امام صادق(ع) و نگاه ویژه به شهر مقدس قم - تسنیم



به گزارش خبرگزاری تسنیم از قم، شهر مقدس قم از شهرهایی است که از صدر اسلام مورد توجه معصومین علیهم السلام بوده و روایات فراوانی از پیامبر(ص) و امیرالمؤمنین(ع) گرفت تا امام هادی و امام عسکری علیهما السلام راجع به شهر مقدس قم و ویژگی های آن بیان شده که این شهر را به مقصدی برای مهاجرت اصحاب و یاران اهل بیت تبدیل کرده و اهل آن را مورد تحسین و تمجید قرار داده اند.

بیشترین روایاتی که در رابطه با شهر مقدس قم و قمی ها بیان شده است از امام صادق علیه السلام است که در مناسبت های مختلفی از این شهر و اهل آن به نیکی یاد کرده و تعابیر بی نظیری را برای شهر قم بیان کرده اند به صورتی که شهر قم را شهر منتخب خداوند و حرم اهل بیت، پناهگاه فاطمیون و محل امن شیعیان دانسته و ضمن تشویق مؤمنان به مهاجرت به قم اهل قم را مردمی نجیب، عالم، دیندار، پیکارجوی در راه خدا و یاوران امام عصر(عج) معرفی کرده اند.

این نوشته به ۱۹ روایت از امام صادق(ع) و به برخی از ویژگی های این شهر مقدس از نگاه امام صادق علیه السلام می پردازیم.

۱- قم حرم اهل البیت علیهم السلام

امام صادق علیه السلام فرمود: «ان لله حرما وهو مکة، وان للرسول حرما وهو المدینة، وان لامیرالمؤمنین حرما وهو الکوفة، وان لنا حرما وهو بلدة قم، وستدفن فیها امرأة من اولادی تسمی فاطمة، فمن زارها وجبت له الجنة. قال الراوی: وکان هذا الکلام منه قبل ان یولد الکاظم علیه السلام؛ خداوند حرمی دارد که مکه است، و برای پیامبر صلی الله علیه و آله هم حرمی است و آن مدینه است، حرم امیرالمؤمنین علیه السلام کوفه و حرم ما اهل البیت شهر قم است. بزودی در قم، زنی از فرزندان من به نام فاطمه دفن می شود که هر کس مرقد او را زیارت کند بهشت بر وی واجب می گردد. راوی گوید: امام صادق علیه السلام این سخن را قبل از تولد امام کاظم علیه السلام پدر بزرگوار حضرت فاطمه معصومه علیها السلام بیان کرد». (بحارالانوار، ج ۶۰، ص ۲۱۶، ح ۴۱)

۲- قم مدفن شفیعه شیعیان

امام صادق علیه السلام فرمود: «تقبض فیها امرأة من ولدی اسمها فاطمة بنت موسی، وتدخل بشفاعتها شیعتی الجنة بأجمعهم؛ در شهر قم زنی از فرزندان من رحلت می کند که نام او فاطمه دختر موسی بن جعفر علیهما السلام است، و تمام شیعیان من (که شایسته شفاعت باشند) با شفاعت این خانم وارد بهشت می شوند». (بحارالانوار، ج ۶۰، ص ۲۲۸، ح ۵۹)

۳- قم و زائران بهشتی

امام صادق علیه السلام فرمود: «ان زیارتها تعدل الجنة؛ بی شک (ثواب) زیارت مرقد حضرت معصومه علیها السلام برابر با بهشت است». (بحارالانوار ج ۴۸، ص ۳۱۷)

۴- قم منتخب خدا

امام صادق علیه السلام فرمود: «ان الله اختار من جمیع البلاد کوفة و قم و تفلیس؛ خداوند ازمیان تمام شهرها، کوفه، قم و تفلیس را برگزیده است». (بحارالانوار، ج ۶۰، ص ۲۱۳، ح ۲۵)

