رفع موانع تولید کلزا راهی برای خودکفایی در تولید روغن



ایسنا/همدان کلزا یکی از دانه های روغنی بسیارمهم بوده که کاشت این محصول استراتژیک کم آب بر و به صرفه می تواند نقش مهمی در تحقق اقتصاد مقاومتی و تضمین امنیت غذایی شهروندان داشته باشد.

کشت گیاه کلزا با در نظر گرفتن شرایط اقلیمی ایران و مشکل کمبود آب، یکی از اقتصادی ترین گزینه های کشت بوده که علاوه بر صرفه جویی در مصرف آب و ایجاد درآمد بالا برای کشاورزان، موجب کاهش واردات روغن نیز خواهد بود.

تحقق اقتصاد مقاومتی با کشت کلزا

مدیرعامل تعاونی ذرت کاران اسدآباد با تأکید براینکه برای تحقق اقتصاد مقاومتی و خودکفایی در تولید روغن کشت کلزا ضرورتی اجتناب ناپذیر است، گفت: وابستگی بیش از ۷۸ درصدی به خارج از کشور در تأمین دانه های روغنی اهمیت کشت این دانه ها را در اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی نمایان می کند و تأکید رهبر معظم انقلاب بر توسعه کشت دانه های روغنی نیز برای خودکفایی در تولید روغن نشان از ضرورت حرکت سریع در این عرصه دارد.

هوشنگ احمدیپور در گفت و گو با ایسنا، افزود: سالانه حدود چهار میلیارد دلار ارز کشور صرف واردات روغن خام، کنجاله و سویا می شود، مضاف بر آنکه تأمین کنجاله دام وابسته به دانه های روغنی است که اگر آن را نداشته باشیم باید سالانه سه تا چهار میلیون تن علوفه برای تولید مرغ، تخم مرغ و گوشت وارد کنیم.

وی با اشاره به اهمیت کشت کلزا، تصریح کرد: این محصول به عنوان یک گیاه در تناوب تولید محصولات وارد شده و علاوه بر ایجاد امکان تولید روغن، اصلاح خاک نیز با کشت آن محقق می شود.

احمدی پور ادامه داد: استفاده از بذرهای هیبرید، رعایت تاریخ کشت، تغذیه گیاهی زمین زیر کشت و مبارزه به موقع با آفات از مهمترین عوامل افزایش بهره وری و تولید دانه روغنی کلزا خواهد بود.

عدم پرداخت به موقع مطالبات کلزاکاران؛ علت کاهش کشت کلزا در اسدآباد

مدیرعامل تعاونی ذرت کاران اسدآباد گفت: خوشبختانه در سطح استان و شهرستان در یکی دو سال اخیراستقبال خوبی از کشت کلزا شده است که با توجه به افزایش قیمت پیش بینی شده به ۹۰۰۰ تومان انتظار می رود سطح کشت این محصول در اسدآباد افزایش قابل ملاحظه ای داشته باشد.

نایب رئیس سابق نظام صنفی کشاورزی کشور در ادامه علت کاهش سطح زیر کشت کلزا در سال گذشته راعدم پرداخت به موقع مطالبات کلزاکاران دانست و خاطرنشان کرد: یکی دیگر از عوامل کاهش تولید کلزا، آفت سنک بذر خوار بود که کشاورزان موفق به مبارزه به موقع با این آفت نشدند.

احمدی پور از تهیه بذر وارداتی فرانسوی کلزا در تعاونی ذرت کاران شهرستان اسدآباد خبرداد و گفت: در حال حاضر بذور کلزا با افزایش میانگین تولید برای کشت تهیه شده که در اواسط شهریورسال جاری توزیع آن درسطح استان و شهرستان ها بین کلزاکاران شروع می شود.

سرمازدگی ۲۰۰ هکتار از مزارع کلزا در اسدآباد

معاون فنی جهادکشاورزی شهرستان اسدآباد نیز در ادامه با بیان اینکه کشت کلزا در شرایط فعلی کم آبی بسیار مقرون به صرفه است، گفت: با افزایش سطح زیر کشت کلزا در کشور قطعا شاهد خودکفایی در تولید دانه های روغنی خواهیم بود که این موضوع به خودی خود مشوقی برای کشاورزان است تا در این حوزه نیز برنامه ریزی های لازم را داشته باشند.

