بودجه ۱۴۰۰ تا تصویب نهایی چه روالی را طی می کند؟+ مهمترین تغییرات لایحه دولت



مجلس شورای اسلامی از فردا وارد بررسی جزئیات بودجه ۱۴۰۰ کل کشور می شود؛ به گفته نمایندگان رسیدگی به بودجه در دو یا سه شیفت کاری خواهد بود و به طور معمول تا تصویب نهایی آن سه هفته زمان لازم است.

گروه پارلمانی خبرگزاری فارس: مجلس شورای اسلامی از فردا یکشنبه ۳ اسفند ماه رسیدگی به لایحه بودجه ۱۴۰۰ کل کشور را در دستور کار دارد؛ جلسات مجلس برای رسیدگی به بودجه سالانه باید بلاانقطاع در کلیه ایام هفته غیراز جمعه و تعطیلات رسمی، حداقل روزی چهار ساعت منعقد شود و تا موقعی که شور و مذاکره پایان نیافته و رأی مجلس أخذ نشده است از دستور خارج نمی شود و هیچ لایحه یا طرح دیگر نمی تواند مطرح باشد.

بعد از آنکه نمایندگان در جلسه علنی ۱۴ بهمن مجلس شورای اسلامی، با کلیات لایحه بودجه ١۴٠٠ مخالفت کرده بودند، دوشنبه هفته گذشته دولت اصلاحیه لایحه بودجه را به مجلس تقدیم کرد و مجلس شورای شورای اسلامی کلیات اصلاحیه لایحه بودجه ١۴٠٠ را روز سه شنبه ۲۸ بهمن ماه در دستور کار قرار داد و در نهایت نمایندگان با اکثریت آرا آن را به تصویب رساندند و از بعد از ظهر همان روز کمیسیون تلفیق در نشست های فشرده به بررسی بودجه پرداخت.

* اصلاحیه ۷ برگی دولت

در اصلاحیه ۷ برگی دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۰ ا در ۹ تبصره از ماده واحده بودجه تغییراتی اعمال شده بود که از دیدگاه نمایندگان مجلس اصلاحاتی قابل قبول بود هرچند همچنان معتقد بودند اصلاح ساختاری در بودجه انجام نشده است.

مجلس در واقع دولت را وادار به ۷ اصلاح در بودجه سال آینده کل کشور کرده بود که عبارتند از : کنترل تورم با کاهش کسری تراز عملیاتی بودجه به میزان ۳۵ هزار میلیارد تومان، رونق توسعه کشور با افزایش ۶ هزار میلیارد تومانی اعتبارات عمرانی، خارج شدن دست دولت از جیب مردم با کاهش ۵۰ هزار میلیارد تومانی فروش اوراق مالی که باعث استقراض از دولت آینده می شد. حذف رانت دلالان با در نظر گرفتن حذف ارز رانتی ۴۲۰۰ تومانی طی شش ماه، کاهش ریخت و پاش های دولتی با کاهش ۴۰ هزار میلیارد تومانی هزینه های دولت در اصلاحیه بودجه، افزایش درآمد پایدار طبق اصلاحیه لایحه درآمدهای دولت ۵۰ هزار میلیارد تومان افزایش یافت و تعیین سقف برای حقوق مدیران در حالی که در لایحه بودجه دولت برای افزایش حقوق مدیران سقفی تعیین نکرده بود اما در اصلاحیه این افزایش دارای سقف مشخص شد.

در جدول زیر مهمترین اصلاحات را مشاهده می کنید:

کنترل تورم کاهش کسری تراز عملیاتی بودجه به میزان ۳۵ هزار میلیارد تومان رونق توسعه کشور افزایش ۶ هزار میلیارد تومانی اعتبارات عمرانی خارج شدن دست دولت از جیب مردم کاهش ۵۰ هزار میلیارد تومانی فروش اوراق مالی که باعث استقراض از دولت آینده می شد حذف رانت دلالان حذف ارز رانتی ۴۲۰۰ تومانی طی شش ماه کاهش ریخت و پاش های دولتی کاهش ۴۰ هزار میلیارد تومانی هزینه های دولت در اصلاحیه بودجه افزایش درآمد پایدار طبق اصلاحیه لایحه درآمدهای دولت ۵۰ هزار میلیارد تومان افزایش یافت تعیین سقف برای حقوق مدیران در حالی که در لایحه بودجه دولت برای افزایش حقوق مدیران سقفی تعیین نکرده بود اما در اصلاحیه این افزایش دارای سقف مشخص شد

* رفع ۳۰ تا ۴۰ درصدی دغدغه مجلس

محسن زنگنه، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، تعامل دولت و مجلس در اصلاح بودجه را مثبت تلقی کرده و می گوید که ۳۰ تا ۴۰ درصد دغدغه های نمایندگان در اصلاح لایحه از سوی دولت برطرف شده است.

