محرومیت در قطب نفت غرب کشور / ذخایر گاز مشعل توسعه را روشن نکرد



خبرگزاری مهر-گروه استان ها: استان ایلام در غرب ایران با داشتن ۱۱ درصد ذخایر گاز و ۴ درصد ذخایر نفت کشور به عنوان یک استان مطرح در حوزه انرژی شناخته می شود.

طبق آخرین بررسی های انجام شده میزان ذخایر گاز ایلام ۱۴ تریلیون فوت مکعب است و به عبارت دیگر استان گاز خیز ایلام بعد از عسلویه، بزرگ ترین ذخایر گازی کشور را داراست، میزان ذخایر نفت استان نیز بیش از ۱۱ میلیارد بشکه نفت تخمین زده شده است.

ظرفیتی که اشتغال زا نشد

این استان هم اکنون با تولید روزانه ۲۵۰ هزار بشکه نفت قطب اصلی تولید نفت در غرب کشور است، این استان دارای تنها پالایشگاه گاز غرب کشور است و از لحاظ تولید گاز نیز جزو استان های مطرح کشور محسوب می شود، روزانه ۵٫۶ میلیون مترمکعب گاز این پالایشگاه پالایش و به گاز شهری تبدیل و برای مصارف خانگی و صنعتی وارد خط لوله سراسری می شود.

میدان های نفتی و گازی آذر و چنگوله در شهرستان مهران جزو میدان های نفتی مشترک هستند و هم اکنون در پروژه نفتی آذر روزانه ۳۵ هزار بشکه نفت تولید می شود.

میدان نفتی چشمه خوش دهلران از دیگر میدان های نفتی استان ایلام بوده که سال های سال است نفت از آن استخراج می شود، البته در دهلران میدان های دیگری نیز وجود دارد.

این همه ظرفیت نفت و گاز در کنار محرومیت زیاد، توسعه نیافتگی و بیکاری در استان ۵۸۰ هزار نفری که کوچکترین استان کشور است، باورش بسیار سخت است

پتروشیمی ایلام و دهلران دو پروژه بزرگ استان در حوزه انرژی است که فاز اول پتروشیمی ایلام ساخته شده ولی هنوز فاز دوم این پروژه به بهره برداری نرسیده است.

پتروشیمی دهلران نیز به تازگی کار ساخت آن آغازشده و هنوز راه بسیار طولانی برای به سرانجام رسیدن دارد، پروژه «ان جی ال» دهلران به عنوان یک پروژه بزرگ دیگر در حوزه نفت و گاز استان شناخته می شود که این پروژه نیز طی دو سال اخیر ساخت آن آغاز شده است.

این همه ظرفیت نفت و گاز در کنار این میزان محرومیت، توسعه نیافتگی و بیکاری در استان ۵۸۰ هزارنفری که کوچک ترین استان کشور محسوب می شود، باورش بسیار سخت است.

عدم سرمایه گذاری کافی در صنایع پایین دستی، نبود اشتغال مناسب برای نیروهای بومی در پروژه های نفت و گاز، عدم تخصیص سهم استان از درآمدهای نفت و …شاید از مهم ترین دلایل کمتر توسعه یافتگی استان باوجود ذخایر نفت و گاز باشد.

نیروهای بومی باید در پروژه های نفتی به کار گرفته شوند

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی ایلام دراین ارتباط در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: از جمعیت فعال استان بیش از ۲۰ هزار نفر بیکار هستند که باید برای این مسئله راهکاری جدی در نظر گرفته شود.

شکرالله شیرخانی اظهار داشت: قطعا نفت و گاز و پروژه های فعال در این زمینه باید برای اشتغال نیروهای بومی استان بیشتر موردتوجه قرار گیرد.

وی با اشاره به اینکه استان ایلام در اکثر رشته های موردنیاز پروژه های نفت و گاز نیروی بومی مهارت دیده دارد، گفت: متأسفانه شاهد این هستیم در برخی از پروژه ها حتی برای کارهای ساده از نیروهای غیربومی استفاده می شود.

شیرخانی عنوان کرد: موضوع جذب نیروهای بومی در پروژه های نفت و گاز از مهم ترین مسائل و دغدغه های مردم و مسئولان است و برای این مهم پیگیری های متعددی انجام شده است.

وی افزود: البته اشتغال فقط در خود پروژه های نفت و گاز نیست، بلکه با سرمایه گذاری بر روی صنایع پایین دستی پتروشیمی می توان جوانان زیادی را به طور دائم مشغول به کار کرد.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی ایلام با اشاره به وجود ۹۷ درصد ذخایر نفت و گاز غرب کشو در شهرستان دهلران، تصریح کرد: در آینده ای نزدیک بیش از پنج هزار در پروژه های نفت و گاز دهلران مشغول به کار می شوند که قطعا باید بخش زیادی از این افراد جوانان بیکار استان باشند.

سرمایه گذاری ۲ میلیارد دلاری در بخش نفت و گاز ایلام

استاندار ایلام نیز دراین ارتباط اظهار داشت: نفت و گاز از اولویت های اول برای توسعه استان است، این استان به رغم ظرفیت های بزرگ نفت و گاز دارای مشکلات اساسی است که دوگانگی در استان به وجود می آورد.

قاسم سلیمانی دشتکی عنوان کرد: این استان به رغم اینکه از این نعمت خدادادی بهره مند و ثروت خیز است ولی هنوز جزو استان های توسعه نیافته کشور محسوب می شود.