۵- قم حجت خدا بر همه دنیا

امام صادق علیه السلام فرمود: «ان الله احتج بالکوفة علی سائر البلاد، وبالمؤمنین من اهلها علی غیرهم من اهل البلاد، واحتج ببلدة قم علی سایر البلاد وبأهلها علی جمیع اهل المشرق والمغرب من الجن والإنس، ولم یدع الله قم واهله مستضعفا بل وفقهم وایدهم.. وسیأتی زمان تکون بلدة قم واهلها حجة علی الخلائق وذلک فی زمان غیبة قائمنا علیه السلام الی ظهوره، ولولا ذلک لساخت الارض بأهلها، وان الملائکة لتدفع البلایا عن قم واهله، وما قصده جبار بسوء الا قصمه قاصم الجبارین؛ خداوند کوفه را بر دیگر شهرها، و مؤمنین آن را بر مؤمنان سایر سرزمینها حجت قرار داد و شهر قم را بر سایر شهرها و مردم آن را بر همه اهالی شرق و غرب عالم، از جن و انس، حجت قرارداد. خداوند شهر قم و مردم آن را مستضعف و ناتوان رها نکرده، بلکه به آنان توفیق داده و آنها را تأیید کرده است. روزگاری خواهد آمد که شهر قم و مردمان آن بر دیگر مردمان حجت باشند. آن روزگار در زمان غیبت قائم ماست تا زمان ظهورش. اگر چنین نبود زمین، اهل خود را در کامش فرو می برد. فرشتگان بلایا را از قم و مردم قم دور می کنند. هیچ ستمگری قصد بدی نسبت به آنان نکند، مگر آن که درهم شکننده ستمگران او را در هم شکند». ( بحارالانوار، ج ۶۰، ص ۲۱۳، ح ۲۲)

۶- قم معدن علم و دانش

امام صادق علیه السلام فرمود: «ستخلو کوفة من المؤمنین، ویأزر عنها العلم کما تأزر الحیة فی جحرها، ثم یظهر العلم ببلدة یقال لها قم، وتصیر معدنا للعلم والفضل، حتی لایبقی فی الارض مستضعف فی الدین حتی المخدرات فی الحجال، وذلک عند قرب ظهور قائمنا، فیجعل الله قم واهله قائمین مقام الحجة، ولولا ذلک لساخت الارض بأهلها، ولم یبق فی الارض حجة، فیفیض العلم منه الی سایر البلاد فی المشرق والمغرب، فیتم حجة الله علی الخلق حتی لایبقی احد علی الارض لم یبلغ الیه الدین والعلم، ثم یظهر القائم علیه السلام؛ بزودی کوفه از مؤمنان تهی خواهد گشت و علم و دانش از آن رخت برخواهد بست، همانند ماری که در لانه اش پنهان شود. آن گاه علم و دانش در شهری به نام قم آشکار خواهد شد. این شهر معدن دانش و فضیلت خواهد شد تا آنجا که بر روی کره زمین کسی نمی ماند که در دین ضعیف و ناتوان باشد، حتی زنان پرده نشین؛ و این امر نزدیک ظهور قائم ما رخ خواهد داد؛ خداوند قم و مردم آن را جانشینان حضرت حجت قرار می دهد. اگر چنین نبود بی شک زمین اهل خود را می بلعید و در روی زمین حجتی باقی نمی ماند. علم و دانش از این شهر به شهرهای دیگر در شرق و غرب عالم سرازیر می شود و بدین سان حجت خدا بر بندگانش تمام می شود، تا آنجا که در کره خاکی کسی نمی ماند که دین و دانش به او نرسیده باشد؛ سپس حضرت مهدی علیه السلام ظهور می کند». (بحارالانوار، ج ۶۰، ص ۲۱۳، ح ۲۳)

۷- قم کانون شیعیان

عبدالله بن سنان روایت مفصلی از امام صادق علیه السلام نقل کرده، که در بخشی از آن آمده است «و هو معدن شیعتنا؛ قم کانون شیعیان ماست». (بحارالانوار، ج ۶۰، ص ۲۱۲، ح ۲۰)

۸- قم پناه مؤمنان در فتنه ها

امام صادق علیه السلام فرمود: «اذا عمت البلدان الفتن فعلیکم بقم وحوالیها ونواحیها فان البلاء مدفوع عنها؛ هنگامی که فتنه ها همه شهرها را فرا بگیرد به قم و اطراف آن پناه ببرید که بلا از قم دفع شده است». (بحارالانوار، ج ۶۰، ص ۲۱۴، ح ۲۶)

