سریال «یئدی قاپی» با موضوع اجتماعی / تولید سریال پس از ۳سال



این روزها در قاب جادویی شبکه سبلان سریالی با عنوان «یئددی قاپی» در حال پخش است و به روایت داستان زندگی جوانی دانشجو از خانواده ثروتمندی می پردازد. یکی از شاخصه های اصلی این سریال نحوه آموزش سبک زندگی در بین خانواده ها و مخصوصا جوانان در آستانه ازدواج است که خوشبختانه توانسته در مأموریت خود به نحو مطلوب ایفای نقش کند.

خبرگزاری فارس- اردبیل؛ سرویس فرهنگی: این روزها در قاب جادویی شبکه سبلان سریالی با عنوان «یئددی قاپی» در حال پخش است و به روایت داستان زندگی جوانی دانشجو از خانواده ثروتمندی می پردازد به نام مهران، که فکر می کند می شود هر مشکلی را با پول حل کرد؛ به ویژه که دوستان وی در مقابل پول، هر ناممکنی را برایش ممکن می سازند.

مهران عاشق دختر معلم دوره دبیرستان خود است. به خواستگاری او می رود اما برخلاف تصورش خانواده دختر از معیارهای متفاوتی صحبت می کنند که پول نقشی در آن ندارد. از آنجا که آنان می دانند مهران هنوز به تکامل شخصیتی کافی نرسیده است، می کوشد او را در مسیری قرار دهد تا با هم نشینی با افراد خاصی که همه آنها روزگاری شاگرد خود او بوده اند شرایطی برای رشد شخصیتی مهران فراهم شود.

بر آن شدیم تا در جریان تولید این سریال با مشکلات و چرایی این تولید آشنا شویم؛ از این رو از برخی عوامل این سریال خواستیم تا در دفتر خبرگزاری فارس در اردبیل به گپ و گفتی صمیمی بنشینیم:

هزینه ۲ میلیارد و ۶۰۰ میلیون ریالی برای تولید

حبیب فتحی؛ تهیه کننده مجموعه تلویزیونی «یئددی قاپی» از سال ۸۳ در تولید سریال های آپارتمان چادری، ارثیه ابراهیم خان، خانه وکیل، دورت دووار، آقای وکیل، درزی خانا، آجی نفس که در مجموع به ۲۴۷ قسمت رسیده و در ردیف تولیدات نوع (ب) محسوب می شوند، نقش تهیه کننده را داشته است.

فتحی ضمن ابراز خرسندی از اینکه پس از سال ها رسانه ای در قالب خبرگزاری به موضوع فیلم و سریال ورود کرده است، اظهار کرد: دغدغه اصلی ما بیش تر این بوده که سریال های تولیدی در مرکز اردبیل بتوانند به برخی مشکلات اجتماعی در جامعه بپردازند.

وی افزود: یکی از شاخصه های اصلی این سریال نحوه آموزش سبک زندگی در بین خانواده ها و مخصوصا جوانان در آستانه ازدواج است که خوشبختانه توانسته در مأموریت خود به نحو مطلوب ایفای نقش کند.

تهیه کننده سریال «یئددی قاپی» با اشاره به روند ساخت این سریال بیان کرد: «یئددی قاپی» نزدیک به دو ماه زمان پیش تولید خود را در اوایل سال ۹۷ سپری کرد که پس از ۷۵ روز تصویربرداری در اواسط مهرماه به پایان رسید اما با وجود اینکه با شروع تولید -به طور همزمان- تدوین سریال نیز آغاز شده بود، پس از پایان تصویربرداری، صداگذاری و ادیت بیش از ۵ ماه به طول انجامید.

وی تصریح کرد: بازیگران پیشکسوت و ارزشمند اردبیلی در این سریال سنگ تمام گذاشتند؛ انرژی مضاعفی صرف کار کردند و نسبت به تولیدات قبلی از هنر خود به شکلی شایسته بهره گرفتند؛ لذا در ایفای نقش و در پی آن، جلب رضایت مخاطبان موفق تر بودند.

فتحی اذعان کرد: وجود بازیگران قدرتمند و پیشکسوت در اردبیل باعث خرسندی است چرا که تئاتر اردبیل در مقطعی از زمان و در اوج قدرت، بازیگرانی را پرورش داده است که امروز شاید نسل های آخر آن بازیگران به ایفای نقش می پردازند؛ اما در حوزه بازیگران جوان دچار مشکل اساسی هستیم چرا که سالهاست در اردبیل تئاتر به معنای واقعی اجرا نمی شود و پرورش استعدادهای برجسته به نسبت سال های نه چندان دور اتفاق نمی افتد آن هم شاید به این دلیل باشد که مسؤولان ذی ربط این مقوله را جدی نمی گیرند و بودجه های لازم در این مهم را در اختیار متولیان امر قرار نمی دهند.