علی سرخوش با اشاره به اینکه کلزا به عنوان یکی از دانه های روغنی مهم دارای ۲۵ تا ۵۵ درصد روغن، ۱۸ تا ۲۴ درصد پروتئین و ۱۲ تا ۲۰ درصد پوست است، افزود: کشت این محصول، علف های هرز مزرعه را کنترل و آفات را کاهش می دهد و باعث افزایش محصول در سال آینده می شود بنابراین باید کشاورزان از مزایای کاشت این محصول باصرفه بیشتر آگاه شوند.

وی ، نیاز آبی کم این محصول نسبت به دیگر محصولات کشاورزی را از دیگر مزایای کشت کلزا برشمرد و تصریح کرد: دانه روغنی کلزا حدود ۶۱ درصد امگا ۹، ۱۱ درصد امگا۳ و ۲۱ درصد امگا ۶ و هفت درصد نیز اسید چرب غیر اشباع دارد که نسبت به سایر منابع تولید روغن از مزیت نسبی برخوردار است.

سرخوش از برداشت ۷۴۰ تن محصول کلزا از مزارع این شهرستان خبر داد و اظهار کرد: با اتمام برداشت کلزا ،۵۰۰ تن از محصول تولید شده کلزا کاران اسدآبادی به کارخانه روغن کشی نهاوند،۱۵۰ تن شهرستان قروه و ۹۰ تن از محصول به شهرستان کنگاور ارسال شده است.

وی تعهد کشت کلزای امسال شهرستان را ۱۸۰۰ هکتار برشمرد و افزود: امسال ۵۰۰ هکتار از اراضی شهرستان به کشت کلزا اختصاص داشت که به علت بارش تگرگ و سرما اوایل سال ۲۰۰ هکتار از این محصول دچار سرمازدگی و خسارت شد و از سطح زیر کشت کلزا امسال تنها ۳۰۰ هکتار کلزا قابل برداشت بود.

کشاورزان رغبت چندانی برای کشت کلزا نداشتند

سرخوش با اشاره به اینکه در سال جاری اسدآباد دارای بیشترین سطح کشت کلزا در سطح استان بوده است، تصریح کرد: با توجه به قیمت پایین نرخ کلزا و عدم صرفه اقتصادی آن به علت نرخ پایین در سال جاری کشت این محصول در شهرستان به نسبت سال گذشته از کاهش ۱۰۰ درصدی برخوردار بوده و بهره برداران کشاورزی رغبتی چندانی برای کشت این محصول استراتژیک نداشته اند.

وی با بیان اینکه باید اقدامی ویژه نسبت به افزایش خرید قیمت این محصول استراتژیک از کشاورزان در سال آینده برای ترغیب کشاورزان شود، خاطرنشان کرد: در حال حاضر قیمت تضمینی خرید کلزا از کشاورزان ۴۶۶۵ تومان بوده که با توجه به قیمت پایین نرخ کلزا در صورت عدم تدبیر برای افزایش نرخ کلزا در راستای خرید از کشاورزان قطعا سال آینده رغبت کشاورزان به کشت این محصول کمتر و کمتر خواهد بود.

سرخوش با بیان اینکه شهرستان اسدآباد فاقد کارخانه روغن کشی و صنایع تبدیلی در این راستا بوده و کلزای تولید شده کشاورزان اسدآبادی به کارخانه روغن کشی نهاوند ارسال می شود، یادآور شد: یک مورد متقاضی راه اندازی کارخانه روغن کشی در شهرستان پیگیر تغییر کاربری کارخانه لبنی خود به کارخانه روغن کشی بود که این طرح فعلا ابتر باقی مانده است.

وی به ضرورت راه اندازی اتحادیه کشاورزان کلزا کار در این شهرستان تأکید کرد و یاد آور شد: با راه اندازی این اتحادیه می توان در حفظ و تقویت این محصول و ترغیب کشاورزان به کشت این دانه روغنی استراتژیک کم آب بر اقدامات بیشتری کرد.

در پایان اینکه تولید روغن های خوراکی از منابع داخلی، تنها کمتر از ۱۵ درصد نیاز مصرفی کشور را تأمین می کند که ترغیب کشاورزان به کشت کلزا با رفع موانع تولید این محصول استراتژیک اقتصادی راه را برای خودکفایی کشور در بحث تولید روغن های خوراکی از منابع داخلی هموار خواهد کرد .

انتهای پیام
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «رفع موانع تولید کلزا راهی برای خودکفایی در تولید روغن» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.