ضربه کرونا بر صنعت گردشگری استان اردبیل / از خسارت ۲۰۰ میلیارد تومانی تا تلاش برای توسعه گردشگری مجازی



خبرگزاری فارس اردبیل|سرویس اقتصادی؛ مهران عقلمند: پس از شیوع ویروس کرونا در جهان یکی از مهم ترین بخش هایی که تحت تاثیر آن قرار گرفته و با رکود شدید مواجه شد حوزه گردشگری و کسب و کارهای وابسته به آن بود، به طوری که پایگاه اطلاع رسانی اکونومیست طی بررسی های خود اعلام کرد که در ماه آوریل و مه همزمان با همه گیری ویروس کرونا در جهان آسمان جهان که پیش از این مملو از پرواز هواپیماها بود به کمترین میزان خود رسیده و حدود ۹۴ درصد از تعداد مسافران کاهش یافت.

پیش از شیوع ویروس کرونا صنعت گردشگری به عنوان یکی از پردرآمدترین بخش های اقتصادی بوده به طوری که در بیش از ۱۵۰ کشور جهان به عنوان یکی از ۵ منبع اصلی درآمد خارجی محسوب شده و حتی در بین ۸۰ کشور رتبه اول کسب درآمد خارجی را به خود اختصاص می داد.



توسعه صنعت گردشگری در کشورهای در حال توسعه که با مشکلاتی هم چون نرخ بالای بیکاری و اقتصاد تک محصولی عمدتا وابسته به نفت مواجه بودند از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و از همین رو در طی سال های گذشته کشورهای در حال توسعه با فراهم ساختن زیرساخت های لازم به جمع کشورهای گردشگرپذیر پیوسته و سالانه شاهد درآمدهای هنگفت از این حوزه بوده اند.



اما شیوع ویروس کرونا در جهان تمام معادلات اقتصادی را برهم زد و صنعت گردشگری نیز به عنوان یکی از اصلی ترین بخش های متضرر در این خصوص بود؛ به طوری که طبق آمار موجود در آوریل ۲۰۲۰ هواپیماها فقط ۳۱ میلیون مسافر را در تمام دنیا جابه جا کردند و همین امر نشان از بلایی است که ویروس کرونا بر سر صنعت گردشگری آورده است.



صنعت گردشگری ایران نیز از این قضیه مستثنی نبوده و از زمان شیوع ویروس کرونا با رکود شدید مواجه شده و کسب وکارهای وابسته به این صنعت نیز در پی رکود حاکم بر این حوزه با مشکلات اقتصادی فراوانی دست و پنجه نرم می کنند؛ علی اصغر مونسان وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با اشاره به میزان خسارت های وارد شده به بخش های مختلف گردشگری کشور گفته بود: براساس برآوردهایی که انجام دادیم میزان خسارت های واردشده به بخش گردشگری ناشی از شیوع ویروس کرونا تا مرداد ۹۹ حدود ۱۲ هزار میلیارد تومان است که تعداد بیکاران را نیز در این بخش افزایش داده است.



مونسان درباره بخشودگی کامل اجاره بها اماکن و فضاهای گردشگری واگذارشده از سوی این وزارتخانه به بخش خصوصی اظهارداشت: در جلسه هیأت دولت، مصوبه بخشودگی کامل اجاره بهای اماکن و فضاهای گردشگری واگذارشده از سوی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به بخش خصوصی تا پایان سال جاری تصویب شد.



وی افزود: با توجه به شیوع ویروس کرونا و آسیب دیدن بسیاری از کسب وکارها در بخش گردشگری از دولت درخواست کرده بودیم تا این بخشودگی تا پایان سال جاری ادامه پیدا کند.

تاثیر کرونا بر صنعت گردشگری اردبیل



اما استان اردبیل نیز که به عنوان یکی از مناطق گردشگر پذیر کشور بوده و سالانه شاهد خیل عظیمی از مسافران و گردشگران داخلی و خارجی است با مشکلات ناشی از شیوع ویروس کرونا دست به گریبان است برهمین اساس نادر فلاحی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل در گفت وگو با خبرنگار فارس در اردبیل با اشاره به خسارت ۲۰۰ میلیارد تومانی ناشی از شیوع ویروس کرونا بر تاسیسات گردشگری استان اردبیل اظهار کرد: برای جبران خسارات وارد شده به فعالان بخش گردشگری استان اردبیل مبلغ ۶ میلیارد تومان تسهیلات برای ۱۸۰ واحد در نظر گرفته شده تا توسط بانک های عامل پرداخت شود که تاکنون ۷۰۰ میلیون تومان در این حوزه پرداخت شده است.



مدیرکل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل با اشاره به میزان کاهش اقامت کنندگان در استان اردبیل تصریح کرد: از تاریخ یکم اسفندماه سال ۹۷ تا ۳۱ تیرماه سال ۹۸ تعداد دو میلیون و ۵۹۱ هزار و ۳۰۶ اقامت کننده در استان داشتیم که این تعداد در بازه زمانی اول اسفندماه سال ۹۸ تا ۳۱ تیرماه سال ۹۹ با توجه به شیوع ویروس کرونا ۱۶۲ هزار و ۶۶۶ نفر اقامت بوده است؛ در همین بازه زمانی در سال گذشته تعداد بازدید گردشگران از مراکز تاریخی، تفریحی و گردشگری استان چهار میلیون و ۱۵۵ هزار و ۴۰۰ نفر بوده که امسال از تاریخ یکم اسفندماه سال ۹۸ تا ۳۱ تیرماه سال جاری به ۸۵۸ هزار و ۶۲۸ نفر کاهش یافته است.