وی ادامه داد: علت بعدی اینکه تعداد مؤسسات فرهنگی و هنری و فعالیت های کلاس های بازیگری به شکل ممکن در اردبیل ملموس نیست که این امر باعث شده در تولید مجموعه های تلویزیونی، افرادی که توان بازیگری دارند اما متأسفانه شناخته نشده اند، مغفول بمانند و نتوانیم استفاده های لازم را از حضور آنها داشته باشیم.

تهیه کننده سریال «یئددی قاپی» تشریح کرد: یکی از لازمه های جذابیت سریال برای مخاطب، بهره گیری از چهره های جدید است که در این سریال باتوجه به وجود قشر جوان در خلق اثر و انتقال پیام به مخاطبان در وهله اول با انتشار فراخوانی از بین ۱۴۰ نفر در بازه زمانی ۱۰ روزه برای نقش اول سریال (مهران) تست بازیگری انجام گرفت و از میان این تعداد، مصطفی سیمانور به عنوان نقش اول مجموعه انتخاب شد.

فتحی بیان کرد: زمانی در شبکه سبلان بازی های ارائه شده توسط بازیگران کاملا اغراق آمیز بود که این امر خوشبختانه به مرور زمان و با تولید سریال های متعدد و حضور کارگردانان شاخص و متبحر، به نحو مطلوبی حل شده است؛ در این سریال نیز علی حسن زاده نویسنده و کارگردان نامی کشور و استان توانسته محتوای لازم را بسیار زیبا انتقال دهد.

ادله های غیر منطقی در گذشته، روند سریال سازی را در شبکه سبلان متوقف کرد

ناصر رهنما آذر، از بازیگران مجموعه «یئددی قاپی» فعالیت های هنری خود را از سال ۱۳۶۰ آغاز کرده است. وی که از پیشکسوتان این عرصه شناخته می شود، در نمایش های سلحشوران علوی، مکتوم، راه، قایق خون و سریال هایی چون نسخه نهایی، آتش سرد، سایه تاریکی و … به ایفای نقش پرداخته است.

وی افزود: در حوزه فرهنگ و هنر اردبیل ساختاری وجود ندارد و به تبع آن مدیریت درستی نیز نخواهیم داشت.

کارگردان مجموعه یئدی قاپی بیان کرد: متاسفانه در مقطعی از زمان آنتن شبکه سبلان چنان افت کرد که حدود ۳ سال روند سریال سازی در مرکز اردبیل متوقف شد! دلیل آن را هم اینگونه عنوان کردند که در اردبیل نیازی برای سریال سازی وجود ندارد.

این فعال فرهنگی و هنری اضافه کرد: با روی کار آمدن مدیرکل جدید صدا و سیمای مرکز اردبیل شاهد تغییر و تحولاتی در حوزه فیلم و سریال مرکز اردبیل هستیم.

وی ادامه داد: زمانی که سریالی در شبکه های تلویزیونی روی آنتن می رود ما روند تأثیرگذاری این موضوع را در جامعه به صورت کاملا شفاف مشاهده می کنیم؛ اما متأسفانه برخی ادله های غیر منطقی باعث شد روند سریال سازی در شبکه سبلان متوقف و خانواده های اردبیلی از این شیوه عنصرسازی محروم بمانند.

رهنما آذر اذعان کرد: زمانی که از بنده برای حضور در سریال «یئددی قاپی» دعوت شد، با روی گشاده از این دعوت استقبال کردم چرا که همه اعضای این تیم در کارهای قبلی تعهد، تخصص، عشق و علاقه خود را نشان داده بودند و البته در حالی برای ایفای نقش آقای عزیزی در سریال یئددی قاپی آماده شدم که از سال ۸۵ مقابل دوربین قرار نگرفته بودم.

وی مشارکت جوانان را از ویژگی های اصلی این سریال برشمرد و تصریح کرد: معمولا کارگردانان برای راحتی کار سراغ داستان هایی می روند که به حوزه بزرگ سالان مربوط می شود و کمتر سریالی را سراغ داریم که در حوزه جوانان و دغدغه های این قشر تولید شود چرا که کار در حوزه جوانان، تخصص ویژه جامعه شناختی و روان شناختی را می طلبد.

