بازگرداندن ۳۲ واحد تولیدی راکد کردستان به چرخه تولید

معاون امور صنایع سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان گفت:برای بازگرداندن ۵۰ واحد تولیدی راکد در استان هدف گذاری کرده ایم که تا امروز ۳۲ واحد آن فعال شده و تا پایان سال ۱۸ واحد دیگر را فعال خواهیم کرد.
خبرگزاری فارس استان کردستان/اسرین کنعانی؛ اقتصاد یکی از مهم ترین ارکان حیات یک کشور است و به همین دلیل حفاظت از آن در برابر تهدیدات بیرونی برای همه کشورهای جهان از اهمیت ویژه ای برخوردار است، اما این مهم برای کشور ما که لحظه ای از توطئه های اقتصادی دشمنان در امان نیست، اهمیت دوچندانی دارد.
رونق تولید در یک نگاه کلی به معنای به کار افتادن چرخه تولید کشور در بخش های مختلف صنعتی، کشاورزی، فناوری و … است و علاوه بر تأمین نیازهای مردم در داخل، موجب ایجاد فرصت های شغلی جدید می شود.
تولید را می توان یکی از مهم ترین پیشران های حرکت کشور به سمت رونق اقتصادی دانست؛ بخشی که در سال جاری سعی شده تا با برنامه ریزی های همه جانبه از یک سو و تعامل با سایر بخش های صنعتی و تولیدی کشور و همراهی بخش خصوصی از سوی دیگر تاثیرگذاری آن در روندهای اقتصادی و اجتماعی افزایش یابد و این بخش جایگاه اصلی خود را به عنوان لکوموتیو توسعه صنعتی و رشد اقتصادی کشور به ویژه در شرایط خاص کنونی ارتقا بخشد.
نقدینگی، نبود مشوق های صادراتی، نوسانات ارز، بالا بودن بهره بانکی، برخی قوانین دست و پاگیر گمرکی، بروکراسی اداری و افزایش قیمت مواد اولیه از جمله مسائلی است که بعنوان بخشی از مشکلات بخش صنعت استان توسط کارشناسان، صاحبان تولید و صادرکنندگان مورد اشاره قرار می گیرد.
در چند سال اخیر دولت تلاش گسترده ای برای رهایی واحدهای تولیدی درگیر مشکلات مالی و احیای آنها در استان انجام داده که برخی از آنها به نتیجه رسیده و برخی دیگر نیز در حال به ثمر رسیدن است.
خبرگزاری فارس برای بررسی وضعیت واحدهای تولیدی استان کردستان با پیمان الماسی معاون امور صنایع سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان گفت وگویی داشت که در زیر می آید.
وجود ۷۱۰ واحد تولیدی فعال و نیمه فعال در کردستان
فارس: دقیقا چند واحد تولیدی در کردستان وجود دارد؟
در حال حاضر ۸۴۱ واحد تولیدی با سرمایه گذاری حدود ۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان در استان کردستان پروانه بهره برداری دارند که از این تعداد حدود ۷۱۰ واحد آن فعال و نیمه فعال و ۱۳۱ واحد راکد است.
اشتغال بیش از ۱۱ هزار نفر در واحدهای تولیدی کردستان
فارس: این واحدهای تولیدی چه میزان از اشتغال کردستان را تامین می کنند؟
اشتغال اسمی این تعداد واحد تولیدی ۱۶ هزار و ۳۰۰ نفر است ولی براساس پایشی که انجام شده است اشتغال واقعی آنها ۱۱ هزار و ۹۰۰ نفر است.
حدود ۹۴ درصد از واحدهای ما در استان کردستان زیر ۵۰ نفر اشتغال دارند و ۵۰ درصد واحدهای ما زیر ۱۰ نفر اشتغال دارند که این نشان می دهد که واحدهای ما نسبت به واحدهایی که در کل کشور وجود دارد واحدهایی با اشتغال کم هستند.
صدور ۶۸ پروانه بهره برداری/ صدور ۴۵۷ فقره جواز تاسیس
فارس: امسال چه تعداد پروانه بهره برداری و جواز تاسیس در استان صادر شده است؟
در هشت ماهه امسال ۶۸ فقره پروانه بهره برداری با سرمایه گذاری ۱۳۵ میلیارد تومان و اشتغال۶۳۰ نفر صادر کردیم که نسبت به مدت مشابه آن در سال ۹۷ حدود ۶۰ درصد رشد داشتیم که این نشان از تحرک در ایجاد و حمایت واحدهای تولیدی در سالی که مزین است به نام رونق تولید.
همچنین در هشت ماهه امسال ۴۵۷ فقره جواز تاسیس با پیش بینی سرمایه گذاری ۵ هزار میلیارد تومانی و اشتغال زایی ۵ هزار و ۳۳۷ نفر برای واحدهای تولیدی صادر شده البته این رقم بزرگی است و دلیل آن هم این است که طرح های بزرگ استان شامل فاز دوم لاستیک، زنجیره فولاد و فاز دوم پتروشیمی جزو این جوازها هستند.
در بحث صدور جوازهای تاسیس در هشت ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر تعداد جواز تاسیس ۶۳ درصد، از نظر سرمایه گذاری ۲۰ درصد و از نظر اشتغال ۱۷ درصد رشد داشتیم.