۹- سلام و برکات خدا بر قم

امام صادق علیه السلام فرمود: «ان لعلی قم ملکا رفرف علیها بجناحیه لایریدها جبار بسوء الا اذابه الله کذوب الملح فی الماء، ثم اشار الی عیسی بن عبدالله فقال: سلام الله علی اهل قم. یسقی الله بلادهم الغیث، وینزل الله علیهم البرکات، ویبدل الله سیئاتهم حسنات، هم اهل رکوع وسجود وقیام وقعود، هم الفقهاء العلماء الفهماء، هم اهل الدرایة والروایة وحسن العبادة؛ برفراز قم فرشته ای پیوسته بال و پر می زند. هیچ ستمگری تصمیم سوئی در مورد قم نمی گیرد مگر این که خداوند او را (به وسیله آن فرشته) نابود می کند، همانگونه که نمک در آب حل می شود. حضرت سپس از عیسی بن عبدالله قمی یاد کرد و فرمود: سلام و درود خدا بر اهل قم. محلی که خداوند آن را با آب باران سیراب می کند، و برکاتش را بر اهل آن نازل می نماید، و گناهان و خطاهای آنان را تبدیل به حسنه می کند. آنان اهل رکوع و سجود و قیام و قعودند. آنها هستند فقها و علما و خردمندان. آنان اهل روایت و درایت و عبادت نیکو هستند». (بحارالانوار، ج ۶۰، ص ۲۱۷، ح ۴۶)

۱۰- خاک قم مقدس است

امام صادق علیه السلام فرمودند: «تربة قم مقدسة واهلها منا ونحن منهم، لایریدهم جبار بسوء الا عجلت عقوبته مالم یخونوا اخوانهم فاذا فعلوا ذلک سلط الله علیهم جبابرة سوء! اما انهم انصار قائمنا ودعاة حقنا. ثم رفع رأسه الی السماء وقال: اللهم اعصمهم من کل فتنة ونجهم من کل هلکة؛ خاک قم مقدس است، ومردم قم از ما، و ما از آنها هستیم. هر ظالم ستمگری نسبت به قم نظر سویی داشته باشد خداوند در مجازاتش تعجیل می کند. این ویژگی ها برای اهل قم تا زمانی است که نسبت به یکدیگر خیانت نکنند. اگر چنین کنند خداوند حاکمان ستمگری را بر آنها مسلط می کند. آگاه باشید که یاران حضرت مهدی علیه السلام و دعوت کنندگان به حق ما، قمی ها هستند. سپس حضرت سر به آسمان بلند کرد و این گونه در حق اهل قم دعا کرد: خدایا! آنها را از هرفتنه ای حفظ کن و از هر هلاکت و نابودی مصون بدار». (بحارالانوار، ج ۶۰، ص ۲۱۸، ح ۴۹)

۱۱- قم پناهگاه فاطمیون و محل راحتی مؤمنان

امام صادق علیه السلام فرمود: «اذا اصابتکم بلیة وعناء فعلیکم بقم. فانه مأوی الفاطمیین، ومستراح المؤمنین. وسیأتی زمان ینفر اولیائنا ومحبونا عنا ویبعدون منا، وذلک مصلحة لهم لکیلا یعرفوا بولایتنا، ویحقنوا بذلک دمائهم واموالهم. وما اراد احد بقم وأهله سوءا الا اذله الله وابعده من رحمته؛ هر زمان بلاها و نگرانی ها شما را فراگرفت به قم پناه ببرید. زیرا قم پناهگاه فاطمیین و محل راحتی مؤمنان است. و زمانی خواهد آمد که اولیاء و دوستان ما از ما دور می شوند و از شهرهای ما کوچ می کنند، و این کار به مصلحت آنان است، برای این که به ولایت ما شناخته نشوند، و جان و مال خود را حفظ کنند و هر کس به قم و اهل قم نظر بدی کند خداوند او را ذلیل کرده و از رحمتش دور می سازد». (بحارالانوار، ج ۶۰، ص ۲۱۴، ح ۳۲)

۱۲- قم مأمن شیعیان

جماعتی از امام صادق علیه السلام نقل کرده اند که فرمودند: «اذا عمت البلایا فالامن فی کوفة ونواحیها من السواد وقم من الجبل ونعم الموضع قم للخائف الطائف؛ هنگامی که بلا فراگیر شود امنیت در کوفه و اطراف آن در عراق، و قم در منطقه جبل (ایران) خواهد بود و قم محل خوبی برای افراد خائف و سرگردان است». (بحارالانوار، ج ۶۰، ص ۲۱۴، ح ۲۸)

۱۳- دفع بلا از قم

امام صادق علیه السلام فرمود: «اذا فقد الامن من العباد، ورکب الناس علی الخیول، واعتزلوا النساء والطیب، فالهرب الهرب عن جوارهم، فقلت جعلت فداک: الی این؟ قال: الی الکوفة ونواحیها، او الی قم وحوالیها فان البلاء مدفوع عنهما؛ هنگامی که امنیت از میان مردم رخت بربست، و مردم سوار بر مرکب های جنگی شده، و از همسران خویش و بوی خوش فاصله گرفتند، از آنها فرار کنید. راوی می گوید عرض کردم: فدایت گردم به کجا فرار کنیم؟ فرمود: به سمت کوفه و حوالی آن، یا قم و نواحی آن، زیرا بلا از این دو شهر دفع شده است». (بحارالانوار، ج ۶۰، ص ۲۱۴، ح ۲۹)

