طرح های ناتمام کویر دستخوش بی مهری / نسخه درمان هفته دولت ناخواناست



خبرگزاری مهر، گروه استان ها: خراسان جنوبی از جمله استان های محروم و مرزی در کشور بوده که محرمیتش را نه تنها از خساست آسمان به یادگار گرفته، بلکه بی توجهی مسئولان و دولتمردان به محورهای توسعه ای استان باعث شده که گرد محرومیت از سال ها پیش بر چهره استان جا خوش کند.

اگرچه دولت ها و مسئولان در بازه های زمانی مختلف اقدام به کلنگ زنی پروژه های مختلفی داشته اند اما شاید اساس و پایه این کلنگ زنی ها درست نبوده که سال ها زمان می گذارنند اما پایان خوشی به خود نمی بینند. آنچه در این بین تعجب برانگیز به نظر می رسد این است که هر مسئولی وجود چنین پروژه هایی را ارث دولت قبلی خود معرفی می کند و بی آنکه راهکاری موثر برایش تعریف کند، برای مسئولان بعد از خود به ارث می گذارد!

آنچه در لیست عملکرد مسئولان به چشم می خورد این است که تلاش می شود در مناسبت های مختلف با چند افتتاح و کلنگ زنی کارنامه مختلفی نسبت به دیگران به جامعه ارائه شود. این در حالی است که پروژه های توسعه ای استان در نگاه ها و تصمیم گیری هایشان جایی ندارد.

دوم تا هشتم شهریور ماه به نام هفته دولت نامگذاری شده تا مدیران بهترین خدمات شان را برای مردم رونمایی کنند و کارنامه عملکرد شان ا به مردم نشان دهند. هفته دولت سال جاری هم گذشت و تنها در کلنگ زنی ها و یا افتتاح های ریز و برخی درشت، خلاصه شد غافل از اینکه پروژه هایی مانند انتقال آب از دریای عمان، راه آهن، بیمارستان های بشرویه و خوسف و بسیاری از پروژه های جاده ای هفته های دولت زیادی را چشم انتظارند تا ربان افتتاح شان توسط عالی رتبه های دولت بریده شود.

توقف راه آهن در ایستگاه کلنگ زنی

اتصال به خط آهن سراسری از آرزوهای قدیمی مردم جنوب خراسان قدیم و خراسان جنوبی امروزی است. پروژه احداث راه آهن بیرجند (چهابهار، زاهدان، بیرجند و مشهد) طی سال های ۸۹ تا ۹۳ مصوب شد. بر اساس این مصوبه باید در این مسیر سوت قطار به صدا در می آمد و اکنون خراسان جنوبی از این زیرساخت حیاتی بهره مند می شد. اما با گذشت سال ها از این مصوبه هنوز که هنوزه در مرحله مطالعات و کلنگ زنی باقی مانده است.

گذشته از وعده های نافرجام مسئولان، استاندار خراسان جنوبی در ۲۷ اردبهشت ماه سال جاری در نشستی با اصحاب رسانه از سفر وزرای راه و شهرسازی، نیرو و ارتباطات به استان خبرداد و گفت: کلنگ قطعه اول پروژه ریلی اتصال مرکز استان به گناباد هفته آینده به زمین زده می شود.

معتمدیان با بیان اینکه یکی از مطالبات جدی استان اتصال بیرجند به شبکه ریلی است که خوشبختانه با پیگیری های انجام شده از سوی وزارت خانه در این خصوص قول مساعد داده شده و در مراحل مناقصه است، گفت: در سفر وزیر راه و شهرسازی به استان قطعه اول شبکه ریلی مرکز استان به گناباد به طول ۳۰ کیلومتر کلنگ زنی خواهد شد.

این درحالی بود که وزیر راه و شهرسازی در ۳۰ اردیبهشت ماه مهمان خراسان جنوبی شد اما بدون اینکه کلنگ راه آهن بر زمین بخورد، به پایتخت بازگشت.

