دستانی که ظرافت را مهمان زیورآلات می کند / سفر سنگ از دل معدن تا کارگاه کارآفرینی



برای تهیه گزارش به کارگاه ساناز مرادی رفتم؛ همان هنرمندی که سنگ های سخت قیمتی و نیمه قیمتی را تبدیل به نگین های پر زرق و برق می کند و به آنها روح می بخشد.

به گزارش خبرگزاری فارس از ممسنی، هنر گوهرتراشی امروزه مورد استقبال و توجه قرار گرفته و به شغلی پردرآمد برای فارغ التحصیلان رشتۀ زمین شناسی و افراد دیگر با هر سطح سوادی درآمده است.

ساناز مرادی یکی از فارغ التحصیلان رشته زمین شناسی است که سال ۱۳۶۳ در روستای رازیانه کاری شهرستان ممسنی متولد و به طور اتفاقی به سمت گوهرتراشی ترغیب شد.

برای تهیه گزارش ابتدا به مغازه وی که در زیرزمین یکی از پاساژهای نورآباد بود رفتم، وارد مغازه اش با چیدمان خاصی که داشت، شدم و ساناز با لبخندی که در زیر ماسکش خودنمایی می کرد با من احوال پرسی نمود.

نزدیک به یک ساعت، نه من حرفی زدم و نه خانم گوهرتراش و سکوت تمام مغازه را فرا گرفته بود اما من هم در این میان تمام سنگ های سخت رافی (تراش نخورده) که آنجا بود را در دست می گرفتم و آنها را لمس می کردم.

سنگ هایی که ابتدا سخت هستند و بعد به دست گوهرتراش هایی مانند ساناز مرادی با لطافت و ظرافت خاصی تبدیل به نگین های پر زرق و برق می شوند.

نگین انگشترهایی که در مغازه بود، رنگ و لعاب خاصی داشتند و گویا یک هنرمند ماهر رنگ تک تک آنها با هم مخلوط کرده بود و روی آن نقش و نگار کشیده بود، ولی سنگ ها همه طبیعی بودند و با هنرمندی مرادی به شکل های متفاوتی تراش خورده بودند و سوار بر رکاب انگشترها، خودنمایی می کردند.

بعد از اینکه تمام نگین ها، گردن آویزها و سنگ های رنگی را دیدم و یکی بعد از دیگری آنها را لمس کردم، در عجب بودم که چگونه این نقش و نگارها در این سنگ ها به وجود آمده است.

پس از آن، به سمت کارگاه بانوی گوهرتراش که در روستای رازیانه کاری شهرستان ممسنی بود راهی شدیم.

وارد کارگاه که شدیم، سنگ های فیروزه ریز و درشت همچنین عقیق رنگارنگ و لاجورد با ترکیب آبی و طلایی اش از ما استقبال می کردند و روی زمین و در کارتن ها جای داشتند.

ساناز مرادی کارآفرین خلاق حیطه گوهرتراشی در خصوص ورودش به این کار می گوید: به صورت اتفاقی در مسافرتی که به کرمان داشتم، یکی از آشنایان با توجه به اینکه من لیسانس زمین شناسی داشتم پیشنهاد داد تا از کار گوهرتراشی سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی دیدن کنم و من از بعد از اینکه درباره این هنر تحقیق و جستجو کردم و با توجه به علاقه ای که نسبت به این کار پیدا کرده بودم تصمیم به فراگیری آموزش های لازم برای این کار گرفتم.

ساناز، از سال ۱۳۹۶ شروع به دیدن آموزش های لازم جهت تراش سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی کرده و به مدت یک سال به عنوان شاگرد یکی از کارگاه های گوهرتراشی، بدون دریافت هیچ گونه وجهی و نزدیک به یک سال به عنوان فروشنده مغازه گوهرتراشی کار می کرد تا اینکه شخصی به او پیشنهاد می دهد که به عنوان سرپرست کارگاهش، مدتی مشغول باشد.

وی ادامه می دهد: بعد از اینکه مدتی در کارگاه خانمی، سرپرست بودم با یک دندانپزشک آشنا شدم و پیشنهاد داد تا شریکی کارگاهی راه اندازی کنیم و مدتی بعد از اینکه کارگاه را راه اندازی کردیم و تعداد زیادی هم کارآموز آموزش دادیم، به دلایلی مجبور شدم تا به شهر و دیارم نوراباد ممسنی، برگردم با پولی که حدود ۶ میلیون تومان بود توانستم وسایل لازم هر دستگاه را به طور جداگانه خریداری و خودم آنها را روی هم چینش کنم و در این مدت همان دکتر، سنگ خریداری می کرد و می فرستاد تا من اینجا تراش کاری روی آن انجام بدهم.

مرادی می افزاید: در این کارگاه تا قبل از شیوع کرونا، با ۵ نفر مشغول به کار بودیم اما با پیدا شدن کرونا در حال حاضر فقط خودم با کمک مادرم مشغول هستم که در این راه مادرم، شوهرخواهرم و بنیاد برکت به من کمک های بسیاری می کردند.

این هنرمند در رابطه با درآمد گوهرتراشی بیان کرد: درآمد این کار، قبل از کرونا بسیار پر رونق تر بود اما بعد از آن با توجه به اینکه شرایط اقتصادی مردم تاحدی تغییر کرد، کار ما هم فروش کمتری دارد.

ساناز مرادی که روزی با چند خانم هنرمند در کارگاهش مشغول به کار بود در رابطه با مراحل تراش یک سنگ گفت: اولین مرحله برش سنگ است و مرحله دوم تراش ان است و بعد؛ سنگ تراش خورده را به سر چوبی می چسبانیم که به اصطلاح به آن دابله کردن می گویند و آن را چهار سمباده مختلف می زنیم و در آخر هم ریزه کاری هایش را انجام می دهیم.

مرادی در رابطه با وضعیت ایمنی این کار اظهار می دارد: این سنگ ها با توجه به مواد شیمیایی که درونشان به کار رفته ضررهای بسیاری برای اعضای مختلف بدن دارند و جدا از این چون با وسایل خطرناکی سر و کار داریم، باید از دستکش، گوشی، عینک و ماسک استفاده کنیم و تا حد امکان آسیب ها را کم کنیم اما از جهتی چون این کار باید با ظرافت بسیار خاصی انجام شود و با دست لمس شود، گاه استفاده از این وسایل دشوار است.

بانوی گوهرتراش در این کار خودش آسیب های بسیاری دیده و از این جهت استفاده از بعضی دستگاه های خطرناک مانند برش را به همکارانش توصیه نمی کند.

ساناز مرادی نظرش در رابطه با گوهرتراشی این است که: سنگ مثل روح انسان است و هر چقدر که بیشتر سختی ببیند زیباتر و سخت تر می شود و جلای بیشتری پیدا و به تبدیل به سنگ زیباتری می شود.

وی خاطرنشان می کند: اگر صنف طلافروشان و مسؤولان شهرستان دست یاری بدهند و به من کمک کنند ظرفیت تراش هر نوع سنگی را تا هر اندازه دارم و این روند به رشد اقتصادی نیز کمک بسیاری می کند.

انتهای پیام/س/ی
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «دستانی که ظرافت را مهمان زیورآلات می کند / سفر سنگ از دل معدن تا کارگاه کارآفرینی» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.