نسبت سرمایه داری رانتی با به حاشیه رانده شدن محرومان / دانش قناعت می آورد



به گزارش خبرنگار فرهنگ عمومی خبرگزاری فارس، باقر ساروخانی «پدر جامعه شناسی ارتباطات در ایران» در تازه ترین برنامه تلویزیونی «شوکران» که شامگاه دوشنبه (دوشنبه ۲۵ آذر ماه) برگزار شد با انتقاد از سیاست های سرمایه داری کاپیتالیسم، لیبرالیسم و سوسیالیسم، تکیه بر نیروهای جوان و بسط سرمایه داری انسانی، پویا و بینا را عامل محور توسعه و پشرفت ایران دانست.

وی دانش آموخته علوم اجتماعی دانشگاه تهران و فارغ التحصیل دکترای دولتی جامعه شناسی دانشگاه سوربن پاریس، پژوهشگر و استاد تمام بازنشسته دانشگاه تهران است که در قسمت بیست و چهارم شوکران به ارزیابی شرایط اجتماعی امروز ایران پرداخته و پیرامون مباحثی چون «قدرت مردم برای بازسازی جامعه و اینکه آیا اساسا انرژی ای برای مردم باقی مانده تا جامعه را بازسازی کنند؟!»، «چگونگی ایستادگی در برابر انحطاط کشور» و «نسبت سرطان سرمایه داری رانتی با به حاشیه رانده شدن محرومان از کردستان تا سیستان و بلوچستان» با پیام فضلی نژاد سردبیر شوکران به گفت وگو نشسته است.

جامعه ایران در حال تجربه دنیای مدرن است

ساروخانی در یان برنامه با تأکید بر اینکه جامعه ایران در حال بیرون آمدن از خواب سنتی و آغاز تجربه دنیای مدرن است، اظهار داشت: ۲ دو تفکر در قبال مشکلات جامعه ایرانی وجود دارد؛ یک تفکر ناامیدکننده است و تفکر دیگر سعی می کند برای مشکلات راه حل پیدا کند و امیدوار باشد.

وی با بیان اینکه بالارفتن سرانه مطالعه کتاب در هوشیاری و آگاهی جامعه مؤثر است، افزود: اگر می بینیم که آسیب های اجتماعی بالا رفته و رسانه های رسمی در قبال قدرت شبکه های اجتماعی ضعیف می شود، طبیعتا کتاب به حاشیه می رود و مطالعه کمتر می شود.

جامعه هوشیار باید برای مسائل خود راه حل پیدا کند

این جامعه شناس ابراز داشت: برخی معتقد هستند این ذات جامعه است و راهی برای آن وجود ندارد، اما من با این عقیده مخالفم و معتقدم یک جامعه هوشیار باید برای مسائل خود راه حل پیدا کند. مثلا وقت می بینیم کتاب به حاشیه رفته است، کتاب صوتی را ترویج کنیم یا خود کتاب را به رسانه بیاوریم.

وی با اشاره به اینکه جامعه پیش روی ایرانی، جامعه ای دارای بحران های متعددی است، ادامه داد: جامعه ای پیش روی ماست که بحران های متعدد دارد. خطری که علم ما را تهدید می کند، آکادمیسم است. یعنی دیوارهای بلندی در دانشگاه تولید کنیم، در حلقه های خودمان قرار بگیریم و با واقعیت درگیر نشویم. این مشکل بزرگی است.

مهجور ماندن جامعه شناس خطر بزرگی برای جامعه است

ساروخانی رسالت یک جامعه شناس را دیدن واقعیت های جامعه همراه با تحلیل آن دانست و گفت: اگر جامعه شناسی از واقعیت دور شود، قطعا اشتباه کرده است. خطر آکادمیسم این است که جامعه شناس از واقعیت ارتزاق می کند، اما اگر نگوید من مدیون جامعه هستم، اشتباه بزرگی کرده است.

وی البته مهجور ماندن جامعه شناس را خطر بزرگی برای جامعه توصیف کرد و افزود: جامعه ای که جامعه شناسی را نبیند یا نخواهد ببیند. جامعه بدون فرهنگ است. اینچنین جامعه ای طبیعی نیست. ما حتی اگر آپارتمان سازی می کنیم، باید فرهنگ آن را ایجاد کنیم. یعنی تکنولوژی باید بتواند در مسیر فرهنگ حرکت کند.

جامعه ای بیدار است که قدر انسان هایش را بداند/ محور پیشرفت کشور

این استاد دانشگاه در پاسخ به سؤال اقتصاد رانتی و نقش دولت در تحقق آن، با ذکر اهمیت نقش آموزش در تحقق عدالت اجتماعی تصرح کرد: باید برابری و فرصت آموزشی یکسان ایجاد کرد. جامعه ای، جامعه است که بتواند از همه فرصت ها استفاده و جوانانش را تربیت کند تا خدمتگزار جامعه باشند. جامعه ای بیدار است که قدر انسان هایش را بداند و به آن ها فرصت ارتقا و کار بدهد.

وی محور توسعه و پیشرفت کشور را تئوری سازی شفاف، واقع گرا و کاربردی بیان کرد و گفت: نباید وابسته به تئوری های غرب باشیم و باید خودمان تئوری سازی کنیم. اگر جامعه شناسی به جامعه احساس دین نکند، حتما اشتباه کرده است، بنابراین تئوری هایش هم در خلأ قرار می گیرد. اما اشتباه آنجاست که فرآورده های علمی جهان را نبیند و بخواهد در برج عاج خودش یا جامعه بسته خودش، علم تولید کند.