مدیرعامل خانه فرهنگ و هنر اردبیل تأکید کرد: با وجود بالا رفتن آمار طلاق در کشور یقینا تولید سریال های اینچنینی، علاوه بر جلب نظر مخاطب، در اجرای رسالت اصلی هنری هنرمندان نیز مهم خواهد بود.

وی ادامه داد: خوشبختانه توانستیم نظر همشهریان را برای این سریال جلب کنیم و تا امروز پخش این مجموعه تلویزیونی -در چنین فصلی از سال- بازخورد مناسبی داشته است.

رهنما آذر بیان کرد: ویژگی دیگری که باعث شد با اشتیاق در این سریال حاضر شوم، حضور نیروهای کار بلد بومی بود و این نشان می دهد که اگر مدیریت سالم باشد می تواند بستر صحیحی را ایجاد کند چرا که در اردبیل سرمایه های موفقی در حوزه های مختلف وجود دارد.

وی گفت: مردم برای سریال های شبکه های محلی دغدغه مند هستند و صرفا به عنوان سرگرمی و وقت گذرانی پای تماشای آن نمی نشینند زیرا معمولا آثار هنری زمانی مورد توجه قرار می گیرند که مخاطب دغدغه های خود را در آن ببیند و خوشبختانه سریال «یئددی قاپی» با پرداخت به مشکلات مردم و به خصوص قشر جوان توانسته نظر مخاطب را به خود جلب کند.

با نبود زیرساخت مناسب نباید از هنرمند انتظار کار خارق العاد ه ای داشت

سید رضی محمودی فخرآبادی، دیگر بازیگر مجموعه تلویزیونی «یئددی قاپی»؛ لیسانس بازیگری و فوق لیسانس کارگردانی، بازیگر مطرح تئاتر و تلویزیون اردبیل و مدیر عامل مؤسسه فرهنگی- هنری هفت برگ سبلان اردبیل، معتقد است در حوزه فیلم و سریال، مشکل اساسی که چند سالی است گریبان گیر شبکه های استانی شده -و اردبیل نیز با اینکه در بین سایر شبکه های محلی در رتبه های بالا قرار دارد اما از آن بی بهره نیست- روند تولید است.

محمودی اظهار کرد: شتاب سریال سازی شبکه سبلان در مقطعی که مدیر حمایت کرده، تند بوده و در سال های گذشته -که مدیر اعتقادی به سریا ل سازی نداشت- ایستا بود؛ با این وجود، در مجموع، اردبیل در سریال سازی حرفی برای گفتن داشته و برای مثال در سال های گذشته سریال «هانسی دوز، هانسی یالان» به عنوان سریال برتر انتخاب شد.

وی افزود: با حمایت های انجام شده، روند سریال سازی شبکه سبلان از سال گذشته آغاز شده و به احتمال زیاد امسال نیز دو سریال در شبکه سبلان تولید شود.

این هنرمند اردبیلی تصریح کرد: عموما بیشتر نهادها و سازمان ها در بحث شناخت آسیب های اجتماعی و ارتقای نشاط اجتماعی از صدا و سیما مطالبه دارند، در صورتی که در بیش تر جاها این امر برعکس است و بیشتر نهادها و سازمان ها برای کاهش آسیب های اجتماعی همگام با صداوسیما پیش می روند و در بحث مالی از این سازمان حمایت می کنند.

وی ادامه داد: در حال حاضر بحث تولید سریال شاه اسماعیل صفوی مطرح است و امام جمعه اردبیل نیز پیگیر موضوع هستند. اگر قرار باشد این سریال تولید شود یا باید کارگردانی در سطح ملی کار را برعهده بگیرد و نیروهای بومی اردبیل نیز زیر پرچم او در این کار فعالیت کنند یا باید کار را به کارگردان های اردبیلی بسپارند چرا که در داخل و بیرون از اردبیل هنرمندان، کارگردانان و تهیه کنندگان کاربلدی وجود دارند؛ از سویی به یقین، سطح بازی بازیگران اردبیلی قابل دفاع است و می توانند در حد کشوری حرفی برای گفتن داشته باشند؛ اما گاه شنیده می شود که می خواهند روند ساخت این سریال را به کارگردان هایی بی نام و نشان بسپارند که به نظرم اگر چنین شود در حق این سریال جفا خواهد شد.