بازگرداندن ۳۲ واحد راکد استان به چرخه تولید
فارس: اعلام کردید ۱۳۱ واحد تولیدی راکد در استان وجود دارد چه اقداماتی برای فعال کردن این واحدها انجام شده است؟
با توجه به اینکه ۱۳۱ واحد تولیدی راکد در سطح استان داریم یکی از برنامه های سازمان بحث راه انداری مجدد واحدهای راکد است وبا بررسی هایی که انجام دادیم برای امسال حدود ۵۰ واحد را هدف گذاری کردیم که دوباره به چرخه تولید برگردند که تا امروز ۳۲ واحد را توانستیم فعال کنیم و برنامه داریم تا پایان سال ۱۸ واحد دیگر را فعال کنیم.
اجرای ۶۱ درصد مصوبات کارگروه رفع موانع تولید استان
فارس: کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید در استان فعال است اما سوال این است، چند درصد مصوبات این کارگروه در استان اجرای می شود؟
برای رفع مشکلات و موانع واحدهای تولیدی مرتب به صورت هفتگی در جلسات کمیته کارشناسی و کارگروه اصلی رفع موانع تولید مشکلات را مطرح می کنیم که در طول این هشت ماهه ۲۲ جلسه کارگروه اصلی رفع موانع تولید با ریاست استاندار و معاونین وی برگزار کردیم که حدود ۳۰۲ مورد پرونده که عمدتا مشکلات بانکی، مالیاتی و تامین اجتماعی داشتند در این جلسات مطرح شده است و در نهایت ۴۵۹ مصوبه داشتیم که خوشبختانه ۶۱ درصد از این مصوبات تا امروز اجرایی شده است و مابقی هم به دلایل مختلف اجرایی نشده از جمله بخشی به دلیل عدم تعهد بانک و دستگاه های اجرایی نسبت به انجام مصوبه، بخشی خود متقاضیان پیگیری نمی کنند، بخشی هم در حوزه اختیارات استان نیست که آنها را به کارگروه ملی در تهران ارجاع می دهیم.
یارانه ۸ درصدی به واحدهای تولیدی استان
فارس: حمایت از واحدهای تولیدی در استان به چه شکل است؟
در هشت ماهه امسال حدود ۶۷ فقره تسهیلات به مبلغ ۷۰ میلیارد تومان و عمدتا با یارانه ۸ درصدی به واحدهای تولیدی پرداخت شده است یعنی نرخ سود این تسهیلات ۱۸ درصد بوده است اما سازمان صنعت، معدن و تجارت با اعطای ۸ درصد یارانه، نرخ سود تسهیلات را به ۱۰ درصد کاهش داده است که این بی سابقه است چرا که ما در ارتباطی که با استان های دیگر داشتیم اکثر آنها با نرخ ۳ و نهایتا ۵ درصد توانستند یارانه پرداخت کنند اما در استان کردستان با توجه به دستور استاندار تامین اعتبار کردیم و در حال حاضر ۸ درصد یارانه پرداخت می کنیم.
معرفی ۲۴ واحد تولیدی برای دریافت تسهیلات بند الف تبصره ۱۸ به بانک ها
از طرف دیگر در کل کشور تسهیلاتی با عنوان بند الف تبصره ۱۸ لحاظ شده که ۵۰ درصد از منابع این تسهیلات از طریق صندوق توسعه ملی و ۵۰ درصد دیگر آن از منابع داخلی بانک تامین می شود، خوشبختانه در کل کشور برای اعطای این تسهیلات به واحدهای تولیدی با ۷ بانک شامل بانک ملی، سپه، تجارت، توسعه تعاون، صنعت و معدن، آینده و پست بانک تفاهم نامه همکاری امضا شده و مجموعا برای کل کشور ۷ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان تسهیلات با نرخ ۱۲ درصد به واحدها پرداخت می شود و در حال حاضر در استان ۷۵ مورد ثبت نامی برای دریافت این نوع تسهیلات داشتیم که ۲۴ مورد از آن را به بانک ها معرفی کردیم و بقیه هم در دست اقدام است.
فارس: به نظر شما مهم ترین مشکلاتی که واحدهای تولیدی استان با آن مواجه هستند، چیست؟
یکی از مشکلات عمده در حوزه تولید بالا بودن هزینه تمام شده کالا و کاهش توان رقابتی تولیدکنندگان داخلی است درحالیکه کالای مشابه وارداتی با قیمتی بسیار پایین تر از قیمت تمام شده داخلی به دست مشتری می رسد که این تناقض قطعا برای تولیدکنندگان ما سخت می شود.
تسهیلات بانکی با روح تولید سازگار نیست
مسئله بعدی مشکلات مالی و کمبود نقدینگی واحدهای تولیدی است، بیش از ۹۰ درصد واحدهای ما از طریق بانک ها می توانند منابع مالی خود را تامین کنند اما اصلا تسهیلات بانکی با روح تولید سازگار نیست یعنی تسهیلگری که در سایر بخش ها وجود دارد در بخش تولید وجود ندارد، واحدهای ما تسهیلات با نرخ ۱۸ درصد دریافت می کنند که رقم بالایی است البته امسال با یارانه ۸ درصدی که دادیم نرخ سود را به ۱۰ درصد کاهش دادیم اما سال های گذشته این یارانه هم وجود نداشت درحالیکه بانک ها باید حمایت کنند و منابع خود را در حوزه تولید هزینه کنند.
