سند راهبردی «توسعه فضاهای فرهنگی» شهر تبریز بررسی شد



ایسنا/آذربایجان شرقی سند راهبردی توسعه فضاهای فرهنگی شهر تبریز در جلسه ای با حضور اعضای کمیسیون فرهنگی شورای شهر تبریز بررسی شد.

در این جلسه که با حضور محمد سعید ایزدی، عضو شورای عالی معماری و شهرسازی کشور و امین عارف نیا، مدیر عامل موسسه کمک به توسعه فرهنگ و هنر به صورت ویدیو کنفرانس برگزار شد، نحوه اجرا سند توسعه فرهنگی مورد بررسی قرار گرفت و اعضا کمیسیون فرهنگی و کارشناسان فرهنگی استان با طرح سوالاتی بر شفافیت اجرای این سند تاکید کردند.

عضو شورای عالی معماری و شهرسازی کشور در این خصوص، گفت: تصویب و تنظیم این سند می تواند سنگ بنای محکم برای اجرای برنامههای راهبردی در حوزه فرهنگی بوده و نقشه راه و راهنمای فرهنگی دستگاههای اجرایی برای جلوگیری از هرگونه موازی کاری باشد.

محمد سعید ایزدی افزود: این سند در ابعاد مختلف تنظیم شده و همخوان با سایر سیاستها مسیر ارتقا ابعاد فرهنگی را دنبال میکند.

وی اظهار کرد: در مرحله نخست نیازمند شناخت دقیق مولفههای فرهنگی هستیم که این مولفهها صرفا فیزیکی نبوده و در این سند نیز نمود خواهند داشت.

وی گفت: این سند با هدف ارتقا وضعیت موجود و همچنین اجرای برنامههای عملیاتی بدون موازی کاری انجام خواهد شد.

ایزدی اجرای این طرح را به عنوان سند توسعه بعد از تصویب در مرجع قانونی الزام آور دانست.

در ادامه مدیر عامل موسسه کمک به توسعه فرهنگ و هنر نیز با بیان این که موضوع اسناد راهبردی مانند یک نور افکن به ما کمک می کند از بالا به موضوعات بپردازیم، گفت: روشن شدن ابعاد یک موضوع موجب دستیابی به چهارچوب آن موضوع میشود.

موضوعات فرهنگی با فقر جدی روبه رو است

امین عارف نیا ادامه داد: موضوعات فرهنگی با تمام اهتمامهای موجود در این امر به لحاظ کمیت و کیفیت با فقر جدی روبرو است.

وی تصریح کرد: بر اساس برآوردهای انجام گرفته، سرانه فضای فرهنگی برای هر ایرانی ۲۰ سانتی متر است که متاسفانه این میزان تامین نشده است.

وی گفت: تبریز به عنوان یکی از شهرهای مهم کشور که پایگاه بسیاری از موضوعات فرهنگی است باید در این حوزه به صورت جدی ورود پیدا کند.

عارف نیا با بیان این که در تنظیم و تدوین سند توسعه فضاهای فرهنگی شهر تبریز شورای راهبردی بر این امر نظارت خواهند داشت، گفت: می توان با آمایش در محلات تبریز نیازهای فرهنگی این محلات رو مشخص کرد و یا با اتکا به ظرفیت های موجود فضاهای فرهنگی شهر تبریز را توسعه داد و متناسب با وضعیت شهر و بافت تاریخی و نیازهای اقتصادی این طراحی دقیق به لحاظ های مفهومی و اجرایی داشته باشیم.

وی تاکید کرد: هم چنین می توانیم با مشارکت و همراهی دستگاههای فرهنگی توسعه متوازنی را در محلات فرهنگی به عنوان شهر نخستینها داشته باشیم.

مدیر کل اداره فرهنگ و ارشاد استان آذربایجان شرقی نیز در این جلسه اظهار کرد: با توجه به توضیحات ارائه شده در خصوص این طرح، می توان گفت که این طرح نگاهی کامل و جامع به موضوعات فرهنگی دارد.

حلقه های مفقوده در حوزه فرهنگی و اجتماعی داریم

محمد محمدپور افزود: ما حلقههای مفقودی در حوزه فرهنگی و اجتماعی داریم که اگر بتوانیم این حلقهها را پیدا کنیم، می توانیم کمبودها را جبران کنیم.

وی اضافه کرد: متاسفانه شهر تبریز به سمتی می رود که با عقاید و هویت اصلی آن فاصله بسیاری دارد در حالی که تیریز جایگاه نخست در بلندمرتبه سازی را داراست که در این راستا به میثاق مشترکی لازم داریم تا در ادوار مختلف از تعرضات مختلف جلوگیری کند.

وی ادامه داد: در اجرای برخی پروژها، استانداردها رعایت نمی شود، به طوری که امروز روگذرها و زیرگذرها استاندارد نیستند.

محمد پور با اشاره به این که اصالت فرهنگی در عناصر تشکیل دهنده پروژههای شهری دیدنی شود، گفت: متاسفانه به دلیل عدم وجود پیوستهای فرهنگی، برخوردها سلیقه ای است.

وی با بیان این که ما به سند راهبردی توسعه فرهنگی احتیاج داریم، افزود: این سند یک سند تحمیلی نیست بلکه عاملی برای غبار روبی از فرهنگ شهر است.

وی تصریح کرد: ما یک نگاه تحول گرایانه مبتنی بر عناصر تاریخی و فرهنگی و همه اکناف علمی و فرهنگی برای بهبود شرایط فعلی نیازمندیم.