در این بین خبر تعطیلی برخی از مراکز گردشگری، هتل و آبدرمانی ها در استان اردبیل به خصوص شهرستان سرعین به یکی از مهم ترین اخبار روز استان اردبیل تبدیل شده بود که یکی از این مراکز گردشگری هتل لاله و آبدرمانی سبلان سرعین بود، اما مجید قلیچ خانی، معاون بهره برداری شرکت توسعه گردشگری ایران از انتشار خبر غیر موثق تعطیلی هتل لاله و آبدرمانی سبلان ابراز تأسف کرد و اذعان داشت: انتشار چنین اخبار غیرموثق نه تنها به این دو مجموعه بلکه به کل گردشگری منطقه آسیب می رساند.

عدم تعطیلی هیچ یک از مجموعه های گردشگری کشور



قلیچ خانی بیان کرد: شرکت توسعه گردشگری ایران علی رغم شرایط بحرانی حاکم بر صنعت گردشگری و باوجود گذشت حدود ۸ ماه از شروع بحران ناشی از شیوع بیماری کرونا، تاکنون هیچ یک از مجموعه های گردشگری تحت پوشش خود در سطح کشور را تعطیل نکرده و همچنان با تلاش مضاعف و رعایت دقیق اصول و پروتکل های بهداشتی در حال خدمت رسانی به میهمانان و گردشگران داخلی و خارجی هستند.



به گزارش خبرگزاری فارس، همان طور که طبق آمارهای اعلام شده مشخص است، شیوع ویروس کرونا صنعت نوپا و رو به رشد گردشگری در استان اردبیل را که در سال های اخیر تمرکز بیشتری بر روی توسعه صنعت گردشگری استان برای پیشرفت اقتصادی انجام یافته بود را نیز تحت تاثیر خود قرار داده و باعث تحمیل ضرر و زیان به فعالان این صنعت شده است.



اما با توجه به تداوم چنین شرایطی و پابرجایی ویروس کرونا در جهان و کشور و عدم اطلاع دقیق از زمان ریشه کنی این ویروس باید با استفاده از ابزارهای موجود و برنامه ریزی های صحیح از ضرر و زیان بیش از پیش این صنعت جلوگیری کرد و در کنار آن باید زمینه فعالیت برای دوران پسا کرونا را نیز فراهم شود.



توسعه گردشگری الکترونیک و استفاده از بستر فضای مجازی



یکی از مهم ترین موضوعات در چنین شرایطی بهره مندی از توان و ظرفیت موجود در فضای مجازی است و استفاده از پتانسیل های گردشگری مجازی در شناساندن اماکن گردشگری استان اردبیل و هم چنین تداوم صنعت گردشگری در این دوران و این در حالیست که صنعت نوپای گردشگری الکترونیک در جهان عمری در حدود ۲۰ سال داشته و با این روش اطلاعات صوتی، تصویری و متنی از اماکن گردشگری واقعی شهرها و کشورها در اختیار گردشگران مجازی قرار می گیرد.



یکی از ویژگی های گردشگری مجازی امکان ارایه خدمات به صورت اینترنتی به گردشگران است که در این روش صاحبان کالا و خدمات می توانند با استفاده از فضای فراهم شده به معرفی کالا و خدمات و اماکن گردشگری خود اقدام کنند و گردشگران نیز می توانند خدمات و کالاهای مورد نظر را از طریق سامانه های اینترنتی خریداری کنند و یا اینکه مکان مورد نظر به همراه خدمات آن را به عنوان یکی از اولویت های خود برای دوران پسا کرونا در نظر بگیرند.

استفاده از ابزارهای دیجیتال برای صنعت گردشگری در طی سال های اخیر بسیار مورد استقبال کشورهای مختلف قرار گرفته و امروزه نیز با توجه به وضعیت موجود و شیوع ویروس کرونا بهره مندی از این ابزار و استفاده از پتانسیل های آن می تواند در پویایی صنعت گردشگری و هم چنین کسب درآمد و جبران بخشی از خسارت ها نقش بسیار مهمی را ایفا کند.



اما یکی از مهم ترین ملزومات این روش، بهره مندی از زیرساخت های مناسب برای استفاده حداکثری از توان گردشگری مجازی است و از این رو فراهم کردن زیرساخت های لازم برای توسعه گردشگری مجازی در دوران کرونایی که مطمئنا تاثیر بسیاری در دوران پسا کرونا نیز خواهد داشت از ضروریات است که باید مورد توجه مسؤولان امر قرار گیرد.

انتهای پیام/۳۴۶۳/ی
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «ضربه کرونا بر صنعت گردشگری استان اردبیل / از خسارت ۲۰۰ میلیارد تومانی تا تلاش برای توسعه گردشگری مجازی» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.