بایدها و نبایدهای سالمندان برای پیشگیری از ابتلا به کرونا



ایسنا/یزد یک کارشناس امور سالمندان با بیان این که سالمندان در برابر بیماری کرونا نسبت به سایرین آسیبپذیری بیشتری دارند، بر رعایت بهداشت فردی و تغذیه، خودداری از ترددهای غیرضروری و استراحت مناسب برای سالمندان تاکید کرد.

دکتر «امیرولی عضدزاده» در گفت وگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به اپیدمی بیماری تنفسی کرونا، گفت: چندین نوع از این ویروس می توانند روی انسان ها تاثیرگذار باشد که علائم آن مشابه آنفولانزا است و همانطور که از ابتدای انتقال کرونا در ایران مرتب اطلاع رسانی شد، بیماران مبتلا به ویروس کرونا علائم خفیف تا شدید تب، سرفه، گلو درد و تنگی نفس را دارند که به طور معمول دو تا ۱۴ روز پس از بیماری شروع می شود.

وی با بیان این که کروناویروس به روش های مختلفی از فرد مبتلا به سایرین منتقل می شود، تصریح کرد: پخش شدن ویروس در هوا از طریق سرفه و عطسه، از طریق تماس نزدیک با فرد مبتلا مثل دست دادن و در آغوش گرفتن، تماس با سطوحی که ممکن است به ویروس آغشته باشند و سپس تماس دست های آلوده با دهان، چشم ها و بینی و نیز به ندرت از طریق مدفوع آلوده، این بیماری به دیبگران منتقل می شود.

چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به کرونا قرار دارند؟

این کارشناس امور سالمندان تاکید کرد: سالمندان به دلایل متعدد از جمله ضعف سیستم ایمنی، بیماری های متعدد همراه و رژیم چند دارویی تحمیلی، کم توجهی و کم توانی در رعایت کامل و درست اصول بهداشت فردی و مراقبت از خود، بهداشت نامناسب محیط زندگی، تنهایی و تجرد و نبود حمایت کافی از سوی دیگر اعضای خانواده، ساده انگاری بیماری ها و ربط دادن همه موارد به سن بالا و مراجعه نکردن به پزشک یا مراجعه دیرهنگام و تمایل نداشتن به مصرف دارو، تغذیه نامناسب، فراموشی و مواردیاز این دست، در زمره آسیب پذیرترین اقشار جامعه در مواجهه با اپیدمی کرونا ویروس به حساب آمده و در بیشتر موارد علائم این بیماری در سالمندان بیشتر و با عوارض شدیدتری همراه است.

عضدزاده افزود: در کنار سالمندان، گروهای دیگری نیز از جمله افراد مبتلا به بیماری های خود ایمنی و بیمارانی که داروهای کورتنی مصرف می کنند، مبتلایان به آسم و بیماری های تنفسی، مبتلایان به سرطان، بیماران قلبی و عروقی، دیابتی ها، افراد دارای فشار خون بالا، کودکان زیر ۵ سال، مادران باردار در معرض ابتلا و درجات شدیدتر بیماری ناشی از کووید ۱۹ قرار دارند.

رئیس سابق اداره بهزیستی شهرستان اردکان خاطرنشان کرد: بر اساس تحقیقات منتشر شده از سوی محققان چینی، ۴۲۵ نفر اول مبتلا به بیماری کرونا سن بالای ۵۹ سال داشته اند. همچنین بر اساس این تحقیقات، بالاترین میزان مرگ و میر در افراد ۸۰ ساله و بالاتر و حدود ۱۴٫۸ درصد بوده و در میان کودکان تا ۹ سال موردی از مرگ و میر گزارش نشده است؛ هرچند میزان مرگ و میر در میان افراد تا ۳۹ سال حدود ۰٫۲ درصد و در دیگر رده های سنی با بالا رفتن سن، میزان مرگ و میر بیشتر شده است.

وی افزود: در این بررسی مشخص شد که افراد مبتلا به بیماری های قلبی عروقی، دیابت، بیماری مزمن تنفسی و فشار خون بالا به ترتیب بیشتر در معرض ابتلا به کروناویروس و پیامدهای ناشی از آن بوده اند.

عضدزاده مهم ترین و آسان ترین راهکار برای پیشگیری سالمندان از ابتلای به بیماری کرونا را ماندن در منزل و پرهیز از رفت و آمدهای غیر ضروری همراه با تغذیه مناسب و نوشیدن آب و سایر مایعات به مقدار کافی دانست و تصریح کرد: استفاده از میوه و سبزیجات تازه و به ویژه میوه های حاوی آنتی اکسیدان مانند انار، پرتقال، گریپ فروت و سبزیجاتی نظیر هویج، کدو حلوایی و نیز مصرف منابع پروتئینی، ریزمغذی ها و جوانه گندم در رژیم غذایی سالمندان موجب تقویت سیستم ایمنی آنان و مقاومت در برابر انواع بیماری ها وکرونا می شود.