وی بیان داشت: سرمایه گذاری ۷۰۰ میلیون دلاری در میادین نفتی مشترک استان، ۶۰۰ میلیون دلاری در «ان جی ال» دهلران، ۵۰۰ میلیون دلاری در پتروشیمی دهلران و … هم اکنون در استان برای استفاده از ظرفیت نفت و گاز استان در حال انجام است.

وی تصریح کرد: از سرمایه گذاری انجام شده در استان از جمله سرمایه گذاری ۷۰۰ میلیون دلاری در میدان های نفتی مشترک، ۴ درصد برای توسعه استان از جمله زیرساخت ها اختصاص پیدا می کند.

استاندار ایلام با اشاره به اینکه برنامه ای پنج ساله برای رفع محرومیت ایلام نیاز است، گفت: استان ایلام در هشت سال جنگ تحمیلی از توسعه عقب افتاده است و باید بودجه و اعتبارات بیشتری به استان اختصاص یابد.

وی گفت: با چند پروژه بزرگ می توان کل جمعیت بیکار را صاحب شغل کرد البته مردم باید برای توسعه استان همکاری کنند، هدف تمامی مسئولان اشتغال و توسعه استان است.

مجوزهای بی نام در حوزه سرمایه گذاری در صنایع پایین دستی پتروشیمی

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت ایلام نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: بدون شک حوزه نفت و گاز استان دارای ظرفیت های بسیار گسترده ای برای سرمایه گذاری است.

یارالله نصیری گفت: آنچه در استان ایلام برای توسعه و اشتغال اهمیت ویژه ای دارد سرمایه گذاری در صنایع پایین دستی است که به همین منظور شرایط برای سرمایه گذاری در این بخش استان هم اکنون فراهم شده است.

وی با اشاره به فعالیت پتروشیمی ایلام، گفت: در سال جاری برای تسهیل در سرمایه گذاری در استان مجوزهای بی نام صادرشده، یعنی طرح تعریف و آماده شده و همه استعلامات آن گرفته شده و فقط لازم است که سرمایه گذار روی کار آید و از طرح ها استفاده کند.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت ایلام افزود: در همین ارتباط با توجه به ظرفیت نفت و گاز و لزوم تکمیل زنجیره تولید، بیش از ۱۸ فقره مجوز بی نام در حوزه صنایع پایین دستی پتروشیمی صادر شده است.

وی افزود: سرمایه گذاران که مایل به سرمایه گذاری باشند بدون بروکراسی اداری و با این مجوزها می توانند فعالیت خود را با کمترین دغدغه شروع کنند.

نصیری افزود: مزیت بزرگ استان برای سرمایه گذاری مرز مهران است، در صورت اجرای طرح اکثر محصولات تولیدشده در استان در صنایع پایین دستی پتروشیمی با کمترین هزینه حمل ونقل می تواند صادر شود.

توسعه میدان های نفتی و گازی در ایلام

نماینده مردم ایلام در مجلس نیز دراین ارتباط اظهار داشت: بودجه های بسیار خوبی با عنایت ویژه وزیر نفت برای توسعه چاه های گاز تنگه بیجار اختصاص یافته و هم اکنون دو حلقه چاه زده شده و در سومین چاه مشغول به کار هستند.

سلام امینی عنوان کرد: با توسعه چاه های گازی، ظرفیت تولید گاز در استان ایلام به حدود ۱۱ میلیون مترمکعب می رسد و ۱۰۰ درصد خوراک پتروشیمی ایلام نیز تأمین می شود.

وی افزود: به دنبال اجرای فاز دوم پالایشگاه گاز ایلام نیز هستیم، این پروژه های بزرگ در آینده توسعه و اشتغال را تضمین می کنند، تلاش ما بر این است که جوانان استان که دارای مهارت های فنی هستند در این پروژه ها به کارگیری شوند.

نماینده مردم ایلام بیان داشت: بیشتر نفت و گاز غرب کشور در استان ایلام تولید می شود و باید دفتر نفت و گاز غرب در این استان مستقر شود.

حکایت توسعه همچنان باقی است

با وجود همه ظرفیت ها، طرح ها و برنامه ها برای توسعه ایلام شاید این استان در سال های آینده به بخشی از توسعه دست پیدا کند که قطعا این مهم نیازمند تأمین اعتبار پروژه های زیرساختی و سرمایه گذاری در بخش های مختلف استان است.

یکی از مهم ترین مزیت های مناطق نفت خیز کشور اختصاص اعتبار از محل فروش نفت به بخش های زیرساختی است، این استان دارای پروژه های نیمه تمام زیادی است که می توان با اعتبارات نفت این پروژه ها را تکمیل کرد.

ایلام سال هاست با مشکلات زیرساختی مثل نبود راه، فرودگاه مناسب و راه آهن از یک سو و مسائل و آسیب های اجتماعی از سوی دیگر مواجه است، توسعه صنایع مرتبط با حوزه نفت و گاز می تواند توسعه دیگر بخش های استان را نیز به همراه داشته باشد.

بیکاری امروز در استان ایلام باعث مهاجرت اکثر جوانان استان ایلام شده به طوری که جمیعت استان طی سال های اخیر متأسفانه رشد چندانی نداشته است.

یکی از نکات بسیار مهم اینکه بیکاری عامل پیدایش بسیاری از آسیب های اجتماعی در استان است، قطعا با به کارگیری نیروهای بومی در پروژه های نفت و گاز استان بخشی از آسیب های استان نیز کاهش خواهد یافت.
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «محرومیت در قطب نفت غرب کشور / ذخایر گاز مشعل توسعه را روشن نکرد» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.