این نماینده مجلس به مواردی همچون کاهش وابستگی بودجه به نفت، مساله ارز ترجیحی و رانت ایجاد شده، افزایش سقف درآمدهای مالیاتی و سهم مالیات در بودجه اشاره کرده و تاکید می کند: دولت برای تامین نظر مجلس، موظف شده که ظرف ۶ ماه ارز ترجیحی را به ارز نیمایی برساند همچنین نکات مثبتی درباره افزایش سهم مالیات در بودجه و کاهش وابستگی به نفت را در اصلاحیه بودجه شاهد هستیم.

* آیین نامه داخلی مجلس چه می گوید؟

بر اساس آیین نامه داخلی مجلس در جلسه علنی، پس از رسیدگی به کلیات بودجه و تصویب آن، به پیشنهادهای مربوط به درآمدها و سایر منابع تأمین اعتبار بودجه عمومی دولت رسیدگی و سقف آن به تصویب خواهد رسید. پس از آن پیشنهادهای مربوط به تبصره ها و ردیف ها رسیدگی می گردد.

همچنین در جلسه علنی، تنها پیشنهادهایی که توسط نمایندگان و کمیسیونها در زمان مقرر دریافت و به چاپ رسیده، مشروط به عدم مغایرت با قانون برنامه، قابل طرح میباشد. پیشنهادهایی که منبع درآمد مشخصی نداشته باشد قابل طرح نخواهد بود و پیشنهادهایی که مازاد بر سرجمع نباشد زمانی قابل طرح است که ردیف مشخص جایگزین را معین نماید. تشخیص موارد مذکور با رئیس جلسه خواهد بود.



بر اساس ماده ۱۸۳ آیین نامه، جلسات مجلس برای رسیدگی به بودجه سالانه باید بلاانقطاع در کلیه ایام هفته غیراز جمعه و تعطیلات رسمی، حداقل روزی چهار ساعت منعقد گردد و تا موقعی که شور و مذاکره پایان نیافته و رأی مجلس أخذ نشده است از دستور خارج نمیشود و هیچ لایحه یا طرح دیگر نمیتواند مطرح باشد مگر لایحه یک یا چند دوازدهم بودجه درصورت ضرورت.

تبصره این ماده تصریح دارد اگر مطالب فوری و فوتی اعم از طرح ها و لوایح دو فوریتی و غیره پیش آید که به تشخیص مجلس تأخیر آن موجب زیان جبرانناپذیری باشد، در این صورت برای طرح و تصویب آن زمان مشخصی معین می شود.

* ۳ هفته تا تصویب نهایی

محمدرضا میرتاج الدینی، نائب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس درباره روال رسیدگی به لایحه بودجه در صحن به خبرنگار فارس می گوید: کمیسیون تلفیق بررسی اصلاحیه لایحه دولت را در سامانه نمایندگان بارگذاری کرده و نمایندگان تا ۴ اسفند ماه فرصت دارند، پیشنهادات خود را در مورد گزارش کمیسیون تلفیق اعلام کنند.

وی ادامه می دهد: مجلس حالا که کلیات لایحه بودجه تصویب شده وارد جزئیات می شود و ماده واحده و تبصره های را بررسی خواهد کرد؛ در ابتدا از ابتدای بودجه بخش درآمدی و احکام درآمدی بررسی و تصویب می شود سپس از همان ابتدا بخش های هزینه های مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

این نماینده مجلس می گوید به طور معمول بررسی بودجه در دو یا سه شیفت کاری در روز به تشخیص هیئت رئیسه در صحن علنی انجام می شود و نهایتا سه هفته طول خواهد کشید.

انتهای پیام/
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «بودجه ۱۴۰۰ تا تصویب نهایی چه روالی را طی می کند؟+ مهمترین تغییرات لایحه دولت» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.