محمودی با تأکید بر اینکه متأسفانه در اردبیل برای زیرساخت های فرهنگی و پرورش چهره های هنری و فرهنگی ارزشمند، بهای کمتری داده شده است افزود: در این امر، عواملی چون مدیریت ها، اغراض شخصی و کوته فکری ها دخیل هستند.

وی گفت: به دلیل نبود شرایط مناسب و مساعد برای فعالیت های هنری، بیشتر هنرمندان، اردبیل را ترک کرده اند و جای تأسف دارد که اردبیل نمی تواند از هنرها و استعدادهای فرزندان خود بهره مند شود.

این هنرمند اردبیلی با اعلام اینکه زمانی در اردبیل کارشناس تئاتر وجود نداشت اما امروز تعداد بسیاری فوق لیسانس تئاتر و حتی دانشجوی دکترای تئاتر داریم اظهار داشت: باید بستری فراهم شود تا این استعدادها دیده شوند اما متأسفانه عوامل مختلفی دست به دست هم می دهند تا این بستر فراهم نشود.

محمودی ادامه داد: امکان ندارد سریال سازی در یک استان ۳ سال به خواب رود و بعد از ۳ سال دوباره یک سریال و باز یک خواب چند ساله … متأسفانه این روند در تئاتر هم وجود دارد و تداوم تئاتر را در این شهر شاهد نیستیم. چنان که تماشاگر برای تماشای تئاتر به سالن می رود و با جلسه ادارات و جشن ها و همایش ها روبه رو می شود.

وی تأکید کرد: تا زیرساخت های لازم مهیا نشوند، نباید از هنرمندان کار خارق العاد ه ای را انتظار داشت؛ زیرا کار آنچنانی زمانی اجرا می شود که زیرساخت های آنچنانی نیز داشته باشد و نمی شود با حداقل امکانات، شاهکارهای هنری خلق کرد.

یئددی قاپی در بین مخاطبان به خصوص قشر جوان مورد توجه قرار گرفت

مصطفی سیمانور بازیگر نقش اول مجموعه تلویزیونی «یئددی قاپی» متولد سال ۱۳۷۵ بوده، پیش از این تنها تجربه بازیگری بر صحنه تئاتر را داشته و یئددی قاپی نخستین تجربه بازیگری وی در تلویزیون است.

سیمانور اظهار کرد: اولین تجربه تلویزیونی را با یئددی قاپی آغاز کردم و انتظار نداشتم بتوانم در این سریال چندان مورد توجه مخاطبان قرار گیرم اما خوشبختانه فعالیت بازیگری در سریال را در تیمی آغاز کردم که همانند کلاس درس بود.

این هنرمند جوان اردبیلی ضمن اشاره به دشواری های بازیگری عنوان کرد: روز قبل از تست بازیگری برای نقش مهران آنقدر استرس داشتم که شب تا صبح خوابم نبرد و برای آغاز سریال انگیزه وصف ناپذیری داشتم .

سیمانور بیان کرد: خوشحالم که توانستم جواب محبت های کارگردان، تهیه کننده و اساتید را بدهم و خوشحالم که با ایفای نقش در این سریال فصل جدیدی در زندگی هنری ام آغاز شد.

وی تصریح کرد: خوشبختانه سریال یئددی قاپی و نقش مهران در بین مخاطبان به خصوص قشر جوان مورد توجه قرار گرفته و معمولا در هر کجا که با همشهریانم مواجه می شوم آخر ماجرا را پیگیر هستند و این نشان می دهد که با وجود پخش سریال در فصل تابستان آن طور که باید، این مجموعه توانسته نظر مخاطبان را به خود جلب کند.

بازیگر نقش اول سریال یئددی قاپی اذعان کرد: بعد از پخش سریال یئددی قاپی، بازی در چند فیلم کوتاه و چند نمایش صحنه ای به بنده پیشنهاد شده است.

وی گفت: از خانواده ام تشکر ویژه ای دارم که همیشه در همه موارد همراه و هم قدم بنده بوده و حمایت های لازم را دریغ نکرده اند.

به گزارش خبرگزاری فارس از اردبیل، تهیه و تولید سریال ها و آثار فرهنگی و اجتماعی که بتوانند مشکلات و مسائل جامعه را مطرح و در جهت رفع و یا فرهنگ سازی مناسب تاثیری داشته باشند باید مورد حمایت مسؤولان امر قرار گیرند.

انتهای پیام/۳۴۶۳/۶۱۶/خ

پرسش و پاسخ در سریال «یئدی قاپی» با موضوع اجتماعی / تولید سریال پس از ۳سال

گفتگو با هوش مصنوعی