لزوم توجه به مسایل روحی- روانی در مقابله با کرونا

این کارشناس امور سالمندان در ادامه گفت: شیوع جهانی ویروس کرونا و انتشار اخبار گوناگون و در مواردی نادرست درباره این بیماری در کنار دست به دست شدن کلیپ هایی مرتبط و غیرمرتبط با آن در فضای مجازی موجب ترس و وحشت عموم مردم از کرونا شده که تا حد بسیار زیادی این ترس و وحشت اغراق آمیز و نادرست است.

وی افزود: از آنجا که بهداشت روانی عامل مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن انسان در مواجهه با بیماریهاست، سالمندان و مراقبان آنان را به رعایت مواردی مانند تفکر مثبت داشتن برای این که بتوان بهتر با ویروس مقابله کردف توصیه می کنیم، چرا که هیجان چه مثبت و چه منفی نقشی حیاتی در تعادل کارکرد سیستم ایمنی بازی می کند و بدبینی، افسردگی، اضطراب و نگرانی در مورد ابتلا به بیماری باعث کاهش سیستم دفاعی بدن شده و بدن را در مقابل ویروس ضعیف و ناتوان می کند.

وی ادامه داد: سالمندان و مراقبانشان باید مراقب خطای شناختی فاجعه سازی یا بزرگنمایی باشند. تمایل به اغراق کردن موارد خوب یا بد نوعی تفکر غیرمنطقی است که باعث فاجعه سازی در مورد موضوعات شده و زمینه اضطراب و افسردگی را به وجود می آورد و در همین رابطه بزرگنمایی ابتلا به ویروس کرونا باعث می شود خودمان را در مقابل ویروس ناتوان در نظر گرفته و به شدت احساس ناامنی، درماندگی و افسردگی کنیم.

عضدزاده لزوم انجام تکنیک های آرام سازی را یادآور شد و در این باره تصریح کرد: تنفس باید بسیار آرام باشد. تنفس را تا جایی که احساس راحتی دارید قبل از باز دم نگه دارید، به عبارت دیگر تنفس شکمی انجام دهید، این کار را به صورت نشسته یا ایستاده هم می توان انجام داد، به ویژه اگر از قبل مشکلات اضطرابی دارید، ممکن است در این روزها علائم اضطرابی بیشتری را تجربه کنید پس حتما یکی از روش های آرام سازی را انجام دهید تا بتوانید بر اضطراب خود غلبه کنید.

وی همچنین ارتباط با خداوند و دعا خواندن را باعث ایجاد آرامش خواند، توصیه کرد: تنها یا به اتفاق اعضای خانواده فیلم های شاد ببینید، به موسیقی آرامش بخش گوش دهید، انجام حرکات ورزشی مناسب در محیط خانه را جدی بگیرید و با کسانی که دوستشان دارید، حرف بزنید و از نگرانی خود در مورد بیماری صحبت کنید اما تمام صحبت خود را معطوف به کرونا نکنید.

وی ادامه داد: کارهای کوچک لذت بخش مانند مطالعه، نقاشی و رنگ آمیزی کردن انجام دهید، به جای نگرانی در مورد از دست دادن چیزهایی که دارید، لذت چیزهایی که دارید را ببرید و قدرشان را بدانید، همچنین در صورتی که تحت اضطراب و فشار روانی زیادی قرار دارید یا عملکرد روزانه شما کاهش پیدا کرده است، حتما با روانشناس، روانپزشک یا پزشک مشورت کنید.

اقدامات پیشگیرانه در مراکز نگهداری سالمندان

عضدزاده در ادامه با اشاره به این که بخش زیادی از سالمندان در مراکز روزانه و شبانه روزی سالمندان نگهداری می شوند و توجه به این مراکز بایستی در درجه نخست اهمیت باشد، خاطرنشان کرد: از جمله اقدامات پیشگیرانه در این گونه مراکز، تعطیلی مراکز روزانه سالمندان تا عادی شدن وضعیت، رعایت فاصله میان تخت ها( دست کم یک متر) و کاستن از ظرفیت اتاق ها در مراکز شبانه روزی سالمندان و جدا سازی موارد مشکوک به بیماری به شمار می رود.

این کارشناس امور سالمندان در پایان خاطرنشان کرد: ممانعت از پذیرش سالمندان جدید و در صورت پذیرش در شرایط اجبار، جداسازی سالمند به مدت دو هفته، تهویه مطلوب به روش چادر صحرایی(جریان آزاد هوا از یک سوی اتاق و خروج آن از سوی دیگر)، پرهیز از صرف غذا در غذاخوری و محیط های عمومی، پرهیز از فعالیت های جمعی و تعطیلی فعالیت های فوق برنامه که به صورت جمعی برگزار می شود، کنترل رفت وآمدها و تعطیلی یا کاستن از ساعات ملاقات در کنار رعایت موازین بهداشت محیط و سترون سازی و ضدعفونی کردن مراکز(حداقل دو بار در هر شیفت کاری)، از دیگر اقدامات پیشگیرانه در مراکز نگهداری سالمندان است.

انتهای پیام
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «بایدها و نبایدهای سالمندان برای پیشگیری از ابتلا به کرونا» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.