تامین ۶۱ مالیات کشور از بخش تولید و صنعت
مشکل بعدی مالیات است در واقع ۶۱ درصد از کل مالیاتی که در کشور دریافت می شود از بخش تولید و صنعت دریافت می شود و حدود ۲۲ درصد هم از واحدهای خدماتی دریافت می شود درحالیکه در کشورهای پیشرفته ۳ الی ۴ درصد مالیات از بخش تولید تامین می شود چرا باید واحدهای ما آنقدر در دسترس باشند که به راحتی مالیات از آنها بگیرند البته ما به هیچ وجه مخالف مالیات گرفتن نیستیم اما بهتر این است که سایر بخش ها هم مالیات پرداخت کنند.
در حال حاضر گردش پول در حوزه صنعت و معدن ۳۰ درصد است و مالیاتی که از آن دریافت می شود ۶۱ درصد است که این دو اصلا با هم نمی خواند در واقع بخش صنعت ما آنقدر حمایت نمی شود که بتواند این حجم از مالیات را پرداخت کند.
مشکل بعدی واحدهای تولیدی مسائل مربوط به بیمه است هرچند امسال سازمان تامین اجتماعی یکسری بخشودگی برای واحدهای تولیدی اعمال کرد ولی لازم است در این بخش حمایت هایی صورت بگیرد، در گذشته مصوبه ای بود که براساس آن سهم کارفرما را دولت پرداخت می کرد و همین باعث افزایش اشتغال می شد اما متاسفانه چندین سال است که اجرای این مصوبه هم متوقف شده است.
فارس: برنامه های سازمان صمت برای توسعه واحدهای تولیدی در استان چیست؟
برای توسعه و پیشرفت واحدهای تولیدی در استان هفت راهبرد اساسی را در استان پیگیری می کنیم از جمله اصلاح فرایندها در راستای بهبود فضای کسب و کار که به این منظور امروز در سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان یک روزه جواز تاسیس صادر می کنیم و طوری اصلاح فرانید انجام شده که برای صدور جواز تاسیس هیچ مشکلی نداریم، ارتقا بهره وری با بازسازی و نوسازی خط تولید، حمایت از ساخت داخل که در این راستا جلسات مختلفی را با رسانه ها و دستگاه های اجرایی برگزار کردیم که حتما هم عموم مردم و هم تمام دستگاه های اجرایی استان از کالاهای ساخت داخل استان استفاده کنند، توسعه شرکت های دانش بنیان، ساماندهی لجستیک تجاری و اصلاح نظام توزیع، توسعه صادرات غیر نفتی و توسعه معادن است که تک به تک درحال پیگیری آنها هستیم.
برای حمایت از تولید داخل استان با تاکید استاندار برای تمام دستگاه های اجرایی مصوب کردیم که خرید خود را از محصولات داخل استان انجام دهند و البته لیستی از مشخصات توانمندی های صنعتی و تولیدی استان را در اختیار دستگاه های اجرایی قرار داده ایم ضمن اینکه در سایت وزارت صمت نیز این لیست بارگذاری شده است.
انجام صادرات ۴۰ واحد تولیدی کردستان
با توجه به اینکه استان کردستان مرز مشترک با اقلیم کردستان عراق دارد واقعا می تواینم در بحث صادرات کالاهای ساخت استان کار کنیم، با توجه به تلاش ها و حمایت هایی که انجام شده در ۶ ماه ابتدای سال حدود ۴۰ واحد تولیدی استان توانسته اند بیشتر از ۲۵۰ میلیون دلار صادرات انجام دهند.
البته بیشتر این صادرات در زمینه محصولات کشاورزی بود اما نکته تاسف بار آن این است که اکثر محصولات کشاورزی استان بصورت خام فروشی از استان صادر می شود درحالیکه باید ابتدا فراوری شود و بعد صادر شود.
همه اعلام می کنند که استان کردستان استانی کشاورزی است اما این دلیل نمی شود که از صنعت محروم باشیم اتفاقا این پتانسیل کشاورزی به ما می گوید که باید حتما صنایع فراوری و تبدیلی برای ارزآوری بیشتر در استان ایجاد شود چرا که صادرات راه نجات کردستان از مشکلات اقتصادی است.
باید محصولات کشاورزی که در استان تولید می شود وارد فاز فراوری و حوزه صنعت شود، هرچند بزرگترین تولید کننده گندم در کشور هستیم، هرچند بهترین تولید کننده محصولات باغی هستیم اما کل محصول تولیدی بصورت خام از استان خارج می شود، خام فروشی که سودی برای استان ندارد البته در سال های اخیر اقداماتی در راستای حذف خام فروشی انجام شده از جمله ساخت بزرگترین واحد فراوری میوه های درختی با سرمایه گذاری ۴۰۰ میلیارد تومانی در مریوان که این شروعی است برای اینکه از این به بعد مصحولات کشاورزی خود را خام فروشی نکنیم ولی لازم است بیشتر شود، طرح بعدی بحث تولید عصاره مالت در مریوان است که از جو به دست می آید و در حال حاضر بحث زمین و ساختمان آن انجام شده است در واقع بحث فراوری محصولات کشاورزی جزو اولویت ها است که باید از آن استفاده کنیم.