۱۴- قم مرکز شیعیان و موالیان ائمه اطهار علیهم السلام

سلیمان بن صالح می گوید: روزی خدمت امام صادق علیه السلام بودم، که از فتنه های بنی عباس و مشکلاتی که از سوی آنها دامنگیر مردم شده بود سخن به میان آمد، عرض کردم: فدایت گردم، در چنین زمانی مردم به کجا پناه ببرند؟ فرمود: «الی الکوفة وحوالیها والی قم ونواحیها، ثم قال: فی قم شیعتنا وموالینا؛ به کوفه و حوالی آن و قم و اطراف آن پناه ببرید. سپس فرمود: شیعیان و موالیان ما در قم هستند». (بحارالانوار، ج ۶۰، ص ۲۱۵، ح ۳۵)

۱۵- اهل قم یاران امام زمان(عج)

امام صادق علیه السلام خطاب به عفان بصری فرمود: «آیا می دانی چرا قم را قم نامیده اند؟ گفت: خدا و رسولش و شما بهتر می دانید. فرمود: «انما سمی قم لان اهله یجتمعون مع قائم آل محمد صلوات الله علیه، ویقومون معه ویستقیمون علیه وینصرونه؛ از آن جهت قم را قم نامیده اند که مردم آن بر گرد قائم آل محمد صلوات الله علیه اجتماع نموده، و همراه او قیام می کنند، و در راه او پایداری می ورزند، و به یاریش بر می خیزند». (بحارالانوار، ج ۶۰، ص ۲۱۶، ح ۳۸)

۱۶- اهل قم بندگان پیکارجوی خدا

یکی از راویان حدیث می گوید: خدمت امام صادق علیه السلام نشسته بودم که این آیه شریفه قرائت شد: «فإذا جاء وعد أولاهما بعثنا علیهم عبادا لنا أولی بأس شدید فجاسوا خلال الدیار وکان وعدا مفعولا؛ هنگامی که نخستین وعده فرامیرسد، گروهی از بندگان پیکارجوی خود را بر ضد شما بر میانگیزم( تا شما را سخت درهم کوبند، حتی برای به دست آوردن مجرمان) خانهها را جستجو میکنند، و این وعدهای است قطعی» سوره اسراء، آیه ۵

سؤال کردم این افراد چه کسانی هستند؟ امام سه مرتبه فرمود: به خدا قسم آنها قمی ها هستند». (بحارالانوار، ج ۶۰، ص ۲۱۶، ح ۴۰)

۱۷- اهل قم یاوران اهل بیت علیهم السلام

امام صادق علیه السلام فرمود: «اهل خراسان اعلامنا، واهل قم انصارنا؛ مردم خراسان اعلام و نشانه های ما، و اهالی قم یاوران ما هستند». (بحارالانوار، ج ۶۰، ص ۲۱۴، ح ۳۰)

۱۸- اهل قم آمرزیده شده اند

امام صادق علیه السلام فرمود: «اهل قم مغفور لهم؛ غفران الهی برای اهل قم است». (بحارالانوار، ج ۶۰ ، ص ۲۱۸، ح ۴۸)

۱۹- تصریح بر نجیب بودن اهل قم

ابان بن عثمان می گوید: عمران بن عبدالله قمی وارد بر امام صادق علیه السلام شد. حضرت خطاب به او فرمود: «کیف انت؟ وکیف ولدک؟ وکیف اهلک؟ وکیف بنو عمک؟ وکیف اهل بیتک؟ ثم حدثه ملیا. فلما خرج قیل لابی عبدالله علیه السلام: من هذا؟ قال: نجیب قوم النجباء، ما نصب لهم جبار الا قصمه الله؛ حالت چطور است؟ فرزندانت چطورند؟ عموزادگانت چطورند؟ اهل بیت تو چگونه اند؟ سپس برای مدتی طولانی با او سخن گفت. هنگامی که عمران از خدمت امام مرخص شد، کسی پرسید: این آقا (که اینقدر مورد احترام شما قرار گرفت) چه کسی بود؟ فرمود: فرد نجیبی از قوم نجباء (مردم قم) بود. مردمی که هرگاه ستمگری قصد بدی نسبت به آنها کند، خداوند او را درهم می شکند». (بحارالانوار، ج ۶۰، ص ۲۱۱، ح ۱۹)

انتهای پیام/
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «امام صادق(ع) و نگاه ویژه به شهر مقدس قم - تسنیم» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.