خانواده، تجربه ای برای تمام فصول



ایسنا/کردستان به گفته یک جامعه شناس، خانواده بهترین و اساسی تری پایگاه مقاومت و سکوی امنی برای مقابله و پیشگیری از بحران ها است.

اکبر ولدبیگی در گفت وگو با ایسنا در پاسخ به این سوال که در شرایط کنونی چگونه هر خانواده می تواند به یک پایگاه سلامت تبدیل شود اظهار کرد: یکی از سوادهایی که در قرن ۲۱ در کنار سواد عاطفی و هیجانی برای افراد و خانواده تعریف شده، سواد مدیریت بحران و شیوه های مواجهه با آن است.

وی عنوان کرد: چه در خانواده های تک والد و چه در خانواده های گسترده هریک از اعضا دارای تجربه منحصر به فردی است که با همگرایی و همبستگی تجربیات می توان بحران به وجود آمده را مدیریت کرد.

ولدبیگی با اشاره به جایگاه ویژه مادر در مواقع بحرانی افزود: مادرها از سواد عاطفی بالایی برخوردارند و قادرند از طریق همگرایی عاطفی، استرس زدایی و دلسوزی حلقه امنی را برای کودکان و فرزندان خود ایجاد کنند.

وی ادامه داد: مادر خانواده با ایجاد حلقه امنیتی برای فرزندان مانع از حضور آن ها در فضای بیرون از خانه خواهد شد و قادر است که حلقه های ارتباطی را محدودتر کند.

این جامعه شناس در خصوص نقش تاثیرگذار خانواده در زمینه رعایت بهداشتی تاکید کرد: مادر خانواده همچنین تاثیر بسزایی در ایمن سازی عاطفی خانواده ها دارد و سبب ایجاد صلح و آرامش در خانواده و میان اعضا خانواده ها خواهد شد.

اکبر ولدبیگی به نقش موثر پدر در خانواده اشاره و عنوان کرد: خود زندانی کردن و یا ماندن در خانه ها به مدت طولانی برای افراد به ویژه کودکان کاری سخت و طاقت فرسا است و حتی ممکن است سبب ایجاد تنش میان فرزندان در یک خانواده شود در این مواقع نقش پدر خانواده مدیریت عاطفی و هیجانی فرزندان از جمله: کنترل خشم، غضب، استرس و تنهایی اعضای خانواده است.

وی اضافه کرد: ماندن در خانه و گوش سپردن به اخبار و شایعات پیرامون بحران خود سبب افزایش استرس و تنش در خانواده ها خواهد شد.

ولدبیگی تصریح کرد: اگر هر یک از اعضای خانواده نقش خود را به خوبی ایفا کند تأثیر بسزایی در تنش زدایی و استرس زدایی در مواقع بحرانی خواهد داشت.

وی تاکید کرد: افراد تحصیل کرده در خانواده ها چه در شهر و چه در روستاها می توانند از طریق فضاهای مجازی، شبکه های اجتماعی، ارتباط از طریق اینترنت و تماس های تلفنی سبب ایجاد امنیت خود، خانواده و اطرافیان شوند.

این جامعه شناس با تاکید بر اینکه بحران، زمانی برای به کارگیری توانمندی های فردی است افزود: هر فردی قادر است با تکیه بر توانمندی های خود در زمینه سواد رسانه ای، بهداشتی، روانشناسی و جامعه شناسی بحران را در خود و خانواده و جامعه مدیریت کند.

به گفته وی یکی از مشکلاتی که جامعه ایرانی با آن دست وپنجه نرم می کنند نداشتن سواد مدیریت بحران است.

ولدبیگی تصریح کرد: نداشتن سواد مدیریت بحران، سبب غافلگیری، آشفتگی و دستپاچگی در مواقع بحرانی خواهد شد و همین غافلگیری و آشفتگی خود مولد بحران است.

اکبر ولدبیگی با اشاره به ضعف مدیریت بحران در جامعه افزود: بهتر است در زمان مواجهه با بحران ابتدا اساس بحران را در نظر گرفته و سپس با راه ها و شیوه های کنترل آن و الزام های عاطفی و هیجانی آن آشنا شد.

به گفته وی، علارغم تمامی مصیبت های اجتماعی و فردی و خانوادگی که بیماری های اپیدمی همچون کرونا ایجاد می کند نباید از روی دوم سکه نیز غافل شد.

