مسیر بازگشت گناهکاران به سمت خدا چگونه است؟ +صوت



تفسیر قرآن؛

به گزارش خبرنگار حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، قرآن کریم مشتمل بر معانی دقیق، تعالیم و حکمت هایی والا درباره حقیقت خلقت و اسرار هستی است که عمده مردم در عصر رسالت از درک آن ناتوان بودند. از این رو پیامبر اکرم (ص) و پس از ایشان مفسران به تبیین و شرح جزئیات آیات قرآن کریم پرداختند. ما نیز با هدف آشنایی بیشتر با آیات الهی، هر روز به چند آیه از کلام الله با استناد به تفاسیر معتبر مفسران قرآن کریم می پردازیم.

بسم الله الرحمن الرحیم

به نام خداوند رحمتگر مهربان

إلا من تاب وآمن وعمل عملا صالحا فأولٰئک یبدل الله سیئاتهم حسنات ۗ وکان الله غفورا رحیما

مگر آن کسانی که از گناه توبه کنند و عمل صالح به جای آرند، پس خدا گناهان آن ها را بدل به حسنات گرداند، و خداوند بسیار آمرزنده و مهربان است.

فایل صوتی تلاوت آیه ۷۰ سوره فرقان

تفسیر آیه ۷۰ سوره فرقان

امام علی (ع) می فرمایند: کسی که توبه کند، خداوند توبه او را پذیرفته و به اعضای بدن او فرمان می رسد که گناهانی را که به وسیله آن ها انجام شده، پنهان کنند و به مکان هایی که در آن به گناه آلوده شده است دستور داده می شود که گناه او را فاش نسازند و فرشتگان نگهبان، گناهانی را که نوشته اند، فراموش کنند.

بیشتر بخوانید

امام رضا (ع) در روایتی فرمودند:به پیامبر (ص) گفته شد فلانی انسان بدبختی است، زیرا بسیاری از گناهان را مرتکب شده است. پیامبر (ص) فرمودند:هرگز چنین نیست که شما می گویید، بلکه او نجات یافت و به حسن عاقبت رسید و گناهانش از بین رفت و به حسنات تبدیل شد. زیرا او روزی از راهی می گذشت، مؤمنی را دید که عورتش پیدا بود و خود متوجه نبود. (گویا خواب بوده است) این شخص بدن او را پوشاند و برای آن که خجالت نکشد او را با خبر نکرد.

وقتی آن مؤمن متوجه شد، در حق او چنین دعا کرد:خداوند به تو پاداش بسیار عطا کند، آخرت تو را با خیر همراه سازد و در حساب با تو مناقشه و سختگیری نکند. خداوند دعای آن مؤمن را در حق آن شخص، مستجاب فرمود و او خوش عاقبت شد. وقتی که این مژده ی پیامبراکرم (ص) به آن گناهکار رسید او از همه ی گناهانش توبه کرد و اهل طاعت خدا شد. پس از یک هفته که گروهی از دشمنان اسلام به مدینه حمله کردند، پیامبر صلی الله علیه و آله دستور دفاع داد، آن مرد نیز همراه با مسلمانان دیگر برای دفاع آماده شد و در درگیری با دشمنان به شهادت رسید و عاقبتش به خیر وسعادت ختم گردید.

عواملی وجود دارد که کیفر را چند برابر می کند برخی از آن عوامل به این شرح است:

۱- گاهی داشتن شخصیت اجتماعی، کیفر مجرم را دو برابر می کند. خداوند به زنان پیامبر صلی الله علیه و آله می فرماید: «من یأت منکن بفاحشه مبینه یضاعف لها العذاب»؛ هر کس از شما همسران پیامبر کار زشت انجام دهید، دو برابر کیفر دارید.

۲- گاهی زمان، گناه را دو برابر می کند. مثل گناه در روز جمعه، چنانکه در روایات آمده است که کار خیر و یا شر در روز جمعه دو برابر سنجیده می شود.

۳- گاهی گناه کلیدی است، یعنی علاوه بر انحراف شخص، دیگران را نیز منحرف می کند. «الذین یصدون عن سبیل الله و یبغونها عوجا … یضاعف لهم العذاب»

پیام های آیه ۷۰ سوره فرقان

۱- اسلام، بن بست ندارد. گنهکار نیز راه بازگشت دارد. «إلا من تاب»

۲- در هنگام ارتکاب گناه، ایمان از کف می رود و هنگام توبه باز می گردد. «إلا من تاب و آمن»

۳- توبه، یک انقلاب همه جانبه است، نه یک حرکت سطحی ولفظی، عمل صالح نشانه توبه واقعی است. «تاب و آمن و عمل»

۴-توبه و ایمان واقعی، کار های انسان را تغییر می دهد و رفتار ناپسند او را اصلاح می کند. «و عمل عملا صالحا»

۵- همان گونه که خداوند در آفرینش هستی از خاک وکود، گل می سازد، سیئات انسان ها را به حسنات تبدیل می کند. «یبدل الله سیئاتهم حسنات»

انتهای پیام/

پرسش و پاسخ در مسیر بازگشت گناهکاران به سمت خدا چگونه است؟ +صوت

گفتگو با هوش مصنوعی