مقام معظم رهبری از کدام «شهید آشخانه ای» یاد کردند؟ «چریکی» که محبوب شهید چمران بود + فیلم



به گزارش خبرگزاری تسنیم از بجنورد٬ مقام معظم رهبری در دیداری که از سیمای ملی پخش شد٬ در جمع یادگان و راویان دفاع مقدس٬ با ذکر خاطره ای از شهید ایرج رستمی٬ برای چندمین بار یاد و خاطره این شهید سرافراز که معاون شهید چمران بود را گرامی داشتند.

اما این شهید والامقام که رهبر معظم انقلاب اسلامی در جریان سفر به استان خراسان شمالی هم از وی یاد کردند٬ کیست؟ شهید ایرج رستمی یک سرگرد ارتشی از شهر آشخانه بود که در سال های نخست جنگ به صفوف رزمندگان همراه شهید چمران پیوست و قلب این شهید بزرگ را فتح کرد.

شهید ایرج رستمی در شهریور سال ۱۳۲۰ در شهر آشخانه (مرکز شهرستان مانه و سملقان) از شهر های استان خراسان شمالی متولد شد. ایرج پسری چالاک، تند و تیز، بسیار شاد و کمی شوخ طبع بود. در سال ۱۳۲۷ وارد مدرسه عنصری آشخانه شد و کلاس ششم ابتدایی را در این مدرسه به پایان رساند. ایرج در مدرسه و حتی محیط روستا حامی و مدافع خوبی برای بچه های کوچک و ضعیف بود. او یک روستازاده بود و در کار های کشاورزی و دامداری کمک حال پدر و خانواده بود.

در اوایل دهه ۴۰ به خدمت مقدس سربازی رفت و در همان دوران وارد ارتش شد. با توجه به وضعیت مناسب جسمانی و فیزیکی جزء اولین نفراتی بود که دوره چتربازی و سقوط آزاد را می گذراند. او برای یک دوره آموزشی به تهران رفت و بعد وارد یگان هوابرد شیراز شد. در شیراز به ادامه تحصیل پرداخت و در تاریخ ششم مهر ۱۳۵۴ به درجه ستوان دومی رسید.

با توجه به توانمندی ها، سوابق و قابلیت های منحصر بفرد نظامی شهید رستمی در حوزه چریکی و جنگ های نامنظم و سوابق درخشان در کردستان، توسط وزارت دفاع مامور به همکاری با دکتر چمران شد و به همراه چمران ستاد جنگ های نامنظم را در جبهه های جنوب تشکیل داد که مسئولیت آن توسط دکتر چمران بر عهده شهید ایرج رستمی گذاشته شد.

به دستور شهید چمران، مرکز آموزش نیرو های ستاد هماهنگی جنگ های نامنظم را تأسیس کرد و مسئولیت آن مرکز (در خزینه) و همچنین عملیات ستاد جنگ های نامنظم به شهید رستمی محول شد. شهید چمران و رستمی با شکل دهی ستاد هماهنگی جنگ های نامنظم و طراحی چندین عملیات در منطقه، ضربات سختی به دشمن وارد آوردند.

رشادت، از خودگذشتگی و درایت شهید رستمی از دید تیزبین دکتر چمران مخفی نماند و این امر سبب آغاز یک دوستی تا پای جان بین آن دو شد. این دو یار و همرزم دلاور در عملیات هایی همچون هویزه در ۱۶ دی ۱۳۵۹ و عملیات فرمانده کل قوا خمینی روح خدا در ۲۱ خرداد ۱۳۶۰ همراه هم بودند. شهید رستمی به همراه شهید چمران از اولین نفراتی بودند که با همراهی سایر رزمندگان شجاع اسلام پا به ارتفاعات الله اکبر گذاشتند در حالی که دشمن در نقاطی، سرسختانه مقاومت می کرد آن ها با فداکاری و قدرت تمام تپه های شاهسوند را به تصرف درآوردند.

در جریان هجوم دشمن به سمت سوسنگرد، رزمندگان ستاد جنگ های نامنظم به همراه سایر نیرو های مسلح، دهلاویه را که روستایی در غرب سوسنگرد است، خط مقدم خود قرار دادند. مدافعان دهلاویه، ۱۰ روز سرسختانه در برابر دشمن مقاومت کردند تا این که در ۲۴ آبان ۱۳۵۹ دشمن با اشغال دهلاویه خود را به سوسنگرد رساند.

پس از شکستن حصر سوسنگرد در تاریخ ۲۶ آبان ۱۳۵۹، جاده دهلاویه و مرز چذابه در تصرف دشمن بود. برای آزادسازی روستا و جاده دهلاویه، عملیاتی ساعت ۴:۳۰ دقیقه بامداد ۲۶ خرداد سال ۶۰ با تلاش نیرو های ستاد جنگ های نامنظم به فرماندهی ایرج رستمی و همکاری نیرو های ارتش و سپاه از دو محور روستای دهلاویه اجرا و منجر به آزادی دهلاویه و عقب راندن دشمن تا یک کیلومتری بعد از دهلاویه شد. سرانجام در بامداد ۳۱ خرداد سال ۱۳۶۰ ایرج رستمی فرمانده منطقه دهلاویه و جانشین شهید چمران در جریان درگیری سخت با دشمن بعثی، بر اثر اصابت گلوله توپ دشمن در منطقه دهلاویه به درجه رفیع شهادت نائل شد.

منبع: پژوهش سرهنگ ستاد قاسم اکبری مقدم

انتهای پیام/۳۱۱/ش
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «مقام معظم رهبری از کدام «شهید آشخانه ای» یاد کردند؟ «چریکی» که محبوب شهید چمران بود + فیلم» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.