در بحث مواد معدنی به شدت مخالف خام فروشی هستیم و تا جایی که امکان داشته باشد از سرمایه گذاری در این بخش حمایت می کنیم، یکی از بزرگترین دستاوردهای ما در این بخش طلای قروه است که سالانه بیش از ۶ هزار کیلوگرم طلا در معادن قروه ذوب می شود، فرآوری سلیس در سقز هم یکی دیگر از اقدامات ما در استان است که سرمایه گذار در حال تجهیز کارگاه آن است در واقع با توجه به اینکه سیلیس ماده معدنی برای تولید کریستال، شیشه، ماده اولیه فولاد سازی و ریخته گری، آلومینیوم و پنل های خورشیدی است و معادن بزرگ سیلیس کشور در سقز است این طرح می تواند گامی موثر در فراوری سلیس باشد البته فرآوری باریت هم در مریوان در حال احداث داریم.
یکی دیگر از پنانسل های ما در حوزه تولید نیروی انسانی است که در حال حاضر حدود ۱۵۰ هزار تحصیلکرده داریم که دنبال کار می گردند یعنی نیروی انسانی باسواد، با مهارت و جوان یکی دیگر از پتانسیل های ماست که امیدواریم بتوانیم در این طرح ها و پروژه هایی که در حال انجام آن هستیم از آنها بهره ببریم.
تامین بیش از ۳ هزار تن مواد اولیه از طریق بورس برای واحدهای تولیدی
فارس: در بحث تامین مواد اولیه واحدهای تولیدی چه اقداماتی انجام داده اید؟
همانطور که می دانیم واحدهای تولیدی برای فعالیت به مواد اولیه نیاز دارند که عده ای از آنها این مواد را از داخل کشور بصورت بورس تامین می کنند و تعداد دیگری هم از خارج کشور.
در هشت ماهه امسال بطور متوسط حدود ۳ هزار و ۵۰۰ تن مواد اولیه از طریق بورس برای این واحدها تامین شده و خوشبختانه در حال حاضر هیچ مشکلی برای تامین مواد اولیه واحدهای تولیدی در سطح استان وجود ندارد.
در بحث مواد اولیه که از خارج از کشور تامین می شود در هشت ماهه امسال حدود ۲۵۸ مورد ثبت شفارش به ارزش ۹۷ میلیون یورو را انجام، تایید و تخصیص دادیم.
فارس: یکی از طرح های پیشران در استان کردستان طرح زنجیره فولاد است درحال حاضر این طرح در چه مرحله ای است؟
یکی از بزرگترین طرح هایی که در وزارت صمت و در استان پیگیر آن هستیم طرح زنجیره فولاد است ما سال هاست که فازهای ابتدایی آن را شروع کردیم در واقع بحث ابتدایی آن مطالعات
ژئوفیزیک بود که بررسی کنیم آیا استان منابع و معادن سنگ آهن دارد که خوشبختانه بررس ها انجام شد، منابع و میزان آنها شناسایی شد، فاز بعدی بحث استخراج و دانه بندی بود که خوشبختانه شرکت های صبانور وکیمیا معادن سپاهان در سال بیشتر از یک و نیم میلیون تن کنسانتره در استان تولید می کنند، فاز بعدی زنجیره فولاد تولید گندله است که در حال حاضر محل فراوری گندله در بیجار معرفی شده و در مرحله تامین ماشین آلات است که امیدواریم تا یکی دو ماه آینده بحث گندله هم به نتیجه برسد، فاز بعدی هم آهن اسفنجی و در نهایت تولید شمش است که مطالعات و جانمایی زمین انجام شده اما راه اندازی این مرحله نیازمند تامین اعتبار است در حال حاضر در سقز سرمایه گذار خارجی ما فاز آهن اسفنجی آن را شروع کرده و درحال ساخت ساختمان ، محوطه و کوره است و در آینده نزدیک آن هم به زنجیره فولاد ملحق می شود در واقع تمام این فازها برای کارخانه ای به نام کارخانه فولاد که در قروه زمین آن جانمایی شده است خوراک تولید می کنند.
تنشه ایجاد واحدهای بزرگ در استان هستیم
خواناخواه سالانه بطور میانگین ۶۰ الی ۷۰ واحد تولیدی کوچک و متوسط ایجاد می شود ولی ما تنشه ایجاد واحدهای بزرگ هستیم در همین راستا طرح زنجیره فولاد کردستان، طلای سقز و قروه، فاز دوم لاستیک سازی، فاز دوم پتروشیمی کردستان از جمله طرح های پیشران در استان است که به جد پیگیر آنها هستیم در واقع تا این واحدهای بزرگ صنعتی در استان ایجاد نشود آن تحرکی که باید باشد حس نمی شود وقتی واحدهای بزرگ در استانی ایجاد می شود به دانشگاهی صنعتی برای استان تبدیل می شوند که باعث توانمندتر شدن نیروی انسانی استان می شود.
صدور یک روزه جواز تاسیس
فارس: اکثر سرمایه گذاران و تولیدکنندگان از زمان بر بودن بروکراسی اداری گله مند هستند، در این خصوص توضیح دهید..
وقتی قرار است یک واحد تولیدی ایجاد شود چندین دستگاه مختلف درگیر این کار می شوند نه یک دستگاه، در واقع ما بخشی از این پروسه هستیم و به سهم خودمان سعی کردیم که این فرایند را کوتاه تر کنیم و حتی تعدادی از استعلام ها را حذف کردیم به همین دلیل یک روزه جواز تاسیس و در کمتر از یک هفته پروانه بهره برداری صادر می کنیم اما شاید برخی دستگاه های دیگر در زمان طولانی تری کارها را انجام دهند.
قطعا مشکلات اداری سر راه تولیدکننده ما وجود دارد و منکر آن نمی شویم اما به سهم خودمان سعی کردیم پروسه ها را در کمترین زمان ممکن انجام دهیم.