آخرین گفته های استاندار هم پیرامون این امر در ۲۸ مرداد ماه سال جاری در جمع خبرنگاران، مبنی بر این بود که قطعه نخست این پروژه به طول ۳۲ کیلومتر در هفته آینده با اعتبار ۹۰ میلیارد تومان از منابع دولتی به پیمانکار واگذار می شود. از ۲۸ مردادماه تاکنون چند هفته می گذرد اما هنوز خبر خوشی در این خصوص نداریم.

راه ها مهم ترین اولویت های توسعه استان

امروزه وضعیت راه های خراسان جنوبی دغدغه بسیاری از مسئولان شده چراکه حوادثی که در بستر جاده ها که ناشی از کمبود زیرساخت ها رخ می دهد، آمار نگران کننده ای را به خود اختصاص داده است. به گونه که در اسفندماه سال ۹۷، آمار تکان دهنده تصادفات جاده ای پای مدعی العموم را به این محور باز کرد.

در حال حاضر نه تنها این محور، بلکه مسیرهایی مانند دیهوک – طبس، نهبندان- سربیشه و بیرجند- سربیشه از جمله محورهایی بوده که در لیست پروژه های نیمه تمام استان قرار دارد. بدیهی است توجه به این زیرساخت ها نه تنها تلفات جاده ای را کاهش می دهد بلکه بهترین فرش قرمز مسئولان استانی برای حضور سرمایه گذاران خواهد بود.

در حالی که گفته های استاندار خراسان جنوبی در ۲۷ اسفند ماه سال جاری نشان دهنده اشرافیت وی بر اهمیت راه ها است، اما باز هم در هفته دولت سال جاری از توجه مسئولان بی نصیب ماند.

غول آهنین بیرجند ۲۶ ساله شد

هتل از زیرساخت های مهم صنعت گردشگری است در کشوری مانند ایران مورد اقبال بخش خصوصی است. با این حال بزرگترین هتل خراسان جنوبی ۲۶ ساله شده و تنها در چهار ستون آهنی خود استوار مانده است.

۲۶ سال از زمانی می گذرد که اولین کلنگ برای ساخت این پروژه بر زمین خورد. مرور وعده ها و نیاز اعتباری ساخت هتل مثنوی هفتاد من کاغذ است. ۱۱ اسفند ماه ۹۴ مدیرکل میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی گفته بود: تکمیل طرح هتل کویر بیرجند با ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی به ۲۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.

شاید بتوان مناسبت هایی مانند هفته دولت را بهترین زمان برا معطوف کردن نگاه مسئولان به این دسته از پروژه های خاموش دانست اما هفته دولت ۲۶ بار در ۲۶ سال طی شده و نیم نگاهی به این پروژه انداخته نشده است.

حفره های زیر و درشت توسعه استان تاریک ماند

گذشته از این پروژه های کلان خراسان جنوبی که در توسعه خراسان جنوبی نقش بسیار زیادی ایفا می کنند، طرح های دیگری در استان وجود داشته که کلنگ آن از ماه ها و یا سال ها پیش بر زمین خورده و هنوز که هنوزه زمان وعده مسئولان برای افتتاح فرا نرسیده است.

پروژه انتقال آب از دریای عمان، بازگشایی سه بازارچه خراسان جنوبی، احداث بیمارستان خوسف، احداث بیمارستان بشرویه، توسعه بیمارستان نهبندان، برق رسانی به معادن استان، توسعه کارخانه های استان و وجود ۱۷۴ پروژه نیمه تمام ورزشی در خراستن جنوبی تنها گوشه ای از اقدامات انجام نشده مسئولان بوده که می توانست در هفته دولت توجهی خوبی به خود داشته باشد.

آنچه در هفته دولت گذشته

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان جنوبی در ۳۱ مردادماه سال جاری در جمع خبرنگاران گفته بود: طی هفته دولت ۹۸۰ پروژه به بهره برداری می رسد که برای اجرای این پروژه ها بالغ بر چهار هزار و ۹۸۵ میلیارد ریال هزینه شده است.

