیری این آلاینده از حلال آلی استفاده می شده که خود آلایندگی ایجاد می کرده و برای آزمایش کننده نیز خطرناک بوده به همین دلیل در سال های اخیر تلاش شده حلال های آلی حذف شوند و از ترکیبات غیرسمی برای استخراج استفاده شود و یکی از روش ها استفاده از حلال های همچون شکر، جوهر لیمو و سرکه است.

فتاحی بیان کرد: تحقیقات جدید این مشکلات را رفع کرده و حلال شناسایی شده مطمئن و سازگار با محیط زیست است و قدرت استخراجی بالایی نیز دارد.

کیومرث شرفی محقق در زمینه مرور سیستماتیک میزان آفلاتوکسینM۱ در انواع شیر در ایران نیز در این نشست اظهار داشت: در بین مواد غذایی شیر در ایران مصرف بالایی دارد و در پایش و توزیع آن باید با احتیاط بیشتری برخورد شود.

وی با بیان اینکه آفلاتوکسین از آلاینده هایی است که در شرایطی که خوراک دام نامساعد باشد تولید می شود عنوان کرد: در دامداری های سنتی چون خوراک دام را در محیط باز قرار می دهند و در صورت قرارگیری در معرض باد و رطوبت احتمال این آلودگی بیشتر است اما با مکانیزه شدن دامداری ها میزان آفلاتوکسین کاهش یافته است.

شرفی گفت: تنها راهکار این موضوع کنترل از مبدأ است و باید خوراک دام در شرایط رطوبتی و دمایی خاصی قرار بگیرد که آفلاتوکسین تولید نشود.

انتهای پیام/

پرسش و پاسخ در حمایت ویژه از تحقیقات در زمینه جوانی جمعیت در کرمانشاه- اخبار کرمانشاه - اخبار استانها تسنیم

گفتگو با هوش مصنوعی