انتهای پیام/۲۳۳۰/۸۳/ی
خبرگزاری فارس استان کردستان/اسرین کنعانی؛ اقتصاد یکی از مهم ترین ارکان حیات یک کشور است و به همین دلیل حفاظت از آن در برابر تهدیدات بیرونی برای همه کشورهای جهان از اهمیت ویژه ای برخوردار است، اما این مهم برای کشور ما که لحظه ای از توطئه های اقتصادی دشمنان در امان نیست، اهمیت دوچندانی دارد.
رونق تولید در یک نگاه کلی به معنای به کار افتادن چرخه تولید کشور در بخش های مختلف صنعتی، کشاورزی، فناوری و … است و علاوه بر تأمین نیازهای مردم در داخل، موجب ایجاد فرصت های شغلی جدید می شود.
تولید را می توان یکی از مهم ترین پیشران های حرکت کشور به سمت رونق اقتصادی دانست؛ بخشی که در سال جاری سعی شده تا با برنامه ریزی های همه جانبه از یک سو و تعامل با سایر بخش های صنعتی و تولیدی کشور و همراهی بخش خصوصی از سوی دیگر تاثیرگذاری آن در روندهای اقتصادی و اجتماعی افزایش یابد و این بخش جایگاه اصلی خود را به عنوان لکوموتیو توسعه صنعتی و رشد اقتصادی کشور به ویژه در شرایط خاص کنونی ارتقا بخشد.
نقدینگی، نبود مشوق های صادراتی، نوسانات ارز، بالا بودن بهره بانکی، برخی قوانین دست و پاگیر گمرکی، بروکراسی اداری و افزایش قیمت مواد اولیه از جمله مسائلی است که بعنوان بخشی از مشکلات بخش صنعت استان توسط کارشناسان، صاحبان تولید و صادرکنندگان مورد اشاره قرار می گیرد.
در چند سال اخیر دولت تلاش گسترده ای برای رهایی واحدهای تولیدی درگیر مشکلات مالی و احیای آنها در استان انجام داده که برخی از آنها به نتیجه رسیده و برخی دیگر نیز در حال به ثمر رسیدن است.
خبرگزاری فارس برای بررسی وضعیت واحدهای تولیدی استان کردستان با پیمان الماسی معاون امور صنایع سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان گفت وگویی داشت که در زیر می آید.
وجود ۷۱۰ واحد تولیدی فعال و نیمه فعال در کردستان
فارس: دقیقا چند واحد تولیدی در کردستان وجود دارد؟
در حال حاضر ۸۴۱ واحد تولیدی با سرمایه گذاری حدود ۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان در استان کردستان پروانه بهره برداری دارند که از این تعداد حدود ۷۱۰ واحد آن فعال و نیمه فعال و ۱۳۱ واحد راکد است.
اشتغال بیش از ۱۱ هزار نفر در واحدهای تولیدی کردستان
فارس: این واحدهای تولیدی چه میزان از اشتغال کردستان را تامین می کنند؟
اشتغال اسمی این تعداد واحد تولیدی ۱۶ هزار و ۳۰۰ نفر است ولی براساس پایشی که انجام شده است اشتغال واقعی آنها ۱۱ هزار و ۹۰۰ نفر است.
حدود ۹۴ درصد از واحدهای ما در استان کردستان زیر ۵۰ نفر اشتغال دارند و ۵۰ درصد واحدهای ما زیر ۱۰ نفر اشتغال دارند که این نشان می دهد که واحدهای ما نسبت به واحدهایی که در کل کشور وجود دارد واحدهایی با اشتغال کم هستند.
صدور ۶۸ پروانه بهره برداری/ صدور ۴۵۷ فقره جواز تاسیس
فارس: امسال چه تعداد پروانه بهره برداری و جواز تاسیس در استان صادر شده است؟
در هشت ماهه امسال ۶۸ فقره پروانه بهره برداری با سرمایه گذاری ۱۳۵ میلیارد تومان و اشتغال۶۳۰ نفر صادر کردیم که نسبت به مدت مشابه آن در سال ۹۷ حدود ۶۰ درصد رشد داشتیم که این نشان از تحرک در ایجاد و حمایت واحدهای تولیدی در سالی که مزین است به نام رونق تولید.
همچنین در هشت ماهه امسال ۴۵۷ فقره جواز تاسیس با پیش بینی سرمایه گذاری ۵ هزار میلیارد تومانی و اشتغال زایی ۵ هزار و ۳۳۷ نفر برای واحدهای تولیدی صادر شده البته این رقم بزرگی است و دلیل آن هم این است که طرح های بزرگ استان شامل فاز دوم لاستیک، زنجیره فولاد و فاز دوم پتروشیمی جزو این جوازها هستند.
در بحث صدور جوازهای تاسیس در هشت ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر تعداد جواز تاسیس ۶۳ درصد، از نظر سرمایه گذاری ۲۰ درصد و از نظر اشتغال ۱۷ درصد رشد داشتیم.
بازگرداندن ۳۲ واحد راکد استان به چرخه تولید
فارس: اعلام کردید ۱۳۱ واحد تولیدی راکد در استان وجود دارد چه اقداماتی برای فعال کردن این واحدها انجام شده است؟
با توجه به اینکه ۱۳۱ واحد تولیدی راکد در سطح استان داریم یکی از برنامه های سازمان بحث راه انداری مجدد واحدهای راکد است وبا بررسی هایی که انجام دادیم برای امسال حدود ۵۰ واحد را هدف گذاری کردیم که دوباره به چرخه تولید برگردند که تا امروز ۳۲ واحد را توانستیم فعال کنیم و برنامه داریم تا پایان سال ۱۸ واحد دیگر را فعال کنیم.