سید کمال الدین میرجعفریان گفت: همچنین طی این هفته ۳۹ پروژه با اعتباری بالغ بر سه هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال کلنگ زنی می شود.

وی با بیان اینکه با اجرای این پروژه ها ۱۰ هزار نفر از جمعیت استان از نعمت گاز طبیعی بهره مند می شوند، افزود: همچنین از مجموع طرح های افتتاحی این هفته ۶۷ طرح مربوط به طرح های هادی بنیاد مسکن بوده که با بهره برداری از این طرح ها ۳۴ هزار نفر از مزایای آن بهره مند می شوند.

کلنگ زنی و افتتاح پروژه های هفته دولت در زمینه هایی مانند بهره برداری از طرح گازرسانی به ۱۳ روستای شهرستان زیرکوه با اعتبار ۸۲ میلیارد ریال، افتتاح پروژه هایی در فردوس با ۱۴۱ میلیارد ریال اعتبار، افتتاح شش پروژه شهرداری بیرجند با اعتبار ۱۱ میلیارد و ۹۷۰ میلیون ریال، بهره برداری از چند واحد روستایی، بهره برداری پروژه عمرانی و خدماتی شهری در شهرستان های مختلف بود و حتی نیم نگاهی هم به پروژه های عظیم استان که گامی بزرگ در توسعه استان هستند، نشد.

زیرساخت های معدنی نهبندان و سربیشه فراهم شود

گذشته از همه پروژه های نیمه تمام، معادن نهبندان به عنوان گنج هایی نهفته در خاک می توانند از مهم ترین اولویت های استان در توسعه باشد که این امر تامین زیرساخت ها اعم از برق، راه و گاز را نیاز دارد.

نماینده مردم نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به پروژه های توسعه ای این حوزه ها بیان کرد: زیرساخت های معدنی باید فراهم شود و انتقال برق به معادن شاهکوه- نهبندان مورد توجه واقع شود.

نظر افضلی خواستار روکش راه های اصلی و فرعی ارتباطی در این حوزه ها شد و افزود: طی هفته دولت برخی از راه های روستایی مانند «سید مراد» که چند سال بر زمین مانده بود، افتتاح شد اما نیازمند توجه بیشتری هستیم.

وی با بیان اینکه ترمیم راه های اصلی و فرعی در دستور کار است اما به دلیل بدهی به پیمانکاران روند کار کند انجام می شود، گفت: در بحث آبرسانی با مشکلات شدیدی در نهبندان و سربیشه مواجه هستیم.

پروژه های آبرسانی هفته دولت کافی نبود

افضلی با بیان اینکه اگرچه در هفته دولت پروژه های آبرسانی را داشتیم اما کم بود، گفت: دو روستای بخش درح شامل مشکوتی و خوشاب آبرسانی شد اما ۲۰ روستای دیگر چشم انتظار آب هستند.

وی با بیان اینکه وزیر نیرو در سفر اخیر خود به خراسان جنوبی قول تامین آب شرب روستاهای خراسان جنوبی را داده است، افزود: در حال حاضر برای آبرسانی به ۵۰۰ روستا در استان با اعتبار ۴۰۰ میلیارد تومان اعتبار برنامه ریزی می کنیم.

نماینده مردم نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی افتتاح نیروگاه خورشیدی هفت مگاواتی سربیشه را از اقدامات مطلوب در هفته دولت دانست و گفت: برای کلنگ زنی احداث نیروگاه بادی درح رایزنی هایی انجام می دهیم.

امید است توجه به اولویت های استان محور فعالیت مسئولان در روزهای باقی مانده از سال جاری قرار گیرد تا دهه فجر امسال شاهد خبرهای خوش توسعه ای و برداشتن گام عظیمی از قدم ها دولتمردان باشیم.

پرسش و پاسخ در طرح های ناتمام کویر دستخوش بی مهری / نسخه درمان هفته دولت ناخواناست

گفتگو با هوش مصنوعی