شعر آئینی و عاشورایی باید درس عزت و شهادت طلبی بدهد



به گزارش خبرگزاری تسنیم از گناباد، یکی از نکاتی که در ایام محرم مورد توجه قرار می گیرد مداحی و اشعاری است که مداحان در این ایام از آن بهره می گیرند و در سال های اخیر شاعران در این حوزه ورود جدی داشته اند.

شعر مناسب و دارای وزن توانسته مداحی ها را جذاب تر و غنای بیشتری ببخشد و جلوی برخی انحراف ها را بگیرد و شاعران نیز سعی در سرودن اشعاری با کیفیت بیشتری داشته است.

عباسعلی راه نشین یکی از اهالی «نوقاب» گناباد شاعری است که در این سال ها اشعارش در حوزه محرم هم برای مداحی ها و هم برای تعزیه خوانی استفاده می شود.

این شاعر گنابادی در گفت وگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: از حدود ۱۵ سال قبل سرودن شعر را آغاز کرده ام و در ۵ سال اخیر نیز تعداد بیشتری شعر سروده ام.

وی افزود: برخی از اشعار من وارد مراسم تعزیه خوانی شده و امروز در تعزیه نقش حضرت سکینه(س)، اشعاری که بنده سروده ام را می خوانند و مردم نیز از آن ها راضی هستند.

راه نشین با اشاره به غنای شعر در تعزیه های ایران بیان کرد: توانسته ام برخی از اشعاری که در تعزیه خوانده می شود را اصلاح کنم و در برخی موارد نیز ابیاتی اضافه کرده ام تا وزین تر شود.

این شاعر آئینی در حالی که اشک در چشمانش جمع شده بود ادامه داد: با شعر می توان برخی از صحنه های کربلا را برای مردم تجسم کرد و برخی صحنه ها را می توان ساخت و دیالوگ ها را به صورت شعر بیان کرد.

این معلم بازنشسته در همان حالی که برخی از اشعار سروده شده توسط خودش را زمزمه می کند خاطرنشان کرد: تاکنون شعرهایی برای حضرت قاسم(ع)، امام حسین(ع)، حر و حضرت عباس(ع) سروده ام.

وی که در آئین تعزیه خوانی نوقاب نیز نقش دارد بیان می کند: پدربزرگ من نقش شمر و پدرم نقش «ابن سعد» را در تعزیه داشته اند اما من نقش حضرت سکینه(س) را به مدت ۵ سال برعهده داشته ام و در تفاوت خواندن شعر در نقش های تعزیه باید توجه ویژه ای داشت به طور مثال خواندن اشعار توسط شمر باید با سرعت و صدای بلند باشد و حضرت سکینه(س) آرام و حزن آلود باشد.

راه نشین لحظه وداع حضرت سکینه(س) را تاثیرگذارترین لحظه و اشعار استفاده شده در این قسمت را جزو اشعاری دانست که تاثیرگذاری بیشتری دارد.

وی ادامه داد: در طول تاریخ و در زمان حیات ظاهری اهل بیت(ع) شاعران بزرگی بودند که اشعاری می سرودند از جمله «فرزدق»، حتی اهل بیت(ع) آنان را به سرودن شعر نیز تشویق و ترغیب هم کرده اند.

این شاعر گنابادی با اشاره به برخی شعرهای خوبی که در این چند سال اخیر توسط شاعران کشور سروده شده بیان کرد: امام صادق(ع) فرمودند که کسی که در مرثیه حسین بن علی(ع) شعری خوانده و خود گریه کرده و ۱۰ نفر دیگر را بگریاند، بهشت بر ایشان واجب می شود.

وی افزود: شعر ولایی ارزش معنوی فراوانی دارد؛ زیرا شاعر اهل بیت(ع) با سلاح برنده شعر و کلام رسا و هنر الهی خویش، امامان را به مردم می شناساند و با دعوت مردم به اطاعت و پیروی از امامان، راهنمای زندگی برتر و حیات طیبه و مدینه فاضله الهی می شود. از این رو، امامان معصوم علاوه بر ستایش زبانی و تشکر قولی از شاعران اهل بیت(ع) و تبیین فضایل و پاداش معنوی و اخروی آنان، همواره با صله و عطایای خویش آنان را بر وفاداری و پایداری در راه حق تشویق کرده اند.

راه نشین خاطرنشان کرد: شعرگویی و شعرخوانی در رثای سیدالشهدا(ع)، درس ها و پیام های بزرگ و سازنده ای دارد از جمله درس عزت، شجاعت، ایثار، آزادگی، غیرت دینی، شهادت طلبی، اصلاح طلبی، امر به معروف، نهی از منکر، اخلاص، جهاد و هجرت از این دست است. این درس ها مسئولیت شیعه بودن را یادآوری می کند و باید با شعر شاعران عاشورا زنده و پایدار بماند و همواره راهنمای بشریت باشد.

وی در پایان آخرین سروده خود را با موضوع عاشورا تقدیم خبرگزاری تسنیم خراسان رضوی کرد:

شور عاشورا گرفت افلاک را ماتم غم ها گرفت لولاک را

گرمی خون شهید کربلا پر کند روح و روان پاک را

شد محرم خون ها آمد به جوش رنگ خون گلگون نموده خاک را

چون محرم می شود غوغا شود گوش کن بشنو تو این پژواک را

رخت ماتم برتن هر مرد و زن بر گریبان ها ببینی چاک را

کربلا در سینه اش دارد نهان شیرمردانی همه بی باک را

تا ابد هرگز نبیند دیده ای صحنه ای چون کربلا غمناک را

گفتگو از یاسرسالاری گناباد

انتهای پیام/ح
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «شعر آئینی و عاشورایی باید درس عزت و شهادت طلبی بدهد» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.