اجرای ۶۱ درصد مصوبات کارگروه رفع موانع تولید استان
فارس: کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید در استان فعال است اما سوال این است، چند درصد مصوبات این کارگروه در استان اجرای می شود؟
برای رفع مشکلات و موانع واحدهای تولیدی مرتب به صورت هفتگی در جلسات کمیته کارشناسی و کارگروه اصلی رفع موانع تولید مشکلات را مطرح می کنیم که در طول این هشت ماهه ۲۲ جلسه کارگروه اصلی رفع موانع تولید با ریاست استاندار و معاونین وی برگزار کردیم که حدود ۳۰۲ مورد پرونده که عمدتا مشکلات بانکی، مالیاتی و تامین اجتماعی داشتند در این جلسات مطرح شده است و در نهایت ۴۵۹ مصوبه داشتیم که خوشبختانه ۶۱ درصد از این مصوبات تا امروز اجرایی شده است و مابقی هم به دلایل مختلف اجرایی نشده از جمله بخشی به دلیل عدم تعهد بانک و دستگاه های اجرایی نسبت به انجام مصوبه، بخشی خود متقاضیان پیگیری نمی کنند، بخشی هم در حوزه اختیارات استان نیست که آنها را به کارگروه ملی در تهران ارجاع می دهیم.
یارانه ۸ درصدی به واحدهای تولیدی استان
فارس: حمایت از واحدهای تولیدی در استان به چه شکل است؟
در هشت ماهه امسال حدود ۶۷ فقره تسهیلات به مبلغ ۷۰ میلیارد تومان و عمدتا با یارانه ۸ درصدی به واحدهای تولیدی پرداخت شده است یعنی نرخ سود این تسهیلات ۱۸ درصد بوده است اما سازمان صنعت، معدن و تجارت با اعطای ۸ درصد یارانه، نرخ سود تسهیلات را به ۱۰ درصد کاهش داده است که این بی سابقه است چرا که ما در ارتباطی که با استان های دیگر داشتیم اکثر آنها با نرخ ۳ و نهایتا ۵ درصد توانستند یارانه پرداخت کنند اما در استان کردستان با توجه به دستور استاندار تامین اعتبار کردیم و در حال حاضر ۸ درصد یارانه پرداخت می کنیم.
معرفی ۲۴ واحد تولیدی برای دریافت تسهیلات بند الف تبصره ۱۸ به بانک ها
از طرف دیگر در کل کشور تسهیلاتی با عنوان بند الف تبصره ۱۸ لحاظ شده که ۵۰ درصد از منابع این تسهیلات از طریق صندوق توسعه ملی و ۵۰ درصد دیگر آن از منابع داخلی بانک تامین می شود، خوشبختانه در کل کشور برای اعطای این تسهیلات به واحدهای تولیدی با ۷ بانک شامل بانک ملی، سپه، تجارت، توسعه تعاون، صنعت و معدن، آینده و پست بانک تفاهم نامه همکاری امضا شده و مجموعا برای کل کشور ۷ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان تسهیلات با نرخ ۱۲ درصد به واحدها پرداخت می شود و در حال حاضر در استان ۷۵ مورد ثبت نامی برای دریافت این نوع تسهیلات داشتیم که ۲۴ مورد از آن را به بانک ها معرفی کردیم و بقیه هم در دست اقدام است.
فارس: به نظر شما مهم ترین مشکلاتی که واحدهای تولیدی استان با آن مواجه هستند، چیست؟
یکی از مشکلات عمده در حوزه تولید بالا بودن هزینه تمام شده کالا و کاهش توان رقابتی تولیدکنندگان داخلی است درحالیکه کالای مشابه وارداتی با قیمتی بسیار پایین تر از قیمت تمام شده داخلی به دست مشتری می رسد که این تناقض قطعا برای تولیدکنندگان ما سخت می شود.
تسهیلات بانکی با روح تولید سازگار نیست
مسئله بعدی مشکلات مالی و کمبود نقدینگی واحدهای تولیدی است، بیش از ۹۰ درصد واحدهای ما از طریق بانک ها می توانند منابع مالی خود را تامین کنند اما اصلا تسهیلات بانکی با روح تولید سازگار نیست یعنی تسهیلگری که در سایر بخش ها وجود دارد در بخش تولید وجود ندارد، واحدهای ما تسهیلات با نرخ ۱۸ درصد دریافت می کنند که رقم بالایی است البته امسال با یارانه ۸ درصدی که دادیم نرخ سود را به ۱۰ درصد کاهش دادیم اما سال های گذشته این یارانه هم وجود نداشت درحالیکه بانک ها باید حمایت کنند و منابع خود را در حوزه تولید هزینه کنند.
تامین ۶۱ مالیات کشور از بخش تولید و صنعت
مشکل بعدی مالیات است در واقع ۶۱ درصد از کل مالیاتی که در کشور دریافت می شود از بخش تولید و صنعت دریافت می شود و حدود ۲۲ درصد هم از واحدهای خدماتی دریافت می شود درحالیکه در کشورهای پیشرفته ۳ الی ۴ درصد مالیات از بخش تولید تامین می شود چرا باید واحدهای ما آنقدر در دسترس باشند که به راحتی مالیات از آنها بگیرند البته ما به هیچ وجه مخالف مالیات گرفتن نیستیم اما بهتر این است که سایر بخش ها هم مالیات پرداخت کنند.