سرمایه داری باید هدایت شده، سامان یافته و نظامند باشد

ساروخانی با بیان اینکه جامعه شناسان، روانشناسان و عالمان علوم انسانی باید در راستای تولید داده، بسط آن در کتاب ها و انتقال از طریق سخنرانی ها به ارائه راهکار به جامعه برای پیشرفت گام بردارند، خاطرنشان کرد: البته دانش و سیاست یک دنیای جداگانه هستند. این در حالی است که سرمایه داری باید هدایت شده، سامان یافته و نظامند باشد که بتواند فرصت ها را از انسان نگیرد. بتواند حرص را در میان انسان ها کاهش دهند و قناعت را در جامعه بسط دهد.

وی با انتقاد از سیاست های سرمایه داری کاپیتالیسم، لیبرالیسم و سوسیالیسم ادامه داد: دولت باید فرصت ها را بسط دهد و در عالم اقتصاد ورود پیدا کند. شکاف طبقاتی را کاهش دهد و برای همه انسان ها فرصت زیست طبیعی ایجاد کند. البته باید توجه داشته باشیم همه کارها توسط دولت قابل حل نیست، بلکه مردم و نخبگان نباید معطل دولت مانده، بلکه خود دست به کار شوند.

مختصات مطلوب سرمایه داری/ سطح توقعمان را از زندگی لوکس پایین بیاوریم

این جامعه شناس با اشاره به مختصات مطلوب سرمایه داری نظیر انسانی ، پویا و بینا بودن گفت: اگر در جامعه ای کتاب و کتابت، خواننده و اقبال نداشته باشد، نویسنده هم نمی تواند کار برجسته تولید کند. باید روزگاری برسد که نویسنده با نوشتن کتابش بتواند ارتزاق و زندگی کند، این نماد توسعه است و چیزی است که امروز در جامعه ما مغفول مانده است.

وی با اشاره به اینکه دانش به معنای صبر و قناعت است، افزود: باید سطح توقعمان را از زندگی لوکس پایین بیاوریم، باید قناعت را ارزشمند بدانیم و توقعات مادی چندانی از جامعه نداشته باشیم و برسیم به جایی که بتوانیم کیفی عمل کنیم؛ اگر بتوانیم متعهدانه و آگاهانه عمل کنیم، جامعه خود را تصحیح می کند.

آیا می شود جوان ایرانی از نعمات ایران ارتزاق کند، اما حواسش به غرب باشد!

ساروخانی با تذکر اینکه باید از افراط سرمایه داری جلوگیری کرد، بیان داشت: چرا فرزندان این سرزمین از حقوق طبیعی خودشان از جمله فرصت تحصیل و ارتقا باید محروم باشند؟! این بیگانه سازی از فرهنگ را خطر بزرگ می بینم؛ یعنی جوان ایرانی از نعمات ایران ارتزاق کند، اما حواسش به آمریکا و اروپا باشد و از آن ها الگو بگیرد و نسبت به الگوهای ایرانی نه تنها بی تفاوت باشد، بلکه تحقیر هم کند.

برای دیدن نظرات باقر ساروخانی «پدر جامعه شناسی ارتباطات در ایران» درباره نسبت سرمایه داری رانتی با به حاشیه رانده شدن محرومان از لینک زیر اقدام کنید.

نسبت سرمایه داری رانتی با به حاشیه رانده شدن محرومان

نسبت سرمایه داری رانتی با به حاشیه رانده شدن محرومان

به گزارش فارس، «جامعه شناسی ارتباطات (اصول و مبانی)»، «جامعه شناسی نوین ارتباطات (رسانه ها در جهان امروز)»، «کودکان و رسانه های جمعی (پژوهشی در آسیب شناسی برنامه های کودک تلویزیون)»، «مقدمه ای بر جامعه شناسی خانواده»،«اینترنت، جهانی شدن و هویت فرهنگی جوانان در ایران: چالش ها و فرصت ها، با همکاری اسدالله بابایی فرد»، «جامعه شناسی خانواده»، «گفتمان رسانه ای و کودکان، ازدواج در ایران مسائل و تنگناها»، «خشونت در سینمای ایران»، «دریوزگان، پژوهشی در باب تکدی در تهران»، «اندیشه های بنیادین در دانش ارتباطات»، «مقدمه ای بر جامعه شناسی خانواده»، «دایره المعارف علوم اجتماعی»، «جامعه شناسی و مسائل ارتباط جمعی»، «جامعه شناسی ارتباطات» و «طلاق (پژوهشی در شناخت واقعیت و عوامل آن)» تنها بخشی از دستاوردهای یک عمر فعالیت علمی و فرهنگی ساروخانی در آستانه ۸۰ سالگی است.

فصل جدید برنامه «شوکران» که از آبان ۹۸ روی آنتن شبکه چهار سیما رفته است، اندیشمندان برجسته داخلی و خارجی از جمله سیدحسین نصر، احمد مهدوی دامغانی، شیرین هانتر، منصوره اتحادیه، آیت الله سیدمحمد مهدی میرباقری، کریم مجتهدی، حاتم قادری، مهدی محسنیان راد، باقر ساروخانی، لوریس چکناواریان، ابوالحسن تنهایی به همراه دیگر دانشوران برجسته ایرانی حضور دارند.

انتهای پیام/

پرسش و پاسخ در نسبت سرمایه داری رانتی با به حاشیه رانده شدن محرومان / دانش قناعت می آورد

گفتگو با هوش مصنوعی