تعدد تالارهای نمایش و سینما نسبت به جمعیت شهر تبریز

عضو شورای شهر تبریز نیز گفت: با توجه به تعدد تالارهای تئاتر، نمایش و سینما نسبت به جمعیت در تبریز سوال اینجاست که در گذشته چه خواستگاه و مطالبه ای در آن زمان باعث شده بود که ما این میزان از محیطهای فرهنگی را داشته باشیم.

سعید نیکوخصلت اظهار کرد: موضوع مورد بحث دیگر نحوه استفاده از این فضاهای فرهنگی است که باید مطرح شود، امروز اگر فضاهای فرهنگی را بر اساس مدرنیزاسیون توسعه بدهیم اما نحوه استفاده از آن را ندانیم چه اتفاقی میافتد.

وی تصریح کرد: با توجه به این که قسمت عمده این فضاهای فرهنگی در دست شهرداریها است عدم ثبات کارکنان شهرداری در محل خدمت و هم چنین نادیده گرفتن تخصص این کارکنان برای حضور در پستهای تخصصی یکی دیگر از مشکلات در زمینه فرهنگی است.

وی اضافه کرد: در کنار این سند نیازمند انسانهای متخصص هستیم که در محل مرتبط با تخصص خود تا دوران بازنشستگی خدمت کنند.

در ادامه رییس شورای اسلامی شهر تبریز هم چنین با طرح این سوال که نحوه اجرا برنامههای فرهنگی مقرر شده بر اساس این سند چگونه خواهد بود، گفت: آیا میزان مشارکت دهی شهروندان در این برنامهها، نحوه اجرا برنامهها و هم چنین توزیع عادلانه فضاهای فرهنگی در سطح شهر مد نظر قرار گرفته است؟

شهرام دبیری تصریح کرد: برای شفاف شدن این سند راهبردی نیازمند بررسی اصولی برنامههای مطرح شده هستیم اما آیا بودجه ای برای اجرا این سند تعیین شده است؟

وی گفت: نیازهای فرهنگی شهر تبریز باید توسط متخصصانی که در خصوص این شهر مطالعه داشته اند تعیین شود تا بهترین نتیجه از اجرای این سند را در زمینه توسعه فرهنگی شاهد باشیم.

وی تاکید کرد: بررسی آخرین وضعیت اجرای این طرح در تهران می تواند کمک بزرگی برای تصمیم گیری و رفع مشکلات احتمالی در خصوص سند راهبردی توسعه فرهنگی تبریز شود.

دبیری با بیان این که قسمت عمده اجرای این طرح بر عهده شهرداریها خواهد بود، گفت: متاسفانه هیچ ضمانتی مبنی بر همکاری و همراهی دولت در ارتباط با اجرای این طرح نداریم.

وی با پیشنهاد این که اکیپ مشخصی از متخصصان فرهنگی باید برای بررسی بیشتر به تهران مراجعه کنند، اظهار کرد: عملیاتی شدن این برنامه در تهران و بررسی میزان موفقیت آن می تواند چراغ راهی برای شهرمان باشد.

در ادامه محمد سعید ایزدی با اشاره به این که رویکرد اجرای این سند کیفی است، گفت: رویکرد این سند کیفی است و می خواهد فرهنگ را به عنوان نقطه کلیدی در ساختار اجتماعی شهر جستجو کند.

وی با بیان این که در این سند برای کل شهر برنامه ریزی میشود و نه فقط محدوده تاریخی، گفت: محدوده تاریخی با شکوفا شدن به توسعه شهر کمک می کنند اما دیگر مناطق نیز باید مد نظر باشد.

وی پیوستهای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی را توجیهی برای انجام ندادن کار دانست و گفت: تمام دستگاه ها و مردم باید در این فرایند مشارکت داشته باشند و برنامهها با تعیین تکلیف تمامی نقش آفرینان به نتیجه برسانیم.

هم چنین یکی دیگر از اعضای شورای شهر تبریز، گفت: در تمامی مطالعات ما از دو دیدگاه حاکمیتی و یا محلی می توان به مباحث توجه کرد.

فرج محمد قلیزاده افزود: در بحث حاکمیتی باید ارتباط نهادهای فرهنگی سنجیده شده و در ادامه برنامه توسط نهادهای ذی صلاح تصویب شده و لازم الاجرا بودن آن توسط تمامی نهادها ابلاغ شود.

وی تصریح کرد: موضوعی که باید مشخص شود نوع نگاه ما در اجرای سند راهبردی توسعه فرهنگی است که نگاه ما حاکمیتی و یا محلی است که با توجه به موارد مطرح شده موضوع سند راهبردی توسعه یک موضوع حاکمیتی است.

وی با اشاره به این که ما در جایگاه شورا نمیتوانیم کار حاکمیتی انجام دهیم، گفت: حتی اقدامات محلی ما به دلیل این که شورا امکان و قدرت ارائه مصوبات به ارشاد را ندارد نیز امکان پذیر نیست.

قلیزاده افزود: شورای شهر تبریز در حقیقت تنها شورای شهرداری است و به دیگر ارگان ها نظارت ندارد.

وی با بیان این که برای شناخت نیازهای فرهنگی یک شهر نیازمند این است که مدت ها در آن شهر زندگی کنیم، گفت: ارائه برنامه توسط افرادی که شناختی از نیازهای فرهنگی یک شهر ندارند، راهکار مناسبی برای رفع مشکلات فرهنگی نیست.

وی گفت: ما نیازمند این هستیم که تیم قوی در حوزههای مختلف جامعه شناسی، روانشناس اجتماعی و … تحت نظر یک نهاد ناظر برای تدوین این برنامه اقدام کنند.

انتهای پیام
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «سند راهبردی «توسعه فضاهای فرهنگی» شهر تبریز بررسی شد» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.