در حال حاضر گردش پول در حوزه صنعت و معدن ۳۰ درصد است و مالیاتی که از آن دریافت می شود ۶۱ درصد است که این دو اصلا با هم نمی خواند در واقع بخش صنعت ما آنقدر حمایت نمی شود که بتواند این حجم از مالیات را پرداخت کند.
مشکل بعدی واحدهای تولیدی مسائل مربوط به بیمه است هرچند امسال سازمان تامین اجتماعی یکسری بخشودگی برای واحدهای تولیدی اعمال کرد ولی لازم است در این بخش حمایت هایی صورت بگیرد، در گذشته مصوبه ای بود که براساس آن سهم کارفرما را دولت پرداخت می کرد و همین باعث افزایش اشتغال می شد اما متاسفانه چندین سال است که اجرای این مصوبه هم متوقف شده است.
فارس: برنامه های سازمان صمت برای توسعه واحدهای تولیدی در استان چیست؟
برای توسعه و پیشرفت واحدهای تولیدی در استان هفت راهبرد اساسی را در استان پیگیری می کنیم از جمله اصلاح فرایندها در راستای بهبود فضای کسب و کار که به این منظور امروز در سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان یک روزه جواز تاسیس صادر می کنیم و طوری اصلاح فرانید انجام شده که برای صدور جواز تاسیس هیچ مشکلی نداریم، ارتقا بهره وری با بازسازی و نوسازی خط تولید، حمایت از ساخت داخل که در این راستا جلسات مختلفی را با رسانه ها و دستگاه های اجرایی برگزار کردیم که حتما هم عموم مردم و هم تمام دستگاه های اجرایی استان از کالاهای ساخت داخل استان استفاده کنند، توسعه شرکت های دانش بنیان، ساماندهی لجستیک تجاری و اصلاح نظام توزیع، توسعه صادرات غیر نفتی و توسعه معادن است که تک به تک درحال پیگیری آنها هستیم.
برای حمایت از تولید داخل استان با تاکید استاندار برای تمام دستگاه های اجرایی مصوب کردیم که خرید خود را از محصولات داخل استان انجام دهند و البته لیستی از مشخصات توانمندی های صنعتی و تولیدی استان را در اختیار دستگاه های اجرایی قرار داده ایم ضمن اینکه در سایت وزارت صمت نیز این لیست بارگذاری شده است.
انجام صادرات ۴۰ واحد تولیدی کردستان
با توجه به اینکه استان کردستان مرز مشترک با اقلیم کردستان عراق دارد واقعا می تواینم در بحث صادرات کالاهای ساخت استان کار کنیم، با توجه به تلاش ها و حمایت هایی که انجام شده در ۶ ماه ابتدای سال حدود ۴۰ واحد تولیدی استان توانسته اند بیشتر از ۲۵۰ میلیون دلار صادرات انجام دهند.
البته بیشتر این صادرات در زمینه محصولات کشاورزی بود اما نکته تاسف بار آن این است که اکثر محصولات کشاورزی استان بصورت خام فروشی از استان صادر می شود درحالیکه باید ابتدا فراوری شود و بعد صادر شود.
همه اعلام می کنند که استان کردستان استانی کشاورزی است اما این دلیل نمی شود که از صنعت محروم باشیم اتفاقا این پتانسیل کشاورزی به ما می گوید که باید حتما صنایع فراوری و تبدیلی برای ارزآوری بیشتر در استان ایجاد شود چرا که صادرات راه نجات کردستان از مشکلات اقتصادی است.
باید محصولات کشاورزی که در استان تولید می شود وارد فاز فراوری و حوزه صنعت شود، هرچند بزرگترین تولید کننده گندم در کشور هستیم، هرچند بهترین تولید کننده محصولات باغی هستیم اما کل محصول تولیدی بصورت خام از استان خارج می شود، خام فروشی که سودی برای استان ندارد البته در سال های اخیر اقداماتی در راستای حذف خام فروشی انجام شده از جمله ساخت بزرگترین واحد فراوری میوه های درختی با سرمایه گذاری ۴۰۰ میلیارد تومانی در مریوان که این شروعی است برای اینکه از این به بعد مصحولات کشاورزی خود را خام فروشی نکنیم ولی لازم است بیشتر شود، طرح بعدی بحث تولید عصاره مالت در مریوان است که از جو به دست می آید و در حال حاضر بحث زمین و ساختمان آن انجام شده است در واقع بحث فراوری محصولات کشاورزی جزو اولویت ها است که باید از آن استفاده کنیم.
در بحث مواد معدنی به شدت مخالف خام فروشی هستیم و تا جایی که امکان داشته باشد از سرمایه گذاری در این بخش حمایت می کنیم، یکی از بزرگترین دستاوردهای ما در این بخش طلای قروه است که سالانه بیش از ۶ هزار کیلوگرم طلا در معادن قروه ذوب می شود، فرآوری سلیس در سقز هم یکی دیگر از اقدامات ما در استان است که سرمایه گذار در حال تجهیز کارگاه آن است در واقع با توجه به اینکه سیلیس ماده معدنی برای تولید کریستال، شیشه، ماده اولیه فولاد سازی و ریخته گری، آلومینیوم و پنل های خورشیدی است و معادن بزرگ سیلیس کشور در سقز است این طرح می تواند گامی موثر در فراوری سلیس باشد البته فرآوری باریت هم در مریوان در حال احداث داریم.
