اعضای هیئت رئیسه مجلس چگونه انتخاب می شوند؟



به گزارش خبرنگار مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، طبق اعلام محمد حسین فرهنگی، سخنگوی هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی انتخابات هیئت رئیسه مجلس یازدهم برای سال دوم، امروز چهارشنبه پنجم خرداد ماه برگزار می شود.

مجلس یازدهم، کار خود را با هیئت رئیسه سنی از هفتم خرداد ماه سال ۱۳۹۹ آغاز کرد و یک روز بعد در هشتم خرداد ماه هیئت رئیسه دائمی مجلس به ریاست محمدباقر قالیباف و نواب رئیسی آقایان امیرحسین قاضی زاده هاشمی و علی نیکزاد تشکیل شد.

حالا مجلس پس از گذشت یکسال از فعالیت خود، باید اعضای هیئت رئیسه در سال دوم را تعیین کند.

تکیه بر صندلی ریاست خانه ملت، همیشه برای نمایندگان مجلس از حساسیت خاصی برخوردار بوده و نمایندگان مجلس را درگیر چالش های فراوانی کرده است. در بین روسای مجلس، علی لاریجانی با ۱۲ سال سابقه ریاست بر این قوه رکورددار بیشترین سال های ریاست بر مجلس است و غلامعلی حداد عادل با ۴ سال ریاست بر صندلی مجلس کوتاه ترین مدت ریاست در مجلس را به نام خود ثبت کرده است.

نخستین رئیس مجلس شورای اسلامی که بود؟

نخستین رئیس مجلس شورای اسلامی، مرحوم آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی است که از سال ۱۳۵۹ تا سال ۱۳۶۸ ریاست قوه مقننه را برعهده داشت و بعد از آن راهی خیابان پاستور و ریاست جمهوری شد.

تعداد اعضای هیئت رئیسه

بر اساس ماده ۱۳ آئین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی؛ هیئت رئیسه، مرکب از رئیس، دو نایب رئیس، ۶ دبیر و سه ناظر است.

چگونگی فرآیند برگزاری انتخابات هیئت رئیسه مجلس

کاندیدا ها ابتدا و برای ثبت نام به فراکسیون های سیاسی مجلس مراجعه کرده و این فراکسیون پس از برگزاری انتخابات در مجمع خود و بر اساس ماده ۱۵ آیین نامه داخلی مجلس، اسامی داوطلبان را برای برگزاری انتخابات در صحن علنی مجلس، به هیئت رئیسه مجلس تقدیم می کند.

ماده ۱۴ آئین نامه داخلی مجلس می گوید: انتخاب رئیس در نوبت اول با اکثریت مطلق آراء نمایندگان و انتخاب نواب رئیس، دبیران و ناظران هر کدام جداگانه، با اکثریت نسبی، رأی مخفی و با ورقه خواهد بود. در صورتی که در انتخاب رئیس در نوبت اول اکثریت مطلق حاصل نشود، در نوبت دوم اکثریت نسبی کافی خواهد بود و باتوجه به ماده ۱۵ این آئین نامه، قبل از أخذ رأی برای هیئت رئیسه، اسامی داوطلبان به ترتیب وصول به هیئت رئیسه بدون بحث، در جلسه علنی اعلام خواهد شد.

تساوی احتمالی آرای کاندیدا ها

چنانچه آراء برای رئیس، نواب رئیس، دبیران و ناظران بایکدیگر برابر باشد طبق تبصره ۱ ماده ۱۴ آئین نامه داخلی مجلس، حسب مورد به قیدقرعه تعیین می شوند، بنابر ماده ۱۷ آیین نامه داخلی مجلس نیز، نواب رئیس به ترتیب تعداد آراء به عنوان نایب رئیس اول و نایب رئیس دوم و درصورت تساوی آراء با قید قرعه انتخاب خواهند شد و در غیاب رئیس مجلس به ترتیب، وظایف و اختیارات او را بر عهده خواهند داشت.

هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی پس از برگزاری انتخابات و طبق ماده ۱۶ آیین نامه داخلی مجلس، در حضور نمایندگان، با قرائت متن زیر سوگند یاد کرده و موظف به رعایت دقیق آن هستند،

«بسم الله الرحمن الرحیم

من به عنوان عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در برابر قرآن مجید به خداوند قادر متعال سوگند یاد می کنم که حداکثر توان خود را برای اجرای آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی با مراعات بی طرفی کامل در انجام وظایف به کارگیرم و از هرگونه اقدام مخالف آئیننامه اجتناب نمایم.»

وظایف هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی

مواد ۲۱ الی ۲۵ آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی وظایف هیئت رئیسه مجلس را تبیین کرده است که مهم ترین آن ها به شرح زیر است:

۱- تصویب بودجه پیشنهادی سالیانه مجلس و ارجاع آن به کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس جهت طی مراحل قانونی.

۲- تهیه و تنظیم برنامه هفتگی مجلس.

۳- تصمیم گیری در خصوص دعوت از اشخاص حقیقی و حقوقی و موافقت با حضور اشخاص متقاضی جهت شرکت و یا اظهارنظر در مجلس.

۴- اعلام مراتب رد اعتبارنامه یا استعفای نمایندگان به وزارت کشور.

۵- بررسی و حل و فصل مسائل و مشکلات کمیسیونها و شعب و اتخاذ تصمیم در موارد اختلافی یا عدم رعایت آئین نامه.

۶- حفظ شان و منزلت و اقتدار مجلس و دفاع از حقوق و جایگاه قانونی نمایندگان.

انتهای پیام/

پرسش و پاسخ در اعضای هیئت رئیسه مجلس چگونه انتخاب می شوند؟

گفتگو با هوش مصنوعی