ولدبیگی با اشاره به نکات مثبت کرونا اظهار کرد: کرونا با همه مضراتی که به بار آورده سبب ایجاد همبستگی و همگرایی اعضا خانواده و زمانی برای جبران محبت های ناکرده و خلاهای عاطفی میان اعضا خانواده فراهم کرده است.

این جامعه شناس به همسو شدن ویروس کرونا با آستانه سال نو اشاره و عنوان کرد: هرچند که بحران به وجودآمده مانع سفر کردن ما در سال نو و فصل بهار خواهد شد اما در عوض باهم بودن و همگرایی را در جامعه و همچنین فرصتی را برای بیشتر باهم بودن خانواده ها و زمینه ای را برای همدلی و مدارای اعضا خانواده فراهم کرده است.

وی بیان کرد: بحران ویروس کرونا نه تنها سبب ایجاد تنش و ناراحتی میان اعضا خانواده نشده که هر فرد می کوشد با بهره گیری از توانمندی های خود سبب برقراری امنیت در خانواده شود.

به گفته اکبر ولدبیگی، هریک از اعضای خانواده بسته به میزان سن، شغل و میزان تحصیلاتی که دارند می توانند به الگویی پایدار برای مقاومت در خانواده تبدیل شوند.

ولدبیگی اظهار کرد: متاسفانه کووید ۱۹ اولین و آخرین بحران نخواهد بود و این نوع بحران ها و بیماری ها در آینده جزء لاینفک زندگی انسان معاصر خواهد شد.

وی اضافه کرد: انسان معاصر با تغییراتی که در کره زمین و در محیط زیست و زیست کره انجام داده با اقداماتی که انسان و جامعه و ابرقدرت های جهان علیه کره زمین انجام داده اند بدیهی است که در سال هایی نه چندان دور این گونه بحران ها و بیماری ها به بخشی از همزاد انسان تبدیل شود.

این جامعه شناس تاکید کرد: گذشت آن دورانی که انسان در سایه آرامش و راحتی و بدون هیچگونه تنشی زندگی می کرد، واقعیت آن است که با توجه به تغییرات فرهنگی، اجتماعی و تغییراتی که در کره زمین و محیط زیست به وجود آمده این نوع بحران ها حتی اگر در جامعه عادی نشود بدون شک شایع خواهد شد.

وی با تاکید بر این نکته که نباید همیشه منتظر ارائه الگوهای مدیریتی مناسبی از سوی وزارتخانه ها باشیم عنوان کرد: بهتر است در بحران به وجود آمده، با الگوی سالم مقاومت، امنیت و همگرایی و همچنین ایجاد پایگاه های مجهز عاطفی-هیجانی در درون خانواده به شیوه ای موثرتر و بهتر با بحران مواجه شویم.

ولدبیگی بیان کرد: بدون شک خانواده هایی که به لحاظ سواد عاطفی، هیجانی و همچنین در زمینه سلامت و بهداشت در سطح بالاتری قرار دارند قادر به مدیریت بحران و تبدیل خانواده به پایگاه امن مقاومت خواهند بود.

اکبر ولدبیگی تاکید کرد: بهترین الگو، الگوی سلامت، جسم و روان برای مقابله با بحران هایی است که در ادوار مختلف زندگی انسان رخ خواهند داد.

وی در ادامه گفت: با وجود چهره تلخ و تاریکی که ویروس کرونا به انسان القا کرده، حال زمان آن فرا رسیده که در کنار هم و باهم به تجربیات و توانایی های یکدیگر پی برده و از آن در راستای مدیریت بحران بهره ببریم.

این جامعه شناس خاطرنشان کرد: کرونا فرصت جدیدی را برای باهم بودن، مطالعه بیشتر، تحلیل و پردازش بهتر جامعه، همکاری و مشارکت و همچنین در اصطلاح جامعه شناسی ترمیم پنجره های شکسته را در اختیار ما قرار داده است.

ولدبیگی در پایان یادآور شد: خود زندانی کردنی که ویروس کرونا بر جامعه تحمیل کرده می تواند راهی برای تبدیل تهدید به فرصت و نحوه برخورد و مدیریت بحران در آینده باشد.

انتهای پیام
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «خانواده، تجربه ای برای تمام فصول» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.