یکی دیگر از پنانسل های ما در حوزه تولید نیروی انسانی است که در حال حاضر حدود ۱۵۰ هزار تحصیلکرده داریم که دنبال کار می گردند یعنی نیروی انسانی باسواد، با مهارت و جوان یکی دیگر از پتانسیل های ماست که امیدواریم بتوانیم در این طرح ها و پروژه هایی که در حال انجام آن هستیم از آنها بهره ببریم.
تامین بیش از ۳ هزار تن مواد اولیه از طریق بورس برای واحدهای تولیدی
فارس: در بحث تامین مواد اولیه واحدهای تولیدی چه اقداماتی انجام داده اید؟
همانطور که می دانیم واحدهای تولیدی برای فعالیت به مواد اولیه نیاز دارند که عده ای از آنها این مواد را از داخل کشور بصورت بورس تامین می کنند و تعداد دیگری هم از خارج کشور.
در هشت ماهه امسال بطور متوسط حدود ۳ هزار و ۵۰۰ تن مواد اولیه از طریق بورس برای این واحدها تامین شده و خوشبختانه در حال حاضر هیچ مشکلی برای تامین مواد اولیه واحدهای تولیدی در سطح استان وجود ندارد.
در بحث مواد اولیه که از خارج از کشور تامین می شود در هشت ماهه امسال حدود ۲۵۸ مورد ثبت شفارش به ارزش ۹۷ میلیون یورو را انجام، تایید و تخصیص دادیم.
فارس: یکی از طرح های پیشران در استان کردستان طرح زنجیره فولاد است درحال حاضر این طرح در چه مرحله ای است؟
یکی از بزرگترین طرح هایی که در وزارت صمت و در استان پیگیر آن هستیم طرح زنجیره فولاد است ما سال هاست که فازهای ابتدایی آن را شروع کردیم در واقع بحث ابتدایی آن مطالعات
ژئوفیزیک بود که بررسی کنیم آیا استان منابع و معادن سنگ آهن دارد که خوشبختانه بررس ها انجام شد، منابع و میزان آنها شناسایی شد، فاز بعدی بحث استخراج و دانه بندی بود که خوشبختانه شرکت های صبانور وکیمیا معادن سپاهان در سال بیشتر از یک و نیم میلیون تن کنسانتره در استان تولید می کنند، فاز بعدی زنجیره فولاد تولید گندله است که در حال حاضر محل فراوری گندله در بیجار معرفی شده و در مرحله تامین ماشین آلات است که امیدواریم تا یکی دو ماه آینده بحث گندله هم به نتیجه برسد، فاز بعدی هم آهن اسفنجی و در نهایت تولید شمش است که مطالعات و جانمایی زمین انجام شده اما راه اندازی این مرحله نیازمند تامین اعتبار است در حال حاضر در سقز سرمایه گذار خارجی ما فاز آهن اسفنجی آن را شروع کرده و درحال ساخت ساختمان ، محوطه و کوره است و در آینده نزدیک آن هم به زنجیره فولاد ملحق می شود در واقع تمام این فازها برای کارخانه ای به نام کارخانه فولاد که در قروه زمین آن جانمایی شده است خوراک تولید می کنند.
تنشه ایجاد واحدهای بزرگ در استان هستیم
خواناخواه سالانه بطور میانگین ۶۰ الی ۷۰ واحد تولیدی کوچک و متوسط ایجاد می شود ولی ما تنشه ایجاد واحدهای بزرگ هستیم در همین راستا طرح زنجیره فولاد کردستان، طلای سقز و قروه، فاز دوم لاستیک سازی، فاز دوم پتروشیمی کردستان از جمله طرح های پیشران در استان است که به جد پیگیر آنها هستیم در واقع تا این واحدهای بزرگ صنعتی در استان ایجاد نشود آن تحرکی که باید باشد حس نمی شود وقتی واحدهای بزرگ در استانی ایجاد می شود به دانشگاهی صنعتی برای استان تبدیل می شوند که باعث توانمندتر شدن نیروی انسانی استان می شود.
صدور یک روزه جواز تاسیس
فارس: اکثر سرمایه گذاران و تولیدکنندگان از زمان بر بودن بروکراسی اداری گله مند هستند، در این خصوص توضیح دهید..
وقتی قرار است یک واحد تولیدی ایجاد شود چندین دستگاه مختلف درگیر این کار می شوند نه یک دستگاه، در واقع ما بخشی از این پروسه هستیم و به سهم خودمان سعی کردیم که این فرایند را کوتاه تر کنیم و حتی تعدادی از استعلام ها را حذف کردیم به همین دلیل یک روزه جواز تاسیس و در کمتر از یک هفته پروانه بهره برداری صادر می کنیم اما شاید برخی دستگاه های دیگر در زمان طولانی تری کارها را انجام دهند.
قطعا مشکلات اداری سر راه تولیدکننده ما وجود دارد و منکر آن نمی شویم اما به سهم خودمان سعی کردیم پروسه ها را در کمترین زمان ممکن انجام دهیم.
انتهای پیام/۲۳۳۰/۸۳/ی
پرسش و پاسخ در
بازگرداندن ۳۲ واحد تولیدی راکد کردستان به چرخه تولید
گفتگو با هوش مصنوعی